• Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se îndreaptă miercuri către Israel, deoarece un armistițiu dintre Israel și Hamas este pe cale să expire.
  • Aripa armată a Hamas le-a spus luptătorilor săi din Fâșia Gaza să fie pregătiți să reia luptele cu Israelul dacă armistițiul temporar care urmează să expire în mai puțin de două ore nu va fi reînnoit.
  • Armata israeliană a declarat că armistițiul cu Hamas va continua „având în vedere eforturile mediatorilor de a continua procesul de eliberare a ostaticilor”.

UPDATE ORA 15.00 -IDF afirmă că un atac a avut loc la un punct de control în Cisiordania

Armata israeliană afirmă că unul dintre punctele sale de control a fost atacat în Moshav Beka’ot, în zona Valea Iordanului – o așezare israeliană din Cisiordania ocupată.

Într-o declarație, Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că un „atac cu șuvoi” a fost efectuat cu puțin timp în urmă asupra punctului de control.

Doi dintre soldații săi au fost „ușor răniți” în acest atac și au fost transportați la spital, a precizat aceasta, adăugând că soldații FDI „l-au împușcat și neutralizat” pe atacator la fața locului.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

„Forțele cercetează zona în căutarea altor suspecți”, precizează FDI.

UPDATE ORA 14.00 -Hamas susține că membrii săi au fost în spatele atacului de la Ierusalim

Hamas a afirmat că atacatorii responsabili de împușcăturile din această dimineață din Ierusalim, în urma cărora au murit trei persoane, erau membri ai săi, potrivit unui canal Telegram afiliat grupării.

Într-o declarație, Hamas a afirmat că „operațiunea a venit ca un răspuns natural la crimele fără precedent comise de ocupație”, citând campania militară a Israelului în Gaza și tratamentul aplicat prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene.

De asemenea, în declarație se face apel la „o escaladare a rezistenței”, potrivit agenției de presă AFP.

UPDATE ORA 13.00 -Poliția israeliană anunță trei morți și 16 răniți într-un schimb de focuri de armă la Ierusalim

Măsurile de securitate au fost sporite în Ierusalim după împușcăturile de mai devreme care au ucis trei persoane și au rănit alte 16, a anunțat poliția israeliană.

Dintre persoanele rănite, trei sunt în stare gravă, iar restul au suferit „diverse grade de răni (inclusiv victime ale șocului)”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției.

Potrivit poliției, atacul a fost comis de „doi teroriști înarmați, frați în vârstă de 30 de ani, din cartierul Zur Baher din Ierusalimul de Est”, în jurul orei locale 07:40.

Atacatorii „au tras asupra civililor în stațiile de autobuz și de navetă, folosind o pușcă M-16 și un pistol”.

„Reacția imediată” a doi soldați israelieni în afara serviciului și a unui civil aflat în apropierea locului atacului a dus la „neutralizarea și eliminarea celor doi teroriști” înainte de sosirea poliției, a declarat un purtător de cuvânt.

Poliția spune că a întărit și mai mult „măsurile de securitate actuale în oraș, inclusiv prin adăugarea de patrule, baraje improvizate și verificarea suspecților” după atac.

Oficialii lansează o anchetă privind atacul, a adăugat purtătorul de cuvânt.

UPDATE ORA 12.00 -Blinken vizitează pentru a treia oară Israelul după 7 octombrie

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit astăzi, la Tel Aviv, cu președintele israelian Isaac Herzog.

Blinken se află în vizită în regiune pentru a treia oară de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie.

„Am asistat în ultima săptămână la evoluția foarte pozitivă a ostaticilor care se întorc acasă, fiind reuniți cu familiile lor”, a declarat Blinken în timpul întâlnirii.

„De asemenea, a permis o creștere a asistenței umanitare care să ajungă la civilii nevinovați din Gaza care au nevoie disperată de ea. Așadar, acest proces produce rezultate. Este important și sperăm că poate continua.”

Blinken poartă acum discuții cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, iar mai târziu se va întâlni cu președintele palestinian Mahmud Abbas la Ramallah.

UPDATE ORA 11.00 -A treia persoană ucisă în schimbul de focuri de armă din Jersualem: Presa israeliană

Bilanțul atacului armat de la Ierusalim a crescut la trei morți, în timp ce o altă victimă în vârstă a cedat în urma rănilor suferite, potrivit presei israeliene.

O femeie de 24 de ani și un bărbat de 70 de ani au fost uciși. Există alte șase victime.

UPDATE ORA 10.00 -A doua persoană a murit într-un schimb de focuri de armă la Ierusalim

Poliția israeliană a anunțat că un bărbat în vârstă de 70 de ani a murit la spital, ridicând la două numărul morților în urma împușcăturilor din Jersualem.

O femeie de 24 de ani a murit. Alte șapte victime au fost transportate la spitale.

Poliția a declarat că doi atacatori au deschis focul într-o stație de autobuz de la periferia Ierusalimului în timpul orei de vârf a dimineții. Poliția a declarat că a primit primele informații la ora locală 07:40 (05:40 GMT).

UPDATE ORA 09.00 -Femeie ucisă într-un schimb de focuri de armă la Ierusalim

Serviciile de urgență israeliene, MDA, afirmă că o femeie de 24 de ani a murit în urma atacului.

Acesta a adăugat că opt persoane sunt evacuate la spitale. Cinci dintre ele sunt în stare gravă, una este în stare moderată, iar două au suferit răni ușoare.

Ministrul israelian de externe a declarat că „doi atacatori puternic înarmați” au fost neutralizați.

UPDATE ORA 08.00 -Șapte răniți într-un schimb de focuri de armă la Ierusalim

Serviciul național de urgență al Israelului, MDA, a declarat că un schimb de focuri într-o stație de autobuz din Ierusalim a rănit șapte persoane, dintre care două sunt în stare critică și sunt îngrijite la fața locului.

Celelalte cinci persoane au fost trimise la spital.

Au fost doi trăgători care au fost „neutralizați”.

Nu este clar cine se află în spatele atacului.

UPDATE ORA 07.00 – Armistițiul va continua – armata israeliană

Armata israeliană a declarat că armistițiul cu Hamas va continua „având în vedere eforturile mediatorilor de a continua procesul de eliberare a ostaticilor”.

Acest lucru va fi supus termenilor acordului, a adăugat aceasta.

UPDATE ORA 06.00 – Hamas spune aripei înarmate să fie gata de luptă dacă armistițiul nu este prelungit

Aripa armată a Hamas le-a spus luptătorilor săi din Fâșia Gaza să fie pregătiți să reia luptele cu Israelul dacă armistițiul temporar care urmează să expire în mai puțin de două ore nu va fi reînnoit, relatează Reuters.

Armistițiul prelungit între Israel și Hamas urmează să se încheie joi la ora locală 7.00. „Brigăzile Al-Qassam cere forțelor sale active să mențină un nivel ridicat de pregătire de luptă în ultimele ore ale armistițiului”, a declarat gruparea militantă într-un comunicat.

UPDATE ORA 05.00 – Hamas a declarat că Israelul a refuzat să primească șapte femei și copii ostatici

Hamas a declarat că Israelul a refuzat să primească șapte femei și copii ostatici și trupurile altor trei persoane despre care militanții au spus că au fost uciși în timpul bombardamentelor israeliene din Gaza, în schimbul unei prelungiri temporare a armistițiului de joi, relatează Reuters.

„Acest lucru se întâmplă în ciuda confirmării prin intermediul mediatorilor că acest grup este tot ce are mișcarea (Hamas) în ceea ce privește deținuții din categoria convenită”, a declarat Hamas într-o declarație.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Israelului, relatează Reuters.

UPDATE ORA 04.00 – China: Consiliul de securitate al ONU ar trebui să-și intensifice medierea diplomatic

China spune că Consiliul de securitate al ONU ar trebui să-și intensifice medierea diplomatică, să relanseze soluția cu două state și să convoace o conferință internațională de pace „mai autoritară și mai eficientă” în cel mai scurt timp, într-un document de poziție privind conflictul israeliano-palestinian publicat joi.

China a îndemnat, de asemenea, consiliul de securitate să țină seama de apelul general al comunității internaționale pentru instituirea unei încetări a focului cuprinzătoare pentru a opri luptele, a declarat ministerul de externe al țării într-un comunicat care enumeră propunerile, relatează Reuters.

UPDATE ORA 03.00 – 30 de palestinieni au fost eliberați, spune Serviciul Penitenciar din Israel

Serviciul Penitenciar din Israel a anunțat că a eliberat 30 de palestinieni din închisorile israeliene în a șasea astfel de eliberare, în baza unui acord de armistițiu cu gruparea militantă Hamas din Gaza, informează Reuters.

Palestinienii au fost eliberați din închisorile din Israel, Cisiordania ocupată și Ierusalim, a declarat serviciul penitenciar într-un comunicat.

UPDATE ORA 02.00 – Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, sosit joi la Tel Aviv

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a sosit joi la Tel Aviv, unde urma să se întâlnească cu liderii israelieni pentru a discuta extinderea armistițiului temporar al Israelului cu militanții Hamas și sporirea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza, relatează agenția de presă Reuters.

Blinken face a treia călătorie în regiune de la atacurile mortale din 7 octombrie ale Hamas asupra Israelului și este de așteptat să viziteze și Cisiordania ocupată, unde probabil se va întâlni cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, potrivit unui oficial palestinian.

UPDATE ORA 01.00 – Ministrul thailandez, „în lacrimi” la întâlnirea cu ostaticii eliberați

Ministrul de externe thailandez Parnpree Bahiddha-Nukara a izbucnit în lacrimi astăzi, când s-a întâlnit cu compatrioți eliberați de Hamas după șapte săptămâni de captivitate.

„M-am dus să vorbesc cu diverse țări care pot intra în legătură cu grupul Hamas pentru a explica că muncitorii thailandezi sunt nevinovați, nu sunt implicați în politică, nu fac parte din conflictul nimănui și, probabil, nici măcar nu știu cum a apărut situația, cine se luptă cu cine. Au fost acolo pentru a-și câștiga existența”, a spus el.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se îndreaptă miercuri către Israel, deoarece un armistițiu dintre Israel și Hamas este pe cale să expire. Blinken a spus că se va concentra pe extinderea armistițiului din Gaza „astfel încât să continuăm să scoatem mai mulți ostatici și mai multă asistență umanitară”. „Ne-am dori să vedem pauza prelungită, deoarece ceea ce a permis, în primul rând, este eliberarea ostaticilor”, a spus Blinken.

„De asemenea, ne-a permis să oferim asistență umanitară populației din Gaza, care are mare nevoie de sprijin. Deci, continuarea sa, prin definiție înseamnă că mai mulți ostatici vor veni acasă, ar fi primit mai multă asistență.”

Blinken a spus că, de asemenea, consideră că o prelungire a pauzei este ceva ce Israelul își dorește, deoarece „sunt, de asemenea, intens concentrați pe aducerea oamenilor acasă”. El a spus că intenționează să discute această problemă în întâlnirile sale cu oficialii israelieni în zilele următoare. „Vom discuta cu Israelul cum își poate atinge obiectivul de a se asigura că atacurile teroriste din 7 octombrie nu se vor mai repeta, susținând și sporind asistența umanitară și reducând la minimum suferințele și victimele în rândul civililor palestinieni”, a spus Blinken.

Blinken va călători, de asemenea, în Cisiordania și apoi în Dubai pentru summitul climatic COP28.