• Elicopterele care transportă ostaticii eliberați au ajuns la mai multe spitale din Israel, unde aceștia vor fi reuniți în privat cu familiile lor.
  • Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a descris eliberarea ostaticilor drept o veste binevenită și o ușurare enormă”.
  • Crucea Roșie afirmă că a facilitat eliberarea a 33 de deținuți palestinieni din închisoarea Ofer la Ramallah.

24:00- Ostaticii se află acum în interiorul teritoriului israelian – IDF

Ostaticii eliberați se află acum pe teritoriul israelian, a declarat armata israeliană.

Forțele de apărare israeliene au declarat că ostaticii au fost supuși unei evaluări medicale inițiale după ce au ajuns în Israel.

Aceștia se află alături de soldații FDI și vor continua să fie însoțiți de aceștia pe măsură ce se îndreaptă spre spitalele israeliene, unde vor fi reuniți cu familiile lor, a precizat FDI într-un comunicat.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Israelul afirmă că 39 de prizonieri palestinieni au fost eliberați

Serviciile penitenciare israeliene spun că 39 de palestinieni au fost eliberați în cadrul acordului de luare de ostatici.

23:30- Qatar confirmă că 13 ostatici israelieni au fost predați Crucii Roșii

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar a declarat că 13 israelieni și un număr de cetățeni străini se află acum cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) în Gaza.

22:00 – Qatar și Hamas confirmă că 13 israelieni și 7 străini vor fi eliberați în această seară

Opt copii israelieni și cinci femei israeliene vor fi eliberați în curând din Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed al-Ansari.

Șapte cetățeni străini care au fost ținuți ostatici în Gaza vor fi, de asemenea, eliberați, adaugă al-Ansari.

Prizonierii palestinieni care vor fi eliberați în această fază de către Israel sunt 33 de minori și șase femei, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar.

„Reiterăm aprecierea noastră față de partenerii noștri de mediere – Egiptul și Statele Unite – pentru eforturile comune care au înlăturat obstacolele în aplicarea termenilor acordului pentru astăzi”, adaugă al-Ansari.

19:00 – Hamas amână eliberarea ostaticilor

În prima zi a armistițiului cu Israel, Hamas a eliberat 24 de ostatici, inclusiv 13 israelieni, printre care mame, copii mici și femei vârstnice, precum și 11 cetățeni străini. În schimb, Israelul a eliberat 39 de prizonieri palestinieni conform acordului.

Ostaticii au fost transportați la spitale israeliene, iar medicii raportează că majoritatea se află într-o stare fizică bună.

Eliberarea unui nou grup de 13 ostatici în schimbul a 39 de prizonieri palestinieni este așteptată sâmbătă, respectând un model similar cu cel din ziua anterioară. Lista persoanelor ce urmează să fie eliberate a fost deja comunicată Israelului.

09:00 – Israelul afirmă că a primit o listă a ostaticilor care urmează să fie eliberaţi

Mossad-ul şi Forţele de Apărare Israeliene au primit o a doua listă de ostatici israelieni care urmează să fie eliberaţi sâmbătă, ca parte a acordului convenit cu Hamas, a transmis biroul prim-ministrului israelian, conform CNN.

Oficialii de securitate examinează lista de nume, se arată în comunicat.

Lista nu va fi făcută publică până când ostaticiinu  vor fi în siguranţă, preluaţi de forţele israeliene.

08:00 – Israel convoacă ambasadorii Spaniei și Belgiei în urma criticilor privind Gaza

Israelul a decis vineri să-i convoace pe ambasadorii Belgiei şi Spaniei pentru a-i „mustra dur”, după ce şefii lor de guverne au denunţat, într-o vizită în Egipt, ”distrugerea (Fâşiei) Gaza” şi au cerut Israelului „să recunoască Palestina”, relatează AFP.

Ministrul israelian de Externe Eli Cohen a „ordonat să fie convocaţi ambasadorii acestor ţări la o conversaţie de mustrare dură”, a anunţat biroul său.

04:00 – Egiptul salută succesul primei zile de armistiţiu dintre Israel şi Hamas

Egiptul s-a declarat mulţumit de cum progresează armistiţiului dintre Israel şi Hamas.

Diaa Rashwan, preşedintele Serviciului de Informaţii de Stat din Egipt, a subliniat că oprire dronelor de supraveghere deasupra Gazei în timpul armistiţiului drept unul dintre motivele pentru care acesta a început cu succes.

Rashwan a mai spus că livrările crescute de provizii medicale, alimente şi combustibil către locuitorii din Gaza este un alt factor care ar ajuta la menţinerea armistiţiului.

02:00 – Palestinienii eliberaţi din închisorile israeliene au fost întâmpinaţi de rude

Treizeci şi nouă de persoane au fost eliberate vineri în baza acordului dintre Israel şi Hamas, care a presupus, de asemenea, eliberarea a 24 de ostatici din Gaza.

00:00 – Biden sprijină armistițiul

Joe Biden a declarat că pauza luptelor este o oportunitate „critică” de a livra alimente, medicamente, apă și combustibil atât de necesare civililor din Gaza, scrie The Guardian.

Nu pierdem niciun minut”, spune el, adăugând că s-a concentrat pe accelerarea livrării de sisteme umanitare în Gaza, în coordonare cu ONU și Crucea Roșie. Mai mult de 200 de camioane care transportă alimente, medicamente, combustibil și gaz de gătit au sosit astăzi la punctul de trecere din Egipt spre Gaza, spune el.

Combustibilul va fi folosit nu numai pentru a alimenta camioanele care livrează aceste provizii vitale, ci și pentru desalinizarea fântânilor de apă pentru spitale și pentru brutării. Alte sute de camioane se pregătesc, de asemenea, să intre în Gaza în zilele următoare. El spune că au fost instituite mecanisme pentru a împiedica Hamas să deturneze aceste provizii.

Citește și