- Zelenski a subliniat importanța strategică a aderării la NATO pentru securitatea și stabilitatea viitoare a Ucrainei.
- „Cu toții înțelegem că invitația Ucrainei la NATO și aderarea la alianță nu pot fi decât o decizie politică”, a declarat Zelenski.
- Zelenski a subliniat importanța demonstrării valorii Ucrainei pentru NATO.
UPDATE ORA 22:00 – Peste 3.000 de soldați nord-coreeni uciși și răniți în regiunea Kursk, afirmă Zelenski
Numărul soldaților nord-coreeni uciși și răniți care luptă alături de forțele ruse în regiunea Kursk din Rusia a depășit 3 000, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-o declarație distribuită pe Telegram pe 23 decembrie.
Advertisment
Rusia ar fi desfășurat aproximativ 12 000 de soldați nord-coreeni pentru a ajuta la înlăturarea trupelor ucrainene care luptă în regiunea Kursk de la începutul lunii august.
Zelenski a avertizat cu privire la riscurile globale pe care le prezintă aprofundarea cooperării militare dintre Moscova și Pyongyang, inclusiv transferul de experiență de război modern și tehnologie militară avansată.
Recomandări
„Există riscuri ca Coreea de Nord să trimită soldați și echipamente militare suplimentare armatei ruse, iar noi vom avea răspunsuri tangibile la acest lucru”, a declarat Zelenski.
UPDATE ORA 21:00 – „Politica energetică a lui Fico reprezintă o amenințare la adresa Europei”
Ministerul ucrainean de Externe l-a acuzat pe prim-ministrul slovac Robert Fico că reprezintă o amenințare la adresa Europei prin legăturile sale cu președintele rus Vladimir Putin, într-o declarație publicată la 23 decembrie.
Criticile au urmat întâlnirii lui Fico cu Putin la Moscova, la 22 decembrie, pentru a discuta despre aprovizionarea cu gaze, după ce Ucraina a anunțat că nu își va prelungi acordul de tranzit pentru gazele rusești dincolo de 31 decembrie.
Ministerul a avertizat că Rusia a folosit mult timp energia ca instrument politic, descriind-o ca o sursă de corupție, dependență și șantaj împotriva națiunilor suverane.
„Slăbiciunea, dependența și miopia politicii energetice a prim-ministrului slovac Robert Fico reprezintă amenințări la adresa întregii Europe”, se arată în declarație.
UPDATE ORA 20:00 – Trupele nord-coreene desfășurate pentru a ajuta Rusia au fost ideea Pyongyangului, relatează NYT
Sugestia de a desfășura trupe nord-coreene pentru a sprijini războiul Rusiei împotriva Ucrainei a venit de la Pyongyang, nu de la Moscova, au declarat surse din serviciile secrete americane pentru New York Times, care a relatat pe 23 decembrie.
În timp ce unii oficiali occidentali au considerat inițial sosirea soldaților nord-coreeni în Rusia drept o dovadă a disperării Kremlinului, agențiile americane cred acum că ideea a fost inițiativa Coreei de Nord, îmbrățișată rapid de președintele rus Vladimir Putin.
Din august, aproximativ 12.000 de soldați nord-coreeni au fost desfășurați în regiunea Kursk, unde luptă alături de forțele ruse.
UPDATE ORA 19:00 – Peste 3.000 de soldați nord-coreeni uciși și răniți în regiunea Kursk, afirmă Zelenski
Rusia ar fi desfășurat aproximativ 12.000 de soldați nord-coreeni pentru a ajuta la înlăturarea trupelor ucrainene care luptă în regiunea Kursk de la începutul lunii august.
Zelenski a avertizat cu privire la riscurile globale pe care le prezintă aprofundarea cooperării militare dintre Moscova și Phenian, inclusiv transferul de experiență în războaiele moderne și de tehnologie militară avansată.
„Există riscuri ca Coreea de Nord să trimită soldați și echipamente militare suplimentare armatei ruse, iar noi vom avea răspunsuri tangibile la acest lucru”, a declarat Zelenski.
UPDATE ORA 18:00 – Prima unitate a Legiunii ucrainene instruită în Polonia a fost desfășurată în Ucraina, afirmă ambasadorul
Inițiativa vizează consolidarea forțelor armate ale Ucrainei prin recrutarea de ucraineni care locuiesc în Polonia și în alte țări ale UE.
Potrivit lui Bodnar, pregătirea primilor legionari va continua pe terenurile militare ucrainene. Următorul grup de voluntari este programat să semneze contracte cu forțele armate ucrainene la 10 ianuarie și să înceapă pregătirea în Polonia.
Ambasadorul a descris proiectul drept o „poveste de succes”, în ciuda provocărilor și criticilor propagandei ruse.
„Cetățenii noștri care i se alătură vor avea satisfacția unei bune pregătiri”, a spus el, subliniind natura voluntară a unității.
UPDATE ORA 17:00 – Germania furnizează Ucrainei 15 tancuri Leopard 1, 2 sisteme IRIS-T, 2 lansatoare Patriot
Berlinul a furnizat Ucrainei 15 tancuri Leopard 1A5, un sistem de apărare aeriană IRIS-T cu rachete cu rază scurtă și una medie de acțiune, două lansatoare de apărare aeriană Patriot și alte ajutoare în cadrul celei mai recente livrări, a declarat guvernul german la 23 decembrie.
Prin aceste livrări, Germania și-a respectat promisiunea de a furniza Ucrainei încă două sisteme IRIS-T până la sfârșitul anului, deoarece țara se pregătește pentru intensificarea atacurilor aeriene rusești în timpul iernii.
UPDATE ORA 16:00 – Mai mult de două treimi dintre ucraineni sunt favorabili ideii de restabilire a arsenalului de arme nucleare, arată un sondaj
Aproximativ 73% dintre ucraineni au susținut ideea ca Ucraina să își restabilească armele nucleare, potrivit unui sondaj publicat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev la 23 decembrie.
Sondajul a fost realizat în preajma celei de-a 30-a aniversări a semnării Memorandumului de la Budapesta, în temeiul căruia Ucraina a renunțat la arsenalul său nuclear din perioada sovietică în schimbul unor garanții internaționale de securitate.
Aproximativ jumătate dintre respondenți au declarat că ar susține dezvoltarea armelor nucleare chiar și cu prețul pierderii ajutorului occidental și al sancțiunilor.
UPDATE ORA 15:00 – „Ce i se plătește și el cu ce plătește?” – Zelenski îl critică pe Fico după vizita la Moscova
Fico s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, la 22 decembrie, pentru a discuta despre aprovizionarea cu gaze, după ce Kievul a declarat că nu va prelungi acordul privind tranzitul gazelor rusești către Europa după 31 decembrie.
În urma vizitei, Zelenski l-a criticat pe prim-ministrul Slovaciei într-o lungă postare pe rețelele de socializare. El a numit politica energetică pro-rusă a lui Fico o „mare problemă de securitate” pentru Slovacia și Europa, întrebând: „De ce este acest lider atât de dependent de Moscova? Ce se plătește pentru el și el cu ce plătește?”.
„Este demn de remarcat faptul că, după întâlnirea lor de la Moscova, Fico și Putin nu au emis declarații comune și nu au răspuns la întrebările presei”, a declarat Zelenski pe X.
„Ei pur și simplu nu pot spune public nimic despre ceea ce au discutat în cadrul întâlnirii. Ei se tem de reacția publicului”.
UPDATE ORA 14:00 – Putin a confirmat disponibilitatea Rusiei de a continua să furnizeze gaz Slovaciei
Kremlinul a declarat luni că situația țărilor europene care cumpără gaz rusesc este foarte complicată și necesită o atenție sporită, după discuțiile dintre președintele Vladimir Putin și prim-ministrul slovac Robert Fico, de duminică. Fico a spus că Putin a confirmat disponibilitatea Rusiei de a continua să furnizeze gaz Slovaciei, deși liderul slovac a menționat că acest lucru va deveni „practic imposibil” după expirarea acordului de tranzit al gazului dintre Rusia și Ucraina, la sfârșitul anului. Nu este clar ce soluții ar fi discutat cei doi lideri.
Ucraina a refuzat să reînnoiască acordul de tranzit al gazului, iar președintele Volodimir Zelenski a afirmat săptămâna trecută că acest lucru ar fi posibil doar dacă Rusia nu va fi plătită pentru gaz până după încheierea războiului. „Ați auzit declarația din partea Ucrainei și cunoașteți pozițiile țărilor europene care continuă să cumpere gaz rusesc și care consideră că acest lucru este necesar pentru funcționarea normală a economiilor lor”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov. „Prin urmare, există acum o situație foarte complicată care necesită o atenție sporită.
UPDATE ORA 13:00 – Ucraina afirmă că un general rus a vizat deliberat angajații Reuters în atacul cu rachetă din august
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a numit un general rus pe care îl suspectează că ar fi ordonat atacul cu rachetă asupra unui hotel din estul Ucrainei în august, afirmând că acesta a acționat „cu intenția de a ucide deliberat angajații” Reuters.
Într-un comunicat emis vineri, SBU a precizat că generalul-colonel Alexei Kim, adjunct al șefului Statului Major General al Rusiei, a aprobat atacul din 24 august care a dus la moartea consilierului pentru siguranță al Reuters, Ryan Evans, și la rănirea altor doi jurnaliști ai agenției. SBU a anunțat pe Telegram că l-a informat pe Kim, în absență, că este suspect oficial în cadrul anchetei privind atacul asupra Hotelului Sapphire din Kramatorsk, un pas preliminar într-o procedură penală ucraineană care ar putea duce la acuzații. Într-un document separat, de 15 pagini, SBU a detaliat constatările anchetei și a afirmat că decizia de a lansa racheta a fost luată „cu scopul de a ucide deliberat angajați ai agenției internaționale de știri Reuters care desfășurau activități jurnalistice în Ucraina”.
Documentul publicat vineri pe site-ul Procuraturii Generale a Ucrainei mai preciza că Kim a primit informații conform cărora angajații Reuters se aflau la Kramatorsk, fiind „pe deplin conștient că aceștia erau civili și nu participau la conflictul armat”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că „armata rusă lovește doar infrastructura militară” din Ucraina.
UPDATE ORA 12:00 – O delegație rusă a ajuns în Iran pentru o întâlnire cu președintele
O delegație rusă a sosit la Teheran pentru o vizită ce include o întâlnire cu președintele iranian Masoud Pezeshkian, conform agenției de știri ruse TASS. Vizita are loc pe fondul pregătirilor pentru semnarea unui acord cuprinzător de cooperare între cele două țări. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Esmaeil Baghaei, Iranul și Rusia lucrează la stabilirea unei date pentru finalizarea acordului, care urmează să fie semnat în cadrul unei vizite bilaterale din luna ianuarie.
De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a consolidat relațiile cu Iranul și alte țări ostile Statelor Unite, precum Coreea de Nord. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat în octombrie că Moscova și Teheran intenționează să semneze un acord ce va include o cooperare mai strânsă în domeniul apărării.
UPDATE ORA 11:00 – Coreea de Nord pregătește trupe și drone suplimentare pentru Rusia
Militarul sud-coreean a anunțat luni că a detectat semne conform cărora Coreea de Nord se pregătește să trimită mai multe trupe și arme, inclusiv drone sinucigașe, pentru a sprijini războiul Rusiei în Ucraina. Coreea de Nord a furnizat deja lansatoare de rachete multiple de 240 mm și obuziere autopropulsate de 170 mm și se pregătește să producă mai multe drone sinucigașe pentru a le trimite în Rusia, după ce liderul Kim Jong Un a supervizat un test luna trecută, conform Statului Major Comun al Coreei de Sud (JCS).
Un oficial al JCS a declarat că dronele sinucigașe sunt o prioritate pentru Kim Jong Un, care a ordonat producția în masă a acestor arme aeriene și actualizarea teoriei și educației militare, citând competiția globală tot mai intensă. Seul, Washington și Kiev au declarat că aproximativ 12.000 de soldați nord-coreeni sunt în Rusia, iar JCS a precizat că cel puțin 1.100 dintre aceștia au fost uciși sau răniți, conform unui raport al agenției de spionaj sud-coreene care a menționat aproximativ 100 de morți și încă 1.000 de răniți în regiunea Kursk.
UPDATE ORA 10:00 – Șeful NATO îl critică pe Zelenski
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că criticile adesea dure ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la adresa cancelarului german Olaf Scholz sunt nejustificate, potrivit agenției de știri DPA. Deși Germania a fost un aliat important pentru Ucraina, ezitările sale în a furniza rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acțiune au fost o sursă de frustrare la Kiev, care se confruntă cu un adversar dotat cu un arsenal puternic de arme de mare rază. „I-am spus adesea lui Zelenski că ar trebui să înceteze să-l critice pe Olaf Scholz, pentru că este nedrept”, a spus Rutte într-un interviu citat de DPA.
UPDATE ORA 09:00 – Rusia trimite gaz prin Ucraina
Gazprom din Rusia a anunțat că va trimite 42,1 milioane de metri cubi de gaz către Europa prin Ucraina luni dimineața, un volum similar cu cel din zilele recente.
UPDATE ORA 08:00 – Ucraina doboară 47 de drone
Forțele aeriene ale Ucrainei au anunțat că au doborât 47 dintre cele 72 de drone lansate de Rusia în întreaga țară. Într-o declarație pe Telegram, acestea au precizat că alte 25 de drone nu au ajuns la ținte
UPDATE ORA 07:00 – Putin vrea neapărat să discute cu Trump
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat dorința de a se întâlni cu el cât mai curând posibil pentru a discuta despre războiul din Ucraina. „Președintele Putin a spus că vrea să mă întâlnească cât mai curând posibil”, a spus Trump la convenția Turning Point’s America Fest. „Trebuie să așteptăm acest lucru, dar trebuie să punem capăt acestui război. Acest război este groaznic, groaznic”, a adăugat el, conform CNBC.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Președintele ucrainean Volodimirr Zelenski a declarat duminică că aderarea Ucrainei la NATO este „realizabilă”, dar a recunoscut că Kievul trebuie să lucreze cu sârguință pentru a-și convinge aliații să facă din această aderare o realitate.
Vorbind în fața diplomaților ucraineni la Kiev, Zelenski a subliniat importanța strategică a aderării la NATO pentru securitatea și stabilitatea viitoare a Ucrainei, scrie Your News.
„Cu toții înțelegem că invitația Ucrainei la NATO și aderarea la alianță nu pot fi decât o decizie politică”, a declarat Zelenski. „Alianța pentru Ucraina este realizabilă, dar este realizabilă numai dacă luptăm pentru această decizie la toate nivelurile necesare”.
Ucraina a pledat mult timp pentru aderarea la NATO, considerând-o o garanție esențială împotriva unei viitoare agresiuni rusești.
Deși NATO și-a exprimat sprijinul pentru eventuala includere a Ucrainei, nu a stabilit un calendar și nu a lansat o invitație oficială, lăsând Kievul să facă presiuni pentru obținerea unor angajamente mai ferme din partea aliaților occidentali.
Citește și
- Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte de gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
- Kiev atacă pentru prima dată pozițiile rusești folosind doar drone FPV terestre
- Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Partenerii noștri