- Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu Trump pentru a discuta situația din Gaza.
- Trump: „Statele Unite vor prelua Fâșia Gaza. Liderilor din Orientul Mijlociu le surâde ideea”
- Karoline Leavitt a clarificat că SUA nu vor finanța reconstrucția Gazei.
- Administrația Trump ia în considerare relocarea temporară a locuitorilor din Gaza.
UPDATE ORA 22:00 – Palestinienii vor continua să lupte pentru drepturile lor, afirmă purtătorul de cuvânt al Hamas
Purtătorul de cuvânt al Hamas, Osama Hamdan, spune că palestinienii sunt hotărâți să își asigure drepturile și nu vor renunța la această căutare de decenii.
Advertisment
„Dacă le-a fost livrat de către comunitatea internațională, va fi bine. Dacă nu, ei vor rezista”, a declarat el pentru Al Jazeera.
„După 15 luni de agresiune israeliană, este clar că nu poți învinge poporul palestinian. Această națiune luptă pentru drepturile sale legitime de peste 75 de ani și nu vom renunța”.
Recomandări
UPDATE ORA 21:00 – Israelul urmează SUA în boicotarea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului
Israelul afirmă că „nu va participa” la Consiliul Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (UNHRC), urmând pașii Statelor Unite, care și-au anunțat retragerea la începutul acestei săptămâni.
Ca răspuns la anunțul de joi al ministrului israelian de externe, purtătorul de cuvânt al UNHRC, Pascal Sim, a declarat că Israelul are statut de stat observator în cadrul organismului pentru drepturile omului și, prin urmare, nu se poate retrage din Consiliu.
Consiliul, cu sediul la Geneva, este alcătuit din 47 de state membre ale ONU, care sunt alese de alți membri ai ONU pentru a servi mandate de patru ani prin rotație. De asemenea, în prezent, SUA nu este un membru ales al consiliului.
Joi, ministrul israelian de externe Gideon Saar a acuzat UNHRC de antisemitism și a declarat că țara sa „se alătură Statelor Unite și nu va participa la UNHRC”.
UPDATE ORA 20:00 – Mii de persoane din Gaza se luptă în corturi cu vremea rece și furtunoasă
Vântul puternic, ploaia și iarna sporesc suferința a mii de palestinieni din Gaza, cu mii de familii care trăiesc în corturi uzate după ce casele lor au fost distruse în timpul bombardamentelor Israelului asupra enclavei de coastă.
Sute de mii de palestinieni s-au întors în nordul Fâșiei Gaza de la intrarea în vigoare, luna trecută, a unei încetări a focului, care a oprit asaltul de 15 luni al Israelului asupra teritoriului. Însă majoritatea oamenilor și-au găsit casele distruse sau grav avariate.
UPDATE ORA 19:00 – Trump va impune sancțiuni Curții Penale Internaționale
Președintele american Donald Trump va semna astăzi un ordin executiv pentru a sancționa Curtea Penală Internațională pentru că vizează Statele Unite și aliații săi, cum ar fi Israelul, a declarat un oficial al Casei Albe.
Ordinul va impune sancțiuni financiare și de viză persoanelor și membrilor familiilor acestora care ajută la anchetarea de către CPI a cetățenilor americani sau a aliaților SUA, a declarat oficialul.
UPDATE ORA 17:00 – Refugiații se confruntă cu boli în condițiile în care sistemul de sănătate din Gaza „este aproape în colaps”
Persoanele strămutate, care locuiesc în corturi în orașul Gaza, înfruntând vremea rece și vântoasă „fără produse de primă necesitate”, și-au văzut adăposturile temporare inundate după ploaia din această dimineață.
„Femeile, copiii și persoanele cu complicații de sănătate riscă să se îmbolnăvească de gripă și de boli cauzate de apă … într-o perioadă în care sistemul de sănătate din Gaza este aproape prăbușit”, potrivit lui Hani Mahmoud de la Al Jazeera, care relatează din oraș.
„Există un singur spital disponibil aici, care a trecut de la un mic spital marginal la spitalul principal pentru orașul Gaza, oferind asistență medicală la mii de persoane fără a avea capacitatea de a face acest lucru”, a spus el.
UPDATE ORA 16:00 – Principalul diplomat al Israelului acuză Consiliul ONU pentru drepturile omului de antisemitism
Am raportat anterior, pe baza trimisului Israelului la ONU, Danny Danon, că țara părăsește Consiliul ONU pentru Drepturile Omului urmând exemplul SUA.
Ministrul israelian de externe, Gideon Saar, a publicat între timp scrisoarea sa adresată președintelui UNHRC, Jurg Lauber, care afirmă că decizia de a se retrage din organismul cu sediul la Geneva „a fost luată în lumina prejudecăților instituționale continue și necruțătoare împotriva Israelului în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului, care au fost persistente încă de la înființarea acestuia în 2006”.
„Israelul nu va mai tolera antisemitismul flagrant al Consiliului. Destul este destul!”, a declarat el pe X.
UPDATE ORA 15:00 – Israelul își suspendă activitatea din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului
Israel își suspendă participarea la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, anunță ministrul de Externe Gideon Sa’ar. Decizia urmează exemplul SUA și vine pe fondul unei „părtini instituționale persistente” împotriva Israelului, susține oficialul.
Sa’ar acuză Consiliul că protejează state cu abuzuri grave, dar critică Israelul „în mod disproporționat și sistematic”. Potrivit ministrului, ONU promovează o retorică antisemită și pune sub semnul întrebării dreptul Israelului de a exista. Israel este criticat frecvent în cadrul Consiliului, mai ales în contextul conflictului din Gaza.
UPDATE ORA 13:00 – Peste 10.000 de camioane cu ajutor umanitar au ajuns în Gaza de la începutul armistițiului
Peste 10.000 de camioane cu ajutoare au intrat în Gaza de la instaurarea armistițiului fragil din 19 ianuarie, anunță ONU.
Șeful umanitar al Națiunilor Unite, Tom Fletcher, spune că livrările au crescut semnificativ în ultimele două săptămâni. Acesta a declarat pe X că urmează să traverseze personal în nordul Gazei cu un nou convoi de ajutoare.
UPDATE ORA 11:30 – Dreapta politică israeliană sprijină inițiativa ministrului Apărării Israel Katz
Ministrul de Finanțe, Bezalel Smotrich, susține că „nu există altă soluție realistă” pentru pace și securitate în Israel. Smotrich propune ca jumătate din cei 2,2 milioane de palestinieni din Gaza să emigreze în următorii doi ani.
Liderul Otzma Yehudit, Itamar Ben Gvir, cere guvernului să elimine „orice obstacol birocratic” și să transforme planul într-o realitate cât mai curând posibil. Ben Gvir afirmă că Gaza nu poate rămâne un „focar de terorism” și că răspunderea aparține palestinienilor.
UPDATE ORA 10:00 – Spania respinge propunerea ministrului israelian al Apărării de a primi palestinieni
Ministrul spaniol de Externe, Jose Manuel Albares, respinge ideea ca Spania să primească palestinieni dislocați din Gaza. Propunerea a venit de la ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, care a sugerat ca țările critice față de Israel, inclusiv Spania, Irlanda și Norvegia, să accepte refugiați din enclavă. Albares afirmă teritoriul trebuie să facă parte dintr-un viitor stat palestinian și că Gaza le aparține celor care locuiesc acolo.
UPDATE ORA 9:00 – Premierul israelian, Beniamin Netanyahu, sprijină planul lui Trump
Beniamin Netanyahu sprijină parțial ideea lui Donald Trump privind relocarea palestinienilor din Gaza, numind-o „remarcabilă” într-un interviu pentru Fox News.
Inițial, Netanyahu a evitat un răspuns direct în conferința comună cu Trump, dar ulterior a afirmat că planul merită analizat. Premierul subliniază că nu este vorba de trupe americane sau finanțare din SUA, ci de susținerea unor state bogate vecine.
Netanyahu susține că palestinienii ar trebui să poată pleca dacă doresc, menționând că un astfel de plan ar putea „crea un viitor diferit pentru toată lumea”.
Declarațiile au stârnit controverse, pe fondul criticilor internaționale privind soarta civililor din Gaza și posibilele implicații legale ale relocării forțate.
UPDATE ORA 8:00 – Administrația prezidențială nuanțează declarațiile lui Trump
Secretarul de stat Marco Rubio și emisarul pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, încearcă să tempereze declarațiile lui Donald Trump privind Gaza. Rubio spune că evacuarea palestinienilor ar fi doar „temporară”, contrazicând afirmația lui Trump că aceștia ar trebui îndepărtați „permanent” din teritoriu.
Rubio, aflat în Guatemala, spune că Trump propune implicarea SUA în îndepărtarea dărâmăturilor și reconstruirea caselor și afacerilor, astfel încât populația să se poată întoarce ulterior.
Trump a sugerat și posibilitatea de a trimite trupe americane în Gaza, dar Witkoff le-a transmis senatorilor republicani că președintele „nu vrea să pună trupe pe teren și nu vrea să cheltuie bani americani” acolo. Potrivit senatorului Josh Hawley, administrația Trump ar fi lucrat „de ceva timp” la acest plan.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Președintele Donald Trump „nu s-a angajat” să trimită trupe americane în Gaza, după ce președintele a declarat marți că SUA vor „prelua” teritoriul decimat, a declarat miercuri secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt.
Trump a anunțat că „Statele Unite vor prelua Fâșia Gaza” și „o vor dezvolta”. Totodată, Președintele SUA spune că „palestinienii ar trebui să părăsească definitiv Gaza”.
„Palestinienii n-au avut niciodată o șansă la viață, din cauza teroriștilor Hamas. Și dacă facem ce recomand – să fie relocați în alte țări – vom aduce o mare pace în regiune. Am vorbit cu alți lideri din Orientul Mijlociu și le surâde ideea ca SUA să preia controlul Fâșiei Gaza, pentru stabilitate. Acum, Gaza este poarta iadului”, spune Trump.
Citește și
- Orlando Bloom este oficial noul ambasador al mărcii Porsche Design
- Comisia Europeană impune controale vamale mai stricte asupra produselor vândute de Shein și Temu
- Santorini a fost evacuată: Peste 11.000 de oameni fug de amenințarea seismelor tot mai intense
Partenerii noștri