- UE speră să obțină un sprijin militar de miliarde de euro pentru Ucraina „cât mai curând posibil în 2025”.
- Liderii europeni au un angajament comun de a consolida apărarea europeană și de a contribui la securitatea pe termen lung a Ucrainei.
- Zelenski a declarat că speră ca reuniunea de mâine să fie un „punct de cotitură”.
UPDATE ORA 21:00 – Putin ar accepta forțe de menținere a păcii, susține Trump
Președintele rus Vladimir Putin ar accepta forțe europene de menținere a păcii pe teritoriul ucrainean ca parte a unui acord de pace, a susținut Donald Trump. Trump a afirmat că dl Putin nu are „nicio problemă” cu ideea în cadrul unei întâlniri la Casa Albă cu președintele francez Emmanuel Macron.
Advertisment
„Da, o va accepta”, a spus Trump. „I-am pus această întrebare. Uite, dacă facem această înțelegere, el nu caută un război mondial”.
UPDATE ORA 20:00 – Războiul din Ucraina „s-ar putea încheia în câteva săptămâni”, susține Trump
Donald Trump și președintele francez Emmanuel Macron se întâlnesc în prezent în fața camerelor la Casa Albă. Trump a declarat reporterilor că războiul din Ucraina „s-ar putea încheia în câteva săptămâni” și a afirmat că „nu vede o problemă în trimiterea de trupe europene ca pacificatori”.
Recomandări
Pe lângă faptul că a menționat că s-ar putea întâlni cu Volodimir Zelenski „săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare”, Trump a confirmat, de asemenea, că se va întâlni cu Vladimir Putin „la un moment dat”.
UPDATE ORA 19:00 – SUA votează împotriva rezoluției ONU redactate la Kiev, alături de Rusia și Coreea de Nord
SUA au votat, alături de Rusia, Coreea de Nord și Belarus, împotriva unei rezoluții a ONU redactate la Kiev care condamnă invazia ilegală a Moscovei în Ucraina. Rezoluția a trecut cu 93 de voturi pentru. Optsprezece țări, inclusiv SUA, Rusia, Belarus și Coreea de Nord, au votat împotrivă. China s-a abținut, alături de alte 64 de țări.
SUA a propus propria moțiune prin care solicită încetarea războiului care durează de trei ani și care nu condamnă Rusia ca agresor în conflict. A fost o rezoluție de trei paragrafe care nu a identificat Moscova pentru nicio responsabilitate în conflict. Rezoluția „imploră o încheiere rapidă a conflictului și îndeamnă la o pace durabilă între Ucraina și Rusia”.
UPDATE ORA 18:00 – Starmer e îndemnat să preia conducerea în domeniul apărării în Europa
Președintele comisiei laburiste pentru apărare, Tanmanjeet Singh Dhesi, l-a invitat pe Keir Starmer să „preia conducerea” în ceea ce privește apărarea în Europa. Aceasta vine în contextul în care atât ministrul de externe, David Lammy, cât și umbra sa conservatoare, Dame Priti Patel, au declarat că Europa trebuie să suporte mai mult din povara apărării în Europa. Singh Dhesi a declarat că nu se mai poate conta pe „relațiile tranzacționale” cu aliați precum SUA și a făcut presiuni pentru ca Sir Keir să preia mai mult conducerea.
Cuvintele sale au fost reluate în termeni și mai puternici de purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe al Partidului Liberal Democrat, Calum Miller, care a declarat că „președintele Trump a arătat că nu se poate avea încredere în el în materie de apărare”.
UPDATE ORA 17:00 – SUA se vor angaja față de Ucraina „suverană și sigură” în cadrul acordului privind minereurile – raport
Detaliile acordului privind mineralele de pământuri rare negociat între Washington și Kiev încep să iasă la iveală. SUA se vor angaja față de o Ucraină „liberă, suverană și sigură”, ca parte a unei „păci durabile”, a raportat Bloomberg. Un „parteneriat durabil” între Ucraina și SUA va fi convenit ca parte a acordului, iar Casa Albă va spune că cei care „au acționat negativ” față de Ucraina nu ar trebui să „beneficieze de reconstrucția sa”. SUA vor semnala dorința de a investi în Ucraina, se mai arată în texte, potrivit Bloomberg.
Aceasta vine după ce viceprim-ministrul Ucrainei, Olha Stefanishyna, a declarat într-o postare pe X că acordul se află în „etapele finale”. Proiectul așteaptă aprobarea SUA, iar textul final este încă susceptibil de modificări.
UPDATE ORA 16:00 – Rusia a lansat peste 30 de atacuri în masă asupra sistemului energetic al Ucrainei în 3 ani
Rusia a lansat mai mult de 30 de atacuri în masă asupra infrastructurii energetice a Ucrainei în cei trei ani de invazie la scară largă, a declarat ministrul energiei, Herman Halushchenko, la 24 februarie.
„Fiecare atac la scară largă asupra sectorului energetic implică 100-200, iar acum 3.00 de muniții diferite care lovesc simultan instalațiile de generare a energiei, substațiile, liniile electrice și infrastructura de gaze”, a scris Halushchenko pe Facebook.
Rusia continuă să țintească infrastructura energetică ucraineană, punând la încercare hotărârea Ucrainei în timp ce țara trece printr-o nouă iarnă.
Pierderile materiale cauzate de atacurile rusești s-au ridicat la „miliarde de dolari”, potrivit ministrului.
„Rusia comite crime prin atacarea instalațiilor esențiale pentru funcționarea centralelor nucleare, amenințând să provoace un dezastru nuclear”, a declarat Halushchenko.
UPDATE ORA 15:00 – Spania va oferi Ucrainei un pachet de ajutor militar în valoare de peste 1 miliard de dolari în 2025
Spania va furniza Ucrainei un nou pachet de ajutor militar în valoare de 1 miliard de euro în 2025, a anunțat prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez la 24 februarie, în timpul summitului Support Ukraine de la Kiev.
Sanchez a anunțat noul ajutor militar în timpul vizitei sale la Kiev cu ocazia celei de-a treia aniversări a invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.
„Suntem pregătiți să continuăm să furnizăm asistență și echipamente militare cu și mai multă determinare decât am făcut-o în trecut. Sunt gata să anunț un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 1 miliard de euro în 2025”, a declarat Sanchez.
UPDATE ORA 14:00 – Discuțiile Ucraina-SUA se află în „stadiul final”
Discuțiile dintre SUA și Ucraina privind utilizarea resurselor naturale ucrainene sunt în „stadiul final”, deoarece „aproape toate detaliile-cheie au fost finalizate”, a declarat viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euroatlantică și ministrul justiției, Olha Ștefănișna, la 24 februarie.
„Ne angajăm să finalizăm rapid acest lucru pentru a trece la semnarea sa”, a declarat Ștefănișoară la X. Deși a lăudat discuțiile ca fiind „constructive”, oficialul nu a furnizat niciun detaliu cu privire la deliberări sau la conținutul acordului.
Negocierile privind un acord care să consolideze interesele SUA în rezervele Ucrainei sunt în curs de desfășurare, ultimul proiect prezentat de Casa Albă solicitând 500 de miliarde de dolari din resursele naturale ale Ucrainei, inclusiv minerale esențiale, pentru a recupera ajutorul american acordat Ucrainei.
UPDATE ORA 13:00 – Canada plătește prima tranșă din contribuția sa la împrumutul G7 pentru Ucraina
Canada plătește prima tranșă din cele 5 miliarde de dolari canadieni cu care a contribuit la împrumutul de 50 de miliarde de dolari al G7 pentru Ucraina, a anunțat premierul canadian Justin Trudeau la 24 februarie.
Împrumutul G7, suportat în principal de SUA și UE, va fi rambursat din veniturile provenite din active rusești în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari deținute în conturi bancare occidentale. Premierul canadian nu a precizat suma primei tranșe.
UPDATE ORA 12:00 – Zelenski i-a trimis lui Trump o listă cu toate „încetările de foc” încălcate de Rusia
Președintele Volodimir Zelenski a declarat la 24 februarie că i-a furnizat președintelui american Donald Trump o listă cu toate încetările de foc încălcate de Rusia, avertizând împotriva unui acord de pace rapid fără garanții clare de securitate.
„Pacea nu poate fi încheiată într-o oră, o zi, astăzi, mâine, poimâine”, a declarat Zelenski într-un discurs adresat liderilor mondiali la summitul Support Ukraine de la Kiev.
„Când generalul Kellogg a fost la Kiev, i-am înmânat lui și președintelui SUA un document cu toate încetările de foc, împreună cu datele specifice, pe care Rusia le-a încălcat”.
UPDATE ORA 11:00 – Drone ucrainene ar fi lovit rafinăria rusă din regiunea Riazan pentru a treia oară în 2025
Dronele operate de Forțele ucrainene de sisteme fără pilot au lovit o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia, a raportat la 24 februarie Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Kievul consideră că rafinăriile de petrol sunt ținte militare valide, deoarece profiturile din industria combustibililor fosili finanțează mașinăria de război a Rusiei.
Aceasta este a treia oară de la începutul anului 2025 când dronele au atacat rafinăria de petrol Ryazan, potrivit canalului independent Telegram Astra. Instalația Companiei de Rafinare a Petrolului Ryazan a fost atacată anterior peste noapte, pe 24 ianuarie și pe 26 ianuarie.
UPDATE ORA 10:00 – Australia și Noua Zeelandă impun noi sancțiuni împotriva Rusiei
Guvernele Australiei și Noii Zeelande au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei pe 24 februarie, în semn de solidaritate cu Ucraina, la a treia aniversare a invaziei la scară largă.
Noile măsuri, impuse la doar câteva zile după ce ambasadorii UE au aprobat cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni al blocului, vin în contextul în care administrația Trump a semnalat că reducerea sancțiunilor ar putea face parte din negocierile de pace cu Rusia.
Australia a introdus cel mai amplu pachet de sancțiuni de la începutul războiului total, vizând 70 de persoane și 79 de organizații legate de Rusia, se arată în declarația guvernului.
Sancțiunile au fost impuse oficialilor guvernamentali ruși și persoanelor implicate în „aprofundarea cooperării dintre Rusia și Coreea de Nord”.
UPDATE ORA 9:00 – Rusia a pierdut 868.230 de soldați în Ucraina de la 24 februarie 2022
Rusia a pierdut 868.230 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat la 24 februarie Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Acest număr include 1.050 de pierderi suferite de forțele ruse chiar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 10.177 de tancuri, 21.157 de vehicule blindate de luptă, 38.444 de vehicule și rezervoare de combustibil, 23.626 de sisteme de artilerie, 1.299 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1.081 de sisteme de apărare aeriană, 370 de avioane, 331 de elicoptere, 26.645 de drone, 28 de nave și bărci și un submarin.
UPDATE ORA 8:00 – Costa și von der Leyen sosesc la Kiev cu ocazia celei de-a treia aniversări a războiului total
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au sosit la Kiev pe 24 februarie, cu ocazia celei de-a treia aniversări a războiului total al Rusiei împotriva Ucrainei.
„Ne aflăm astăzi la Kiev, deoarece Ucraina este Europa”, a declarat von der Leyen pe X.
„În această luptă pentru supraviețuire, nu este în joc doar destinul Ucrainei. Este vorba de destinul Europei”.
UPDATE ORA 7:00 – Suedia va transfera Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană estimate la 113 milioane de dolari
Acest anunț a fost făcut de prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, viceprim-ministrul Ebba Busch și ministrul educației Johan Pehrson.
În cadrul acestui pachet, Stockholm va transfera Ucrainei sistemele Robot 70 și Tridon Mk2.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Liderii UE se vor reuni la 6 martie în cadrul unui summit special „pentru a lua decizii” privind Ucraina și apărarea europeană, a declarat șeful Consiliului European. António Costa, care prezidează reuniunile liderilor UE, a anunțat duminică că a convocat reuniunea din 6 martie: „Trăim un moment decisiv pentru Ucraina și securitatea europeană”. El a declarat că liderii europeni au un angajament comun de a consolida apărarea europeană și de a contribui la securitatea pe termen lung a Ucrainei.
Liderii UE și mondiali urmează să se deplaseze mâine la Kiev pentru a-și arăta sprijinul față de Ucraina și Zelenski și pentru a discuta despre garanțiile de securitate. Zelenski a declarat că speră ca reuniunea de mâine să fie un „punct de cotitură”. Prim-ministrul spaniol, Pedro Sánchez, președintele Consiliului European, António Costa, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se numără printre cei așteptați să participe personal la reuniune.
UE speră să obțină un sprijin militar de miliarde de euro pentru Ucraina „cât mai curând posibil în 2025”, conform unui proiect de plan care va fi discutat luni de miniștrii de externe.
Conform unei propuneri a șefei politicii externe a UE, Kaja Kallas, UE ar urma să trimită Ucrainei cel puțin 1,5 milioane de cartușe de calibru mare, sisteme de apărare aeriană, rachete capabile de lovituri de precizie în adâncime, drone, precum și instruire pentru brigăzi.
UE afirmă că a acordat Ucrainei un ajutor militar în valoare de 20 de miliarde EUR în 2024, o cifră care devine rapid un punct de referință pentru următorul plan. Surse diplomatice au declarat că UE ar trebui să fie pregătită să ofere cel puțin aceeași sumă în 2025, în timp ce alții au afirmat că ar trebui să ofere mai mult.
Citește și
- Elon Musk consideră că Stația Spațială Internațională și-a îndeplinit scopul și trebuie dezafectată mai devreme de termenul prevăzut
- Adrian Sârbu: Avem un proiect de schimbare a României. Avem nevoie de TINE să îl punem în aplicare. Nu trebuie să mai tolerăm găștile de partid care n-au nicio treabă cu reprezentarea României
- Papa Francisc rămâne în stare „critică” și are probleme cu rinichii