- Kremlinul a respins planul de pace între Rusia și Ucraina, propus de Erdogan.
- Propunerea turcă include abținerea Ucrainei de la aderarea la NATO.
- Planul sugerează înghețarea liniei actuale de front.
ȘTIREA INIȚIALĂ
La 18 noiembrie, Kremlinul a respins un plan de pace pentru Ucraina care ar urma să fie prezentat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, descriindu-l drept „inacceptabil”.
Propunerea lui Erdogan ar include abținerea Ucrainei de la aderarea la NATO pentru cel puțin 10 ani, înghețarea liniei actuale de front, furnizarea de arme Ucrainei și desfășurarea de trupe internaționale într-o zonă tampon demilitarizată în estul țării, a raportat Bloomberg.
Publicația de știri a mai spus că Erdogan va propune planul în timpul discuțiilor G20 care vor începe pe 18 noiembrie.
Reacționând la rapoarte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins propunerea.
„Opțiunea de înghețare a liniei de conflict militar este inacceptabilă pentru partea rusă”, a declarat el în comentariile raportate de Interfax.
Propunerea lui Erdogan vine în contextul în care țările NATO se pregătesc pentru o președinție Donald Trump, despre care mulți se tem că va duce la presiuni din partea SUA asupra Ucrainei pentru a pune capăt rapid războiului, chiar și cu prețul unor concesii teritoriale.
Țările G20 urmează să se reunească în Brazilia fără participarea președintelui rus Vladimir Putin. Brazilia este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI), care a emis anul trecut un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru răpirea de copii ucraineni.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu va fi nici el prezent, în ciuda numeroaselor apeluri pentru a primi o invitație. Zelenski a declarat la 16 noiembrie că Ucraina trebuie să facă tot posibilul pentru a pune capăt războiului prin mijloace diplomatice în 2025.