• Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, afirmă că Israelul nu va permite revenirea rezidenților strămutați din nordul Fâșiei Gaza în timpul conflictului, susținând că aceasta respectă dreptul internațional.
  • Netanyahu argumentează că, conform normelor internaționale, nu este sigur să aduci înapoi civili într-o zonă de război.
  • Aproximativ 90% dintre palestinienii din Gaza au fost forțați să se mute din cauza conflictului cu Hamas.

UPDATE ORA 23.00 – SUA cer Israelului să reducă intensitatea atacurilor împotriva Hamas

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat duminică că administrația Biden a cerut Israelului să treacă la atacuri de intensitate mai scăzută împotriva Hamas, cum ar fi raiduri mai direcționate, care ar proteja mai bine civilii. Premierul israelian Benjamin Netanyahu este pus sub presiune. Aproximativ 100 de ostatici rămân ai militanților Hamas. Acesta a declarat că Israelul „nu renunță” la eforturile de a-i elibera și va continua războiul luni de zile.

UPDATE ORA 19.00 – Hezbollah a adoptat o poziție pragmatică

Unul dintre lucrurile pe care Hassan Nasrallah le folosește și pe care încearcă să le transmită este că, deoarece Hezbollah este un factor de descurajare la această graniță, pune presiune asupra Israelului.

El a spus că au trecut 100 de zile, Gaza încă rezistă, iar Israelul este împotmolit în eșec și nu și-a atins obiectivele declarate și nedeclarate. Liderul Hezbollah, Nasrallah, a declarat că grupul provoacă pierderi inamicului și pune presiune asupra celor strămutați, ale căror voci au devenit tot mai puternice.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
FACI CA TRENUL!
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
NU MAI BĂGA LA GHIOZDAN!

Aceasta este o strategie cheie pentru Hezbollah – toți acei israelieni care au fost nevoiți să își părăsească casele din nord și nu se mai pot întoarce. Vrea ca aceștia să se ridice și să înceapă să pună presiune asupra guvernului israelian și să-i lase să se întoarcă la casele lor.

Singurul mod în care acest lucru se va întâmpla este ca Hezbollah și israelienii să ajungă la un fel de înțelegere negociată, dar acest lucru nu se va întâmpla cât timp are loc războiul din Gaza.

UPDATE ORA 18.00 – Sirenele de raid aerian sună în sudul Israelului

Radioul armatei israeliene susține că o rachetă a fost interceptată și că alte cinci au aterizat în câmp deschis în apropierea orașului Ashdod.

Aripa armată a Hamas, Brigăzile Qassam, a declarat că au tras rachete asupra orașului din locații din Gaza unde acționează forțele israeliene.

UPDATE ORA 16.00 – Marea Britanie le-a dat Houthiilor „avertisment după avertisment” înainte să efectueze atacuri aeriene

Marea Britanie le-a dat Houthiilor „avertisment după avertisment” înainte să efectueze atacuri aeriene, a transmis ministrul de externe al Marii Britanii.

Secretarul de Externe a spus că luarea de măsuri militare ca răspuns la țintirea de către Houthi a navelor comerciale în Marea Roșie a fost o „ultimă soluție” și că responsabilitatea le revine Houthiilor.

UPDATE ORA 15.00 – Soldații ucid 4 oameni după ce au fost sub focul infiltraților din Liban, spune Israelul

Armata israeliană declară că soldații de la granița de nord cu Libanul au ucis patru persoane despre care spun că au traversat teritoriul israelian și au deschis focul asupra lor.

Incidentul a avut loc în zona Har Dov, cunoscută și sub numele de Fermele Shebaa. Într-un incident separat de cel de duminică, personalul de intervenție din satul de graniță israelian Yuval afirmă că au tratat o femeie care suferea răni grave, după ce o rachetă antitanc a lovit-o acasă.

UPDATE ORA 12.00 – Namibia respinge sprijinul „șocant” al Germaniei pentru Israel împotriva acuzațiilor de genocid de la CIJ

Namibia a respins sprijinul „șocant” al Germaniei pentru Israel împotriva acuzațiilor de genocid la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), potrivit unei declarații din biroul președintelui sâmbătă.

Declarația a condamnat ceea ce numește „intenția de genocid a statului rasist israelian împotriva civililor nevinovați din Gaza” și a citat istoria colonială a Germaniei în națiunea africană.

UPDATE ORA 11.00 – Netanyahu spune că „nimeni nu ne va opri” să distrugem Hamas, când Israelul marchează 100 de zile de război

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că „nimeni nu ne va opri” să distrugă Hamas, în vreme ce războiul dintre Israel și gruparea militantă ajunge la cea de-a 100-a zi. Netanyahu a sugerat că Israelul nu se va conforma Curții Internaționale de Justiție (CIJ), unde este acuzat de genocid și ar putea primi ordin să-și oprească ofensiva.

UPDATE ORA 10.00 – Trupele terestre israeliene continuă să descopere locuri de lansare de rachete folosite de militanții din Gaza

Armata israeliană a spus că încă descoperă locuri de lansare folosite anterior de militanții din Gaza pentru a trage rachete în Israel. De asemenea, a insistat că este nevoie de o presiune sporită în enclava asediată pentru a demonta Hamas și a asigura întoarcerea ostaticilor.

Ea vine în timp ce Israelul încearcă să-și consolideze controlul în nordul Gazei.

În actualizarea de duminică dimineață, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că au localizat și distrus mai multe gropi de lansare din Al-Atatra, în nordul îndepărtat al Fâșiei Gaza.

UPDATE ORA 09.00 – Familiile ostaticilor Hamas se pregătesc să marcheze cea de-a 100-a zi a celor dragi în captivitate

LONDRA — A devenit un ritual zilnic. În fiecare dimineață, Rachel Goldberg-Polin rupe o bucată de bandă de pe rolă, ia un pix și notează cu linii groase, negru pe alb câte zile sunt până acum, în care fiul ei, Hersh, a fost ținut ostatic de Militanții Hamas.

Duminică se vor împlini 100 de zile de când el și alți aproximativ 250 de persoane au fost luați ostatici de militanții care au trecut cu asalt granița din Gaza, declanșând cel mai recent război dintre Israel și Hamas. În timp ce zeci de femei, copii și străini au fost eliberați în timpul unei săptămâni de încetare a focului din noiembrie și un număr de ostatici au fost confirmați morți, alți 132 rămân în captivitate. Crucea Roșie nu a avut voie să-i vadă și nu se știe aproape nimic despre starea lor.

UDPATE ORA 08.00 – Marș în Washington, protestatarii se adună în fața Casei Albe pentru încetarea focului

Mii de oameni s-au adunat astăzi lângă Casa Albă, ca parte a unei zile globale de acțiune pentru a denunța războiul dintre Israel și militanții Hamas din Gaza.

Protestul a fost în cea mai mare parte pașnic, doar gardurile au fost avariate, iar unii reporteri și alte persoane au fost mutați pentru a facilita repararea acestuia, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Secret al SUA, Anthony Guglielmi, într-un comunicat.

UPDATE ORA 03:00 – Hezbollah revendică responsabilitatea pentru 8 atacuri asupra unor obiective israeliene

Hezbollah a declarat că a efectuat astăzi opt atacuri asupra unor ținte israeliene, inclusiv asupra unei așezări și a unui teritoriu disputat.

Gruparea militantă susținută de Iran a declarat că armele sale au avariat clădiri din așezarea Shtula, precum și că a lovit direct ținte din zona Fermelor Shebaa. În plus, a precizat Hezbollah, membrii echipajului unui tanc israelian au fost uciși sau răniți în orașul israelian Metula, după ce au fost atacați în timp ce bombardau satele libaneze aflate vizavi de oraș.

Într-un alt atac, arme cu rachete au lovit o adunare de soldați israelieni, a precizat Hezbollah. Grupul nu a revendicat alte morți sau răniți în celelalte patru atacuri.

Știre inițială

Israelul nu va permite rezidenților strămutați din nordul Fâșiei Gaza să se întoarcă în timp ce războiul este în desfășurare, a declarat sâmbătă premierul israelian Benjamin Netanyahu, scrie CNN.

Netanyahu a declarat că decizia se aliniază la dreptul internațional.

„Scoți civilii dintr-o zonă de război și nu îi aduci înapoi cât timp este încă periculos”, a declarat premierul israelian.

Aproape 90% dintre palestinienii din Gaza au fost strămutați cu forța din cauza războiului purtat de Israel împotriva Hamas, potrivit principalei agenții a Națiunilor Unite care lucrează în această fâșie. Liderii palestinieni au promis că nu vor permite ca războiul să-i scoată definitiv pe locuitorii din Gaza din casele lor din teritoriu, în condițiile în care liderii regionali au avertizat că acest conflict ar putea avea acest rezultat.

Secretarul de stat american Antony Blinken a precizat guvernului israelian, în timpul unei vizite recente, că acesta trebuie să le permită palestinienilor să se întoarcă acasă „de îndată ce condițiile permit”, a declarat Blinken la o conferință de presă în această săptămână.