• Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar a declarat că 13 israelieni și un număr de cetățeni străini se află acum cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) în Gaza,
  • Ostaticii se află acum în interiorul teritoriului israelian, spune IDF.
  • Serviciile penitenciare israeliene spun că 39 de palestinieni au fost eliberați în cadrul acordului de luare de ostatici.

UPDATE 23:00 – Operațiunile israeliene în Gaza vor fi reluate cu toată forța după armistițiu, afirmă Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că i-a spus președintelui Biden, în cadrul unei convorbiri telefonice de astăzi, că Israelul își va relua operațiunile în Gaza cu toată forța odată ce actualul armistițiu se va încheia.

Israelul și-a întrerupt vineri operațiunile din Gaza pentru a permite eliberarea ostaticilor deținuți în teritoriu în schimbul eliberării prizonierilor palestinieni, însă armistițiul va dura doar până luni.

Netanyahu a adăugat că ar fi binevenită o prelungire a armistițiului dacă aceasta ar însemna eliberarea a încă 10 ostatici în fiecare zi, așa cum era prevăzut în acordul inițial.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
DE CE ROMÂNIA NU ARE EURO?
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION

Un raport al Casei Albe despre convorbire a precizat că cei doi lideri au convenit că „vor continua să lucreze pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor”.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că peste 14.500 de persoane, inclusiv cel puțin 5.500 de copii, au fost ucise în Gaza de când Israelul a început să atace teritoriul ca represalii pentru atacurile din 7 octombrie. Agențiile ONU spun că ministerul furnizează cifre fiabile.

UPDATE 22:00 – Toți ostaticii eliberați astăzi se află acum în Israel, anunță armata israeliană

Toți cei 17 ostatici eliberați astăzi de Hamas se află acum în Israel, a confirmat armata acestei țări.

Aceasta a declarat anterior că 12 dintre cei eliberați se îndreptau spre baza Hatzerim, la vest de Be’er Sheva, și că, după o evaluare medicală, vor fi transportați la spitale și se vor reuni cu familiile lor.

De asemenea, știm că unul dintre ostaticii israelieni a fost transferat direct la spital cu elicopterul imediat ce s-a întors în Israel.

Israelul a confirmat ulterior că patru persoane – un israelian și trei cetățeni străini – au fost întâmpinate la punctul de trecere Kerem Shalom de la granița Israelului cu Egiptul și au fost duse la spital.

UPDATE 21:00 – Cel puțin 120 de camioane cu ajutoare au intrat duminică în Gaza prin granița de la Rafah

Cel puțin 120 de camioane cu ajutoare au intrat duminică în Gaza, potrivit guvernului egiptean.

Camioanele care transportau combustibil și gaz pentru gătit s-au îndreptat spre nordul Gaza în coordonare cu Națiunile Unite și Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PRCS), a declarat Diaa Rashwan, președintele biroului de presă al guvernului egiptean.

Rashwan a declarat că numărul camioanelor cu ajutoare va crește probabil în următoarele ore.

PRCS a precizat, într-o declarație, că un convoi de ajutor format din 100 de camioane a fost trimis în orașul Gaza și în zonele de nord ale benzii, transportând alimente, apă, articole de ajutor, materiale de prim ajutor și medicamente.

UPDATE 18:00 – Hamas confirmă eliberarea ostaticilor

Hamas a declarat duminică că a predat Comitetului Internațional al Crucii Roșii 13 ostatici israelieni, trei cetățeni thailandezi și un rus, relatează Reuters.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Hamas a eliberat 13 israelieni și patru cetățeni thailandezi. În schimb, Israelul a eliberat 39 de palestinieni care erau deținuți în închisorile israeliene.

UPDATE 17.00 – IDF: 14 ostatici israelieni și trei ostatici străini au fost transferați către Crucea Roșie

Forțele de apărare israeliene au declarat că 14 ostatici israelieni și trei ostatici străini au fost transferați către Crucea Roșie.

Aceasta se bazează pe informații „primite de la Crucea Roșie”, a adăugat IDF.

Hamas a declarat că a predat Crucii Roșii 13 ostatici israelieni, trei cetățeni thailandezi și un rus.

UPDATE 09.00 – Israel a primit lista cu cel de-al treilea grup de ostatici din gaza, care va fi eliberat

Israelul a primit lista celui de al treilea grup de ostatici din Gaza, care urmează să fie eliberat duminică, anunță oficiali din Tel Aviv. Sâmbătă noaptea, 13 israelieni și 4 thailandezi au ajuns în Israel, după ce Hamas a amânat eliberarea lor ore întregi. În primele două zile ale acordului de încetare a focului, Hamas a eliberat 41 de ostatici, din care 26 israelieni, 14 thailandezi și un filipinez. La rândul său, Israelul a eliberat 78 de deținuți palestinieni.

Cei 13 ostatici din Israel, care au trecut granita cu Egiptul, Rafah, in jurul orei 23.30

UPDATE 6.00-61 de camioane livrează sâmbătă ajutoare în nordul Fâșiei Gaza, potrivit Națiunilor Unite

Șaizeci și unu de camioane au livrat sâmbătă alimente, apă și provizii medicale de urgență în nordul Fâșiei Gaza, potrivit Națiunilor Unite, acesta fiind cel mai mare număr de camioane care au ajuns în nord de la atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

În cea de-a doua zi a armistițiului dintre Hamas și Israel, 11 ambulanțe, trei autocare și o platformă au mers la spitalul Al-Shifa din orașul Gaza pentru a ajuta la evacuări, a precizat sâmbătă Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare într-un comunicat.

Două sute de camioane au mers la punctul de trecere a frontierei Nitzana cu Egiptul, în timp ce 187 au intrat în Gaza până la ora locală 19.00 (12.00 ET), potrivit ONU.

De asemenea, 129.000 de litri de combustibil au intrat în Gaza, a precizat aceasta.

Într-o declarație anterioară, Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PRCS) a declarat că a primit sâmbătă 187 de camioane de la Semiluna Roșie egipteană și a

UPDATE 5.00-Qatar speră să prelungească armistițiul peste patru zile, afirmă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe qatarez

Qatarul speră să prelungească armistițiul dintre Israel și Hamas dincolo de cele patru zile convenite, a declarat sâmbătă pentru CNN purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari.

„Ceea ce sperăm este ca impulsul care a fost purtat de eliberările din aceste două zile și de acest acord de patru zile să ne permită să prelungim armistițiul dincolo de aceste patru zile și, prin urmare, să intrăm în discuții mai serioase despre restul ostaticilor”, a declarat Al-Ansari.
Al-Ansari a precizat că lucrează în continuare cu înalți oficiali din Qatar pentru a răspunde preocupărilor de ambele părți ale conflictului cu privire la punerea în aplicare a acordului privind ostaticii.

„În cadrul acestui tip de mediere, veți găsi întotdeauna ambele părți care vor spune că cealaltă parte nu a respectat acordul”, a declarat Al-Ansari.
Al-Ansari a adăugat că nu a putut confirma dacă vreun american va fi eliberat în cea de-a treia zi a armistițiului.

„Listele sunt livrate în fiecare zi. Așteptăm acum lista pentru a treia zi. Din păcate, nu putem ști dinainte cine va fi pe acea listă”, a spus el.
Purtătorul de cuvânt al ministerului a mai spus că Qatarul colaborează cu partenerii din Egipt, Statele Unite și cu ambele părți ale conflictului pentru a se asigura că se permite intrarea în Gaza a cantității convenite de camioane cu ajutoare.

UPDATE 3.00- Ostaticii eliberați se îndreaptă spre spitale din Israel, spune IDF

Forțele de apărare israeliene au declarat duminică dimineață, ora locală, că cei 17 ostatici eliberați sâmbătă părăsesc punctul de întâlnire inițial din Israel.

Ostaticii eliberați – 13 israelieni și patru cetățeni thailandezi – au fost supuși unei evaluări medicale inițiale, iar un civil a fost transferat la un spital în urmă cu o oră. Ceilalți sunt în drum spre spitale, unde se vor reîntâlni cu familiile lor, a precizat IDF într-un comunicat.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar a declarat că 13 israelieni și un număr de cetățeni străini se află acum cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) în Gaza, scrie BBC.

Ostaticii eliberați de Hamas au fost transferați de Crucea Roșie în Egipt și se află pe drumul de întoarcere în Israel, a anunțat Forțele de Apărare Israeliene.

FDI a confirmat că 13 dintre ostatici erau israelieni și alți patru erau cetățeni thailandezi.

Armata israeliană a adăugat că, în prezent, convoiul de ostatici se îndreaptă prin Egipt către un punct de întâlnire la Kerem Shalom, un kibbutz din sudul Israelului.