• Qatar afirmă că Israelul și Hamas au convenit asupra unei prelungiri de două zile a actualului armistițiu, în urma căruia au fost eliberați ostatici și prizonieri palestinieni.
  • Hamas s-a angajat să elibereze alte 20 de femei și copii în următoarele două zile, a declarat purtătorul de cuvânt al securității naționale a SUA, John Kirby.
  • În această seară, 11 ostatici vor fi eliberați în schimbul a 33 de palestinieni eliberați din închisorile israeliene, anunță Qatarul.
  • Până în prezent, în total, 39 de ostatici israelieni din Gaza au fost eliberați, iar 117 palestinieni au fost eliberați din închisorile israeliene.

UPDATE ORA 22:00 -Israelul afirmă că 30 de palestinieni au fost eliberați din închisoare

Serviciul penitenciar israelian (IPS) a confirmat că 30 de palestinieni au fost eliberați în cadrul acordului de armistițiu.

IPS a precizat că toți prizonierii au fost eliberați din închisoarea Ofer din Cisiordania și din Centrul de detenție din Ierusalim. Aceștia au precizat că printre ei se numără 30 de bărbați și femei.

Anterior, Qatar a declarat că cei 30 includeau 15 femei și 15 minori.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
TAYLOR ÎȘI SCHIMBĂ GARDEROBA
V. NULAND RUPE TĂCEREA
MIT: AI GRIJĂ LA MINCIUNILE A.I.!
UNDE MERGI AZI?
CRIPTOMONEDELE SUNT ARMA LUI TRUMP

Aceștia se alătură altor 150 de palestinieni – majoritatea femei și adolescenți – care au fost eliberați până acum din închisorile israeliene începând de vineri, ca parte a armistițiului.

Ei au fost aleși de pe o listă inițială de 300 de palestinieni întocmită de Israel – acuzați de o serie de infracțiuni, de la aruncarea de pietre la incitare la tentativă de omor. Mai puțin de un sfert dintre cei de pe listă au fost condamnați – marea majoritate au fost reținuți în arest preventiv în așteptarea procesului.

UPDATE ORA 21:00 – Biroul premierului israelian afirmă că 12 ostatici eliberați s-au întors în Israel

Biroul prim-ministrului israelian a emis o declarație în care se spune că cei 12 ostatici – 10 cetățeni israelieni și doi thailandezi – s-au întors pe teritoriul israelian.

„Familiile lor au fost informate de către oficialii desemnați că s-au întors în Israel”, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 20:00 – IDF afirmă că 12 ostatici au părăsit Gaza

IDF:

Cu puțin timp în urmă, reprezentanții Crucii Roșii au transferat cei 12 ostatici în Egipt. Convoiul ostaticilor eliberați se îndreaptă în prezent prin Egipt către punctul de întâlnire cu soldații noștri de la Kerem Shalom. Reprezentanții securității vor verifica identitatea ostaticilor eliberați la punctul de întâlnire. Familiile ostaticilor sunt actualizate de către reprezentanții FDI cu cele mai recente informații disponibile.”

UPDATE ORA 19:00 – Israelul afirmă că alți 12 ostatici sunt în drum spre teritoriul israelian

IDF: Pe baza informațiilor primite de la Crucea Roșie, 12 ostatici – dintre care zece israelieni și doi cetățeni străini – se îndreaptă spre teritoriul israelian.”

UPDATE ORA 18:00 – Reuniunea Adunării Generale a ONU are loc acum

În această după-amiază are loc o reuniune a Adunării Generale a ONU, în cadrul căreia se discută despre conflictul dintre Israel și Hamas.

Moțiunile adoptate în cadrul ONU nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar au o greutate morală datorită universalității membrilor ONU.

UPDATE ORA 17:00 – Israelul afirmă că actualul armistițiu „poate fi prelungit pentru încă cinci zile

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, care a fost întrebat despre următorii pași ai Israelului în ceea ce privește armistițiul și conflictul mai larg.

El a declarat în cadrul unei conferințe de presă că „actuala pauză de eliberare a ostaticilor poate fi prelungită cu încă cinci zile pe baza schimbului de trei pentru unu” între prizonierii palestinieni din Israel și ostaticii israelieni deținuți în Gaza.

„Am permis ca încă 50 de prizonieri palestinieni respectivi să fie eliberați dacă Hamas dorește să continue eliberarea ostaticilor, așa cum dorim să vedem”, a spus el.

„Apoi, odată ce Hamas va înceta să mai returneze ostatici”, a adăugat Levy, „vom relua presiunea militară asupra Hamas până când va elibera mai mulți dintre ei”.

UPDATE ORA 16:00 – Șefii serviciilor de informații israeliene și americane s-ar afla în Qatar pentru discuții despre armistițiu

Oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor de informații americane și israeliene se află în Qatar pentru a discuta despre posibilii pași următori în ceea ce privește armistițiul, relatează agențiile de presă Reuters și AFP.

Directorii CIA și Mossad se întâlnesc cu premierul Qatarului la Doha pentru a „construi pe baza progreselor” recentei prelungiri de 48 de ore a încetării temporare a focului în Gaza, relatează Reuters.

Oficiali egipteni au fost, de asemenea, prezenți, potrivit relatării AFP despre întâlnire. Ambele agenții citează o sursă informată cu privire la vizită.

Qatarul și-a asumat un rol principal în medierea negocierilor dintre Hamas și Israel de la izbucnirea războiului, la 7 octombrie.

UPDATE ORA 14:00 – OMS spune că bolile netratate ar putea ucide mai mult decât atacurile din Gaza

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că decesele cauzate de boli netratate ar putea depăși decesele cauzate de bombardamentele din Gaza.

O evaluare efectuată de OMS în adăposturile UNRWA a constatat că există numeroase cazuri de diaree și infecții respiratorii în rândul copiilor și sugarilor, fără niciun fel de tratament.

Pacienții cu boli cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inimă sau diabetul, de asemenea, nu primesc niciun tratament.

Între timp, echipa Unicef din nordul Gazei avertizează, de asemenea, cu privire la răni de război catastrofale, văzând copii cu „răni îngrozitoare” zăcând în parcări și grădini.

Agențiile de ajutorare repetă că o reluare a luptelor ar trebui să fie de neconceput, solicitând din nou o încetare permanentă a focului.

UPDATE ORA 12:00 – Israelul primește lista ostaticilor care urmează să fie eliberați

Biroul prim-ministrului israelian a declarat că a primit lista ostaticilor care urmează să fie eliberați astăzi și că familiile acestora au fost anunțate.

Aproximativ 170 de israelieni sunt încă în captivitate în Gaza. Dar, întrucât Hamas afirmă că nu îi reține pe toți, eforturile de eliberare a unora dintre cei mai vulnerabili vor fi complicate.

ONU a folosit pauza din timpul luptelor pentru a crește livrările de ajutoare urgente în Gaza, dar spune că este nevoie de mult mai mult.

UPDATE ORA 10:00 – Fum văzut deasupra orizontului din Gaza

În această dimineață, fumul a fost văzut ridicându-se deasupra orașului Gaza.

Rapoartele sugerează că unele grupuri palestiniene ar fi tras asupra trupelor israeliene – fără să știe că armistițiul a fost prelungit.

Ieri s-a convenit o prelungire de 48 de ore a armistițiului inițial. Trei prizonieri palestinieni sunt eliberați în schimbul fiecărui ostatic israelian deținut în Gaza.

UPDATE ORA 04:00 – 200 de camioane cu ajutoare intră în Gaza

Aproximativ 200 de camioane cu containere au adus luni ajutoare umanitare în Gaza, după ce au fost inspectate de Israel, inclusiv o cantitate mică de combustibil, potrivit organismului militar israelian care se ocupă de afacerile civile.

„Patru containere care transportau motorină și patru containere care transportau gaz de gătit au fost transferate din Egipt către organizațiile de ajutor umanitar ale ONU din Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah”, a precizat COGAT într-un comunicat.

Camioanele cu ajutoare au adus „alimente, apă, echipamente pentru adăposturi și provizii medicale”, se arată în declarație.

UPDATE ORA 03:00 – Cei 11 ostatici eliberați astăzi au fost identificați și se află acum pe teritoriul Israelului

IDF a declarat că cei 11 ostatici eliberați astăzi de Hamas se află acum cu forțele IDF și pe teritoriul Israelului.

„După ce vor fi supuși unei evaluări medicale inițiale a stării lor de sănătate, forțele noastre îi vor însoți până când vor fi reuniți cu familiile lor”, a precizat FDI într-un comunicat.

Un purtător de cuvânt de la kibbutzul Nir Oz a confirmat că toți cei 11 ostatici sunt din comunitatea lor, care a fost atacată de Hamas pe 7 octombrie. Purtătorul de cuvânt a precizat că 49 de membri ai comunității rămân în captivitate în Gaza.

UPDATE ORA 02:00 – 30 de copii și trei femei palestiniene au fost eliberați din închisorile israeliene

Treizeci și trei de femei și copii palestinieni au fost eliberați din închisorile israeliene după eliberarea a 11 ostatici israelieni din Gaza, au anunțat diverse instituții media.

Reuters a citat un comunicat afiliat Hamas, potrivit căruia 30 de copii și trei femei au fost eliberați. AFP a declarat că autoritatea penitenciară israeliană a confirmat eliberarea a 33 de prizonieri, fără a preciza câți sunt copii și câte femei.

UPDATE ORA 01:00 – 218 persoane care se adăposteau în școlile ONU au fost ucise

Cel puțin 218 persoane strămutate care se adăposteau în școlile Națiunilor Unite din Gaza au fost ucise, potrivit raportului de astăzi al Agenției ONU pentru refugiați palestinieni.

În plus față de decese, aproape 900 de persoane au fost rănite în timp ce încercau să se adăpostească în școlile UNRWA. ONU a verificat 99 de „incidente” în peste 70 de locații, dar raportul nu a detaliat care au fost aceste incidente.

Știre inițială

Armata israeliană a declarat că 11 ostatici sunt în prezent în drum spre Israel.

„Pe baza informațiilor care au fost primite de la Crucea Roșie, 11 ostatici se află în prezent în drum spre teritoriul israelian”, au declarat Forțele de Apărare ale Israelului.

Pe X, fostul Twitter, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al Ansari, a declarat că printre aceștia se numără mai mulți cetățeni cu dublă cetățenie.

„Printre israelienii eliberați din Gaza se numără 3 cetățeni francezi, 2 cetățeni germani și 6 cetățeni argentinieni”, a spus el, adăugând că aceștia „au fost predați CICR-ului”.

El a confirmat, de asemenea, că, așa cum a declarat anterior Hamas, printre palestinienii care sunt eliberați din închisorile israeliene se numără 30 de copii și trei femei.