- Germania a subliniat necesitatea ca Israelul să abordeze acuzațiile dintr-un raport al Human Rights Watch.
- În aceeași zi cu declarațiile oficiale, cel puțin 25 de persoane au fost ucise în atacuri israeliene în Gaza.
- Purtătorul de cuvânt al Ministerului Federal de Externe din Germania a declarat că este urgent ca guvernul israelian să răspundă la aceste acuzații.
UPDATE ORA 22:00 – Armata israeliană invită familia soldatului răpit la un eveniment pentru familiile îndoliate
Ziarul israelian Haaretz raportează că armata israeliană a invitat familia unui soldat care a fost capturat și adus în Gaza la 7 octombrie 2023 și despre care se presupune că este încă în viață la un eveniment pentru familiile îndoliate.
Advertisment
Tatăl soldatului, Yehuda Cohen, a declarat pentru Haaretz: „Cât de îndrăzneață este Brigada a 7-a să declare că fiul meu este o fatalitate”.
Armata israeliană a declarat că comandantul brigăzii a vorbit cu părinții lui Nimrod Cohen și și-a cerut scuze pentru „insensibilitate”.
Recomandări
UPDATE ORA 21:00 – Netanyahu neagă că Marwan Barghouti ar putea fi eliberat în cadrul unui acord de încetare a focului
Netanyahu a negat rapoartele potrivit cărora prizonierul palestinian Marwan Barghouti ar putea fi eliberat ca parte a unui acord de încetare a focului.
Biroul prim-ministrului israelian a răspuns la informațiile potrivit cărora familia lui Barghouti a vizitat recent Qatarul pentru a discuta despre eliberarea acestuia în Turcia ca parte a unui acord privind prizonierii. Hamas ar fi cerut eliberarea lui Barghouti ca parte a unui acord.
Barghouti, în vârstă de 64 de ani, este o figură proeminentă a Fatah care execută cinci sentințe pe viață într-o închisoare israeliană.
El este considerat unul dintre principalii candidați la succesiunea lui Mahmoud Abbas la conducerea Autorității Palestiniene.
UPDATE ORA 20:00 – Forțele israeliene bombardează spitalul Kamal Adwan
Ministerul Sănătății din Gaza raportează că forțele israeliene bombardează și bombardează spitalul Kamal Adwan din nordul Gazei.
Anterior, am raportat că armata israeliană a ordonat civililor din apropierea spitalului să părăsească zona, spunând că acesta va fi aruncat în aer.
UPDATE ORA 19:00 – Forțele israeliene aruncă în aer clădiri în Beit Lahiya
Forțele israeliene au aruncat în aer clădiri în vestul orașului Beit Lahiya din nordul Fâșiei Gaza, a raportat Al Jazeera.
UPDATE ORA 18:00 – Armata libaneză detonează munițiile lăsate în urmă de Israel
Agenția națională de presă libaneză de stat raportează că armata va elimina în această după-amiază „muniția neexplodată lăsată în urmă de agresiunea israeliană”.
Detonările vor avea loc în zonele Sultan Yacoub din vestul Văii Bekaa, Ghandourieh în Bint Jbeil și Qleileh în Tyre, ambele în sudul Libanului.
Armata israeliană se retrage din sudul Libanului și predă armatei libaneze controlul asupra zonelor pe care le-a ocupat, de la intrarea în vigoare a unei încetări a focului la sfârșitul lunii noiembrie.
UPDATE ORA 17:00 – Armata israeliană afirmă că ancheta privind atacul lansat din Yemen este încă în desfășurare
„În urma unei investigații inițiale a Forțelor Aeriene și a Comandamentului Frontului de Interne privind doborârea rachetei lansate din Yemen în această dimineață, incidentul este încă investigat în profunzime, iar unele dintre lecțiile învățate au fost deja puse în aplicare”, se arată în declarația armatei israeliene.
Acesta a adăugat că nu pot fi furnizate informații suplimentare din motive de securitate.
Comentariile au fost făcute după ce rebelii houthi au lansat o rachetă care a lovit zona Tel Aviv, sistemele de apărare aeriană nereușind să o intercepteze.
UPDATE ORA 16:00 – Grupurile palestiniene se întâlnesc la Cairo pentru a discuta despre guvernanța postbelică din Gaza
Grupuri palestiniene – inclusiv Hamas, Jihadul Islamic și Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei – s-au întâlnit în capitala egipteană pentru a discuta despre războiul din Gaza, negocierile de încetare a focului și planurile pentru Gaza postbelică, potrivit unei declarații publicate pe canalul Telegram al Hamas.
Grupurile au discutat vineri cele mai recente evoluții legate de formarea unui comitet „pentru a gestiona Gaza după război”.
La începutul acestei luni, Hamas și facțiunea palestiniană Fatah au convenit la Cairo să înființeze un comitet care să administreze în comun Fâșia după încheierea luptelor.
În conformitate cu planul, care necesită aprobarea președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, comitetul va avea între 10 și 15 personalități nepartizane cu autoritate în chestiuni legate de economie, educație, sănătate, ajutor umanitar și reconstrucție, potrivit unui proiect al propunerii consultat de AFP.
Declarația Hamas nu menționează prezența unui reprezentant al Fatah la această ultimă reuniune.
Delegațiile prezente vineri au convenit să se reunească cât mai curând posibil „pentru a pune la punct” formarea comitetului.
UPDATE ORA 15:00 – Fondurile UE pentru cercetare ajung în Israel, în ciuda indignării provocate de războiul din Gaza
Organizațiile israeliene, unele legate de armată, au primit peste 250 de milioane de dolari din fondurile UE de la începutul războiului din Gaza.
Al Jazeera investighează destinația fondurilor de cercetare.
UPDATE ORA 14:00 – Armata israeliană ucide un palestinian în Cisiordania
Potrivit unui raport al publicației israeliene Ynet News, incidentul a avut loc atunci când 20 de palestinieni încercau să treacă prin zidul de separare din nordul Cisiordaniei.
Forțele israeliene au deschis focul asupra grupului, ucigând unul dintre aceștia.
Incidentul este investigat de către armata israeliană, conform raportului
UPDATE ORA 13:00 – Fonduri de cercetare ale UE ajung în Israel, în ciuda furiei provocate de războiul din Gaza
Organizațiile israeliene, unele dintre ele legate de militari, au primit peste 250 de milioane de dolari în finanțare din partea Uniunii Europene de la începutul războiului din Gaza.
UPDATE ORA 12:00 – Apărarea Civilă din Gaza solicită presiuni asupra Israelului pentru gestionarea corectă a cadavrelor de război
Apărarea Civilă din Gaza a cerut comunității internaționale să pună presiune asupra Israelului pentru a implementa proceduri standard în gestionarea cadavrelor în timpul războiului și pentru a permite echipelor de salvare să recupereze trupurile pentru o înmormântare demnă.
Armata israeliană împiedică echipele de salvare să ajungă la cadavrele a mii de oameni împrăștiate pe străzile din Gaza sau descompuse sub dărâmături, a declarat Apărarea Civilă într-un comunicat. Israelul a distrus, de asemenea, toate echipamentele de săpat și dispozitivele necesare echipelor de salvare pentru a ajunge la victimele decedate.
Martorii oculari au descris găsirea a zeci de cadavre în zonele de unde armata israeliană s-a retras, unele fiind doar „schelete”, iar câinii de pe străzi mâncau altele. „În fața acestor crime comise de ocupația israeliană, care degradează demnitatea umană în Fâșia Gaza, părțile semnatare ale Convenției de la Geneva trebuie să ia măsuri urgente și să oblige puterea ocupantă israeliană să respecte obligațiile sale conform dreptului internațional umanitar”, se arată în comunicat.
UPDATE ORA 11:00 – Un atac cu drone a ucis trei persoane la un punct de încărcare a telefoanelor în tabăra de refugiați Shati din Gaza
Un atac cu drone israeliene asupra taberei de refugiați Shati, din nordul Gaza, a vizat un grup de oameni adunați la un punct de încărcare a telefoanelor și distribuire a internetului.
Potrivit unui martor, acesta este singurul punct din tabăra de refugiați unde oamenii blocați în zonă își pot încărca telefoanele și se pot conecta la internet pentru a lua legătura cu familiile lor, care sunt mutate în părțile centrale și sudice ale Fâșiei Gaza.
Trei persoane au fost ucise în acest atac cu drone. Nu este pentru prima dată când asistăm la atacuri deliberate asupra acestor puncte de conectivitate din partea armatei israeliene.
Acesta ar putea fi al treilea atac de acest tip, alte atacuri similare având loc în alte părți ale orașului Gaza, în zona centrală și în sudul Fâșiei, în primele săptămâni ale acestui război genocidal.
Aceste atacuri subliniază modul în care palestinienii din întreaga Gaza sunt privați de cele mai elementare servicii, inclusiv accesul la internet sau posibilitatea de a-și încărca telefoanele.
Există o criză de electricitate după ce armata a bombardat stația de energie din zonele centrale, tăind curentul din mari părți ale Fâșiei Gaza, lăsând panourile solare și generatoarele de curent complet dependente de combustibilul permis să intre prin trecerea Karem Abu Salem (Kerem Shalom), iar combustibilul nu a fost permis să intre de aproximativ trei luni.
UPDATE ORA 10:00 – Armata israeliană investighează eșecul interceptoarelor de apărare aeriană
Zeci de persoane au fost rănite în urma unui eșec la interceptarea unui rachete balistice lansate din Yemen.
Acesta a fost al treilea incident de acest tip doar în această săptămână. Armata israeliană a declarat că investighează motivele pentru care racheta nu a fost interceptată și de ce a fost un astfel de eșec semnificativ.
De la începutul războiului, Houthii au lansat mai mult de 200 de rachete și peste 170 de drone.
În vara din iulie, o dronă a evitat toate apărările aeriene israeliene, fără ca vreo sirenă să sune, și a detonat în mijlocul Tel Avivului, ucigând o persoană.
De data aceasta, au trecut doar un minut de la activarea sirenelor până la momentul impactului.
UPDATE ORA 09:00 – Papa critică uciderea copiilor din Gaza
Papa Francisc a denunțat bombardarea copiilor din Gaza, calificând-o drept „cruzime”, la o zi după ce agenția de salvare din enclavă a raportat că un atac aerian israelian a ucis șapte copii din aceeași familie. „Ieri, copiii au fost bombardați. Aceasta nu este război, este cruzime. Vreau să spun asta pentru că mă doare”, a declarat el în fața unui grup de oficiali ai guvernului Vaticanului.
De la începutul războiului, enclava asediată a devenit un cimitir pentru mii de copii, potrivit ONU. Conform autorităților palestiniene, cel puțin 17.400 de copii au fost uciși de forțele israeliene.
Aceasta înseamnă un copil mort la fiecare 30 de minute, iar mii de alți copii sunt dați dispăruți sub dărâmături, majoritatea fiind considerați morți.
UPDATE ORA 08:00 – Un copil palestinian, în vârstă de 7 ani, a fost ucis de o mină terestră israeliană în Betleem
Un copil palestinian, în vârstă de 7 ani, a fost ucis de o mină terestră lăsată de forțele israeliene în Cisiordania ocupată, informează Ministerul Palestinian al Sănătății. Ministerul a precizat că Yasser Ali Rashaida a fost ucis în zona Rashaida, la sud-est de Betleem.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Germania afirmă că Israelul ar trebui să abordeze acuzațiile formulate într-un raport al Human Rights Watch (HRW) potrivit cărora comite „acte de genocid” în Gaza prin privarea deliberată a civililor palestinieni de acolo de accesul la apă curată.
„Raportul se alătură unei serii de rapoarte ale organizațiilor internaționale pentru drepturile omului. Aceste rapoarte sunt, desigur, șocante”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Federal de Externe, Christian Wagner, în cadrul unui briefing de presă la Berlin. „Și cred că este cu adevărat urgent ca guvernul israelian să se ocupe de aceste acuzații și să le abordeze”.
Totodată, cel puțin 25 de persoane au fost ucise astăzi în atacuri israeliene în Gaza. Bilanțul include cel puțin opt persoane care au fost ucise într-un atac aerian asupra unei clădiri rezidențiale din tabăra de refugiați Nuseirat și cel puțin 10 persoane din Jabalia care au fost ucise când un atac israelian a vizat o casă. Armata israeliană nu a comentat încă atacurile.
Citește și
- Viktor Orban l-a vizitat pe Marcel Ciolacu la Palatul Victoria. Care au fost punctele cheie ale discuției dintre cei doi
- VIDEO. Atac terorist în Magdeburg, Germania: Un BMW a intrat într-o mulțime la Târgul de Crăciun. Doi oameni au murit / BILD raportează 11 morți și 60-80 de răniți / Ce detalii se cunosc despre atacator
- Ce faci în acest weekend? La Târgul de Crăciun din Piața Constituției te așteaptă 3 zile de concerte
Partenerii noștri