- Numărul personalului britanic care lucrează la un program internațional de instruire a soldaților ucraineni a scăzut cu peste 1.000 în ultimii 2 ani jumătate, arată noi cifre.
- Zelenski va vizita vineri Washingtonul pentru a semna un acord privind mineralele de pământuri rare, a declarat Donald Trump.
- Președintele american a declarat că Washingtonul va primi „o mulțime de bani” înapoi de la Ucraina în cadrul acordului.
UPDATE ORA 21:00 – Putin se întâlnește cu un oficial nord-coreean la Moscova, afirmă Kremlinul
Kremlinul susține că Vladimir Putin s-a întâlnit astăzi cu secretarul Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea.
Advertisment
Președintele rus a fost filmat în timp ce îl saluta pe bărbat, identificat drept Lee Hee-yong, înainte ca cei doi să pozeze.
UPDATE ORA 20:00 – Oficialii americani și ruși au purtat discuții de șase ore în Turcia
Potrivit agenției ruse de știri de stat TASS, discuțiile s-au încheiat după șase ore.
Recomandări
Într-o declarație emisă înainte ca întâlnirea să aibă loc la Istanbul, Departamentul de Stat al SUA a declarat că discuțiile, care au fost conduse de oficiali la nivel de lucru, au
UPDATE ORA 19:00 – Noua coaliție guvernamentală din Austria își reafirmă sprijinul pentru Ucraina
Noul guvern de coaliție al Austriei și-a exprimat clar angajamentul de a sprijini UE și Ucraina.
„Acțiunile Austriei vor continua să fie caracterizate de cooperare și solidaritate în cadrul Uniunii Europene”, se arată într-o declarație de program citită de Partidul Popular Austriac conservator.
UPDATE ORA 18:00 – Putin afirmă că discuțiile cu administrația SUA trezesc speranță
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că „nu toată lumea este mulțumită” de contactele recente dintre Rusia și SUA care vizează normalizarea relațiilor, susținând că există încercări din partea „elitelor occidentale” de a perturba procesul.
Vorbind la sediul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei din Moscova, Putin a lăudat abordarea administrației Trump privind afacerile globale, afirmând că „actualii parteneri americani demonstrează pragmatism și o abordare realistă, depășind stereotipurile”.
UPDATE ORA 17:00 – Putin ordonă spionilor să blocheze perturbarea discuțiilor Occidentului cu Trump
Președintele rus Vladimir Putin a ordonat spionilor săi să blocheze orice eforturi ale liderilor occidentali de a perturba discuțiile sale cu președintele american Donald Trump, în urma convorbirii lor telefonice pozitive.
Tass, agenția de știri a țării, a raportat că Serviciului Federal de Securitate al Moscovei (FSB) i s-a spus să folosească „toate mijloacele” pentru a împiedica interesele occidentale să distrugă discuțiile, potrivit The Mirror.
UPDATE ORA 16:00 – Zelenski se întâlnește cu premierul irlandez
Zelenski s-a întâlnit cu prim-ministrul irlandez Micheal Martin în timpul unei scurte escale în Irlanda, în drum spre o întâlnire-cheie cu președintele american Donald Trump la Washington.
Trump a declarat că Zelenski va vizita Washingtonul vineri pentru a semna un acord privind mineralele de pământuri rare, în timp ce liderul ucrainean a declarat că succesul acordului va depinde de aceste discuții și de continuarea ajutorului din partea SUA.
UPDATE ORA 15:00 – Rusia susține că a recucerit un sat la nord de Suja în regiunea Kursk
Trupele ruse au recucerit satul Nikolsky din regiunea Kursk, aflată în luptă, la aproximativ 42 de kilometri nord de orașul Sudzha, ocupat de ucraineni, a declarat Ministerul rus al Apărării pe 27 februarie.
Ucraina a lansat o incursiune transfrontalieră surpriză în regiunea Kursk în august 2024. După șase luni de lupte în regiune, trupele ruse au recâștigat controlul asupra a aproximativ 64% din teritoriul regiunii, a declarat la începutul lunii februarie ofițerul superior al Statului Major rus Serghei Rudsky.
Ministerul rus al Apărării susține că trupele sale continuă să avanseze și să împingă forțele ucrainene în afara salientului. Kievul nu a comentat presupusele așezări pierdute din regiunea Kursk.
UPDATE ORA 14:00 – Starmer afirmă că este necesar un „sprijin” din partea SUA pentru misiunea de menținere a păcii în Ucraina
Prim-ministrul britanic Keir Starmer a declarat pe 26 februarie că un „backstop” american pentru un potențial contingent de gardieni ai Europei în Ucraina ar fi necesar pentru a asigura o pace justă și durabilă, a raportat Reuters.
Starmer se îndreaptă spre Washington pentru a se întâlni cu președintele american Donald Trump și pentru a-l convinge să continue să joace un rol în securitatea Ucrainei în contextul agresiunii rusești.
UPDATE ORA 13:00 – Zelenski invitat la summitul special al UE privind apărarea și Ucraina de săptămâna viitoare
Președintele Volodimir Zelenski a fost invitat la un summit special al UE din 6 martie, care va fi dedicat „apărării europene și Ucrainei”, a declarat președintele Consiliului European, Antonio Costa, într-o scrisoare deschisă din 26 februarie.
Agenda reuniunii urmărește să ia „primele decizii pe termen scurt” care vor permite Europei „să devină mai suverană, mai capabilă și mai bine echipată”, a declarat Costa.
Oficialul a adăugat că un „obiectiv major” al summitului este de a pregăti țările UE pentru „posibila contribuție europeană la garanțiile de securitate care vor fi necesare pentru a asigura o pace durabilă în Ucraina”.
UPDATE ORA 12:00 – Ministerul Culturii va suspenda eliberarea permiselor de călătorie în străinătate pentru jurnaliști și artiști
Ministerul Culturii va întrerupe temporar eliberarea permiselor de călătorie în străinătate pentru jurnaliștii și profesioniștii din domeniul culturii de sex masculin în vârstă de pensionare, în așteptarea unei revizuiri legislative, a anunțat ministerul pe 26 februarie.
Măsura, care va intra în vigoare la 3 martie, vine ca răspuns la cazurile în care bărbații și-au folosit permisele pentru a rămâne în străinătate mai mult decât era permis.
Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu au voie să călătorească în străinătate fără permisiune specială, în conformitate cu legea marțială instituită la izbucnirea războiului la scară largă din 2022.
UPDATE ORA 11:00 – Administrația Trump anunță că taie 90% din contractele de ajutor extern USAID
De când Rusia și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei, USAID a furnizat Kievului 2,6 miliarde de dolari în ajutor umanitar, 5 miliarde de dolari în asistență pentru dezvoltare și peste 30 de miliarde de dolari în sprijin bugetar direct.
Agenția a finanțat reconstrucția școlilor, adăposturi antiatomice, reparații energetice esențiale și inițiative ale societății civile.
Soarta celorlalte proiecte USAID urmează să fie stabilită în cadrul luptelor judiciare în curs cu administrația.
Casa Albă a acuzat agenția de promovarea unei „agende liberale” și de risipă generalizată, în ciuda faptului că ajutorul extern reprezintă doar 1% din bugetul federal.
UPDATE ORA 10:00 – Trump va anunța „foarte curând” tarife de 25% pentru UE
Președintele SUA, Donald Trump, intenționează să impună în curând tarife vamale de 25% la importurile din Uniunea Europeană, a declarat acesta în timpul unei reuniuni a cabinetului din 26 februarie.
La începutul lunii februarie, Trump a impus tarife de 25 % pentru mărfurile mexicane și canadiene, deși a amânat punerea lor în aplicare la scurt timp după aceea. De asemenea, el a impus un tarif de 10 % pentru bunurile din China.
Trump a susținut că UE a fost formată „pentru a înșela Statele Unite”, criticând politicile europene care, în opinia sa, dezavantajează exportatorii americani de alimente și mașini.
„O vom anunța foarte curând. Va fi 25% în general, și asta va fi pentru mașini și toate celelalte lucruri”, a declarat președintele american.
UPDATE ORA 9:00 – Avansul Rusiei încetinește în zonele critice după regruparea Ucrainei, spune Syrskyi
Ucraina și-a regrupat trupele pe câmpul de luptă, încetinind înaintarea forțelor ruse în cele mai „amenințătoare zone”, a declarat comandantul-șef Oleksandr Syrskyi pe 27 februarie.
Potrivit lui Syrskyi, trupele ruse împing în mod activ în sectorul Novopavlivka din estul regiunii Donețk, încercând să treacă de apărarea Ucrainei și să captureze trei așezări.
UPDATE ORA 8:00 – Filantropi australieni donează 3,15 milioane de dolari Ucrainei și îndeamnă guvernele să intensifice sprijinul
La 27 februarie, Fundația Minderoo a donat 5 milioane de dolari australieni (3,15 milioane de dolari) pentru a sprijini comunitățile ucrainene afectate de agresiunea rusă și pentru a afirma integritatea teritorială a Ucrainei.
„Invazia unei țări de către o alta este total ofensatoare pentru civilizație. Ucraina are tot dreptul să își protejeze granițele, iar comunitatea internațională va fi extrem de mioapă dacă nu va fi alături de Ucraina”, a declarat Andrew Forrest, un miliardar australian, filantrop și fondator al grupului minier Fortescue.
„În timp ce filantropia poate juca un rol crucial, guvernele din întreaga Europă ar trebui să își dubleze eforturile pentru a face activele rusești și interesele elitelor să plătească pentru războiul de agresiune pe care l-au dus împotriva Ucrainei”.
UPDATE ORA 7:00 – Coreea de Nord trimite trupe suplimentare în Rusia, potrivit serviciilor de informații sud-coreene
Coreea de Nord a desfășurat trupe suplimentare în Rusia, a afirmat la 27 februarie un oficial al Agenției Naționale de Informații din Coreea de Sud.
Un oficial al agenției de spionaj din Seul a declarat pentru AFP că „se pare că au avut loc unele desfășurări suplimentare de trupe” în regiunea Kursk din Rusia, adăugând că alte trupe au fost „redistribuite” în regiune.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Numărul personalului britanic care lucrează la un program internațional de instruire a soldaților ucraineni a scăzut cu peste 1 000 în ultimii 2,5 ani, arată noi cifre, scrie The Independent.
Scăderea marchează o reducere cu 73% a personalului britanic din cadrul operațiunii Interflex, condusă de Marea Britanie, care a instruit peste 51 000 de soldați ucraineni pentru a rezista invaziei lui Vladimir Putin.
Acest lucru se întâmplă în timp ce Marea Britanie și aliații săi europeni se străduiesc să își consolideze propriile apărări, pe fondul presiunii crescânde din partea lui Donald Trump și al avertismentelor dure cu privire la capacitățile lor de apărare.
Citește și
- Michelle Trachtenberg, actrița cunoscută pentru rolul din „Gossip Girl”, a murit la vârsta de 39 de ani
- Donald Trump vrea să impună tarife de 25% la importurile din UE: „Uniunea Europeană a fost formată pentru a înşela Statele Unite”
- Campionatul European de Dezbateri Academice începe pe 1 martie 2025. Mădălin Guruianu: „Gândirea critică este esențială în vremurile în care trăim”