LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 373. CNN: Netanyahu va organiza duminică o reuniune a cabinetului

UPDATE ORA 13:00 – Armata israeliană își exprimă „îngrijorarea profundă” și lansează o revizuire după ce un soldat de menținere a păcii ONU a fost împușcat în sudul Libanului

Armata israeliană a declarat pentru CNN că își exprimă „profundă îngrijorare” după ce doi forțe de menținere a păcii ONU au fost răniți vineri în sudul Libanului.

Un soldat de menținere a păcii din cadrul Forței Interimare a Națiunilor Unite din Liban a fost lovit vineri de focuri de armă la sediul său din orașul Naqoura, potrivit unui comunicat publicat sâmbătă de UNIFIL.

„A fost operat la spitalul nostru din Naqoura pentru a îndepărta glonțul și este în prezent stabil. Încă nu știm originea incendiului”, a spus UNIFIL.

Întrebat de CNN despre focuri de armă care au cauzat rănirea unui soldat de menținere a păcii, Nadav Shoshani, purtătorul de cuvânt internațional al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), a declarat într-o declarație că doi trupe de menținere a păcii au fost „răniți din neatenție în timpul luptei IDF împotriva Hezbollah în sudul Libanului”.

„IDF își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la incidente de acest tip și efectuează în prezent o analiză amănunțită la cele mai înalte niveluri de comandă pentru a determina detaliile”, a spus el.

Shoshani a adăugat că IDF „desfășoară în prezent o analiză amănunțită la cele mai înalte niveluri de comandă pentru a determina detaliile”.

Amintiți-vă: Forța de menținere a păcii lovită de focuri de armă vineri a fost al cincilea membru al forței ONU rănit în sudul Libanului în doar două zile.

Rănile trupelor ONU au atras condamnări internaționale. Sâmbătă , 40 de țări ai căror soldați servesc ca forțe de menținere a păcii ONU în Liban au declarat într-o declarație comună că „condamnă cu fermitate” atacurile recente asupra forțelor de menținere a păcii.

Printre cosemnatarii declarației se numără Regatul Unit, Franța, India, Germania și Spania.

UPDATE ORA 12:00 – Armata israeliană spune că a capturat un luptător Hezbollah în sudul Libanului

Armata israeliană a declarat duminică că a capturat un luptător Hezbollah în timp ce luase cu asalt unul dintre tunelurile și ascunzișurile grupului din sudul Libanului .

„Forțele au înconjurat clădirea, au examinat puțul tunelului și au localizat un complex subteran de aproximativ 7 metri adâncime și 50 de metri de spațiu în care a fost înrădăcinat un terorist Hezbollah, împreună cu arme și echipamente pentru o ședere pe termen lung”, a declarat Forțele de Apărare Israelului ( IDF) a spus.

Videoclipul distribuit de IDF a arătat un bărbat urcând pe o scară și ieșind dintr-un puț de tunel în lenjerie și adidași. El poate fi văzut ținând mâinile ridicate în timp ce se predă soldaților israelieni.

În videoclip, presupusul luptător este neclar, probabil pentru a-și ascunde identitatea. Convențiile de la Geneva cer ca prizonierii de război să fie protejați împotriva „curiozității publice”.

IDF a spus că, după ce s-a predat, luptătorul Hezbollah a fost interogat, arestat și transferat la „un centru de detenție pentru investigații suplimentare în țară”.

Într-un răspuns la CNN, un oficial Hezbollah a negat că vreunul dintre luptătorii sau membrii săi a fost capturat. „Nu este adevărat”, a spus oficialul ca răspuns la declarația militară israeliană postată pe X.

UPDATE ORA 11:00 – Voluntarii Crucii Roșii Libaneze au fost răniți în dubla lovitură israeliană 

Patru voluntari ai Crucii Roșii Libaneze au fost răniți duminică dimineață în urma unui dublu atac aerian israelian asupra unei case din Srebbine, în sudul Libanului, a anunțat organizația.

Voluntarii au fost trimiși la fața locului după greva inițială și în coordonare cu UNIFIL.

„În timp ce echipa căuta victime pentru salvare, casa a fost lovită pentru a doua oară, ducând la lovituri cerebrale ale voluntarilor și avarii la cele două ambulanțe”, a spus Crucea Roșie.

Crucea Roșie a spus că voluntarii au fost tratați într-un spital libanez și sunt „în stare bună”.

„Voluntarii ar trebui să fie protejați în orice moment în timp ce încearcă să salveze victime”, a adăugat acesta.

CNN a contactat Forțele de Apărare Israelului despre incident, dar încă nu a primit răspuns.

UPDATE ORA 10:00 – Armata israeliană spune că a lovit 240 de ținte în Liban și Gaza

O declarație militară spune că forțele israeliene au continuat să atace ținte Hezbollah în ultima zi, lovind peste 200.

Site-urile au inclus lansatoare de rachete, poziții antitanc, depozite de arme și alte infrastructuri, potrivit declarației.

De asemenea, trupele au continuat să opereze în Gaza, unde aproximativ 40 de ținte au fost atacate, armele au fost distruse și zeci de luptători au fost uciși în ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 09:00 – 40 de țări care contribuie la forța de menținere a păcii ONU în Liban „condamnă cu fermitate atacurile recente”

Patruzeci de țări ai căror soldați servesc ca forțe de menținere a păcii ONU în Liban spun că „condamnă cu fermitate” atacurile recente asupra forțelor de menținere a păcii, într-o declarație comună publicată sâmbătă.

Declarația  a fost postată pe X  de misiunea Poloniei la ONU, după ce Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) a raportat vineri că un al cincilea membru al forței de menținere a păcii a fost rănit în sudul Libanului.

„Asemenea acțiuni trebuie să înceteze imediat și ar trebui investigate în mod adecvat”, se arată în declarație, adăugând: „Îndemnăm părțile în conflict să respecte prezența UNIFIL, ceea ce implică obligația de a garanta siguranța și securitatea personalului său în orice moment”.

Cosemnatarii declarației includ Marea Britanie, Franța, India, Germania și Spania.

De joi, UNIFIL a raportat că doi soldați de menținere a păcii au fost răniți după ce un tanc israelian a tras spre turnul său de observație din Naqoura, provocând prăbușirea acestuia. Vineri, UNIFIL a declarat că încă doi au fost răniți după două explozii în apropierea turnului de observație.

Sri Lanka și Indonezia, ai căror cetățeni se numără printre răniți, au condamnat incidentele.

Vineri, un al cincilea soldat de menținere a păcii a fost lovit de focuri de armă la sediul său din Naqoura din cauza activității militare în desfășurare în apropiere, potrivit unui comunicat UNIFIL publicat sâmbătă.

UPDATE ORA 08:00 – Austin își exprimă „îngrijorarea profundă” cu privire la forțele israeliene care trag asupra forțelor de menținere a păcii ONU într-un apel cu Gallant

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și-a exprimat sâmbătă „îngrijorarea profundă” cu privire la rapoartele conform cărora forțele israeliene au tras asupra forțelor de menținere a păcii ONU în Liban, în timpul unei conversații cu ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, potrivit Pentagonului.

Austin „a subliniat cu tărie importanța asigurării siguranței și securității forțelor UNIFIL (Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban)” și a îndemnat Israelul să treacă de la operațiunile militare din Liban la o cale diplomatică „cât mai curând posibil”, se arată în citire.

Austin a ridicat, de asemenea, situația umanitară din Gaza și a subliniat că „trebuie luate măsuri pentru a o rezolva”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Armata israeliană a declarat că 320 de proiectile trase de Hezbollah au traversat Israelul în weekendul Yom Kippur, care a început vineri în jurul orei locale 18.00, scrie CNN.

Cel puțin 15 persoane au fost ucise sâmbătă în loviturile israeliene asupra a trei orașe libaneze, potrivit Ministerului Sănătății din Liban, citat de CNN.

Cel puțin 1 645 de persoane au fost ucise în Liban de la sfârșitul lunii septembrie, când Israelul și-a intensificat atacurile, afirmă ministerul.

Apărarea civilă din Gaza a declarat că a recuperat cadavrele a cinci persoane de sub dărâmăturile unei case aparținând familiei Abu Dalal din tabăra de refugiați Nuseirat, situată în mijlocul Fâșiei Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va organiza duminică o reuniune a cabinetului, a declarat un oficial israelian pentru CNN.

Exit mobile version