• Un gup de activiști pro-palestinieni au aruncat cu cu sânge fals pe străzi și peste mașina lui Antony Blinken, în semn de protest.
  • Cei prezenți au reacționat agresiv, protestând împotriva politicii lui Blinken față de Gaza.
  • Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant schițează un plan pentru noua fază a războiului din Gaza.
  • Vor adopta o „nouă abordare de luptă” care să cuprindă „raiduri, distrugerea tunelurilor teroriste, activități aeriene și terestre și operațiuni speciale”, potrivit lui Gallant.

UPDATE ORA 23.00 – Israelul a lansat un videoclip care arată un așa zis tunel Hamas, sub un hotel de pe malul mării din Gaza

Armata israeliană a lansat vineri un videoclip care arată unul dintre cele presupusele șapte guri de tunel de sub stațiunea Blue Beach de-a lungul Mediteranei, în nordul Gazei.

Forțele de Apărare Israelului acuză Hamas că folosește sistemul de tuneluri pentru a efectua „atacuri atât deasupra, cât și sub pământ”.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META

Puțurile tunelului, care se intinde în subteran lângă plajă, găzduiește și „cartiere teroriste”, susține IDF într-un comunicat. Armata a mai spus că a descoperit o serie de arme sub hotel, inclusiv puști de asalt AK-47, explozibili și drone.

UPDATE ORA 22.00 – ,,Nu depinde de Israel să determine viitorul Gazei”, a declarat ministrul francez de externe

Gaza este pământ palestinian și viitorul său nu depinde de Israel să decidă, a declarat vineri ministrul francez de externe Catherine Colonna pentru CNN, după ce doi miniștri israelieni au cerut relocarea populației din Gaza în afara enclavei.

Asemenea apeluri sunt „iresponsabile” și „ne îndepărtează de o soluție”, a spus Colonna, adăugând că o astfel de retorică este, de asemenea, împotriva intereselor pe termen lung ale Israelului.

Franța se angajează să evite orice escaladare ulterioară a situației din toate părțile, inclusiv în zonele învecinate precum Libanul și Marea Roșie, potrivit Colonna.

UPDATE ORA 21.00 – Gaza se confruntă cu „cele mai înalte niveluri de insecuritate alimentară înregistrate vreodată”

Foametea este „la fiecare colț” în Gaza, iar oamenii se confruntă cu „cele mai înalte niveluri de insecuritate alimentară înregistrate vreodată”, conform lui Martin Griffiths, oficialul Națiunilor Unite pentru asistență de urgență.

Griffiths spune că Gaza a devenit „un loc al morții și al disperării”. A declarat într-un comunicat de presă publicat vineri, că numărul morților a ajuns la zeci de mii, unitățile medicale sunt atacate și lipsesc spitalelor funcționale.

UPDATE ORA 20.00 – Imaginile din satelit arată că o parte din Rafah, din sudul Gazei, se aglomerează cu persoane strămutate

Furnizorul de imagini prin satelit Maxar a publicat o nouă ipostază, care arată cât de aglomerată a devenit o parte din Rafah din sudul Gazei, pe măsură ce oamenii se deplasează aici din zonele centrale și de nord ale teritoriului.

Imaginea, făcută pe 3 ianuarie, arată o zonă din Rafah – aproape de granița cu Egiptul – care acum se umple cu corturi și alte adăposturi improvizate.

UPDATE ORA 19.30 – Blinken sosește în Turcia, prima oprire din călătoria regională

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a aterizat vineri în Turcia – prima oprire din turul său prin regiune, pentru a încerca să descurajeze un conflict și mai mare și să preseze Israelul în campania sa militară împotriva Hamas în Gaza.

Înalt diplomat american va avea o serie de întâlniri sâmbătă la Istanbul. Este de așteptat să se întâlnească cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Când Blinken a călătorit ultima dată în Turcia, în noiembrie, nu sa întâlnit cu liderul turc, ci s-a întâlnit cu omologul său, Hakan Fidan, timp de două ore și jumătate.

UPDATE ORA 19.00 – Diviziunile politice interne ale Israelului au izbucnit după o „luptă” în cabinetul de securitate

Unii dintre cei mai importanți politicieni ai Israelului s-au atacat unii de alții în public, vineri, după ceea ce o sursă a descris drept o „luptă” în cabinetul de securitate cu o seară înainte.

Ministrul de Finanțe de extremă-dreapta, Bezalel Smotrich, a spus că a existat o „discuție furtunoasă”, în timp ce fostul ministru al Apărării Benny Gantz a transmis că a fost lansat un „atac motivat politic”. Argumentele au fost despre modul în care se gestionează investigațiile asupra atacurilor Hamas din 7 octombrie asupra Israelului – inclusiv eșecul armatei israeliene de a prevedea acest lucru.

După o pauză a întâlnirii,, ministrul Transporturilor, Miri Regev, a intrat la atac, potrivit oficialului, care a cerut să nu fie numit în discuțiile politice interne.

UPDATE ORA 18.00 – Susținătorii Houthi se adună în Yemen pentru a comemora luptătorii uciși de Marina SUA

Susținătorii Houthi s-au adunat vineri în Yemen pentru a-i comemora pe cei care au luptat și au fost uciși de Marina SUA în largul coastelor Yemenului, pe 31 decembrie.

Atât steagurile palestiniene, cât și cele din Yemen, precum și bannerele Hezbollah, au putut fi văzute fluturând, în timp ce o mulțime de mii de oameni se adună în capitala Sanaa, a arătat un videoclip Reuters.

UPDATE ORA 17.00 – Liderul Hezbollah spune că atacurile împotriva Israelului au ca scop încetarea forțată a „atacului asupra Gazei”

Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a declarat vineri că atacurile grupării asupra Israelului urmăresc „să crească presiunea asupra guvernului inamic și să oprească asaltul asupra Gazei”.

Hezbollah a desfășurat peste 670 de atacuri asupra pozițiilor israeliene, vizând 48 de locații și 17 așezări, a declarat Nasrallah într-un discurs video de vineri. A susținut că aceste operațiuni au dus la un număr semnificativ de victime militare israeliene.

Forțele de Apărare Israelului au raportat nouă decese de-a lungul graniței de nord din octombrie.

UPDATE ORA 16.30 – 25 de ostatici israelieni au murit din data de 7 octombrie, a transmis biroul primului ministru într-o actualizare

Numărul de persoane luate ostatice pe 7 octombrie, despre care Israelul crede că sunt morți și încă ținuți în Gaza a fost actualizat la 25, a declarat vineri biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu pentru CNN.


Patru israelieni erau deja ținuți ostatici în Gaza înainte de 7 octombrie – doi în viață și doi morți.

Acest lucru vine după ce Forumul Familiilor pentru Ostatici și Persoane Dispărute din Israel a anunțat moartea lui Tamir Adar, în vârstă de 38 de ani, un alt ostatic reținut în Gaza.

UPDATE ORA 15.00 – Sunak spune că oamenii afectați de inundații ar trebui să fie „liniștiți”

Rishi Sunak a spus că persoanele afectate de inundații ar trebui să fie „asigurate” că personalul Agenției de Mediu lucrează urgent la probleme.

Partidele de opoziție l-au acuzat pe Sunak că nu ia criza suficient de în serios. Muncii a declarat într-o declarație că Sunak a fost „adormit la volan și trebuie să acționeze acum sau să riscă alte daune vieților și mijloacelor de trai”. Democrații liberali au spus că Sunak ar fi trebuit să viziteze victimele inundațiilor astăzi (vezi ora 10.59).

UPDATE ORA 14.00- Alastair Campbell și alți foști colegi îi aduc un omagiu „personajului uriaș” Derek Draper

Personalitățile muncii și alții au adus un omagiu lui Derek Draper. De la Alastair Campbell, fostul șef de comunicații al lui Tony Blair: „Foarte trist să aud vestea despre Derek Draper. Era un personaj uriaș, un dăruitor, nu un primitor, și avea atât de multe de oferit înainte ca Covid-ul să-și ia amploare. Trist mai ales pentru @kategarraway și copii. Dragostea și sprijinul lor au fost profunde și de neclintit până la capăt. RIP”

UPDATE ORA 13.00- Guvernul german monitorizează situația de la granița dintre Israel și Liban

Guvernul german monitorizează situația de la granița dintre Israel și Liban, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ministerului german de externe, în timp ce principalul diplomat al țării se pregătește să călătorească în Orientul Mijlociu pentru discuții.

Purtătorul de cuvânt a spus: „Riscul de escaladare este, din păcate, foarte real.”

Ministrul de externe, Annalena Baerbock, va pleca duminică în Israel pentru a se întâlni cu noul ei omologat Israel Katz și cu președintele israelian Yitzhak Herzog, potrivit purtătorului de cuvânt. De asemenea, ea este programată să țină discuții în teritoriile palestiniene, relatează Reuters.

UPDATE 12.00- Unul dintre locuitorii Israelului, care a fost luat ostatic, a murit în captivitate.

O comunitate care a fost atacată în timpul atacului Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului spune că unul dintre locuitorii săi, care a fost luat ostatic, a murit în captivitate.

Potrivit AP, comunitatea kibutzului Nir Oz nu a dat vineri o cauză a morții pentru Tamir Adar, în vârstă de 38 de ani. Aproximativ 250 de persoane au fost capturate în timpul atacului Hamas, aproximativ 80 fiind luate numai din Nir Oz, dintr-o populație de 400.

Bunica lui Tamir, Yaffa Adar, în vârstă de 85 de ani, a fost răpită de militanți în acea zi. Ea a fost printre cei peste 100 de ostatici eliberați în timpul unei încetări a focului de o săptămână în noiembrie.

Guvernul israelian spune că militanții țin în continuare 113 ostatici, inclusiv 19 femei și doi copii sub vârsta de 5 ani, precum și cadavrele altor 24 de persoane.

Hamas a spus că nu va mai elibera ostatici până când Israelul nu își încheie ofensiva militară și se retrage din Gaza. Israelul a promis că va zdrobi grupul militant și va întoarce toți prizonierii.

UPDATE 11.00- Josep Borrell din UE va sublinia necesitatea „eforturilor diplomatice” pentru asigurarea păcii în vizita în Liban

Diplomatul șef al UE, Josep Borrell, călătorește în Liban pe fondul tensiunilor crescânde și temerilor că Beirutul ar putea fi atras într-un conflict extins în Orientul Mijlociu.

Borrell se va întâlni cu președintele parlamentului Nabih Berri, prim-ministrul Najib Mikati, ministrul afacerilor externe și emigranților Abdallah Bou Habib și generalul comandant al forțelor armate libaneze Joseph Aoun.

El va avea, de asemenea, un schimb cu generalul Aroldo Lazaro, care a auzit forța interimară a ONU în Liban.

Călătoria sa are loc în timp ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se îndreaptă spre Orientul Mijlociu, în încercarea de a atenua temerile renaște că războiul Israel-Gaza ar putea izbucni într-un conflict mai larg.

UPDATE 10.00- Comandantul șef al Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran a declarat că moartea victimelor va fi răzbunată.

Comandantul șef al Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran a declarat, vineri, la înmormântarea victimelor atacurilor gemene ale Statului Islamic, cu două zile mai devreme, că moartea lor va fi răzbunată.

Aproape 100 de persoane au fost ucise miercuri la un memorial din orașul Kerman pentru fostul comandant superior Qassem Suleimani, care a fost asasinat în Irak în 2020 de o dronă americană.

Statul Islamic a declarat joi că doi dintre membrii săi au detonat centuri explozive în mulțimea care s-a adunat la cimitirul din sud-estul orașului, relatează Reuters.

La înmormântare, referindu-se la Statul Islamic, generalul-maior iranian Hossein Salami a spus:

„Te vom găsi oriunde te-ai afla.”

UPDATE 9.00- Blinken se pregătește să sosească în Orientul Mijlociu

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, urmează să sosească în Orientul Mijlociu pentru a patra oară în trei luni, într-un turneu care se va concentra în mare parte pe atenuarea temerilor renaște că războiul Israel-Gaza ar putea izbucni într-un conflict mai larg.

Odată cu creșterea criticilor internaționale la adresa operațiunilor Israelului în Gaza, îngrijorările tot mai mari ale SUA cu privire la finalul jocului și îngrijorările mai imediate cu privire la o explozie recentă a atacurilor din Marea Roșie, Liban, Iran și Irak, Blinken va avea o agendă plină și dificilă, relatează AP. .

El sosește la o zi după ce o lovitură americană asupra Bagdadului l-a ucis pe comandantul unei miliții șiite susținute de Iran. La începutul săptămânii, un presupus atac israelian a ucis un lider al Hamas la Beirut, iar zeci de persoane au fost ucise în Iran într-un dublu bombardament revendicat de Statul Islamic.

„Nu ne așteptăm ca fiecare conversație din această călătorie să fie ușoară”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller. „În mod evident, există probleme dificile cu care se confruntă regiunea și alegeri dificile pe viitor. Dar secretarul consideră că este responsabilitatea Statelor Unite ale Americii să conducă eforturile diplomatice pentru a aborda aceste provocări direct și este pregătit să facă asta în zilele care urmează.”

UPDATE 4.00-Ministrul israelian al apărării prezintă o schiță a planului pentru Gaza după război

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, [a publicat] pentru prima dată un cadru inițial și preliminar cu câteva idei despre ceea ce israelienii speră să facă după încheierea războiului.

Prima parte a acestor puncte a fost că Hamas nu va deține deloc controlul în Fâșia Gaza și că israelienii nu vor avea niciun fel de putere asupra vieții civile din Gaza.

De fapt, va fi un fel de entitate palestiniană care va controla viața civilă, deoarece locuitorii din Gaza sunt palestinieni.

Cu toate acestea, el a spus că există condiții în acest sens: Orice entitate care va prelua puterea nu poate fi ostilă față de Israel.

A mai menționat că nu va exista nicio viață civilă israeliană [în Gaza], referindu-se la așezările ilegale.

Dar a spus că israelienii își rezervă dreptul la libertate operațională din punct de vedere militar, ceea ce înseamnă că pot intra și ieși din Gaza oricând doresc, la fel cum vedem că se întâmplă zilnic în Cisiordania ocupată.

În ceea ce privește chestiunea reconstrucției, reconstrucției și reabilitării Gaza după război, el a spus că o coaliție de actori internaționali, cum ar fi statele arabe, statele europene și alți aliați occidentali, va fi responsabilă.

În ceea ce privește chestiunea frontierei, el a spus că Israelul va supraveghea frontiera intens.

UPDATE 2.00-Ministrul israelian al apărării prezintă planul pentru o nouă fază a războiului din Gaza

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a dezvăluit joi planurile pentru următoarea fază a războiului din Gaza, cu o nouă abordare de luptă în nord și o concentrare susținută asupra liderilor Hamas în sudul teritoriului enclavei.

În cea de-a treia fază, soldații Forțelor de Apărare ale Israelului din nordul Fâșiei Gaza vor adopta o „nouă abordare de luptă” care va cuprinde „raiduri, distrugerea tunelurilor teroriste, activități aeriene și terestre și operațiuni speciale”, potrivit lui Gallant.

În sudul Fâșiei Gaza, armata israeliană va continua urmărirea liderilor Hamas din regiune „atât timp cât va fi necesar”, a precizat Gallant. Forțele israeliene staționate în sud se vor concentra, de asemenea, pe „facilitarea întoarcerii ostaticilor” aflați încă în captivitate, a adăugat el.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Activiști pro-palestinieni prezenți au scandat „Să-ți fie rușine” și au aruncat cu sânge fals pe străzi, peste mașina lui Blinken (Secretarul de Stat American), protestând împotriva politicii sale față de Gaza.

SUA, una dintre puținele țări care se opune încetării focului în Gaza, se confruntă cu o presiune internațională crescută, milioane de oameni ieșind în stradă în capitalele lumii, cerând încetarea ostilităților.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a dezvăluit joi planuri pentru următoarea fază a războiului din Gaza, cu o nouă abordare a luptei în nord și un accent susținut asupra țintirii liderilor Hamas din teritoriul sudic al enclavei.

În a treia fază, soldații Forțelor de Apărare Israelului din nordul Gazei vor adopta o „nouă abordare de luptă” care să cuprindă „raiduri, distrugerea tunelurilor teroriste, activități aeriene și terestre și operațiuni speciale”, potrivit lui Gallant.