- Forțele britanice au elaborat planuri de urgență pentru sechestrarea navelor rusești suspectate că avariază conducte submarine în largul coastelor Marii Britanii.
- Ambasadorul rus Andrey Kelin a avertizat că Moscova va răspunde inevitabil, susținând că un astfel de act ar încălca convențiile ONU privind dreptul mării.
- Ministrul britanic al Apărării a confirmat că Marina Regală a interceptat nava de spionaj rusă Yantar în noiembrie, în Canalul Mânecii.
UPDATE ORA 22:00 – Zelenski: „Rusia își mărește armata cu peste 100.000 de soldați”
„Ei își măresc acum armata cu mai mult de 100.000 de soldați. Toți partenerii ar trebui să știe despre acest lucru și ar trebui să-l vadă. Suntem pregătiți să transmitem informațiile relevante, iar comunicarea corespunzătoare are deja loc de-a lungul liniei de informații”, a declarat Zelenski în adresarea sa de seară.
Advertisment
Potrivit președintelui, rușii creează, de asemenea, noi diviziuni și este clar că cooperarea lor cu Coreea de Nord va continua să se extindă.
„Din păcate, Moscova răspândește tehnologii moderne – tehnologii de război – în acea regiune, în special tehnologii cu drone. Iar acest lucru înseamnă un lucru simplu: Putin se pregătește nu pentru negocieri, nu pentru venirea păcii, ci pentru continuarea războiului, și nu numai împotriva noastră, împotriva Ucrainei”, a menționat Zelenski.
Recomandări
UPDATE ORA 21:00 – Președintele Comitetului militar al NATO s-a întâlnit cu Zelenski
Președintele Volodimir Zelenski și Oleksandr Syrskyi, comandantul suprem al forțelor armate ale Ucrainei, s-au întâlnit cu Giuseppe Cavo Dragone, președintele Comitetului militar al NATO, care a efectuat prima vizită în Ucraina în timpul mandatului său.
„M-am întâlnit cu președintele Comitetului militar al NATO, Giuseppe Cavo Dragone. La una dintre întreprinderile din industria de apărare, ne-am familiarizat cu capacitățile și caracteristicile armelor ucrainene cu rază lungă de acțiune.
Pregătirile pentru următoarea reuniune a Grupului de contact pentru apărare al Ucrainei (cunoscut și sub numele de Grupul Ramstein), continuarea ajutorului militar din partea statelor membre NATO și investițiile directe în producția internă de drone cu rază lungă de acțiune sunt principalele teme ale întâlnirii noastre.”
UPDATE ORA 20:00 – Coreea de Nord va începe producția de drone în colaborare cu Rusia
Se așteaptă ca Coreea de Nord să înceapă producția de drone în acest an, cu asistență tehnică din partea Rusiei, a raportat radiodifuzorul public japonez NHK la 8 februarie, citând surse anonime.
Acordul va permite Coreei de Nord să dezvolte și să producă în serie mai multe tipuri de drone în coordonare cu Rusia.
Potrivit surselor, inițiativa privind producția de drone este probabil un gest reciproc față de Coreea de Nord după ce țara a trimis soldați pentru a sprijini războiul la scară largă al Rusiei în Ucraina.
UPDATE ORA 19:00 – Armata va introduce „contracte speciale” pentru a motiva tinerii luptători voluntari, spune Zelenski
Armata ucraineană intenționează să introducă „contracte speciale” pentru recrutarea voluntarilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, care sunt scutiți de mobilizare, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat agenției Reuters și publicat la 7 februarie.
Comentariile vin ca urmare a informațiilor potrivit cărora parlamentarii americani și aliații NATO îndeamnă Ucraina să reducă vârsta de recrutare de la 25 la 18 ani pentru a face față deficitului de forță de muncă. În prezent, bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani sunt supuși recrutării.
„Brigăzile de luptă, cele cu experiență, împreună cu Ministerul Apărării au lucrat la o opțiune de contract pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani”, a declarat Zelenski. „Aceasta este pentru cei care doresc să se înroleze, nu este o mobilizare”.
Astfel de contracte vor avea multe beneficii, inclusiv „o prevedere monetară foarte mare”, potrivit președintelui. El a spus că detaliile acestor contracte vor fi făcute publice în zilele următoare.
UPDATE ORA 18:00 – Scholz spune că discuția despre forțele germane de menținere a păcii în Ucraina este „prematură și nepotrivită”
Cancelarul Olaf Scholz a declarat într-un interviu din 8 februarie că discuțiile privind eventuala desfășurare de către Germania a trupelor sale de menținere a păcii în Ucraina sunt „premature și nepotrivite”.
El a declarat pentru ziarul german RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) că „mai întâi trebuie să existe o încetare a conflictului și negocieri reale” și abia apoi ar fi posibil să se discute despre garanții de securitate pentru Ucraina.
„Aceste dezbateri mi se par nepotrivite și premature”, a declarat Scholz pentru RND. „Pentru că se presupune că Ucraina nu va primi părți din teritoriul său înapoi de la Rusia”.
UPDATE ORA 17:00 – Ucraina afirmă că a doborât un avion de război rus Su-25 în regiunea Donețk
Armata ucraineană a declarat pe 8 februarie că a doborât un avion de atac rus Su-25 în apropierea orașului Toretsk din regiunea Donețk.
„Încă un avion de atac rusesc a fost pierdut în direcția Toretsk datorită trupelor noastre de apărare aeriană”, a declarat Brigada 28 Mecanizată Separată pe Telegram.
Avionul Su-25 de concepție sovietică, poreclit de NATO „Frogfoot”, este un avion de atac la sol puternic blindat. Acesta a fost utilizat pe scară largă de ambele părți în războiul la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.
UPDATE ORA 16:00 – Garanțiile de securitate pentru Ucraina sunt „principala problemă” în discuțiile cu Trump, spune Zelenski
Într-un interviu cu Reuters publicat la 7 februarie, Zelenski a subliniat că este important să se întâlnească mai întâi cu Trump înainte de a purta discuții cu președintele rus Vladimir Putin.
„Este foarte important, altfel va arăta ca un dialog despre Ucraina fără Ucraina”, a declarat Zelenski pentru Reuters. „Este încă important ca partenerii să discute mai întâi problemele lor și apoi să aibă o conversație cu inamicul”.
UPDATE ORA 15:00 – Rusia a pierdut 847.860 de soldați în Ucraina de la 24 februarie 2022
Rusia a pierdut 847.860 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei la 8 februarie.
Acest număr include 1.210 pierderi suferite de forțele ruse chiar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 9.981 de tancuri, 20.777 de vehicule blindate de luptă, 36.402 vehicule și rezervoare de combustibil, 22.820 de sisteme de artilerie, 1.273 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1.056 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 331 de elicoptere, 24.403 drone, 28 de nave și bărci și un submarin.
UPDATE ORA 14:00 – Trump spune că s-ar putea întâlni cu Zelenski săptămâna viitoare
Președintele american Donald Trump a declarat vineri că probabil se va întâlni săptămâna viitoare cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta despre războiul Ucrainei de respingere a invadatorilor ruși.
Trump nu a precizat dacă va fi o întâlnire față în față sau o videoconferință. El a vorbit despre această posibilitate în timp ce răspundea întrebărilor reporterilor în cadrul unei întâmpinări în Biroul Oval pentru prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba.
Trump a declarat că „probabil se va întâlni cu președintele Zelenski săptămâna viitoare” și, de asemenea, și-a exprimat din nou interesul pentru întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin, cu care a declarat că a avut întotdeauna o „relație bună”.
Întrebat unde va avea loc o astfel de întâlnire cu Zelenski, Trump a precizat că „sunt aici” la Washington și a spus că nu va merge în Ucraina.
„Mi-ar plăcea să văd că se termină, doar din punct de vedere uman”, a spus Trump despre invazia de trei ani a Rusiei în Ucraina.
„Aș vrea să văd că se termină. Este un război ridicol”.
UPDATE ORA 13:00 – Ucraina afirmă că Rusia a lansat 139 de drone peste noapte
Forțele aeriene ucrainene au declarat astăzi că au doborât 67 din cele 139 de drone rusești lansate peste noapte, în timp ce alte 71 au dispărut de pe radar fără a-și atinge țintele.
UPDATE ORA 12:00 – Țările baltice taie legăturile cu rețeaua electrică rusă în timp ce se pregătesc să se conecteze la UE
Cele trei state baltice și-au deconectat sâmbătă sistemele de electricitate de la rețeaua electrică a Rusiei, au anunțat operatorii din regiune, ca parte a unui plan menit să integreze mai strâns țările în Uniunea Europeană și să sporească securitatea.
Estonia, Letonia și Lituania s-au deconectat de la rețeaua comună IPS/UPS și, sub rezerva unor teste de ultim moment, se vor sincroniza cu rețeaua UE duminică la ora 1200 GMT, după ce vor funcționa pe cont propriu între timp.
„Am atins obiectivul pentru care ne-am străduit atât de mult timp. Acum deținem controlul”, a declarat ministrul lituanian al energiei, Zygimantas Vaiciunas, în cadrul unei conferințe de presă.
Planurile de decuplare a țărilor baltice de la rețeaua fostului lor stăpân imperial sovietic, dezbătute timp de decenii, au luat amploare după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014.
Rețeaua era ultima legătură rămasă cu Rusia pentru cele trei țări, care au reapărut ca națiuni independente la începutul anilor 1990, la căderea Uniunii Sovietice, și au aderat la Uniunea Europeană și la NATO în 2004.
UPDATE ORA 11:00 – Rusia așteaptă clarificări din partea SUA privind încheierea războiului
Kremlinul a anunțat că așteaptă ca Statele Unite să-și prezinte clar poziția legată de încheierea războiului din Ucraina, menționând că discuțiile dintre cele două părți s-au intensificat în ultimele zile.
UPDATE ORA 10:00 – Miniștrii de externe din 12 țări europene solicită măsuri suplimentare împotriva Rusiei
Miniștrii de externe din 12 țări europene, inclusiv România, au cerut statelor G7 să ia măsuri suplimentare pentru a reduce veniturile obținute de Rusia din transportul de energie.
UPDATE ORA 09:00 – Propunerea președintelui Zelenski către Donald Trump
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a propus președintelui american Donald Trump un acord prin care Ucraina ar oferi acces la resursele sale de metale rare în schimbul garanțiilor de securitate din partea SUA.
UPDATE ORA 08:00 – Pierderi semnificative în rândul soldaților nord-coreeni
Peste 1.000 de soldați nord-coreeni, care luptau alături de forțele ruse în regiunea Kursk, au fost uciși, iar alți 3.000 au fost răniți. Aceste pierderi au determinat retragerea trupelor nord-coreene din zonă.
UPDATE ORA 07:00 – Contraofensivă ucraineană în regiunea Kursk
Forțele armate ucrainene au lansat o nouă ofensivă în regiunea rusă Kursk, la șase luni de la începutul incursiunii. Grupurile de asalt ucrainene au inițiat mai multe valuri de atacuri, vizând pozițiile rusești din zonă.
Știre inițială
La sfârșitul lunii trecute, s-a raportat că forțele britanice au pus la punct planuri de urgență pentru a aborda și sechestra nave rusești în largul coastelor Regatului Unit dacă există dovezi că acestea avariază conducte submarine, scrie Sky News.
Moscova a răspuns la sugestie – spunând că ar fi forțată să ia măsuri.
„Dacă acest lucru s-ar întâmpla ipotetic, ar fi o încălcare a convenției [ONU] [privind dreptul mării]”, a declarat ambasadorul în Regatul Unit, Andrey Kelin, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya-24.
„Firește, avem dreptul de a ne apăra interesele prin mijloace legale. Dar este puțin probabil să se ajungă la asta, deoarece răspunsul nostru va fi inevitabil, pe deplin legal și justificat”.
Diplomatul rus a descris declarațiile privind posibila reținere a navelor rusești ca implicând „o anumită disponibilitate a Marinei britanice, una minusculă acum, la un fel de acțiuni concrete”.
„Dar, evident, acest lucru va necesita o decizie politică”, a adăugat el.
Ministrul britanic al Apărării, John Healy, a declarat luna trecută că a ordonat Marinei Regale să intercepteze nava de spionaj Yantar a Rusiei în Canalul Mânecii în noiembrie.
Citește și
- Astronomii iau în calcul o armă nucleară pentru a devia asteroidul 2024 YR4
- Donald Trump anulează interdicția paielor din plastic. Aceasta e o nouă inversare a deciziilor administrației Biden
- Un membru al echipei DOGE a demisionat după ce a fost asociat cu un cont de social media ce promova mesaje rasiste și eugenice