- Rusia pregătește o listă oficială cu condițiile pentru un posibil acord de pace cu Ucraina, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov.
- Documentul va fi transmis Kievului imediat ce se finalizează actualul schimb de prizonieri dintre cele două părți.
- Lavrov susține că Moscova lucrează „intens” la stabilirea acestor cerințe pentru o eventuală încetare a focului.
UPDATE ORA 22:00
Suedia a alocat 4,8 miliarde de coroane suedeze Ucrainei pentru consolidarea capacităților sale de apărare.
Advertisment
La 22 mai, guvernul a decis să instruiască forțele armate suedeze să contribuie financiar la fondurile și inițiativele multilaterale menite să consolideze capacitățile de apărare ale Ucrainei.
Valoarea totală a donațiilor este de aproximativ 4,8 miliarde SEK. Acest sprijin face parte din cel de-al 19-lea pachet de ajutor prezentat în acest an.
Recomandări
Comunitatea internațională a creat mai multe fonduri și inițiative multilaterale pentru achiziționarea de materiale și echipamente în vederea consolidării capacităților de apărare ale Ucrainei. Stockholm contribuie la mai multe dintre acestea.
Pål Jonson, ministrul suedez al apărării, a subliniat că aceste fonduri vor face forțele armate ale Ucrainei și industria de apărare ucraineană „mai puternice în apărarea lor împotriva Rusiei”.
UPDATE ORA 21:00
Ca parte a schimbului de prizonieri 1.000 pentru 1.000 cu Rusia, Ucraina a recuperat soldați din 46 de unități militare care nu văzuseră anterior niciunul dintre membrii lor returnat, a raportat, pe 26 mai, Comandamentul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război (POW).
„Întoarcerea luptătorilor din aceste unități a fost mult timp blocată de partea rusă din diverse motive”, a declarat agenția într-o declarație, descriind rezultatul ca fiind un progres semnificativ.
Dintre cei 1 000 de militari ucraineni repatriați, peste 300 erau ținuți în captivitate de Rusia din 2022. Toți cei repatriați erau soldați sau sergenți, dintre care mulți au luptat în cele mai intense zone ale liniei frontului, a adăugat agenția.
UPDATE ORA 20:00
Ministerul Apărării din Țările de Jos a anunțat livrarea ultimului lot de 24 de avioane de luptă F-16 către Ucraina.
Ultimele F-16 olandeze destinate Ucrainei au părăsit luni baza aeriană Volkel din sudul țării cu destinația Belgia, unde vor fi pregătite pentru livrare.
Ruben Brekelmans, ministrul olandez al apărării, a fost prezent la plecarea avioanelor F-16.
„F-16 sunt de o importanță vitală pentru Ucraina din cauza atacurilor aeriene rusești zilnice. Ele ne permit să ținem agresiunea rusă la distanță și departe de noi”, a comentat Ruben Brekelmans.
Ministerul olandez al Apărării subliniază că transferul de F-16 nu înseamnă sfârșitul participării țării la coaliția avioanelor de luptă, pe care o conduce împreună cu Danemarca și Statele Unite.
Țara contribuie, printre altele, la menținerea pregătirii de luptă a avioanelor de luptă și organizează instruirea piloților la Centrul European de Instruire F-16 (EFTC) din România.
UPDATE ORA 19:00
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că o posibilă decizie a țărilor europene de a ridica restricțiile privind gama de arme furnizate Ucrainei „contrazice dorința Moscovei de a ajunge la o soluție politică”.
„Aceste decizii potențiale, dacă într-adevăr au avut loc astfel de decizii, sunt absolut contrare aspirațiilor noastre de a ajunge la o înțelegere politică”, a declarat Peskov, citat de agenția rusă de presă Interfax
UPDATE ORA 18:00
Prim-ministrul danez Mette Frederiksen a declarat că recentele atacuri ale Rusiei asupra Ucrainei dovedesc că Moscova nu este interesată de pace.
Frederiksen a precizat că țările nordice au convenit să sprijine Ucraina atâta timp cât este necesar.
Ea a spus că acest sprijin ar putea include ajutor militar, investiții în industria de apărare a Ucrainei și cooperarea cu companiile ucrainene.
UPDATE ORA 17:00
Președintele francez Emmanuel Macron crede că președintele american Donald Trump a realizat în sfârșit că liderul rus Vladimir Putin l-a înșelat.
Macron, care se află în prezent într-un turneu în Asia de Sud-Est, a făcut apel la păstrarea ordinii bazate pe reguli într-un context global de dezechilibre grave. Macron s-a adresat unor țări precum Vietnam și Indonezia, care au cumpărat în mod tradițional arme de la Moscova, dar care caută acum furnizori alternativi.
Macron a subliniat că, prin războiul purtat împotriva Ucrainei cu sprijinul soldaților nord-coreeni, Rusia destabilizează nu doar Europa, ci și Asia. El a mai spus că crede că Trump și-a dat seama că Putin l-a înșelat.
UPDATE ORA 16:00
Președintele Volodimir Zelenski este așteptat să ajungă la Berlin pe 28 mai pentru o vizită surpriză și o întâlnire cu cancelarul german Friedrich Merz, a relatat Der Spiegel pe 26 mai, citând surse guvernamentale confidențiale.
Întâlnirea are loc în contextul în care Merz încearcă să promoveze eforturile europene de a iniția noi discuții de pace la nivel tehnic între Ucraina și Rusia.
Potrivit Der Spiegel, Merz intenționează să discute direct cu Zelenski despre pașii potențiali în vederea facilitării unor astfel de negocieri. De asemenea, el îl va informa pe liderul ucrainean cu privire la planurile pentru un nou pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei, care vizează creșterea presiunii asupra Moscovei pentru a se angaja într-un dialog serios.
UPDATE ORA 15:00
Belarus deține sisteme de lansare a armelor nucleare, dar nu și focoase, a declarat Oleh Ivashchenko, șeful Serviciului ucrainean de informații externe (SZRU), într-un interviu acordat Ukrinform publicat la 26 mai.
Belarus a fost un aliat-cheie al Moscovei și a fost raportat anterior ca găzduind arme nucleare tactice rusești pe teritoriul său, după ce cele două țări au semnat un acord în mai 2023.
Dictatorul belarus Alexander Lukașenko a declarat în luna decembrie a aceluiași an că transferul de arme nucleare rusești în Belarus a fost finalizat la începutul lunii octombrie.
Dar, potrivit lui Ivashchenko, în prezent Belarusul nu deține arme nucleare.
„Nu există focoase nucleare. Ei înființează facilități de stocare, se pregătesc și construiesc. Lukașenko spune că vor avea Oreshnik până la sfârșitul anului. Dar acest lucru pare a fi o iluzie. Până în prezent, nu există nimic de genul acesta și este puțin probabil să se întâmple”, a declarat Ivashchenko.
UPDATE ORA 14:00
Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni luni cu ministrul turc de externe Hakan Fidan, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Cei doi vor discuta în principal despre relațiile bilaterale, dar vor vorbi și despre Ucraina.
Turcia a organizat discuții de pace între Rusia și Ucraina la începutul acestei luni, primele de la întâlnirile, care au avut loc tot în Turcia, în martie 2022.
Discuțiile de la începutul acestei luni nu au avut niciun rezultat substanțial, deși a fost încheiat un acord pentru schimbul a 2 000 de prizonieri de război.
Acest schimb a fost finalizat ieri, cu câteva ore înainte ca Rusia să lanseze cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei din cei peste trei ani de război, semn că acordul pozitiv de a schimba un număr mare de prizonieri de război a avut un efect redus asupra perspectivelor de pace pe termen lung.
UPDATE ORA 13:00
Afirmațiile lui Donald Trump potrivit cărora Vladimir Putin a devenit „aboslut de nebun” se datorează unei „suprasolicitări emoționale”, a susținut Kremlinul după ce a lansat un număr record de 355 de drone și nouă rachete asupra Ucrainei peste noapte, ucigând cel puțin o duzină de civili.
„Suntem cu adevărat recunoscători americanilor și președintelui Trump personal pentru asistența lor în organizarea și lansarea acestui proces de negociere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre remarcile lui Trump despre Putin.
„Desigur, în același timp, acesta este un moment foarte crucial, care este asociat, desigur, cu supraîncărcarea emoțională a tuturor absolut și cu reacții emoționale”.
UPDATE ORA 12:00
Ministerul de Externe al Finlandei a declarat luni că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Helsinki pentru a cere explicații cu privire la o presupusă încălcare a spațiului aerian finlandez care a avut loc săptămâna trecută.
Regiunea Mării Baltice se află în stare de alertă maximă după o serie de întreruperi ale cablurilor electrice, ale legăturilor de telecomunicații și ale conductelor de gaze de când Rusia a invadat Ucraina în 2022, alianța NATO consolidându-și prezența în zonă cu fregate, aeronave și drone navale.
La 23 mai, ministrul finlandez al apărării a raportat că două avioane militare rusești sunt suspectate că au încălcat spațiul lor aerian.
UPDATE ORA 11:00
Dronele ucrainene lansate peste granița cu Rusia ar fi lovit mai multe instalații de producție militară.
Imaginile de pe site-ul rus de socializare Telegram par să arate pagube la o fabrică de producție de drone din Yelabuga, Republica Tatarstan, la aproximativ 600 de mile de granița ucraineană.
Locuitorii din zonă au raportat focuri de apărare aeriană și drone care survolau Yelabuga noaptea trecută târziu.
UPDATE ORA 10:00
Zelenski a anunțat trei noi pachete de sancțiuni împotriva Rusiei. Acestea urmăresc să penalizeze persoanele și rețelele rusești care sprijină războiul Kremlinului împotriva Ucrainei.
„Ucraina continuă să își coordoneze deciziile de sancționare cu regimurile de sancționare ale Uniunii Europene și ale altor jurisdicții globale cheie”, a declarat Zelenski.
UPDATE ORA 9:00
Țările de Jos vor trimite luni Ucrainei ultimul din cele 24 de avioane de luptă F-16 promise, a declarat duminică ministrul apărării, Ruben Brekelmans, în cadrul unei emisiuni televizate olandeze.
Primele 23 de avioane olandeze F-16 au fost livrate vara trecută.
UPDATE ORA 8:00
Rusia și Ucraina au mai schimbat sute de prizonieri duminică, în cea de-a treia și ultima parte a a celui mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului.
Ministerul rus al Apărării a declarat că fiecare parte a schimbat 303 soldați, în urma eliberării a 307 combatanți și civili sâmbătă și a 390 vineri.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat schimbul de duminică, declarând pe X că „303 apărători ucraineni sunt acasă”.
UPDATE ORA 7:00
Forțele aeriene ale Ucrainei au declarat duminică că Rusia a atacat țara cu 298 de drone și 69 de rachete, cel mai mare atac aerian nocturn de la începutul războiului la scară largă în 2022 – un total de 367 de proiectile.
Aceasta a declarat că a doborât 45 de rachete și 266 dintre drone.
Bombardamentul a reprezentat a treia noapte consecutivă de atacuri aeriene majore ale Rusiei.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că Rusia va transmite Ucrainei condițiile sale pentru un acord de pace imediat ce va fi finalizat actualul schimb de prizonieri dintre cele două țări, potrivit The Kyiv Independent.
Lavrov a precizat, într-un interviu pentru presa de stat rusă, că Moscova lucrează intens la elaborarea unei liste cu cerințe pentru încetarea focului în conflictul din Ucraina. Documentul ar urma să fie gata imediat după încheierea schimbului de prizonieri de război.
Citește și