• Hamas analizează o propunere venită din partea Israelului, care prevede un armistițiu de 45 de zile.
  • Această pauză în lupte ar permite accesul ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza.
  • Hamas insistă ca orice înțelegere să includă o încetare definitivă a ostilităților.

UPDATE ORA 22:00 – SUA efectuează mai multe atacuri asupra capitalei Yemenului

SUA au lansat 12 raiduri în zona al-Hafa din districtul al-Sabeen al capitalei yemenite Sanaa, relatează canalul de televiziune Al Masirah, afiliat Houthi. Forțele americane au vizat, de asemenea, districtul al-Hazm din guvernoratul al-Jawf, a adăugat raportul.

UPDATE ORA 21:00 – Israelul plănuiește o prezență pe termen lung în Gaza, Liban și Siria

Oficialii israelieni au sugerat că intenționează să mențină o prezență militară pe termen lung în zonele pe care le-au ocupat în Fâșia Gaza, precum și în Liban și Siria.

Israel Katz, ministrul apărării al țării, a afirmat într-o declarație făcută astăzi că „spre deosebire de trecut, [armata israeliană] nu evacuează zonele care au fost curățate și confiscate”.

Recomandări

N-AU ÎNCREDERE ÎN TRUMP
CÂND VEZI WEDNESDAY?
PAPA ÎN CINEMA
CARE-I TRENDUL?
CÂT ÎȚI IUBEȘTI CÂINELE?
CHINA RENUNȚĂ LA BOEING

Acesta a declarat că forțele israeliene „vor rămâne în zonele de securitate ca tampon între inamic și comunitățile [israeliene] în orice situație temporară sau permanentă din Gaza – ca în Liban și Siria”.

În ultimele săptămâni, armata israeliană a preluat controlul asupra unor mari porțiuni din Gaza, care, conform dreptului internațional, este considerată ocupată de Israel. Există „zone de securitate” controlate de Israel între sudul și nordul enclavei, precum și între orașele Rafah și Khan Younis din sud.

Între timp, Israelul a refuzat să se retragă din unele zone din Liban în urma încetării focului cu Hezbollah, Katz declarând că țara „va rămâne într-o zonă tampon în Liban, la cinci posturi de observare”.

UPDATE ORA 20:00 – Hamas „studiază” propunerea israeliană de încetare a focului

Hamas afirmă că analizează o propunere israeliană, transmisă de Egipt, pentru o posibilă încetare a focului în Gaza și va răspunde „cât mai curând posibil”.

Noul plan ar include o încetare temporară a focului de 45 de zile și intrarea de alimente și adăpost în schimbul eliberării a jumătate dintre prizonierii rămași în Gaza în prima săptămână.

UPDATE ORA 19:00 – „Colaps umanitar complet” iminent, pe măsură ce ajutorul pentru Gaza rămâne blocat

Biroul media al guvernului din Gaza a emis un avertisment cumplit, afirmând că enclava de coastă intră într-o „fază de colaps umanitar complet”, deoarece forțele israeliene continuă să blocheze intrarea ajutoarelor în Gaza.

Într-o declarație, biroul media a afirmat că se așteaptă ca spitalele să își înceteze activitatea în termen de două săptămâni, brutăriile sunt închise din cauza lipsei de făină și de combustibil, iar stațiile de apă și desalinizare nu funcționează.

Din cauza acestei realități … există o îngrijorare reală că în orice moment se poate dezvolta un fenomen de moarte în masă din cauza foametei, a bolilor și a consecințelor lipsei de tratament medical”, a declarat acesta.

Copiii sunt deosebit de afectați, a adăugat biroul de presă, cu „mai mult de 1 100 000 de copii care suferă de malnutriție severă”.

Ceea ce se întâmplă în Fâșia Gaza nu este o criză trecătoare, ci mai degrabă o crimă organizată de înfometare care echivalează cu o crimă de război, săvârșită de forțele de ocupație israeliene cu complicitatea și tăcerea internațională”, a declarat acesta.

UPDATE ORA 18:00 – Trimisul ONU se întreabă de ce nu vorbesc mai mulți jurnaliști despre Gaza

Francesca Albanese, raportorul special al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate, a salutat scrisoarea organizațiilor de jurnaliști francezi care și-au exprimat săptămâna aceasta sprijinul pentru colegii lor palestinieni din Gaza.

Dar ea s-a întrebat, de asemenea, „de ce este nevoie pentru ca alți jurnaliști să se ridice împotriva masacrării colegilor lor”.

Potrivit unui bilanț al Comitetului pentru protecția jurnaliștilor (CPJ), cel puțin 175 de jurnaliști și lucrători din mass-media au fost uciși în Gaza, Cisiordania ocupată, Liban și Israel de la începutul războiului din Gaza în octombrie 2023. Presa palestiniană a estimat cifra la 210.

În scrisoarea lor, publicată marți în Le Monde, grupurile de jurnaliști francezi au declarat că dovezile sugerează că jurnaliștii au fost „vizați în mod deliberat de armata israeliană” în Gaza.

Pentru toți apărătorii drepturilor omului, o constatare este clară: armata israeliană impune un blackout mediatic în Gaza pentru a reduce la tăcere, pe cât posibil, martorii crimelor de război comise de trupele sale, în condițiile în care un număr tot mai mare de ONG-uri internaționale și de organisme ale ONU le califică drept acte de genocid”, au afirmat aceștia.

UPDATE ORA 17:00 – Un jurnalist palestinian și 10 membri ai familiei au fost uciși într-un atac aerian israelian

O jurnalistă palestiniană și 10 membri ai familiei sale au fost uciși într-un atac aerian israelian care a vizat locuința lor din orașul Gaza, relatează agenția de știri Wafa.

Raportul precizează că avioanele de război israeliene au bombardat locuința jurnalistei Fatima Hassouneh din cartierul Tuffah, la est de orașul Gaza, ucigând-o, alături de rudele sale.

De la începutul războiului din Gaza, mai mult de 210 jurnaliști și lucrători media palestinieni au fost uciși de atacurile israeliene.

UPDATE ORA 16:00 – ONU avertizează că noile controale israeliene asupra ajutoarelor ar putea pune în pericol asistența pentru Gaza

Ca răspuns la o declarație emisă de ministrul israelian al apărării, Israel Katz, cu privire la oprirea ajutorului umanitar împiedicat să intre în Gaza, Organizația Națiunilor Unite a declarat că Israelul a informat agenția și furnizorii de ajutor umanitar cu privire la un „nou mecanism de autorizare care ar introduce un control mai mare asupra livrării ajutorului în Gaza de către forțele israeliene”.

ONU a declarat că organizațiile umanitare dispun deja de mecanisme pentru a se asigura că ajutorul nu este deturnat către Hamas și că acestea sunt „pregătite să ofere asistență celor care au cea mai mare nevoie, pe baza principiilor umanitare”.

„Livrarea ajutoarelor în Gaza a fost obstrucționată prea mult timp”, a declarat ONU. „Continuarea controlului asupra operațiunilor de ajutor de către o parte la conflict ar risca ca ajutorul să nu ajungă la cei mai vulnerabili într-un moment în care este cel mai necesar”.

UPDATE ORA 15:00 – Hamas afirmă că acordul de armistițiu trebuie să includă încetarea permanentă a războiului și retragerea trupelor din Gaza

Khaled Qaddoumi, un reprezentant al Hamas în capitala iraniană, afirmă că orice acord de încetare a focului va trebui să includă o încheiere permanentă a războiului și retragerea trupelor israeliene din Gaza.

Într-un prim acord semnat în ianuarie, Hamas și Israelul au convenit asupra unei încetări a focului în trei faze, care includea retragerea trupelor israeliene și discuții inițiale pentru încheierea războiului în faza a doua. Israelul a refuzat însă să intre în această fază, cerând prelungirea primei faze și eliberarea tuturor prizonierilor, fără a se angaja la o încetare permanentă a ostilităților. Israelul a adăugat, de asemenea, cerințe noi și mai dure pentru un acord revizuit înainte de reluarea bombardamentelor asupra Fâșiei.

Ieri, Hamas a declarat că studiază ultima propunere israeliană, transmisă grupului palestinian prin intermediul mediatorilor egipteni și qatarioți.

Perspectivele unui armistițiu s-au complicat și mai mult după ce ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a declarat mai devreme astăzi că armata va rămâne pe termen nelimitat în „zonele de securitate” din Gaza.

Vorbind la o reuniune legată de Palestina la Teheran, Qaddoumi a mai spus că „cuvântul catastrofă nu este suficient pentru a descrie situația extrem de critică din Gaza”, adăugând că bombardamentele Israelului sunt efectuate cu undă verde din partea SUA și a țărilor occidentale.

UPDATE ORA 14:00 – Armata israeliană a ucis doi palestinieni în Cisiordania ocupată

Doi tineri palestinieni au fost uciși de armata israeliană între localitățile Qabatiyeh și Misilyeh, la sud-est de Jenin, în Cisiordania ocupată. Informația a fost confirmată de Comisia Palestiniană pentru Afaceri Civile, care i-a identificat pe cei doi ca fiind Mohd Omar Zakarneh, în vârstă de 23 de ani, și Mirth Yasser Khzemiyeh, de 19 ani. Autoritățile palestiniene au transmis că trupurile celor doi sunt reținute de forțele israeliene.

De la atacul condus de Hamas pe 7 octombrie, numărul palestinienilor uciși în Cisiordania a ajuns la 957.

UPDATE ORA 13:00 – Atac cu dronă israeliană asupra unei mașini în sudul Libanului

Al Jazeera Arabic raportează că o dronă israeliană a vizat o mașină în Wadi al-Hujeir, în sudul Libanului.

Deocamdată, nu au fost raportate victime.

Armata israeliană a confirmat un atac în sudul Libanului marți seara, afirmând că ținta era Hezbollah.

Aceste atacuri au loc după ce biroul Oficiului ONU pentru Drepturile Omului a declarat marți că forțele israeliene au ucis cel puțin 71 de civili în Liban de la începutul armistițiului cu Hezbollah din noiembrie.

UPDATE ORA 12:00 – Atac cu drone israeliene ucide o persoană în Liban, conform Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății din Liban anunță că cel puțin o persoană a fost ucisă și alta rănită într-un atac cu dronă israeliană care a vizat un vehicul în Wadi Hujair, în sudul Libanului.

Acesta este al doilea atac de acest tip în ultimele 24 de ore.

Ieri, o persoană a fost ucisă și alte trei rănite într-un atac cu dronă care a lovit o mașină în Aitaroun, un sat aflat pe granița de sud a Libanului cu Israelul.

Israelul continuă să efectueze atacuri regulate asupra unor ținte pe care le consideră legate de Hezbollah, în ciuda unui armistițiu care a pus capăt unui an de ostilități la sfârșitul lunii noiembrie.

UPDATE ORA 11:00 – Ministrul israelian cere „foc iadic asupra făcătorilor de terorism” din Gaza

Ministrul Culturii din Israel, Miki Zohar, a declarat că nu ar trebui să intre ajutoare umanitare în Gaza. „Asasinii josnici din Gaza nu merită nicio asistență umanitară din partea niciunui mecanism civil sau militar,” a spus Zohar pe X. „Doar focul iadului ar trebui să fie aruncat asupra făcătorilor de terorism până când ultimul ostatic va fi eliberat din Gaza.”

Declarațiile sale au venit la scurt timp după ce ministrul Apărării, Israel Katz, a reiterat că nu vor fi permise convoiuri de ajutoare în Fâșia Gaza ca o măsură de presiune asupra Hamas.

Blocada totală a ajutoarelor umanitare în Gaza a fost impusă încă din luna martie. Combinația dintre bombardamentele constante și situația umanitară dezastruoasă agravează rapid condițiile din Gaza.

Locuitorii din enclava Gaza se confruntă cu o lipsă extremă de hrană și condiții asemănătoare foametei, iar zeci de copii au murit din cauza foametei. Mulți alții au cedat în fața rănilor sau bolilor care ar fi putut fi prevenite, într-o criză umanitară cauzată de om.

UPDATE ORA 10:00 – Nouăsprezece morți în Gaza astăzi

Surse medicale au declarat echipei noastre de pe teren din Fâșia Gaza că cel puțin 19 persoane au fost ucise în atacuri israeliene de la primele ore ale acestei dimineți.

Acesta include un atac, despre care am relatat mai devreme, în estul orașului Gaza, care a ucis cel puțin 10 persoane.

UPDATE ORA 09:00 – Un atac israelian ucide trei persoane în nordul Fâșiei Gaza

Avioane de război israeliene au bombardat o casă din tabăra de refugiați Jabalia din nordul Fâșiei Gaza, omorând cel puțin trei persoane și rănind altele, au declarat surse medicale pentru Al Jazeera.

UPDATE ORA 08:00 – Israelul susține că un înalt luptător Hamas a fost ucis într-un atac coordonat

Armata israeliană a susținut că un luptător de rang înalt al Hamas a fost ucis într-o operațiune comună cu serviciul de informații Shin Bet.

Într-o postare pe social media, armata a declarat că asistentul comandantului Brigăzii Gaza a Hamas a fost ucis în urmă cu câteva zile într-un atac în orașul Gaza.

Armata a declarat că victima – identificată drept Mahmoud Abu Hasira – a fost implicată într-o operațiune din iulie 2014, când luptătorii Hamas au atacat o structură fortificată după ce s-au infiltrat printr-un tunel, ucigând cinci soldați israelieni și rănind un al șaselea.

UPDATE ORA 07:00 – Elicopterele și artileria israeliană atacă locuințe și tabere de refugiați din sudul Fâșiei Gaza

Mass-media palestiniană raportează, de asemenea, că elicoptere de atac israeliene trag asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza, iar orașul Abasan al-Kabira a fost, de asemenea, atacat puternic de artileria israeliană în apropiere de Khan Younis.

În ultima oră au fost raportate, de asemenea, atacuri de artilerie asupra taberei de refugiați Nuseirat din centrul Gaza, precum și asupra taberei Bureij.

Trei persoane au fost ucise într-un atac asupra taberei de refugiați Jabalia din nordul Gazei în această dimineață, iar șase au fost ucise în cursul nopții într-un atac israelian asupra familiei Hassouna din cartierul Tuffah din orașul Gaza.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Hamas trimite o delegație în Qatar pentru a participa la noi negocieri indirecte cu Israelul, în încercarea de a ajunge la un acord de încetare a focului. Discuțiile urmează să aibă loc în capitala Doha, fie la sfârșitul acestei săptămâni, fie la începutul celei viitoare, potrivit unui oficial Hamas, scrie Arab News.

Negocierile vin în contextul războiului declanșat pe 7 octombrie 2023, când militanții Hamas au atacat sudul Israelului, omorând peste 1.200 de persoane, majoritatea civili, și luând în captivitate peste 250 de ostatici. 

Hamas analizează o propunere venită din partea Israelului, care prevede un armistițiu de 45 de zile în schimbul eliberării a zece ostatici. Această pauză în lupte ar permite, de asemenea, accesul ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza, unde situația umanitară este din ce în ce mai gravă.

Citește și