- Pe 3 iunie, o explozie puternică a zguduit Podul Crimeei, iar Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și-a asumat responsabilitatea pentru atac, afirmând că a folosit peste o tonă de explozibili.
- Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că explozia nu a cauzat pagube și că podul continuă să funcționeze normal.
- Rusia acuză Ucraina de tentative continue de atac asupra infrastructurii rusești, conform declarațiilor oficiale.
UPDATE ORA 22:00 – Kremlinul confirmă o explozie la Podul Crimeei, dar susține că structura nu a fost afectată
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat, pe 4 iunie, producerea unei explozii la Podul Crimeei, atribuită unei posibile acțiuni de sabotaj din partea Ucrainei.
Advertisment
„A avut loc, într-adevăr, o explozie. Totuși, podul nu a suferit avarii și funcționează normal”, a precizat Peskov.
UPDATE ORA 21:00 – Kremlinul anunță anchetă în urma atacului cu drone asupra bazelor aeriene rusești
Kremlinul a reacționat la Operațiunea „Pânza de păianjen”, confirmând că atacul cu drone desfășurat asupra bazelor aeriene din Rusia este în prezent obiectul unei anchete oficiale. Autoritățile ruse analizează circumstanțele și impactul operațiunii, fără a oferi deocamdată detalii suplimentare despre eventualele pagube sau responsabilități.
Recomandări
UPDATE ORA 20:00 – Ucraina îl înlocuiește pe șeful Forțelor pentru Sisteme fără Pilot cu liderul unității „Păsările lui Magyar”
Ucraina a anunțat o schimbare în conducerea Forțelor pentru Sisteme Fără Pilot (USF). Vadym Sukharevskyi a fost eliberat din funcție și va fi înlocuit de Robert „Magyar” Brovdi, cunoscut pentru conducerea unității de elită de drone „Păsările lui Magyar.”
UPDATE ORA 19:00 – Casa Albă: Trump nu a fost informat despre atacul Ucrainei cu drone asupra avioanelor rusești
Casa Albă a confirmat că fostul președinte american Donald Trump nu a fost informat în prealabil despre atacul cu drone efectuat de Ucraina asupra avioanelor de luptă ale Rusiei.
Într-o conferință de presă, purtătoarea de cuvânt Karoline Leavitt a fost întrebată dacă Trump cunoștea detalii despre Operațiunea „Pânza de păianjen”, la care a răspuns simplu: „Nu a fost.”
UPDATE ORA 18:00 – Marea Britanie va livra 100.000 de drone Ucrainei până în 2026
Marea Britanie s-a angajat să furnizeze 100.000 de drone Ucrainei până la sfârșitul anului financiar curent, în aprilie 2026, scrie Reuters.
UPDATE ORA 17:00 – Putin pune la îndoială negocierile de pace și acuză Ucraina de atacul mortal de pe podul din Rusia
Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 4 iunie că Ucraina este condusă de un „regim terorist” care vizează civili și a acuzat-o pentru atacul mortal asupra unui pod din Rusia. Liderul de la Kremlin a respins ideea unor negocieri de pace, susținând că Ucraina continuă să piardă războiul.
UPDATE ORA 16:00 – Rusia ar putea lansa 500 de drone pe noapte asupra Ucrainei
Rusia ar putea ataca Ucraina cu peste 500 de drone de atac în fiecare noapte, în viitorul apropiat, în contextul în care își intensifică producția și construiește noi puncte de lansare, potrivit unei surse din serviciile de informații militare ucrainene (HUR), citate de Kyiv Independent.
UPDATE ORA 15:00 – Zelenski: 500 de prizonieri ucraineni revin acasă în noul schimb cu Rusia
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina va repatria 500 de prizonieri de război din captivitatea rusă în cadrul unui nou schimb cu Rusia, programat pentru 7 și 8 iunie. Declarația a fost făcută pe 4 iunie, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, la care a participat și Kyiv Independent.
UPDATE ORA 14:00 – Trump impresionat de operațiunea „Pânza de păianjen” a Ucrainei, dar îngrijorat de consecințe
Președintele SUA, Donald Trump, a descris operațiunea ucraineană „Pânza de păianjen”, care a dus la distrugerea aeronavelor strategice rusești, ca fiind „puternică” și „dură”.
Sursele au afirmat că Trump era îngrijorat și de faptul că atacul cu drone ucrainean ar putea complica eforturile sale de a negocia un armistițiu.
Axios notează că Trump a rămas rezervat în public când a fost întrebat despre reacția sa personală la atacul ucrainean. Cu toate acestea, în privat, el s-a arătat entuziast.
„Destul de puternic”, i-a spus Trump unuia dintre confidentii săi, care a transmis cuvintele sale către Axios.
„A considerat că a fost tare”, a spus o altă sursă despre reacția lui Trump.
UPDATE ORA 13:00 – UE prelungește cu trei ani suspendarea restricțiilor la importul de oțel și fier din Ucraina
Consiliul Uniunii Europene a adoptat un regulament de prelungire a suspendării măsurilor de protecție privind importurile de fier și oțel din Ucraina.
Această decizie are ca scop sprijinirea economiei Ucrainei în contextul războiului de agresiune al Rusiei, care se află acum în al patrulea an.
Regulamentul va intra în vigoare la 6 iunie 2025 și va rămâne în vigoare timp de trei ani.
Acesta permite producătorilor și exportatorilor ucraineni de fier și oțel să evite restricțiile introduse în 2018 pentru a proteja industria europeană de oferta globală excesivă.
Cu toate acestea, Comisia Europeană își păstrează autoritatea de a suspenda temporar acest regulament pentru anumite mărfuri, pentru o perioadă de până la 12 luni.
O astfel de suspendare poate avea loc dacă importurile anumitor produse ucrainene ating niveluri care cauzează prejudicii semnificative sau reprezintă o amenințare pentru producătorii din UE.
Suspendarea acestor restricții face parte din sprijinul mai larg acordat de UE Ucrainei în timpul războiului de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat al Rusiei, care a perturbat grav capacitatea Ucrainei de a desfășura activități comerciale, inclusiv prin pierderea sau distrugerea companiilor metalurgice.
UPDATE ORA 12:00 – Ajutorul acordat Ucrainei în cadrul „modelului danez” va crește la 1,3 miliarde de euro
Ministrul Apărării al Ucrainei, Rustem Umerov, a declarat că sprijinul pentru apărarea Ucrainei în cadrul „modelului danez” va crește la 1,3 miliarde de euro în 2025.
După cum a menționat ministrul Apărării al Ucrainei, prima tranșă de 428 de milioane de euro din Danemarca, Suedia, Canada, Norvegia și Islanda va fi alocată în curând pentru producția de arme ucrainene: artilerie, drone de atac, rachete și arme antitanc.
UPDATE ORA 11:00 – UE intenționează să impună sancțiuni împotriva Rusiei în coordonare cu Statele Unite
Uniunea Europeană este pregătită să se alinieze cu Statele Unite pentru a impune sancțiuni împotriva Rusiei în mod simultan, cu scopul de a-l obliga pe liderul Kremlinului, Vladimir Putin, să se angajeze în negocieri de pace, afirmă Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
UPDATE ORA 10:00 – Rusia a pierdut 992.750 de soldați în Ucraina din 24 februarie 2022.
Rusia a pierdut aproximativ 992.750 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă din 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei pe 5 iunie.
Numărul include 930 de victime suferite de forțele ruse doar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 10.887 de tancuri, 22.680 de vehicule blindate de luptă, 50.812 vehicule și rezervoare de combustibil, 28.750 de sisteme de artilerie, 1.406 sisteme de lansare multiplă a rachetelor, 1.177 sisteme de apărare aeriană, 413 avioane, 336 elicoptere, 39.019 drone, 28 nave și bărci și un submarin.
UPDATE ORA 09:00 – Ucraina a lovit mai puține bombardiere rusești în timpul Operațiunii Spiderweb decât se estima, susțin oficialii americani
Doi oficiali americani au declarat pentru Reuters la 4 iunie că Ucraina a lovit până la 20 de aeronave militare rusești în timpul operațiunii Spiderweb, distrugând aproximativ 10 dintre acestea.
Aceste afirmații contrastează cu estimările făcute de serviciul de securitate al Ucrainei (SBU), care a susținut că mai mult de 40 de aeronave au fost lovite în atacul din 1 iunie.
O sursă din cadrul SBU a declarat pentru Kyiv Independent la 1 iunie că drone ucrainene cu vedere la prima persoană (FPV), introduse ilegal în Rusia și ascunse în camioane, au lovit 41 de bombardiere grele rusești pe patru aerodromuri din țară.
Atacurile au făcut ca un număr semnificativ de aeronave să fie ireparabile, iar altele se așteaptă să necesite ani de zile pentru a fi restaurate. Atacurile au vizat patru aerodromuri-cheie – Olenya, Ivanovo, Dyagilevo și Belaya – utilizate de aviația strategică rusă implicată în bombardarea orașelor ucrainene.
UPDATE ORA 08:00 – Rusia susține că a doborât aproape 30 de drone ucrainene în doar două ore
Ministerul rus al Apărării a afirmat că apărarea sa aeriană a doborât 29 de „drone ucrainene” în trei oblasturi între orele 22:00 și 00:00, ora Moscovei.
UPDATE ORA 07:00 – Rusia atacă regiunea Cernihiv cu drone
În noaptea de 4 spre 5 iunie, rușii au efectuat un atac masiv cu drone asupra orașului Pryluky din regiunea Cernihiv, omorând cel puțin cinci persoane, inclusiv un copil de un an.
Primele rapoarte ale Chaus indică faptul că cel puțin șase drone rusești Geran au atacat Pryluky.
Exploziile au avariat case dintr-o zonă rezidențială.
UPDATE ORA 01:00
Statele Unite au redirecționat componentele de rachete promise Kievului, scrie The Wall Street Journal, citând surse.
UPDATE ORA 00:15
Ambasada SUA în Kiev a avertizat în această seară cu privire la o posibilă lovitură aeriană rusă de amploare asupra Ucrainei.
ȘTIREA INIȚIALĂ
O explozie a avut loc recent la Podul Crimeei, dar nu a provocat „niciun prejudiciu”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe 4 iunie, acuzând Ucraina de tentative de atacuri asupra infrastructurii Rusiei.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și-a asumat responsabilitatea pentru explozia care a zguduit podul în primele ore ale zilei de 3 iunie. Agenția a declarat că peste o tonă de explozibili echivalenți cu TNT au avariat suporturile subacvatice ale structurii.
„A existat într-adevăr o explozie. Nu au fost înregistrate pagube, podul continuă să funcționeze”, a declarat Peskov, potrivit agenției de știri rusești RIA Novosti. „Kievul continuă să încerce să atace infrastructura”.
Citește și
- Morten Harket, solistul trupei A-ha, a fost diagnosticat cu boala Parkinson. Trupa este cunoscută pentru megahitul lor, „Take On Me”
- STUDIU. Dieta „low-carb” poate crește riscul de depresie
- Mexicul va anunța măsuri noi dacă nu se ajunge la un acord cu SUA privind tarifele majorate pentru oțel și aluminiu