• Rusia va opri exporturile de gaz către Moldova începând cu 1 ianuarie din cauza datoriilor neplătite ale țării.
  • Gazprom a avertizat că își rezervă dreptul de a rezilia contractul de furnizare cu Moldova.
  • Premierul moldovean Dorin Recean a condamnat decizia, subliniind impactul sever asupra țării și acuzând Rusia că folosește energia ca armă politică.

UPDATE ORA 22.00

Principalul operator de telefonie mobilă din Ucraina, Kyivstar, a semnat un acord cu Starlink al lui Elon Musk pentru a introduce conectivitatea prin satelit Direct-to-cell, a declarat luni VEON, societatea-mamă a Kyivstar.


Dispozitivele Direct-to-cell sunt conectate la sateliți echipați cu modemuri care funcționează ca un turn de telefonie mobilă, transmițând semnale telefonice din spațiu direct către smartphone-uri.

UPDATE ORA 21.00

Ministrul slovac al apărării, Robert Kaliňák, a declarat că realităţile de pe teren indică faptul că Ucraina va trebui să cedeze o parte din teritoriul său.

Recomandări

SE NAȘTE GEN. BETA
SUNTEM ÎN SCHENGEN
HAPPY NEW(S) YEAR!
HAPPY NEW(S) YEAR!
PE AICI NU SE TRECE!
CUM ÎNCEPE 2025

În cadrul unei emisiuni televizate, ministrul slovac al Apărării a afirmat că interesul Slovaciei constă în încetarea imediată a războiului, urmată de negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, relatează Ukrainska Pravda.

„Este foarte probabil ca Ucraina să nu realizeze că nu se va afla niciodată între Germania şi Elveţia, ci va împărţi întotdeauna cea mai lungă frontieră cu Federaţia Rusă”, a declarat Kaliňák în timpul emisiunii.

UPDATE ORA 20.00

AP: Trupele ucrainene riscă să piardă controlul asupra teritoriilor cucerite în regiunea Kursk

Trupele ucrainene epuizate şi demoralizate riscă să piardă o mare parte din teritoriile din regiunea rusă Kursk pe care le-au cucerit în timpul ofensivei fulgerătoare din august, au declarat sub anonimat, pentru Associated Press, şapte soldaţi şi comandanţi ucraineni.

Luptele sunt atât de intense încât unii comandanţi ucraineni nu sunt în măsură să evacueze morţii. Întârzierile în comunicare şi tacticile inoportune costă vieţi, iar trupele au puţine oportunităţi de a contraataca.

„Cifrele exacte sunt greu de obţinut, dar contraatacul Moscovei a ucis şi rănit mii de oameni, iar ucrainenii, suprasolicitaţi, au pierdut mai mult de 40% din cei 984 de kilometri pătraţi din Kursk pe care i-au cucerit în august”.

UPDATE ORA 19.00

Ministrul leton al Apărării, Andris Sprūds, a anunţat, într-o postare pe X, că ţara a pregătit un alt lot de drone pentru a fi livrate Ucrainei.

 Sprūds a scris că ultimul transport include peste 1.000 de drone de luptă de diferite tipuri.

„Am fost contactat de „Împreună cu producătorii letoni de drone, continuăm să sprijinim Ucraina. Cel mai recent transport, care constă în peste 1.000 de drone de luptă de diferite tipuri, a fost pregătit.” 

UPDATE ORA 18.00

Președintele ucrainean Zelenski a postat primele fotografii ale ultimilor prizonieri de război ucraineni care vor fi eliberați de Rusia.

UPDATE ORA 17.00

Rusia și Ucraina au efectuat luni un schimb de prizonieri, fiecare parte eliberând 150 de prizonieri de război, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-o declarație.

Acesta a precizat că prizonierii ruși au fost eliberați pe teritoriul Belarusului și vor fi transferați în Rusia. Emiratele Arabe Unite au servit drept mediator în cadrul schimbului, a adăugat declarația.

UPDATE ORA 16.00

Primul pachet de ajutor ucrainean pentru Siria va ajunge în țară mâine, a anunțat președintele ucrainean Zelenski.

Liderul a declarat că 500 de tone de făină de grâu vor ajunge mâine în Siria. „Și vor exista mai multe livrări”, a adăugat el.

Sprijinul vine la doar câteva săptămâni după ce o grupare rebelă siriană, Hayat Tahrir al-Sham (HTS), l-a răsturnat pe dictatorul Bashar al-Assad, susținut de Rusia, într-o ofensivă la începutul acestei luni. Dl al-Assad a zburat la Moscova la invitația Kremlinului, unde trăiește acum în exil.

UPDATE ORA 15.00

Anchetatorii finlandezi care investighează deteriorarea unui cablu electric din Marea Baltică și a mai multor cabluri de date spun că au găsit pe fundul mării o urmă de tracțiune a ancorei, aparent de la o navă legată de Rusia, care a fost deja confiscată pentru anchetă

UPDATE ORA 14.00 – Biden anunță un pachet de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina

Președintele Joe Biden a anunțat luni un ajutor de securitate suplimentar de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, folosindu-și ultimele săptămâni în funcție pentru a crește ajutorul militar acordat Kievului înainte ca Donald Trump să preia puterea.

„Sub conducerea mea, Statele Unite vor continua să lucreze neîncetat pentru a consolida poziția Ucrainei în acest război pe durata restului mandatului meu”, a declarat Biden într-o declarație.

UPDATE ORA 13.00 – Cutia neagră a avionului Azerbaidjan Airlines a fost recuperată și este trimisă în Brazilia

Cutia neagră a avionului Azerbaidjan Airlines prăbușit în Kazahstan, despre care se crede că a fost cauzat de focuri de armă trase de la sol în Rusia, a fost recuperată și este trimisă în Brazilia pentru investigații.

La bordul aeronavei se aflau 67 de persoane, dintre care 42 de cetățeni azeri, 16 ruși, șase kazahi și trei cetățeni kârgâzi. 38 au fost ucise.

Guvernul de la Astana a explicat că decizia de a trimite înregistratoarele de zbor în Brazilia s-a bazat pe faptul că avionul Azal a fost fabricat acolo și a urmat „consultărilor cu Azerbaidjanul și Rusia”.

UPDATE ORA 12.00 – Serviciile secrete militare ucrainene afirmă că trupele nord-coreene au suferit pierderi importante pe câmpul de luptă

Serviciul de informații militare al Ucrainei afirmă că trupele nord-coreene suferă pierderi grele în regiunea Kursk și se confruntă cu dificultăți logistice ca urmare a atacurilor ucrainene.

UPDATE ORA 11.00 – Nu s-au înregistrat incendii în Odesa, în timp ce Ucraina contracarează atacul dronelor

Dronele de atac rusești care au căzut au avariat cinci clădiri în districtul Rozdilna din regiunea Odesa.

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kipe, a declarat pe Telegram: „În timpul nopții, teroriștii ruși au atacat Odesa cu drone de atac. Forțele noastre de apărare aeriană au distrus majoritatea țintelor inamice.

UPDATE ORA 10.00 – Ucraina va numi primul ombudsman militar pentru a aborda abuzurile din cadrul forțelor armate

În discursul său de seară de ieri, Volodimir Zelenski a dezvăluit că a fost selectat un candidat pentru această funcție și că acesta va fi anunțat oficial astăzi printr-un decret prezidențial. Noua funcție are ca scop abordarea preocupărilor legate de abuzurile din rândurile armatei, asigurându-se că militarii și femeile au o cale de a raporta încălcările drepturilor.

Ministerul Apărării a prezentat responsabilitățile ombudsmanului la începutul acestui an, afirmând că biroul se va ocupa de apeluri, va oferi asistență juridică, va efectua investigații și va inspecta cererile de încălcare a drepturilor militarilor și familiilor acestora.

UPDATE ORA 09.00 – Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 21 de drone rusești

Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 21 de drone din cele 43 lansate de Rusia într-un atac nocturn care a vizat șase regiuni din țară, a declarat forța aeriană ucraineană.

Aceasta a afirmat că alte 22 de drone au fost „pierdute”. Analiștii militari au afirmat că Ucraina utilizează din ce în ce mai mult războiul electronic pentru a redirecționa sau a păcăli dronele rusești.

UPDATE ORA 08.00 – Rusia susține că mai multe comploturi ucrainene pentru uciderea unor ofițeri superiori au fost dejucate

Serviciul Federal de Securitate din Moscova a arestat patru ruși acuzați că au participat la planificarea atacului.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rusia a declarat că va suspenda exporturile de gaz către Moldova începând cu 1 ianuarie, din cauza datoriilor neplătite ale țării, care se confruntă cu riscuri de întreruperi grave de energie electrică. Gigantul energetic rus Gazprom a precizat că își rezervă dreptul de a lua orice măsură, inclusiv de a rezilia complet contractul de furnizare cu Moldova.

În prezent, Rusia furnizează Moldovei aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an, care sunt transportați prin Ucraina către regiunea separatistă Transnistria, unde sunt utilizați pentru a produce energie ieftină vândută ulterior părților controlate de guvernul moldovean. Premierul moldovean Dorin Recean a condamnat această decizie, care ar putea conduce la oprirea completă a exporturilor de gaz rusesc prin Ucraina către Europa, după expirarea acordului de tranzit cu Ucraina pe 31 decembrie. Recean a afirmat că Moldova va fi cea mai afectată de această oprire și a acuzat Rusia de utilizarea energiei ca armă politică, o acuzație pe care Moscova a respins-o repetat.

Citește și