• Antonio Guterres avertizează direct statele membre ale Consiliului de Securitate că sistemul umanitar din Gaza se poate prăbuși.
  • Cabinetul de securitate al Israelului a fost de acord să permită un supliment „minim” de combustibil în Gaza.
  • Șeful ONU invocă un articol ONU rar folosit de zeci de ani pentru a cere membrilor să „evite o catastrofă umanitară”.

UPDATE ORA 23.00 – Biden discută cu Netanyhu

Joe Biden, președintele SUA și premierul israelian Benjamin Netanyahu au discutat joi la telefon, scrie CNN. Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian Avi Hyman a spus că este „sigur” că cei doi lideri au discutat „operațiunea în curs” în războiul și criza umanitară din Gaza.

UPDATE ORA 22.00 – SUA declară că un nou armistițiu „este departe”

Un oficial american spune că noul acord privind un nou armistițiu și eliberarea ostaticilor „nu este aproape”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, spune că „discuțiile au loc literalmente în fiecare zi” cu privire la un posibil nou acord.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

„Mi-aș dori să pot spune că există progres. Evident, nu suntem aproape de a încheia un alt acord privind pauza umanitară și nici nu am nicio veste de spus aici astăzi despre întoarcerea ostaticilor, fie ai noștri, fie ai celorlalte țări”.

UPDATE ORA 21.00 – Hamas spune că a distrus peste 150 de vehicule ale armatei israeliene

Aripa armată a Hamas a distrus 135 de vehicule ale armatei israeliene, total sau parțial, în ultimele 72 de ore în Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt Abu Obaida, adăugând că luptătorii grupului au ucis și rănit „zeci” de soldați israelieni prin aruncarea în aer a mai multor puțuri de tunel, precum și a clădirilor.

„Mulțimile” de trupe israeliene au fost, de asemenea, atacate cu obuze de mortar și rachete cu rază scurtă de acțiune, în timp ce rachete au fost lansate spre orașe din Israel, spune el.

UPDATE ORA 20.00 – Netanyahu avertizează Hezbollah

Netanyahu a avertizat Hezbollah să nu escaladeze luptele, după ce un bărbat israelian a fost ucis într-un atac cu rachete dirijate tras din Liban joi, potrivit rapoartelor israeliene. Armata israeliană a spus că atacul a fost efectuat de Hezbollah, când avioanele sale de luptă au lovit o serie de site-uri Hezbollah din sudul Libanului, ca răspuns la atacurile repetate din nordul Israelului de astăzi.

UPDATE ORA 19.00 – Patru fabrici de arme din Marea Britanie care produc piese pentru Israel au fost închise forțat

Patru fabrici de arme din Marea Britanie care produc piese pentru avioanele de luptă israeliene au fost forțate să se închidă de protestatarii care operează sub bannerul Muncitorilor pentru o Palestina Liberă.

Cele patru fabrici sunt Eaton Mission Systems din Bournemouth, BAE Systems la Samlesbury Aerodrome din Lancashire, fabrica L3Harris din Brighton și Hove și BAE Govan din Glasgow. Toate produc piese pentru aeronavele de luptă stealth F-35 folosite în prezent de Israel pentru a bombarda Gaza.

Protestatarii, care includ lucrători din domeniul sănătății, profesori, lucrători din domeniul ospitalității, cadre universitare și artiști, cer încetarea vânzărilor de arme către Israel și ca guvernul Regatului Unit să susțină o încetare permanentă a focului. Blocadele au fost organizate în coordonare cu muncitorii din Franța, Danemarca și Țările de Jos, care blochează și fabricile de arme.

UPDATE ORA 18.00 – Semne promițătoare pentru trecerea ajutorului umanitar, spune șeful ajutorului ONU

Șeful ONU pentru ajutorul umanitar, Martin Griffiths, a spus că există „semne promițătoare” că punctul de trecere Kerem Shalom din Israel ar putea fi deschis în curând pentru a permite mai mult ajutor umanitar în Gaza.

UPDATE ORA 17.00 – Președintele iranian spune că țările occidentale susțin „genocidul” în Gaza

Președintele iranian, Ebrahim Raisi, a spus că atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza conduse de palestinieni sunt echivalente cu un genocid și a cerut ca bombardamentul să fie oprit cât mai curând posibil. Comentariile sale au venit în timp ce a vorbit cu președintele rus, Vladimir Putin, într-o întâlnire de joi la o întâlnire de la Kremlin, în care Putin a spus că este vital să fie discutată chestiunea Palestinei. Israelul a declarat anterior că acuzațiile de genocid sunt deplorabile și că acțiunile sale vizează militanții grupării Hamas care conduce Gaza, nu civili.

UPDATE ORA 16.00 – 350 de palestinieni au fost uciși în ultimele 24 de ore, informează Ministerul Sănătății din Gaza

Ministerul Sănătății din Gaza a raportat că cel mai recent număr de morți este de 350, împreună cu 1.900 de răniți. Totalul cumulat este de 17.177 de morți și 46.000 de răniți de la începutul invaziei pe 7 octombrie, potrivit bilanțului ministerului.

UPDATE ORA 15.00 – Israelul anunță că lovește bastionul Hamas din tabăra de refugiați de la Jabalia

Israelul susține că Hamas are un bastion în tabăra de refugiați Jabalia din nordul Gaza. Presa israeliană a relatat astăzi că forțele israeliene au capturat un avanpost principal al Hamas în zonă și au găsit tuneluri și arme. Un raport al ONU de ieri a indicat că „peste 100 de persoane au fost ucise și multe altele au fost rănite în bombardamentele intense asupra mai multor clădiri rezidențiale din tabăra Jabalia”.

UPDATE ORA 14.00 – Al Jazeera afirmă că 22 de membri ai familiei jurnalistului lor au fost uciși în atacul israelian de la Jabalia

Al Jazeera a anunțat că unul dintre jurnaliștii săi a pierdut 22 de membri ai familiei sale într-un atac israelian asupra taberei de refugiați de la Jabalia.

Potrivit unui comunicat al postului de știri din Qatar, casa în care se adăpostea familia lui Momen Al-Sharafi a fost lovită pe 6 decembrie. Mama și tatăl lui Al-Sharafi, trei dintre frații săi și unii dintre copiii lor ar fi fost uciși.

În octombrie, un alt reporter Al Jazeera, Wael Al-Dahdouh, și-a pierdut soția, fiul adolescent, fiica tânără și nepotul într-un atac israelian în centrul Gaza.

UPDATE ORA 13.00 – Lumea ar trebui să insiste pentru o încetare permanentă a focului – fost diplomat britanic

Un director al unei organizații de caritate medicală care lucrează în Gaza a descris situația de acolo ca fiind absolut dezastruoasă” și o tragedie în desfășurare”.

Richard Makepeace, de la Medical Aid for Palestinians și fost diplomat în Israel, a declarat pentru BBC că lumea trebuie să insiste asupra unei încetări permanente a focului.

Făcându-și ecoul preocupărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), el se teme că există acum o amenințare foarte reală de răspândire a bolilor și de prăbușire a sistemului de sănătate din Gaza. El a adăugat că, din cauza luptelor, este prea periculos pentru membrii echipei sale să încerce chiar să ducă bolnavii și răniții la spital.

UPDATE ORA 12.00 – OMS avertizează în legătură cu răspândirea bolilor contagioase în Gaza

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se declară îngrijorată de răspândirea bolilor în Gaza, în timp ce palestinienii strămutați se luptă să supraviețuiască în mijlocul bombardamentelor neîncetate ale Israelului asupra enclavei asediate.

Reprezentantul OMS pentru Cisiordania și Gaza, Dr. Richard Peeperkorn, spune că oamenii strămutați caută foile, lemnul, orice”. Suntem cu adevărat speriați de răspândirea bolilor infecțioase, a bolilor transmise prin apă”, spune el, și descrie situația apei ca fiind „incredibil de critică peste tot”.

UPDATE ORA 11.00 – Amnesty International cere o anchetă în cazul grevei care a ucis un jurnalist

Amnesty International a declarat că loviturile israeliene care l-au ucis pe jurnalistul Reuters Issam Abdallah și au rănit alte șase persoane în sudul Libanului la 13 octombrie au fost probabil un atac direct asupra civililor care trebuie investigat ca o crimă de război.

Human Rights Watch, într-o declarație separată, a declarat că cele două lovituri israeliene au fost un atac aparent deliberat asupra civililor și, prin urmare, o crimă de război”.

O investigație Reuters publicată joi a constatat că un echipaj de tancuri israelian l-a ucis pe Abdallah și i-a rănit pe ceilalți șase reporteri, trăgând două obuze în succesiune rapidă din Israel, în timp ce jurnaliștii filmau de la distanță bombardamentele transfrontaliere.

UPDATE ORA 10.00 – Forțele de apărare israeliene afirmă că au lovit o celulă Hamas care ieșea dintr-un tunel

Armata israeliană a difuzat imagini despre care susține că sunt imagini cu un atac aerian asupra unei celule Hamas care ieșea dintr-un tunel.

Luptătorii Hamas, dintre care unul era aparent înarmat cu un RPG, au fost loviți de o dronă în zona Khan Younis din sudul Gaza.

IDF a declarat că a neutralizat” apoi puțul tunelului.

Israelul s-a concentrat asupra tunelurilor de sub Gaza, unde se crede că se ascund luptătorii Hamas.

UPDATE ORA 09.00 – Secretarul general al ONU afirmă că Gaza se confruntă cu un risc grav de colaps al sistemului umanitar”

Secretarul general al ONU afirmă că Gaza se confruntă cu un risc grav de colaps al sistemului umanitar”. António Guterres a invocat un articol rar folosit pentru a face presiuni în favoarea unei încetări a focului. Scrisoarea sa către Consiliu a afirmat că sistemul umanitar din Gaza riscă să se prăbușească după două luni de război care a creat suferințe umane îngrozitoare”.

UPDATE ORA 07.00 – Viceprim-ministrul Noii Zeelande, Winston Peters, a făcut apel la toate părțile implicate în conflictul dintre Israel și Gaza să ia măsuri urgente pentru a stabili o încetare a focului”

Viceprim-ministrul Noii Zeelande, Winston Peters, a făcut apel la toate părțile implicate în conflictul dintre Israel și Gaza – inclusiv la țările cu influență în regiune – să ia măsuri urgente pentru a stabili o încetare a focului”.

Peters, care este și ministru al afacerilor externe, a prezentat joi o moțiune prin care cere parlamentului neozeelandez să își exprime profunda îngrijorare față de violențele în curs de desfășurare în regiune. Introducerea unei moțiuni în parlament a permis partidelor politice să o dezbată.

UPDATE ORA 5.00-Șeful politicii externe a UE îl sprijină pe Guterres cu privire la Gaza

Israelul a atacat un apel al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la o „încetare a focului umanitară”. Guterres a avertizat că sistemul umanitar din Gaza s-ar putea prăbuși și a cerut Consiliului de Securitate al ONU să evite o „catastrofă”.

Acum, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a cerut statelor europene să îl susțină pe Guterres.

„Le cer membrilor UE din Consiliul de Securitate al ONU și partenerilor care împărtășesc aceleași idei să sprijine apelul secretarului general al @ONU @AntonioGuterres”, a postat el pe X.

„Consiliul de Securitate al ONU trebuie să acționeze imediat pentru a preveni un colaps total al situației umanitare din Gaza.”

Franța și Malta sunt singurele două state UE dintre cele 15 care alcătuiesc actualul Consiliu de Securitate.

Ministrul israelian de externe Eli Cohen declarase pe X că „apelul lui Guterres la încetarea focului în Gaza constituie un sprijin pentru organizația teroristă Hamas”.

UPDATE ORA 3.00-Germania vrea ca UE să sancționeze extremiștii israelieni violenți

Germania dorește ca UE să ia în considerare sancțiuni împotriva extremiștilor israelieni responsabili de violențele din Cisiordania ocupată, afirmă un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Această propunere vine după ce, săptămâna aceasta, SUA au anunțat interzicerea vizelor pentru cei responsabili de creșterea numărului de atacuri împotriva palestinienilor din Cisiordania începând cu 7 octombrie.

Sebastian Fischer a declarat că Berlinul a salutat faptul că SUA „vor lua acum măsuri concrete sub forma unor restricții de intrare”.

Este „important să ducem această dezbatere mai departe și la nivel european”, a spus el, adăugând că Germania contribuie la discuțiile pe această temă înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE care va avea loc luni la Bruxelles.

UPDATE ORA 2.00-Senatul blochează un nou ajutor de securitate al SUA pentru Israel

Legislația care prevedea acordarea de noi ajutoare de securitate în valoare de miliarde de dolari pentru Israel și Ucraina a fost blocată de membrii republicani ai Senatului american.

Aceștia insistă să obțină mai multe fonduri pentru un control mai strict al imigrației la granița SUA cu Mexicul înainte de a se acorda orice alt ajutor extern.

Acest lucru marchează o înfrângere semnificativă pentru președintele Joe Biden, care făcuse un apel pasionat către congresmenii republicani pentru a aproba pachetul suplimentar.

Erau necesare șaizeci de voturi pentru a începe dezbaterea proiectului de lege privind ajutorul în valoare de mai multe miliarde de dolari.

Votul s-a desfășurat pe linie de partid, toți republicanii din Senat votând împotrivă. Senatorul Bernie Sanders, un independent care votează în general cu democrații, a votat, de asemenea, împotrivă. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la finanțarea „actualei strategii militare inumane” a Israelului împotriva palestinienilor.

UPDATE ORA 1.00-ONU afirmă că criza umanitară din Gaza este „una dintre cele mai grave

Lynn Hastings, șeful regional al ONU pentru ajutor umanitar, a declarat că situația din Gaza este „probabil una dintre cele mai grave”, deoarece „oamenii sunt de fapt prinși în capcană”.

Ea a declarat pentru Jeremy Bowen, editorul internațional al BBC: „Nimeni nu are unde să se ducă în Gaza – nu poate ieși prin Egipt sau Israel. Ei sunt literalmente urmăriți din colț în colț de israelieni”.

Întrebată dacă s-a exercitat suficientă presiune internațională pentru rezolvarea crizei, ea a spus că ONU, statele membre și guvernul israelian au toate obligații.

Referindu-se la acuzațiile potrivit cărora ONU nu face suficient, Hastings a spus că depinde de guvernul israelian „să ne lase să facem suficient, iar în acest moment condițiile din Gaza nu ne permit să ne facem treaba și să oferim asistență umanitară”.

„Dar și statele membre au obligații. Există Consiliul de Securitate, toată lumea trebuie să se gândească la ce poate face, ce pârghii poate acționa pentru a se asigura că vom obține o încetare a focului, că ostaticii sunt eliberați și că vom găsi o soluție”, a adăugat ea.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cabinetul de securitate al Israelului a fost de acord să permită un supliment „minim” de combustibil în Gaza „pentru a preveni un colaps umanitar și izbucnirea unor epidemii” în sudul teritoriului.

Într-o declarație, biroul premierului israelian afirmă că suma de combustibil va fi decisă de cabinet, în funcție de situația umanitară din Gaza, scrie BBC.

În același timp, ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, a reacționat acid la apelul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru o încetare a focului umanitar în Gaza și a reiterat apelurile pentru demisia acestuia.

„Astăzi, secretarul general a ajuns la un nou nivel moral scăzut”, a declarat el. El a adăugat că apelul la încetarea focului a fost „de fapt un apel pentru a menține domnia terorii Hamas în Gaza”.