• Armata israeliană afirmă că alți 12 ostatici eliberați de Hamas au părăsit Gaza și se află pe teritoriul israelian.
  • Serviciul penitenciar israelian (IPS) a confirmat că 30 de palestinieni au fost eliberați în cadrul acordului de armistițiu.
  • Cei 2 ostatici eliberați marți sunt cetățeni thailandezi, afirmă biroul premierului israelian.

UPDATE ORA 23:30 -Israelul spune că mai mulți ostatici sunt în drum spre teritoriul israelian

Potrivit informațiilor furnizate de Crucea Roșie, 10 răpiți israelieni și… patru răpiți cu cetățenie thailandeză sunt în drum spre Israel”.

UPDATE ORA 22:00 -17 ostatici thailandezi eliberați, externați din spitalul israelian

Cei 17 ostatici thailandezi eliberați duminică din captivitatea Hamas au fost externați miercuri de la Centrul Medical Shamir din zona Tel Aviv, a anunțat spitalul într-un comunicat. Un grup de personal al spitalului și personal militar israelian au fost văzuți aplaudând și făcându-le cu mâna foștilor ostatici în timp ce părăseau spitalul. Cetăţenii thailandezi au fost eliberaţi din Gaza de Hamas prin negocieri separate care nu au fost incluse în armistiţiul Israel-Hamas, potrivit guvernului israelian. Încă doi cetățeni thailandezi au fost eliberați marți de Hamas și ca caz special în afara acordului privind ostaticii, a spus Israelul.

Recomandări

CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
TRUMP ÎL ACUZĂ PE BIDEN
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

UPDATE ORA 21:00 -Doi ostatici au ajuns înapoi în Israel

Armata israeliană afirmă că doi ostatici au fost eliberați și se află acum pe teritoriul israelian.

Armata spune că eliberarea lor se adaugă la lista de ostatici care urmează să fie eliberați astăzi.

Anterior, Hamas a declarat că a predat Crucii Roșii două femei cu cetățenie rusă.

„După ce ostaticii eliberați vor fi supuși unei evaluări medicale inițiale, soldații FDI vor continua să îi însoțească la spitale, unde vor fi reuniți cu familiile lor”, precizează Forțele de Apărare Israeliene într-un comunicat.

UPDATE ORA 20:00 -Șeful ONU avertizează asupra unei „catastrofe umanitare epice” în Gaza

Secretarul general al ONU a avertizat că Fâșia Gaza se află în mijlocul unei „catastrofe umanitare epice”.

António Guterres a declarat astăzi, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, că au loc „negocieri intense” pentru a prelungi armistițiul actual, dar că ONU crede în necesitatea unei „adevărate încetări a focului umanitar”.

Guterres a adăugat că nivelul ajutorului acordat palestinienilor din Gaza rămâne „complet inadecvat” pentru a răspunde nevoilor uriașe a peste două milioane de persoane.

„Este nevoie de mult mai mult pentru a începe să răspundem nevoilor umane din Gaza. Serviciile de apă și electricitate trebuie să fie restabilite pe deplin. Sistemele alimentare s-au prăbușit, iar furia se răspândește, în special în nord.

El a spus că copiii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă și cele cu un sistem imunitar slăbit sunt mai expuse riscului – adăugând că 80% din populația din Gaza a fost forțată să își părăsească locuințele.

UPDATE ORA 19:00 -Vom lupta până la capăt – Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a reiterat poziția potrivit căreia nu se preconizează o încetare totală a focului, iar forțele sale vor lupta „până la capăt”.

Mediatorii egipteni și din Qatar lucrează pentru a încerca să obțină o prelungire a pauzei actuale a luptelor.

„Încă de la începutul războiului, mi-am stabilit trei obiective: eliminarea Hamas, returnarea tuturor ostaticilor noștri și asigurarea faptului că Gaza nu va mai redeveni niciodată o amenințare pentru statul Israel. Aceste trei obiective rămân în continuare valabile”, a declarat Netanyahu în comunicat.

El a spus că returnarea zecilor de ostatici a fost o „foarte mare realizare”.

„Dar în ultimele zile am auzit o întrebare: După încheierea acestei etape de returnare a ostaticilor noștri, se va întoarce Israelul la lupte? Răspunsul meu este un da fără echivoc.

„Nu există nicio situație în care să nu ne întoarcem la lupte până la sfârșit. Aceasta este politica mea. Întregul cabinet de securitate o susține. Întregul guvern este în spatele ei. Soldații sunt în spatele ei. Poporul este în spatele ei – asta este exact ceea ce vom face.” Citește mai mult: Când se încheie acest armistițiu, începe următoarea fază decisivă a războiului

UPDATE ORA 18:00 -IDF spune că investighează afirmațiile Hamas potrivit cărora copilul ostatic a fost ucis

Hamas a susținut că cel mai tânăr ostatic, Kfir Bibas, în vârstă de 10 luni, a fost ucis împreună cu fratele său de 4 ani și mama lor într-un bombardament israelian anterior asupra Gaza.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) afirmă că evaluează acuratețea afirmației

Într-o declarație, FDI afirmă că a vorbit cu familia Bibas în urma acestor informații și că sunt „alături de ei în aceste momente dificile”.

Aceasta adaugă: „Hamas este în totalitate responsabilă pentru securitatea tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza, Hamas trebuie să fie trasă la răspundere. Acțiunile Hamas continuă să pună în pericol ostaticii, printre care se numără nouă copii. Hamas trebuie să elibereze imediat ostaticii noștri.

„IDF, împreună cu alte agenții de securitate, va continua să însoțească familia Bibas, precum și toate familiile ostaticilor și ale persoanelor dispărute.”

UPDATE ORA 17:00 -Discuții pentru prelungirea încetării focului în ultima zi de pauză

Mediatorii egipteni și qatarezi au purtat discuții la Doha pentru a încerca să prelungească încetarea focului în Gaza, în contextul în care armistițiul prelungit de șase zile se află în ultima zi. Atât Israelul, cât și Hamas au indicat că sunt deschise la acest lucru.

Acordul a dus la eliberarea ostaticilor răpiți la 7 octombrie în schimbul palestinienilor din închisorile israeliene și a permis livrarea ajutorului umanitar atât de necesar în Gaza.

Aproximativ 160 de persoane sunt încă în captivitate în Gaza. Până în prezent, eliberările au inclus doar femei și copii. Următoarele etape ar putea implica primele grupuri de bărbați și personal militar.

Oficialii americani, care au fost implicați direct în negocieri, au declarat că doresc prelungirea pauzelor până la eliberarea tuturor ostaticilor. Un obstacol în acest sens ar putea fi faptul că Hamas a declarat că nu deține toți captivi.

Oficialii israelieni au sugerat că mecanismul actual, în cadrul căruia trei palestinieni sunt eliberați din închisorile israeliene pentru fiecare israelian întors, ar putea continua. Încă nu este clar dacă un acord reînnoit ar include o prelungire de câteva zile sau dacă o prelungire ar fi decisă zi de zi.

În cursul zilei de astăzi, se așteaptă ca mai mulți ostatici să fie eliberați, iar oficialii israelieni spun că familiile acestora au fost deja notificate. În schimb, un alt grup de prizonieri palestinieni va fi eliberat

UPDATE ORA 16:00 -Ministerul palestinian al Sănătății afirmă că doi copii au fost uciși de focuri de armă în Jenin

Ministerul palestinian al Sănătății a anunțat că doi copii au fost uciși de ceea ce se spune că au fost focuri de armă ale armatei israeliene în orașul Jenin din Cisiordania.

Armata israeliană a desfășurat o operațiune militară pe scară largă în această zonă. Aceasta a început marți seara.

UPDATE ORA 15:00 – Blinken: SUA și Israelul doresc prelungirea armistițiului

Secretarul de stat american Antony Blinken se află astăzi la Bruxelles și a luat cuvântul la o reuniune a miniștrilor de externe din NATO.

El a declarat că SUA ar dori să vadă prelungită pauza în luptele dintre Israel și Gaza și că lucrează în acest sens „în fiecare zi”.

„Continuarea ei înseamnă, prin definiție, că mai mulți ostatici s-ar întoarce acasă, mai multă asistență ar ajunge [în Gaza].

„În mod clar, asta este ceva ce ne dorim. Cred că este un lucru pe care și Israelul îl dorește”, a declarat el în cadrul reuniunii.

UPDATE ORA 14:00 – Palestinienii primesc alimente și apă în timpul armistițiului

Agențiile umanitare continuă să profite de armistițiul actual pentru a livra alimente și apă palestinienilor.

Imaginile de mai jos arată cum agenția de ajutorare a ONU, UNRWA, distribuie saci de făină și apă proaspătă în Khan Younis, în sudul teritoriului.

Există aproximativ 1,7 milioane de persoane strămutate în Gaza, dintre care multe s-au mutat în sudul teritoriului, departe de luptele cele mai intense.

UPDATE ORA 12:00 – Unele părți din nordul Fâșiei Gaza nu mai sunt locuibile, potrivit agenției ONU

Thomas White, director al UNRWA în Gaza, care a vizitat nordul teritoriului și zona din jurul orașului Gaza.

Israelul a ordonat civililor să evacueze această zonă atunci când a început operațiunea sa terestră în octombrie.

„A fost destul de straniu să trec printr-un oraș care în mod normal este plin de oameni, într-un oraș în care drumurile erau acoperite de moloz, metal răsucit, zidărie”, a declarat el pentru programul Today de la BBC Radio 4.

„Puteai să treci cu mașina prin suburbii întregi în care fiecare clădire este avariată și chiar nu este nimeni pe străzi”.

El a spus că în alte zone cu mai puține pagube există „semne de viață și câțiva oameni care stau în fața magazinelor și stau în ușile lor”, dar orașul este încă „sinistru de liniștit”.

Agenția ONU a mers, de asemenea, la Jabalia, în nordul Gaza, pentru a livra ajutoare.

„A existat o mare ușurare din partea oamenilor că au în sfârșit un fel de asistență”, a adăugat White.

El a spus că în unele zone din nordul Gaza nu se poate trăi, deoarece există „un asemenea nivel de distrugere”.

Alte părți „par a fi relativ neatinse”, dar nu există energie electrică și apa este foarte limitată.

„Toate serviciile și activitățile normale… nu există în esență”, a spus el.

UPDATE ORA 10:00 – Biden spune că Hamas „se teme de israelienii și palestinienii care trăiesc alături în pace

Joe Biden a declarat că dacă se permite continuarea conflictului din Gaza, „Hamas ar primi ceea ce caută”.

Președintele american a declarat că Hamas a lansat atacul din 7 octombrie pentru că nu se teme „de nimic mai mult decât de faptul că israelienii și palestinienii trăiesc în pace unul lângă celălalt”.

„Să continuăm pe calea terorii, a violenței, a crimelor și a războiului înseamnă să dăm Hamas ceea ce caută”, a declarat el pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Tweetul său a provocat confuzie, unii întrebându-se dacă Biden semnalează o atenuare a poziției SUA față de conflict.

Biden s-a opus anterior unei încetări a focului, spunând că aceasta nu ar aduce pacea între Israel și Hamas.

„Atâta timp cât Hamas se agață de ideologia sa de distrugere, o încetare a focului nu înseamnă pace”, a scris el într-un articol de opinie din Washington Post la începutul acestei luni.

Dar un oficial de rang înalt din administrația lui Biden a declarat pentru Jewish Insider că tweet-ul său „nu a fost o schimbare de politică”, adăugând că acesta a venit dintr-un discurs mai lung pe care l-a ținut săptămâna trecută.

„El a vrut să spună că nu ne putem pierde speranța pentru pace, în cele din urmă, în regiune, că este încă incredibil de important să continuăm să punem bazele și să creăm condițiile pentru o pace durabilă, iar acest lucru implică o soluție cu două state”, a declarat oficialul.

UPDATE ORA 08:00 – Crucea Roșie confirmă că unii palestinieni eliberați se află acum în Cisiordania

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a confirmat ieri că a facilitat eliberarea a 11 deținuți palestinieni, care au fost de atunci transferați la Ramallah, în Cisiordania.

Oficialii israelieni din închisorile israeliene au declarat că 30 de persoane au fost eliberate marți, dar, după cum observă Reuters, CICR anunță de obicei doar numărul deținuților pentru care a fost direct responsabil de a ajuta la eliberare.

UPDATE ORA 03:00 – Casa Albă afirmă că Israelul trebuie să evite „strămutarea în continuare” a palestinienilor din sudul Fâșiei Gaza

Administrația Biden a transmis Israelului că trebuie să se străduiască să evite „deplasarea semnificativă în continuare” a civililor palestinieni din sudul Fâșiei Gaza dacă își reia campania terestră după actuala pauză a luptelor, au declarat marți oficiali americani de rang înalt, potrivit agenției de presă AP.

Separat, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, a declarat că israelienii au fost receptivi atunci când oficialii americani au ridicat această problemă.

UPDATE ORA 02:00 – Casa Albă susține prelungirea pauzei pentru eliberarea prizonierilor

Purtătorul de cuvânt John Kirby a declarat că SUA lucrează „oră de oră” cu partenerii săi din regiune pentru a elibera mai mulți prizonieri deținuți de Hamas.

„Vrem să vedem toți ostaticii eliberați și, prin urmare, dacă ar exista pauze prelungite dincolo de aceste două zile de prelungire, atunci suntem în favoarea acestui lucru”, a declarat Kirby reporterilor.

UPDATE ORA 01:00 – Raid militar israelian și ciocniri raportate în Cisiordania

Un raid militar israelian și ciocniri au fost raportate marți la Jenin, în Cisiordania ocupată, potrivit unui jurnalist local aflat la fața locului și unei înregistrări video obținute de CNN.

În înregistrările video par să se vadă vehicule militare în apropierea taberei de refugiați din Jenin și sunete de focuri de armă grele.

Știre inițială

Serviciul penitenciar israelian (IPS) a confirmat că 30 de palestinieni au fost eliberați în cadrul acordului de armistițiu.

IPS a precizat că toți prizonierii au fost eliberați din închisoarea Ofer din Cisiordania și din Centrul de detenție din Ierusalim. Aceștia au precizat că printre ei se numără 30 de bărbați și femei, scrie BBC.

Anterior, Qatar a declarat că, din cei 30, 15 sunt femei și 15 minori.

Aceștia se alătură altor 150 de palestinieni – majoritatea femei și adolescenți – care au fost eliberați până acum din închisorile israeliene începând de vineri, ca parte a armistițiului.

Biroul prim-ministrului israelian a emis o declarație în care spune că cei 12 ostatici – 10 cetățeni israelieni și doi thailandezi – s-au întors pe teritoriul israelian.

„Familiile lor au fost informate de către oficialii desemnați că s-au întors în Israel”, se arată în comunicat.