LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 370. Armata israeliană a lansat bombe de 2.000 kg în „proximități periculoase” față de toate spitalele din Gaza

FILE PHOTO: An Israeli soldier walks near military vehicles, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, near Israel's border with Gaza in southern Israel, May 29, 2024. REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo

UPDATE ORA 10:00 – Forțele israeliene demolează case în Cisiordania ocupată

Forțele israeliene au demolat două case aflate în construcție într-un oraș la vest de Salfit, în centrul Cisiordaniei ocupate.

Surse locale au declarat agenției de știri Wafa că buldozerele militare au demolat cele două case din az-Zawiya, care aparțineau palestinienilor locali.

Agenția a mai raportat că soldații israelieni au tras cu gaze lacrimogene asupra civililor palestinieni la punctul de control militar Hamra, în nordul Văii Iordanului, în timp ce o moschee din Khirbet Tana a fost atacată de coloniști.

Coloniștii au intrat în moschee, au vandalizat-o și au distrus panourile solare care produceau electricitate pentru aceasta.

UPDATE ORA 09:00 – Numărul morților crește în urma atacului israelian din Khan Younis

Avioanele de luptă israeliene au bombardat o casă în zona al-Fakhari din Khan Younis, în sudul Gazei.

Numărul morților în urma acestui atac a crescut la cinci, potrivit agenției de știri Shehab și Centrului Palestinian de Informații.

UPDATE ORA 08:00 – Alte două proiectile explodează lângă o navă în Marea Roșie

Agenția United Kingdom’s Maritime Trade Operations (UKMTO) a declarat că o navă a fost lovită de un „proiectil necunoscut” la 70 de mile marine (aproximativ 130 km) sud-vest de Hodeidah din Yemen.

UKMTO raportează acum că alte două proiectile au explodat în imediata apropiere a aceleiași nave. Se pare că echipajul este în siguranță.

UPDATE ORA 07:00 – Gruparea armată irakiană revendică atacuri cu drone asupra nordului Israelului

Rezistența Islamică din Irak a declarat că a lansat două atacuri cu drone asupra unor ținte „vitale” din nordul Israelului, în sprijinul popoarelor din Palestina și Liban, care sunt atacate de Israel.

Mai devreme miercuri, gruparea susținută de Iran a declarat că a lansat un alt atac cu dronă asupra orașului Eilat, cel mai sudic din Israel. Armata israeliană a declarat că a interceptat o dronă care s-a apropiat de Israel deasupra Mării Roșii.

Atacul care a vizat Eilat a fost al cincilea lansat miercuri de Rezistența islamică din Irak.

Gruparea și-a intensificat atacurile împotriva Israelului în ultimele săptămâni, în timp ce armata israeliană își intensifică asaltul asupra Gaza și își extinde ofensiva în Liban. În cadrul campaniei sale, gruparea a lansat, de asemenea, rachete și drone împotriva forțelor americane din Irak și Siria.

UPDATE ORA 02:00 – Israelul continuă raidurile în Cisiordania ocupată

Agenția de știri Wafa din Palestina raportează că soldații israelieni au luat cu asalt mai multe localități din Cisiordania în această seară.

Acestea includ estul orașului Nablus, Birzeit și Kobar, la nord de Ramallah.

Wafa raportează desfășurarea de buldozere israeliene și utilizarea de grenade sonore și gaze lacrimogene împotriva locuitorilor palestinieni.

Mai devreme, în Nablus, forțele speciale israeliene au asasinat patru bărbați în cadrul unui raid în oraș.

Știre inițială

Armata israeliană a lansat bombe foarte distructive de 2.000 de lire în „proximități periculoase” față de aproape toate spitalele din Gaza în primele săptămâni ale războiului său în enclavă, potrivit unui studiu peer-reviewed publicat miercuri, care citează o investigație CNN.

Între 7 octombrie și 17 noiembrie 2023, Israelul a desfășurat bombe de 2 000 de lire în „raza letală” a 25% din toate spitalele din Gaza, potrivit unei analize a craterelor de impact realizate de cercetători de la Harvard și de la alte universități.

Analiza a constatat, de asemenea, că craterele de impact ale bombelor se află în „raza de acțiune a distrugerii infrastructurii și a rănilor” a peste 83% dintre spitalele – 30 din 36 – din fâșie.

Raportul, publicat în revista PLOS Global Public Health, vine în contextul în care Israelul ordonă evacuarea a trei spitale din nordul Fâșiei Gaza, pe fondul unei noi operațiuni militare în zonă. Ministerul Sănătății din Gaza a cerut ca toate instituțiile medicale să fie protejate.

Utilizarea bombelor de 2.000 de lire sterline atât de aproape de spitale la sfârșitul anului 2023 a fost o „încălcare clară a dreptului internațional umanitar, cu instrumente pe care SUA le furnizează”, a declarat pentru CNN Dennis Kunichoff, analist de date la Universitatea Harvard și autor principal al studiului.

„Când acestea [bombele] lovesc solul, ele eliberează aproximativ 1.000 de kilograme de șrapnel … la o viteză incredibilă”, a spus el. „În esență, forța și șrapnelul pot ucide oameni și deteriora infrastructura de beton de la sute de metri distanță”.

Exit mobile version