• Peste 130 de membri ai personalului Securității Interne a SUA semnează o scrisoare prin care cer administrației Biden să sprijine încetarea focului în Gaza.
  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că „suntem într-un război pentru viețile noastre”.
  • Șeful Statului Major al IDF își asumă responsabilitatea pentru moartea a 3 ostatici israelieni.

UPDATE 5.00- Palestinian suspectat de atac cu mașina, ucis de soldați, spune armata israeliană

Soldații israelieni au împușcat un palestinian care „a încercat să efectueze un atac cu mașina” în Cisiordania ocupată, a declarat astăzi armata țării într-un comunicat.

Bărbatul a fost identificat de WAFA, agenția de presă palestiniană, drept Basil Wajiya Abd al-Afo al-Muhtaseb.

Recomandări

ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
ROBOȚII DEVIN TOT MAI PREZENȚI ÎN CHINA
143 DE PERSOANE MOR ÎN BRAZILIA
CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
ARABIA VREA ÎN CARTEA RECORDURILOR DIN NOU

UPDATE 4.00- Jurnalist palestinian reținut

Un jurnalist palestinian suferă de „condiții de sănătate dificile” în timp ce este reținut într-o închisoare israeliană, a declarat ieri un grup de advocacy.

Clubul Prizonierilor Palestinieni a declarat că Moaz Ibrahim Amarneh are diabet cronic, care s-a agravat în timpul detenției sale în închisoarea Megiddo din nordul Israelului.

UPDATE 3.00-Al Jazeera va sesiza Curtea Penală Internațională cu privire la uciderea cameramanului din Gaza

Al Jazeera și-a pregătit echipa de avocați să înceapă procesul de sesizare a Curții Penale Internaționale în cazul uciderii cameramanului său Samer Abu Daqqa în Gaza, a anunțat rețeaua cu sediul în Qatar într-un comunicat.

„Sâmbătă, 16 decembrie 2023, rețeaua a înființat un grup de lucru comun, format din echipa sa juridică internațională și experți juridici internaționali, care vor iniția în colaborare procesul de întocmire a unui dosar complet pentru a fi înaintat procurorului curții”, a precizat Al Jazeera.
Abu Daqqa a murit vineri, după ce a fost rănit într-un atac israelian.

Rețeaua a condamnat Israelul pentru moartea sa, calificând-o drept „asasinat”.

Al Jazeera a mai spus că dosarul său juridic către CPI va cuprinde ceea ce a numit „atacuri recurente asupra echipelor rețelei care lucrează și operează în teritoriile palestiniene ocupate și cazuri de incitare împotriva lor”.

UPDATE 1.00-Netanyahu dă de înțeles că negocierile continuă pentru eliberarea altor ostatici

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a părut să sugereze sâmbătă că sunt în curs de desfășurare noi negocieri pentru salvarea ostaticilor israelieni încă deținuți de Hamas în Gaza.

Netanyahu a declarat că folosirea continuă a forței de către armata israeliană în Gaza este necesară atât pentru a aduce ostaticii înapoi, cât și pentru a câștiga războiul.

„Fără presiunea militară, nu am fi ajuns la un cadru de eliberare a 110 ostatici și numai o presiune militară continuă ar duce la eliberarea tuturor ostaticilor noștri”, a spus el, referindu-se la schimburile de prizonieri Hamas cu deținuți palestinieni care au avut loc în timpul armistițiului de luna trecută. „Instrucțiunea pe care o dau echipei noastre de negociere se bazează pe această presiune. Și fără ea, nu avem nimic”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că „suntem într-un război pentru viețile noastre”.

Vorbind pentru prima dată de când armata israeliană a împușcat și ucis din greșeală trei ostatici israelieni în Gaza, Netanyahu a declarat: „Acest război trebuie să continue până la victorie … în ciuda presiunii internaționale și în ciuda prețului pe care ni l-a luat acest lucru”.

Forțele de apărare israeliene au declarat vineri că au ucis din greșeală trei ostatici israelieni în Gaza după ce i-au identificat greșit ca fiind o amenințare. Ostaticii erau fără tricou și agitau un steag alb când au fost împușcați, potrivit unui oficial al FDI, scrie CNN.

Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israeliene, Herzi Halevi, și-a asumat responsabilitatea pentru moartea celor trei ostatici israelieni uciși din greșeală vineri de soldații FDI.

El a declarat că IDF a finalizat o anchetă preliminară a incidentului.

„FDI și eu, în calitate de comandant, suntem responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat și vom face totul pentru a preveni ca astfel de incidente să se repete în viitoarele lupte”, a declarat Halevi într-o declarație video, referindu-se la acesta ca fiind „un eveniment dificil și dureros”.