LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 385. Bilanțul armatei israeliene a crescut în urma luptelor din sudul Libanului

UPDATE ORA 14:00 – Distrugeri la punctul de trecere dintre Siria și Liban după un atac israelian

Conturi locale au publicat scene care arată o parte din distrugerile de la punctul de trecere Jousiyeh dintre Siria și Liban, în urma unui raid israelian din această dimineață.

Un oficial libanez și presa locală siriană au raportat că punctul de trecere a fost scos din funcțiune în urma raidului aerian care l-a vizat în această dimineață.

UPDATE ORA 13:00 – Atacurile israeliene au ucis 163 de salvatori și lucrători din domeniul sănătății în Liban începând de anul trecut

Ministrul Sănătății din Liban a declarat că peste 160 de salvatori și lucrători din domeniul sănătății au fost uciși în atacuri israeliene în timpul a mai mult de un an de lupte între Israel și Hezbollah.

„Numărul total al salvatorilor și al lucrătorilor din sectorul sănătății uciși până în prezent a ajuns la 163, iar alți 272 au fost răniți”, a declarat Firass Abiad reporterilor în timpul unei conferințe de presă care detaliază pagubele cauzate de atacurile israeliene asupra sectorului sănătății din Liban.

UPDATE ORA 12:00 – Cinci soldați israelieni au fost uciși în sudul Libanului

Armata israeliană afirmă că cinci soldați au fost uciși în luptele din sudul Libanului.

Armata a precizat că soldații „au căzut în timpul luptelor din sudul Libanului” în ziua precedentă.

Acest incident ridică la 32 numărul total de soldați israelieni uciși în Liban de la începutul operațiunii terestre, pe 30 septembrie.

UPDATE ORA 11:00 – Cel puțin 14 copii printre victimele moarte în atacul armatei israeliene în Khan Younis

Armata israeliană a ucis 33 de persoane, inclusiv 14 copii, dintr-o familie din estul Khan Younis, după ce forța sa terestră a pătruns mai adânc în zona al-Manara.

Victimele au fost evacuate la Complexul Medical Nasser.

Medicii de la spital au confirmat că cei 14 copii au ajuns la spital după ce au murit sufocați, din cauza bombelor și obuzelor mortale trase asupra clădirii care au dus la prăbușirea mai multor alte clădiri rezidențiale în timp ce oamenii se aflau încă în interior.

UPDATE ORA 10:00 – Ministrul libanez afirmă că uciderea a 3 jurnaliști de către Israel este o „crimă de război”

Ministrul libanez al informațiilor a declarat că armata israeliană a așteptat ca jurnaliștii din Hasbaiyya, în sudul Libanului, să se culce înainte de a lansa un atac aerian deliberat asupra lor.

Cei trei jurnaliști uciși de la posturile de televiziune Al Mayadeen și al-Manar transmiteau „crimele” israeliene către lume, a scris ministrul Ziad Makary într-o postare pe X.

„Acesta este un asasinat, după monitorizare și urmărire, cu premeditare și planificare, deoarece erau 18 jurnaliști prezenți la fața locului, reprezentând șapte instituții media”, a spus el. „Aceasta este o crimă de război”.

UPDATE ORA 09:00 – Peste 150 de pacienți și personal blocați la spitalul Kamal Adwan

Un purtător de cuvânt al Apărării Civile din Gaza a declarat că peste 150 de pacienți și membri ai personalului sunt blocați în timp ce armata israeliană asediază spitalul Kamal Adwan din Beit Lahiya, în nordul Gaza.

Anterior, am raportat că armata israeliană a bombardat spitalul și a bombardat „stația de oxigen” a unității medicale, ucigând un „număr de copii”, potrivit rapoartelor mass-media. Urmează să confirmăm numărul morților.

Spitalul Kamal Adwan este una dintre puținele unități medicale care mai funcționează în nordul Fâșiei Gaza, în contextul unui asediu israelian mortal care a intrat în a treia săptămână.

UPDATE ORA 08:00 – Armata israeliană susține că un comandant Hezbollah a fost ucis

Armata israeliană a declarat că avioanele sale de luptă l-au bombardat și ucis pe Abbas Adnan Maslam, un comandant în regiunea Aitaroun din Liban pentru Forța de elită Radwan a Hezbollah.

„Maslam a fost responsabil pentru executarea multor planuri de împușcare împotriva forțelor [israeliene] și împotriva coloniilor din nordul țării”, a susținut armata într-o postare pe X. Grupul armat libanez nu a comentat încă presupusa crimă.

În aceeași postare, armata israeliană a afirmat că în ultima zi a atacat aproximativ „200 de ținte teroriste în Liban” și a eliminat un „număr de teroriști” de la sol și din aer în Gaza.

UPDATE ORA 07:00 – Forțele aeriene israeliene interceptează o rachetă

O rachetă a fost detectată trecând de pe teritoriul libanez în nordul Israelului, activând sirenele de atac aerian în regiunile Wadi Ara și Menashe din centrul Israelului și în Carmelul din sudul nordului Israelului.

Forțele aeriene ale Israelului nu au precizat cât de mult a pătruns racheta în spațiul aerian israelian înainte de a fi interceptată.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Armata din Israel afirmă acum că cinci soldați au fost uciși și șapte răniți în sudul Libanului în confruntările cu Hezbollah.

Conflictul dintre Israel și Hezbollah a izbucnit în urmă cu un an, când gruparea armată libaneză a început să lanseze rachete asupra nordului Israelului în sprijinul grupării palestiniene Hamas la începutul războiului din Gaza.

Acesta s-a intensificat în ultimele săptămâni, Israelul bombardând puternic sudul Libanului, suburbiile sudice ale Beirutului și Valea Bekaa, ucigând mulți dintre liderii de vârf ai Hezbollah și trimițând trupe terestre peste graniță.

Hezbollah, la rândul său, a lansat rachete mai adânc în Israel și afirmă că armata israeliană nu a reușit să securizeze niciun teritoriu în sud.

Exit mobile version