- Netanyahu a cerut ca Hamas să se predea și să elibereze ostaticii, după uciderea lui Yahya Sinwar.
- Antony Blinken va merge în Israel pentru a forța reluarea negocierilor.
- Hamas își va alege în zilele următoare viitorul lider.
- CNN: Washington estimează că atacul israelian asupra Iranului ar putea avea loc în câteva zile.
UPDATE ORA 22:00
Misiunea ONU a Iranului spune că Hezbollah se află în spatele atacului cu dronă asupra reședinței lui Netanyahu.
Advertisment
„Această acțiune a fost întreprinsă de gruparea libaneză Hezbollah”, a spus misiunea, ca răspuns la o întrebare despre rolul Iranului în atac, potrivit agenției oficiale de știri IRNA.
UPDATE ORA 21:00
IDF a publicat imagini din 6 octombrie 2023, când Yahya Sinwar a fost surprins fugind împreună cu familia într-un tunel subteran înainte de masacrul din 7 octombrie. Documentația a fost găsită în urmă cu câteva luni de către IDF și forțele Shin Bet.
Recomandări
UPDATE ORA 20:00
Benjamin Netanyahu amenință Iranul după tentativa de asasinat la adresa sa:
„Agenții Iranului care au încercat să mă asasineze pe mine și pe soția mea astăzi au făcut o greșeală amară. Acest lucru nu ne va descuraja pe mine și pe statul Israel să continuăm războiul de renaștere împotriva dușmanilor noștri pentru a ne asigura securitatea pentru generații.
Le spun iranienilor și partenerilor lor din axa răului: Oricine dăunează cetățenilor statului Israel va plăti un preț mare pentru asta. Vom continua să vă eliminăm teroriștii, Îi vom întoarce pe cei răpiți din Gaza, îi vom întoarce pe rezidenții noștri din nord.
Vom atinge toate obiectivele de război pe care ni le-am propus. Și vom schimba realitatea securității din regiunea noastră pentru generații.
Împreună vom lupta și cu ajutorul lui Dumnezeu – împreună vom învinge”, a spus Netanyahu.
UPDATE ORA 19:00
În ultima sa conferință de presă, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a susținut că liderul Hamas, Yahya Sinwar, s-a ascuns în subteran pe tot parcursul războiului, înainte de a fi ucis.
În februarie, Hagari a spus că armata a intrat în Khan Younis, unde localizase o rută subterană unde a stat Sinwar. Asta l-a forțat pe Sinwar să evadeze într-un spațiu subteran din cartierul Tal al-Sultan din Rafah.
„Complexul avea tot ce avea nevoie – televizor, mâncare, canapele, paturi, mijloace de comunicare și control”, a spus Hagari.
UPDATE ORA 17:00
Lloyd Austin a vorbit cu ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, despre evoluțiile securității regionale, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder.
Potrivit unui transcript al Departamentului de Apărare al SUA, Austin „a analizat ajustările poziției forțelor americane, inclusiv desfășurarea recentă a unui sistem de apărare pentru a întări apărarea Israelului în fața amenințărilor din partea Iranului, Hezbollah și împuterniciților iranieni”.
Șeful Pentagonului i-a mai spus lui Gallant că „e uşurat că prim-ministrul Netanyahu este în siguranţă, după atacul asupra locuinței sale din Cezareea din această dimineaţă”.
UPDATE ORA 15:00
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că „nimic nu îl va descuraja”, susținând că țara sa „va câștiga acest război”.
În videoclipuri distribuite pe rețelele de socializare, el l-a numit pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, pe care armata l-a ucis la începutul săptămânii, „creierul terorist ai cărui gorile ne-au decapitat bărbații, ne-au violat femeile și au ars de vii bebeluși”.
O analiză medico-legală a evenimentelor din 7 octombrie a constatat că acuzațiile de atrocități, cum ar fi uciderea în masă și decapitarea de bebeluși, precum și acuzațiile de viol generalizat și sistematic, erau false.
„L-am eliminat”, a declarat prim-ministrul, adăugând: „Ne continuăm lupta cu ceilalți proxizi teroriști ai Iranului”.
Declarația lui Netanyahu vine la câteva ore după ce reședința sa din Cezareea a fost ținta unei drone.
UPDATE ORA 14:00
Armata israeliană a lovit curtea spitalului Kemal Adwan din Beit Lahiya. Atacul a avut loc în apropierea uneia dintre clădirile principale, unde sunt staționate și operează de obicei ambulanțele.
Separat, se raportează o pană totală de curent la Spitalul Indonezian, care a dus la moartea a doi pacienți palestinieni. Spitalul indonezian este înconjurat de armata israeliană, iar persoanele aflate în el sunt blocate.
Atacurile asupra clădirilor rezidențiale și a centrelor de evacuare s-au intensificat și mai mult.
Armata israeliană a desfășurat o campanie de arestări în masă la centrele de evacuare, în cadrul căreia soldații îi duc pe oameni în locații nedezvăluite.
UPDATE ORA 13:00
Cel puțin 42.519 persoane au fost ucise și 99.637 au fost rănite în atacurile militare israeliene asupra Gaza începând cu 7 octombrie 2023, afirmă Ministerul Sănătății din enclavă.
Dintre acestea, 19 palestinieni au fost uciși și 91 răniți în ultima perioadă de raportare de 24 de ore, a adăugat ministerul.
UPDATE ORA 12:00
Serviciile de securitate israeliene consideră atacul cu dronă din Cezareea drept o eroare de securitate foarte gravă și a fost lansată o anchetă privind breșele de securitate, a declarat o sursă de securitate israeliană, citată de Radioul Armatei din Israel.
UPDATE ORA 11:00
Sistemul de apărare antiaeriană și sirenele de avertizare au fost activate în zeci de orașe din nordul Israelului, la granița cu Libanul, deoarece rachetele interceptoare au explodat în aer din cauza atacurilor cu rachete.
Sirenele au sunat, de asemenea, în orașul Haifa și în golful său, au fost lansate rachete către acesta.
UPDATE ORA 10:00
O dronă lansată din Liban a lovit reședința lui Netanyahu din Cezareea, la nord de Tel Aviv, potrivit purtătorului său de cuvânt.
Netanyahu și familia sa nu se aflau în Cezareea în momentul atacului, a precizat declarația, adăugând că nu au existat victime.
Biroul lui Netanyahu și armata israeliană au împărtășit aceste actualizări:
- Drona a fost lansată din Liban și a lovit direct casa premierului din Cezareea.
- Poliția a sosit pentru a localiza locul atacului. Aproximativ în același timp, sirenele au sunat în Tel Aviv.
- Alte două drone lansate în același timp ar fi fost interceptate.
- Incidentul a declanșat alarme în baza militară Glilot, însă armata a stabilit ulterior că dronele nu se aflau în acea zonă.
- Drona a zburat la 70 km de Liban.
UPDATE ORA 9:00
Armata israeliană afirmă că o dronă lansată din Liban a lovit orașul Cezareea din centrul Israelului, unde premierul Netanyahu are și o reședință.
Drona „a lovit o structură din zona Cezareea”, fără a provoca victime, a declarat armata, fără a da detalii. Aceasta a adăugat că alte două drone au fost interceptate.
UPDATE ORA 8:00
Armata israeliană asediază, de asemenea, spitalul al-Awda din zona Jabalia din nordul Fâșiei Gaza, potrivit postului de știri Al Mayadeen și Quds News Network.
Anterior, am raportat că tancurile israeliene au înconjurat Spitalul Indonezian din Beit Lahiya din apropiere. Forțele israeliene au lovit etajele al doilea și al treilea ale spitalului cu obuze de artilerie, punând în pericol grav personalul medical și pacienții, potrivit directorului Dr. Marwan al-Sultan.
Palestinienii strămutați sunt adăpostiți în incinta ambelor spitale. Până în prezent nu au fost raportate victime sau răniți.
UPDATE ORA 7:00
Protestatarii au luat cu asalt și au devastat birourile unui canal de televiziune saudit din Bagdad, după ce radiodifuzorul ar fi difuzat un segment în care se făcea referire la luptătorii din regiune, inclusiv Hamas, Hezbollah și Forțele de Mobilizare Irakiene, ca fiind „teroriști”.
Agenția franceză de presă AFP relatează că între 400 și 500 de persoane au atacat studiourile radiodifuzorului saudit MBC la primele ore ale acestei dimineți.
„Au distrus echipamentele electronice, calculatoarele și au incendiat o parte a clădirii”, a declarat pentru AFP o sursă din Ministerul irakian de Interne, sub rezerva anonimatului, adăugând că incendiul a fost stins și mulțimea dispersată de poliție.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Israelul cere Statelor Unite să trimită din nou un sistem de apărare antibalistic THAAD, în perspectiva unui atac împotriva Iranului.
Fiecare sistem include șase camioane de lansare, un total de 48 de interceptoare, echipamente radio și radar și necesită 95 de operatori și personal pentru operare.
Prețul fiecărui sistem THAAD este de la 1 la 1,8 miliarde de dolari, iar Statele Unite au doar 7 sisteme THAAD. Fiecare rachetă costă aproximativ 13 milioane de dolari și toate cele 48 de rachete ale sistemului costă 625 de milioane de dolari.
Biden spune că știe cum și când Israelul intenționează să răspundă la atacurile cu rachete ale Iranului, dar refuză să ofere detalii.