- Zelenski cere Radei Supreme prelungirea legii marțiale și a mobilizării generale până pe 6 august, în contextul intensificării ofensivei ruse pe front.
- Este a 15-a extindere a acestor măsuri, în vigoare din februarie 2022, dar ele blochează organizarea de alegeri în Ucraina.
- Donald Trump îl critică din nou pe Zelenski, afirmând că liderul ucrainean poartă responsabilitatea războiului și că nu ar fi trebuit să provoace un conflict cu o putere superioară.
UPDATE ORA 21:00 – Forțele ruse au executat un prizonier de război ucrainean neînarmat în regiunea Donețk, susțin procurorii
Procurorii ucraineni au demarat o anchetă privind crimele de război după ce un soldat ucrainean capturat și neînarmat ar fi fost executat de forțele ruse în regiunea Donețk, a informat Biroul Procurorului General la 16 aprilie.
Advertisment
Potrivit informațiilor preliminare, incidentul a avut loc la 11 aprilie în apropierea satului Rozdolne din regiunea Donețk, unde trei soldați ucraineni au fost luați prizonieri în timpul operațiunilor de luptă. Unul dintre prizonierii neînarmați a fost împușcat și ucis cu arme automate de către trupele ruse, au declarat autoritățile.
„Sunt în curs de desfășurare operațiuni urgente de investigare și căutare pentru a stabili toate circumstanțele incidentului și a identifica militarii ruși implicați în crimă”, a declarat biroul într-o declarație.
Recomandări
Execuția prizonierilor de război este o încălcare a Convențiilor de la Geneva și se califică drept o crimă internațională gravă, au precizat oficialii. Ancheta este efectuată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) în oblasturile Donețk și Luhansk.
UPDATE ORA 20:00 – Zelenski spune că peste 40% din armele folosite pe câmpul de luptă sunt fabricate în Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că peste 40% din armele utilizate pe linia frontului sunt fabricate în Ucraina.
„Astăzi, am onorat lucrătorii din baza noastră industrială de apărare cu premii. Mai mult de 40% din toate armele utilizate pe linia frontului pentru apărarea Ucrainei sunt fabricate în Ucraina.
Iar tendința este clară: Ucraina va continua să sporească producția pentru a-și asigura propria securitate – atât independent, cât și în cooperare cu partenerii. Le sunt recunoscător tuturor celor care lucrează în industria noastră de apărare pentru devotamentul lor.
Ucraina va avea întotdeauna nevoie de propriile sale arme puternice pentru a asigura un stat ucrainean puternic. Ucraina va avea întotdeauna nevoie de propriul său avantaj tehnologic pentru a arăta clar Rusiei că vom răspunde la orice atac”.
UPDATE ORA 19:00 – SUA confirmă că secretarul de stat și emisarul lui Trump Witkoff se îndreaptă spre Paris pentru a discuta despre Ucraina
Secretarul de stat american Marco Rubio și Steve Witkoff, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, vor vizita Parisul pentru discuții privind războiul din Ucraina.
Bruce a declarat că Rubio și Witkoff vor vizita Parisul în perioada 16-18 aprilie „pentru discuții cu omologii europeni în vederea promovării obiectivului președintelui Trump de a pune capăt războiului Rusia-Ucraina și de a opri vărsarea de sânge”.
„În timp ce se află la Paris, el va discuta, de asemenea, despre modalități de promovare a intereselor comune în regiune”, a adăugat reprezentantul Departamentului de Stat.
Călătoria, care a fost raportată anterior de mass-media, va fi prima vizită a înalților oficiali americani în Franța de când vicepreședintele JD Vance a participat la summitul privind inteligența artificială din această țară în februarie.
Franța, alături de Regatul Unit, conduce grupul de țări care lucrează la posibile garanții de securitate pentru Ucraina.
UPDATE ORA 18:00 – Numărul incendiilor la căile ferate rusești a crescut în martie, potrivit serviciilor de informații militare
Incendiile feroviare au crescut în mai multe regiuni rusești în luna martie, au declarat serviciile de informații militare ucrainene (HUR) pe 16 aprilie.
Căile ferate sunt un mijloc de transport esențial utilizat de armata rusă pentru a transporta echipamente și personal în zona de luptă din Ucraina și regiunea Kursk din Rusia, în care armata ucraineană a intrat în august 2024.
Partizanii pro-ucraineni sabotează în mod regulat căile ferate pentru a împiedica eforturile militare ruse.
Incendiile din martie au distrus șase unități de material rulant de tracțiune în regiunile Moscova, Samara și Tver, precum și nouă dispozitive de semnalizare, centralizare și interblocare feroviară în Republica Mari El, regiunile Stavropol și Krasnoyarsk, potrivit informațiilor militare.
În regiunea Moscovei, au ars, de asemenea, un transformator electric și un vagon cisternă cu combustibil.
„Lupta împotriva aprovizionării cu muniții și echipamente militare a armatei ruse de ocupație pe calea ferată continuă”, se arată în comunicat.
UPDATE ORA 17:00 – UE discută trimiterea de consilieri militari în Ucraina
Uniunea Europeană discută posibila trimitere de consilieri militari în Ucraina pentru a organiza instruirea trupelor ucrainene.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Anitta Hipper, a declarat în timpul unei ședințe de informare la Bruxelles, la 16 aprilie, după cum relatează European Pravda: „Într-adevăr, acest lucru a fost discutat, dar punctul principal este aici de a sprijini Ucraina și de a consolida Ucraina cât mai mult posibil și, de asemenea, discuțiile sunt în curs de desfășurare în ceea ce privește adaptarea la misiune, dar nu pot împărtăși nimic mai mult în acest moment”.
Hipper a confirmat că problema trimiterii de personal militar din statele membre ale UE a fost discutată la 14 aprilie în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE de la Luxemburg.
UPDATE ORA 16:00 – Kievul nu exclude participarea Coreei de Nord la asaltul Rusiei asupra provinciilor Sumî și Harkov
Ucraina nu exclude posibilitatea ca Rusia să desfășoare trupe nord-coreene în cadrul ofensivei împotriva oblasturilor Sumî și Harkov din nord-estul țării, a declarat Andrii Cherniak, purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene (HUR), pentru postul de televiziune japonez NHK, în comentarii publicate la 15 aprilie.
Avertismentul urmează unei declarații a comandantului suprem Oleksandr Syrskyi, care a afirmat la 9 aprilie că ofensiva de primăvară a Moscovei „a început deja”.
Cherniak a declarat că peste 11.000 de soldați nord-coreeni au fost desfășurați în regiunea Kursk din Rusia, care se învecinează cu regiunile Sumî și Harkov. Aproximativ 5.000 au fost deja uciși sau răniți, dar 6.000 rămân în regiune și probabil vor fi folosiți în noi atacuri.
„Din păcate, putem vorbi despre evoluție, despre antrenarea cu succes a armatei nord-coreene”, a declarat Cherniak pentru NHK săptămâna trecută, menționând că forțele Pyongyangului au adoptat tacticile rusești de utilizare a dronelor și a sistemelor de război electronic.
UPDATE ORA 15:00 – Rusia înarmează dronele „kamikaze” cu arme chimice, afirmă Ucraina
Rusia înarmează drone „kamikaze” cu arme chimice, afirmă Ucraina
Forțele ruse au desfășurat drone „kamikaze” de tip Shahed care transportă substanțe toxice pentru a ataca Ucraina, a declarat la 16 aprilie Centrul pentru contracararea dezinformării din cadrul Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare.
Rusia și-a intensificat utilizarea agenților chimici pe câmpul de luptă din Ucraina, Kievul înregistrând peste 6.000 de cazuri de utilizare a munițiilor care conțin substanțe chimice periculoase între februarie 2023 și 2025.
Într-una dintre dronele rusești a fost găsită o capsulă cu gaz CS, un agent de control al revoltelor, a precizat centrul, adăugând că a verificat informația cu serviciile de securitate ale Ucrainei și cu Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.
Gazul CS, denumit și gaz lacrimogen, este utilizat de obicei ca agent de control al mulțimilor de către agențiile de aplicare a legii din întreaga lume și este mai puțin letal decât alte arme chimice. Utilizarea sa pe câmpul de luptă este totuși interzisă în temeiul Protocolului de la Geneva din 1925.
„Forțele ruse pot împrăștia capsulele cu substanțe otrăvitoare pentru a provoca daune”, a declarat centrul pe Telegram. În același timp, agenția a menționat că afirmațiile care circulă în mass-media potrivit cărora dronele în sine sunt acoperite cu substanțe otrăvitoare nu au fost confirmate.
UPDATE ORA 14:00 – Ursula von der Leyen: „Occidentul nu mai este ce-a fost. Europa trebuie să-și caute propriii aliați”
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat într-un interviu pentru cotidianul Die Zeit că „Occidentul, așa cum îl știam, nu mai există”. Afirmațiile sale vin în contextul relațiilor tot mai tensionate cu Statele Unite, în special de când Donald Trump a revenit în prim-planul politicii americane.
Von der Leyen a sugerat că Europa trebuie să-și regândească poziția pe scena internațională, să-și consolideze autonomia și să caute noi parteneriate strategice. Fără să-l numească direct pe liderul american, șefa Comisiei a criticat politicile promovate de acesta și a subliniat că, spre deosebire de alte părți ale lumii, în Europa nu există „prietenași” care impun reguli în funcție de propriile interese.
UPDATE ORA 13:00 – Statele Unite au redus semnificativ pretențiile față de Ucraina privind sprijinul militar
Statele Unite și-au revizuit estimările privind sprijinul militar acordat Ucrainei, reducând semnificativ suma, conform agenției Bloomberg, citată de BBC. Dacă inițial se vorbea despre aproximativ 300 de miliarde de dolari, acum SUA estimează ajutorul la 100 de miliarde de dolari, o valoare mult mai apropiată de cea avansată de Ucraina, de 90 de miliarde de dolari. Atât Kievul, cât și Washingtonul nu au comentat aceste informații.
UPDATE ORA 12:00 – Un mort și trei răniți într-un dublu atac rus la Herson
Autoritățile locale din Herson au anunțat că o persoană a fost ucisă și alte trei rănite într-un dublu atac rusesc, azi, în apropierea liniei frontului, o zonă des țintită. Potrivit News.ro, citând AFP, primul bombardament a avut loc dimineața, iar salvatorii care au ajuns la fața locului pentru a ajuta victimele au fost ulterior atacați cu artileria de către forțele ruse.
Guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prohudin, a declarat că Rusia folosește tactica dublei lovituri – lansând un al doilea proiectil în același loc la câteva minute după primul atac, cu scopul de a crea noi victime în rândul celor care vin să ajute.
UPDATE ORA 11:00 – Rusia anunță distrugerea a 26 de drone ucrainene în timpul nopții
Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că unitățile de apărare ale Rusiei au distrus 26 de drone ucrainene în timpul nopții, conform Reuters.
Nouă dintre drone au fost doborâte deasupra regiunii sudice Voronej și opt deasupra regiunii de frontieră Belgorod. Restul au fost distruse deasupra regiunilor Kursk, Lipețk și Moscova, precum și deasupra Peninsulei Crimeea, a precizat ministerul într-o postare pe Telegram.
UPDATE ORA 10:00 – Parteneriatele economice cu SUA ar putea încuraja Rusia să pună capăt războiului, susține Casa Albă
Parteneriatele economice cu Statele Unite ar putea oferi Rusiei un stimulent pentru a încheia războiul la scară largă împotriva Ucrainei, a afirmat secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, într-un briefing din 15 aprilie.
Comentariile lui Leavitt au venit la scurt timp după ce trimisul special al președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, s-a întâlnit personal cu președintele rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg pe 11 aprilie.
UPDATE ORA 09:00 – Incendii în Odesa după un atac nocturn lansat de forțele ruse
Orașul ucrainean Odesa a fost afectat de mai multe incendii provocate de un atac lansat de trupele ruse în noaptea de marți spre miercuri. Exploziile au declanșat focuri în diferite zone ale orașului, autoritățile intervenind pentru a limita pagubele și a stinge incendiile.
UPDATE ORA 08:00 – Zelenski: Negocieri privind securitatea în Marea Neagră, în desfășurare la Ankara
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că la Ankara au loc discuții importante privind securitatea în zona Mării Negre, subliniind că aceste negocieri ar putea avea un impact major asupra stabilității regiunii după încheierea conflictului. Declarația a fost făcută pe 15 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Odesa, alături de secretarul general al NATO, Mark Rutte.
La discuții participă reprezentanți din Ucraina, Turcia, Marea Britanie și Franța, iar pe agenda negocierilor se află inclusiv posibilitatea desfășurării de trupe străine pentru protejarea apelor Mării Negre.
„Nu este vorba despre oprirea războiului, ci despre ceea ce urmează după – despre garanții reale de securitate”, a punctat Zelenski.
UPDATE ORA 07:00 – Un voluntar finlandez de 20 de ani a fost ucis în estul Ucrainei în timpul luptelor
Un tânăr voluntar finlandez, în vârstă de 20 de ani, a fost ucis în luptă în estul Ucrainei, potrivit informațiilor publicate pe 15 aprilie de ziarul Turun Sanomat.
Acesta plecase din Finlanda în urmă cu câteva luni pentru a se alătura forțelor armate ucrainene în calitate de voluntar. Deși decesul său a fost confirmat, detaliile exacte privind circumstanțele în care a fost ucis nu sunt deocamdată cunoscute.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a depus marți în Rada Supremă două proiecte de lege prin care solicită prelungirea legii marțiale și a mobilizării generale cu încă 90 de zile, până la 6 august. Aceste măsuri sunt în vigoare din 24 februarie 2022, data declanșării invaziei ruse în Ucraina, iar acesta ar fi cel de-al 15-lea vot pentru extinderea lor.
Demersul are loc în contextul intensificării atacurilor rusești, în ciuda tentativelor diplomatice recente, inclusiv întâlnirea de la Moscova dintre trimisul american Steve Witkoff și președintele Vladimir Putin. Kievul afirmă că Rusia a lansat o „ofensivă de primăvară”, cu asalturi tot mai frecvente și câștiguri teritoriale pe linia frontului, care se întinde pe aproximativ 1.000 km.
În plus, Ucraina se teme de apariția a până la 15 noi divizii rusești ce ar putea fi desfășurate până la finalul anului. Cu toate acestea, prelungirea legii marțiale implică și blocarea procesului electoral, ceea ce a atras critici din partea președintelui american Donald Trump. Acesta l-a acuzat din nou pe Zelenski pentru escaladarea conflictului, afirmând că „nu începi un război împotriva cuiva de 20 de ori mai puternic decât tine” fără a avea garanții de sprijin.
Citește și
- „Tarifele lui Trump au un efect secundar pozitiv”, spune Ursula von der Leyen. Ce avantaj are Europa în războiul comercial declanșat de SUA
- J.D. Vance: „Europa nu poate fi un vasal permanent de securitate al SUA”. Vicepreședintele critică dur dependența Europei de puterea militară americană
- Sirona, noua pastilă pentru slăbit, te ajută să pierzi 10% din greutate în numai trei luni