• Bilanțul total al victimelor din Fâșia Gaza din 7 octombrie a crescut luni la 11.240 de morți, potrivit biroului de presă al guvernului controlat de Hamas.
  • 346 de canadieni și familiile lor apropiate au putut părăsi până acum Fâșia Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah în Egipt.
  • Joe Biden spune că spitalul Al-Shifa trebuie să fie protejat.

UPDATE 22.00 -ONU afirmă că ploile abundente „sporesc suferința” celor 580.000 de persoane strămutate în sudul Fâșiei Gaza

Agenția de ajutorare a Națiunilor Unite pentru palestinieni (UNRWA) a raportat că 580.000 de persoane strămutate în sudul Fâșiei Gaza au căutat adăpost și că supraaglomerarea, împreună cu ploile abundente, vor înrăutăți și mai mult condițiile.

Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Margaret Harris, a emis o declarație cu privire la dificultatea situației pentru cei deja strămutați în Gaza, afirmând că „ploaia nu va face decât să adauge și mai multă suferință”.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

UPDATE 21.00 -O aeronavă cu ajutoare pentru Fâşia Gaza va pleca miercuri de pe Aeroportul Otopeni

O aeronavă cu ajutoare oferite de statul român pentru Fâşia Gaza va pleca miercuri de pe Aeroportul Otopeni. Ajutoarele constau în produse alimentare şi articole de cazarmament.

Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, aeronava cargo este pusă la dispoziţie de Comisia Europeană.

UPDATE 20.00 -Mesajul lui Biden către ostatici: „Rezistați, venim

Președintele american Joe Biden a oferit un mesaj de speranță ostaticilor răpiți de Hamas în Israel în timpul atacurilor din 7 octombrie.

Întrebat de jurnaliști, în cadrul unui discurs pe care îl susținea pe tema schimbărilor climatice, despre ostatici – după mai bine de cinci săptămâni de la răpirea lor – Biden a declarat că a „vorbit cu persoanele implicate în fiecare zi”.

„Cred că se va întâmpla, dar nu vreau să intru în detalii”, a spus el.

Pentru familiile celor peste 200 de ostatici luați, președintele Biden a spus că are următorul mesaj: „Rezistați, venim”.

UPDATE 19.00 -Medicii au îngropat 200 de cadavre la spitalul Al-Shifa, spune un medic

Dr. Adnan al-Bursh de la spital, care spune că 200 de cadavre au fost îngropate în incinta spitalului.

Aproximativ 100 de membri ai echipei medicale a spitalului au avut nevoie de șase ore pentru a îngropa cele 200 de cadavre. „Am început la ora 08:30 dimineața și am terminat în jurul orei locale 15:00”, spune el.

Al-Bursh, șeful departamentului de chirurgie ortopedică, spune că trupurile „au fost lăsate zile întregi până la descompunere”, astfel că medicilor nu le-a mai rămas decât să facă o groapă comună.

El spune că „nu au putut să deschidă ferestrele clădirilor din cauza mirosului urât care ieșea din curte” – adăugând că aproximativ 120 de cadavre se aflau acolo, înainte de a fi îngropate.

Alte 80 se aflau la morgă, spune el, printre morți numărându-se mai ales femei și copii.

UPDATE 18.00 -O înregistrare video arată oameni de-a lungul drumului de evacuare de la spitalul Al-Shifa

A apărut o înregistrare video care arată câteva persoane pe ceea ce FDI numește un „coridor umanitar” pentru ca palestinienii să părăsească spitalul Al-Shifa. Israelul a cerut oamenilor să evacueze spitalul deoarece crede că Hamas își are baza sub clădire – lucru pe care Hamas îl neagă.

FDI a declarat că oamenii ar trebui să fugă pe strada al-Wahda – care face legătura cu drumul Salah al-Din (la puțin peste 3 km distanță), care este principala rută spre sudul Gaza. Nu știm câte persoane au reușit să părăsească spitalul Al-Shifa pe această cale.

Înregistrarea video arată pe cineva cu un steag alb sau cearșafuri albe și câteva persoane cu mâinile ridicate mergând pe o stradă practic goală.

Utilizând imagini din satelit, am identificat locația cu o intersecție de pe strada al-Wahda, după dispunerea clădirilor din apropiere.

UPDATE 17.00 -Marea Britanie și SUA impun o a treia rundă de sancțiuni împotriva Hamas

Marea Britanie și SUA au anunțat o a treia rundă de sancțiuni în urma atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că sancțiunile vor viza „oficiali-cheie ai Hamas și mecanismele prin care Iranul oferă sprijin Hamas și Jihadul Islamic Palestinian” – o altă facțiune armată din Fâșia Gaza.

Persoanele în cauză se confruntă cu interdicții de călătorie, înghețarea activelor și embargouri asupra armelor.

Printre cei vizați de sancțiuni se numără și reprezentantul Jihadului Islamic Palestinian în Iran, Nasser Abu Sharif, precum și o casă de schimb valutar cu sediul în Liban, care se presupune că se ocupă de transferuri între Hamas și Teheran.

UPDATE 16.00 – Mai mult de 60% din spitalele din Gaza sunt nefuncționale – OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că peste jumătate din spitalele din Gaza – 22 din 36 – sunt acum „nefuncționale”.

Postarea de pe X, OMS a precizat că acest lucru se datorează „lipsei de combustibil, pagubelor, atacurilor și insecurității”.

Organizația a precizat că cele 14 spitale rămase au „abia dacă au suficiente provizii” pentru a susține operațiile de salvare a vieților și pentru a oferi îngrijiri spitalicești și a cerut o încetare imediată a focului.

UPDATE 15.00 – Șiruri de corturi adăpostesc palestinienii deplasați de lupte și condițiile de frig

În Khan Younis, în sudul Gazei, încep să se instaleze condiții mai reci – afectând unii dintre cei 1,6 milioane de palestinieni despre care ONU estimează că au fost strămutați în interior de la începutul războiului luna trecută.

Mulți au fost forțați să se adăpostească în corturi. Mulți oameni sunt forțați să doarmă pe pământ.

UPDATE 14.00 – O organizație caritabilă cu sediul în Marea Britanie afirmă că cel mai mare spital din orașul Gaza, Al-Shifa, are nevoie de combustibil – nu de incubatoare

O organizație caritabilă cu sediul în Marea Britanie afirmă că cel mai mare spital din orașul Gaza, Al-Shifa, are nevoie de combustibil – nu de incubatoare, așa cum s-a speculat pe scară largă.

Acest lucru vine după ce armata israeliană a declarat că este în curs de „coordonare a transferului de incubatoare de la un spital din Israel la Gaza”, deși nu a specificat dacă aparatele vor merge la Al-Shifa.

Melanie Ward, director executiv al organizației Medical Aid for Palestinians, a declarat că situația este „mai mult decât îngrozitoare”.

UPDATE 13.00 – O echipă LCI a filmat două ore in Gaza/ Primele imagini independente din Gaza zilele acestea

UPDATE 12.00 – 346 de canadieni și familiile lor apropiate au putut părăsi până acum Fâșia Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah în Egipt

Mélanie Joly, ministrul de externe al Canadei, a declarat că 346 de canadieni și familiile lor apropiate au putut părăsi până acum Fâșia Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah în Egipt.

Punctul de trecere a frontierei Rafah este singurul loc prin care palestinienii pot ieși din Fâșia Gaza care nu este controlat de Israel.

Într-o declarație, Joly a adăugat că este „inacceptabil” faptul că ONU avertizează că activitatea de sprijinire a palestinienilor se va încheia în 48 de ore din cauza lipsei de combustibil. „Civilii trebuie să fie protejați”, a spus ea, adăugând că „în Gaza trebuie să ajungă suficiente alimente, combustibil și apă pentru ca munca lor de salvare a vieților să poată continua”.

UPDATE 11.00 – Alte 200.000 de persoane au fugit din nordul Fâșiei Gaza, a anunțat marți biroul umanitar al ONU

Alte 200.000 de persoane au fugit din nordul Fâșiei Gaza, a anunțat marți biroul umanitar al ONU.

AP relatează că biroul umanitar, cunoscut sub numele de OCHA, spune că doar un singur spital din nordul Fâșiei Gaza este capabil să primească pacienți. Toate celelalte nu mai sunt capabile să funcționeze și servesc în mare parte drept adăposturi împotriva luptelor.

În total, aproximativ 1,5 milioane de palestinieni, mai mult de două treimi din populația din Gaza, și-au părăsit casele. Adăposturile administrate de ONU în sudul țării sunt grav supraaglomerate, cu o medie de o toaletă pentru 160 de persoane.

UPDATE 10.00 – Joe Biden spune că spitalul Al-Shifa trebuie să fie protejat

Președintele Biden a îndemnat Israelul să protejeze spitalul Al-Shifa din Gaza.

Luni, vorbind din Biroul Oval, el a declarat că SUA este în contact cu israelienii și că „speră și se așteaptă” la „o acțiune mai puțin intruzivă în ceea ce privește spitalul”.

„Spitalul trebuie să fie protejat”, a declarat el reporterilor. Luptele au făcut ravagii în apropierea spitalului din orașul Gaza în ultimele zile, în timp ce Israelul își continuă ofensiva terestră împotriva Hamas.

Multe țări au cerut așa-numitele „pauze umanitare” pentru a permite intrarea și ieșirea ajutoarelor și a oamenilor din Gaza, în timp ce altele au cerut încetarea totală a luptelor.

Săptămâna trecută, SUA au declarat că Israelul va începe pauze militare zilnice de patru ore în anumite părți din nordul Gaza, în timp ce își continuă ofensiva.

UPDATE 09.00 – Israelul spune că transferă incubatoare în Gaza – pe fondul temerilor legate de nou-născuți

Armata israeliană afirmă că este în curs de „coordonare a transferului de incubatoare de la un spital din Israel la Gaza”.

Alături de o declarație, postată pe rețelele de socializare, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au postat o imagine cu ceea ce pare a fi unul dintre soldații săi care descarcă un incubator dintr-o dubă într-o parcare. Nu a fost dezvăluit locul unde a fost făcută fotografia.

UPDATE 08.00 – Cinci palestinieni au fost uciși în confruntări în Cisiordania și într-un atac cu dronă israeliană


Cel puțin trei palestinieni au fost uciși într-un atac israelian cu dronă în Cisiordania ocupată, a anunțat agenția oficială de presă palestiniană Wafa, citând un spital din orașul Tulkarm, situat în vestul țării.

Alți doi palestinieni au fost împușcați mortal de trupele israeliene în timpul unor confruntări anterioare într-o tabără de refugiați din oraș, relatează Reuters citând Wafa.

AFP a relatat că cinci bărbați, cu vârste cuprinse între 21 și 29 de ani, au fost uciși în timpul unei operațiuni militare israeliene în Tulkarm, citând, de asemenea, un director de spital. Nu a fost imediat clar dacă cei cinci morți raportați de AFP sunt aceiași cu cei raportate de Wafa și Reuters.

UPDATE 07.00 – Luptele prind pacienții și medicii în cel mai mare spital din Gaza

Pacienții și medicii rămân blocați în principalul spital din Gaza după zile de lupte între trupele israeliene și Hamas, în timp ce agențiile de ajutorare avertizează că pacienții și bebelușii grav bolnavi riscă să moară din cauza lipsei de combustibil și a scăderii rezervelor de alimente și apă.

Israelul susține că sediul central al Hamas se află sub spital, acuzație pe care Hamas și medicii din unitate au negat-o.

Ministerul palestinian al Sănătății din orașul Ramallah, din Cisiordania, a declarat luni că cel puțin nouă pacienți și șase copii au murit la spitalul al-Shifa, care a fost piatra de temelie a sistemului de sănătate din Gaza, ca urmare a lipsei de combustibil și a închiderii departamentelor după ce spitalul a fost încercuit de forțele israeliene.

03:00 – Blinken recunoaște dezacordurile din cadrul Departamentului de Stat cu privire la războiul Israel-Hamas

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a recunoscut dezacordurile din cadrul Departamentului de Stat legate de abordarea administrației Biden față de războiul Israel-Hamas.

Luna trecută, un oficial al Departamentului de Stat a demisionat public în semn de protest față de politica administrației privind războiul Israel-Hamas.

„Știu că pentru mulți dintre voi, suferința cauzată de această criză are un impact personal profund. Suferința care vine odată cu imaginile zilnice cu bebeluși, copii, persoane vârstnice femei și barbați care suportă această criză este chinuitoare. O simt eu însumi”, a scris Blinken într-un e-mail adresat personalului.

02:00 – Telecomunicațiile se întrerup în Gaza

Fâșia Gaza se confruntă cu o oprire iminentă și completă a serviciilor de comunicații și internet până joi, a declarat ministrul palestinian al telecomunicațiilor.

Întreruperea preconizată este cauzată de epuizarea rezervelor de combustibil și va agrava criza umanitară în curs.

01:00 – Hamas susține că un ostatic israelian din Gaza a fost ucis într-un raid aerian israelian

Pe un canal de socializare al Hamas a apărut un videoclip care susține că o femeie israeliană ținută ostatică în Gaza a fost ucisă într-un atac aerian israelian.

Armata israeliană a declarat că familia femeii este la curent cu existența videoclipului.

„Hamas continuă să folosească teroarea psihologică și acționează în mod inuman, prin videoclipuri și fotografii cu ostatici, așa cum a făcut în trecut”, declară un oficial din armata israeliană.

00:00 – OMS: Spitalul Al-Shifa din Gaza nu poate îngropa cadavrele

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a descris cel mai mare spital din Gaza drept un cimitir.

Spitalul Al-Shifa, care este situat în nordul Gazei, se află în centrul luptelor intense dintre Armata israeliană și Hamas.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, a declarat că aproximativ 600 de persoane au rămas în spital, iar altele sunt adăpostite pe holuri.

„În jurul spitalului sunt cadavre care nu pot fi îngropate sau duse la orice fel de morgă. Spitalul nu mai funcționează deloc așa cum ar trebui. Este aproape un cimitir”, a declarat Lindemeier.

Medicii susțin că tot mai multe cadavre sunt îngrămădite și putrezesc în spital.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Bilanțul total al victimelor din Fâșia Gaza din 7 octombrie a crescut luni la 11.240 de morți, potrivit biroului de presă al guvernului controlat de Hamas. Sunt 4.630 de copii și 3.130 de femei, a precizat purtătorul de cuvânt al biroului de presă.

OMS spune că are încredere în cifrele privind numărul de decese furnizate de autoritățile controlate de Hamas.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) a declarat că o serie de agenți de rang înalt ai Hamas au fost uciși în ultimele zile, inclusiv fostul șef al serviciilor de informații militare ale Hamas.

În timpul conferinței de presă, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat, de asemenea, că a fost el însuși în Gaza, la spitalul de copii Rantisi, și a filmat ceea ce a descris drept dovezi concrete” că Hamas folosește spitalele ca instrument de război”.