• Olaf Scholz și Friedrich Merz au convenit că Germania trebuie să continue sprijinul pentru Ucraina, subliniind necesitatea încheierii cât mai rapide a războiului.
  • Merz a criticat ezitările Germaniei în furnizarea de ajutor militar și a reiterat apelul pentru livrarea de rachete Taurus, propunere respinsă de Scholz din motive strategice.
  • Scholz a evidențiat că Germania a oferit deja 11 miliarde de dolari în ajutor militar, devenind al doilea cel mai mare susținător al Ucrainei, după Statele Unite.

UPDATE ORA 22:00 – Președintele Trump a sugerat că Ucraina ar putea deveni „rusă într-o zi”

Președintele Trump a sugerat că Ucraina ar putea deveni „rusă într-o zi” și a subliniat dorința SUA de a obține acces la resursele de pământuri rare ale Ucrainei în schimbul sprijinului acordat.

UPDATE ORA 21:00 – Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste 200 de obuze de artilerie cu rază lungă

Conform Ministerului sud-coreean al Apărării, Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste 200 de obuze de artilerie cu rază lungă și o cantitate semnificativă de muniție, pentru a fi utilizate în conflictul din Ucraina

UPDATE ORA 20:00 – Danemarca avertizează că Rusia ar putea fi pregătită să inițieze un nou conflict la scară largă în Europa

Serviciile de informații din Danemarca au avertizat că Rusia ar putea fi pregătită să inițieze un nou conflict la scară largă în Europa în termen de cinci ani de la încheierea războiului din Ucraina, ceea ce subliniază necesitatea unei vigilențe continue din partea comunității internaționale.

Recomandări

EȘTI „GIGIL”
MULȚUMIRILE AJUNG ÎN CONT
ARME, FETE ȘI BĂIEȚI
LE ARDE DE JOACĂ!
FACEȚI LOC, VIN CÂINII NOȘTRI
LECȚIA DE DUPĂ GRATII

UPDATE ORA 19:00 – Zelenski se gândește la un acord de pace

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că, în eventualitatea unor negocieri cu Rusia, ar putea propune un schimb de teritorii ca parte a discuțiilor de pace.

UPDATE ORA 18:00 – Ofensivă rusească în estul Ucrainei

Forțele ruse au capturat localitatea Iasenovo, situată la aproximativ 20 de kilometri sud de Pokrovsk, un important centru logistic din Donbas. Această avansare amenință liniile de aprovizionare ucrainene și ar putea facilita controlul rus asupra regiunii Donețk.

UPDATE ORA 17:00 – Lituania va aloca 32 de milioane de euro pentru educaţia refugiaţilor ucraineni

Lituania va aloca aproape 32 de milioane de euro în 2025 pentru susţinerea educaţiei ucrainenilor care s-au relocat în ţară din cauza războiului, anunţă The Kyiv Independent.

Din această sumă, 4,2 milioane de euro vor fi direcţionate pentru acoperirea taxelor universitare, burselor şi granturilor, în timp ce 28,7 milioane de euro vor fi alocate pentru educaţia copiilor ucraineni în grădiniţe, şcoli primare sau private.

Fondurile vor fi destinate ucrainenilor care s-au înscris la universităţile lituaniene în perioada 2022-2023. O decizie privind fonduri suplimentare pentru anul şcolar începând din septembrie 2025 urmează să fie luată ulterior, în funcţie de numărul de studenţi potenţiali.

Lituania a fost un aliat de nădejde al Ucrainei încă de la începutul invaziei ruseşti, susţinând ţara atât prin iniţiative umanitare, cât şi prin ajutoare militare şi eforturi diplomatice.

UPDATE ORA 16:00 – Vicepreşedintele SUA, JD Vance, se va întâlni cu Zelenski la Conferinţa de Securitate de la München

Vicepreşedintele SUA, JD Vance, se va întâlni vineri cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Conferinţa de Securitate de la München, pe fondul apelurilor pentru încheierea războiului cu Rusia, scrie The Times of Israel.

Întâlnirea are loc într-un context în care Washingtonul îşi intensifică eforturile de a pune capăt războiului cu Rusia, care durează de aproape trei ani.

În paralel, preşedintele SUA, Donald Trump, a confirmat că îl va trimite pe Keith Kellogg în Ucraina pentru a propune un plan care să oprească conflictul. Kellogg ar urma să ajungă în Ucraina pe 20 februarie.

Zelenski a declarat recent că cere „pace reală şi garanţii de securitate eficiente” din partea Washingtonului, menţionând că acestea ar trebui să includă siguranţa statului ucrainean, a economiei şi a resurselor sale, precum şi un impact asupra întregii lumi libere.

Mai mult decât atât, Zelenski a indicat că pregăteşte o întâlnire cu preşedintele Trump, deşi nu a fost stabilită încă o dată exactă. Trump a spus că „probabil” se va întâlni cu preşedintele ucrainean, dar a exclus posibilitatea de a merge la Kiev.

UPDATE ORA 15:00 – Rusia cade pe locul 154 din 180 de țări din punct de vedere al corupției

Rusia ajunge pe locul 154 în Indexul Percepției Corupției publicat de Transparency International, marcând cea mai slabă poziție a sa de la introducerea sistemului actual de clasificare în 2012. Scorul de 22 de puncte reflectă o deteriorare față de anul trecut, când Rusia ocupa locul 141 cu 26 de puncte.

Raportul Transparency International subliniază că regimurile autocratice elimină mecanismele de control în scopul menținerii puterii, permițând corupției să se extindă. Invazia Ucrainei a accelerat acest proces în Rusia, cu Kremlinul suprimând opoziția, redirecționând resurse către armată și cenzurând vocile independente.

UPDATE ORA 13:30 – Donald Trump se va consulta cu aliații europeni din NATO pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Administrația Trump suspendă temporar dezvoltarea unui plan de pace pentru Ucraina pentru a consulta aliații europeni, potrivit unor surse citate de The Telegraph. Keith Kellogg, emisarul lui Trump pentru Ucraina și Rusia, le spune diplomaților europeni că NATO va fi implicată în discuții înainte de orice decizie finală.

Între timp, SUA caută modalități de a sprijini Ucraina militar fără a crește semnificativ cheltuielile. Reuters relatează că Washingtonul analizează posibilitatea ca aliații europeni să cumpere mai multe arme americane pentru Kiev. Kellogg și alți oficiali americani urmează să discute acest subiect la Conferința de Securitate de la München.

UPDATE ORA 12:00 – Tarifele lui Trump pe oțel și aluminiu afectează economia Ucrainei

Donald Trump a semnat un ordin executiv pe 10 februarie, impunând o taxă de 25% pentru toate importurile de oțel și aluminiu, fără excepții. Casa Albă confirmă decizia, argumentând că măsura simplifică sistemul tarifar american și protejează industria locală.

Industria siderurgică a Ucrainei, al doilea cel mai mare sector de export al țării după agricultură, va fi afectată. Vicepremierul și ministrul Dezvoltării Economice, Iulia Svîrîdenko, declară că Ucraina a încercat să evite aceste taxe, dar fără succes.

Uniunea Europeană reacționează rapid. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține că tarifele impuse de SUA sunt „nejustificate” și avertizează că UE va răspunde pentru a-și proteja interesele economice. Oficialii europeni spun că astfel de restricții perturbă lanțurile de aprovizionare și cresc costurile comerciale.

UPDATE ORA 10:00 – Lituania va investi 32 de milioane de dolari pentru educația refugiaților ucraineni

Lituania alocă aproape 32 milioane de euro pentru educația refugiaților ucraineni în 2025. Fondurile vor acoperi atât studiile universitare, cât și educația preșcolară și școlară a copiilor ucraineni relocați din cauza războiului.

UPDATE ORA 9:00 – Rusia a efectuat atacuri asupra sistemului energetic al Ucrainei

Rusia a lansat un atac aerian asupra rețelei energetice a Ucrainei în noaptea de 11 februarie. Loviturile au vizat infrastructura de electricitate și gaz, forțând operatorul național să impună întreruperi de urgență. Ministrul Energiei, Herman Halușcenko, confirmă că atacul a început noaptea și continuă și dimineața.

UPDATE ORA 8:00 – Congresul SUA, dominat de republicani, dorește să reinstituie programul de arme Lend-lease pentru Ucraina

Congresmanul republican Joe Wilson anunță un nou proiect de lege pentru reactivarea Lend-Lease, un program care i-ar permite lui Trump să trimită arme Ucrainei fără aprobare din partea Congresului. Wilson susține că acest pas ar forța Rusia să negocieze „prin forța Americii” și îl acuză pe Biden că nu a acționat suficient de repede. Detaliile inițiativei rămân neclare, iar sprijinul altor congresmeni nu este confirmat.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În cadrul unui dezbateri televizate de pe 9 februarie, cancelarul german Olaf Scholz și principalul său rival, Friedrich Merz, au convenit că Berlinul trebuie să continue să sprijine Ucraina și că războiul Rusiei trebuie să se încheie cât mai curând posibil. În ciuda divergențelor politice, cei doi lideri au subliniat importanța sprijinului german pentru Kiev.

Merz, liderul alianței conservatoare CDU/CSU, a declarat că războiul ar fi putut să se termine mai repede dacă Ucraina ar fi fost sprijinită mai hotărât de Germania. El a reiterat apelul pentru livrarea de rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către Ucraina, un punct pe care Scholz l-a respins până acum, din teama că aceasta ar putea implica direct Germania în conflict.

În schimb, Scholz a subliniat importanța consolidării unei armate puternice pentru Ucraina, explicând că economia acesteia nu poate susține singură o armată de dimensiunile necesare pentru apărare. Guvernul său a livrat deja 11 miliarde de dolari în asistență militară, făcând din Germania al doilea cel mai mare furnizor de ajutoare pentru Ucraina, după Statele Unite.

Citește și