- Ucraina a folosit rachete ATACMS furnizate de SUA pentru a lovi ținte din Rusia.
- Kievul a atacat o instalație militară în Karachev, regiunea Bryansk, folosind rachete ATACMS.
- Putin a aprobat o nouă doctrină nucleară care permite utilizarea armelor nucleare în anumite condiții.
- John Kirby a confirmat utilizarea rachetelor ATACMS de către Ucraina pe 25 noiembrie.
UPDATE ORA 20:00 – UE va discuta adăugarea tancurilor și a firmelor chineze pe lista de sancțiuni ruse
Reprezentanții Uniunii Europene vor discuta miercuri un al 15-lea pachet de sancțiuni ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia în 2022, inclusiv asupra tancurilor care transportă petrol rusesc și a firmelor chineze implicate în fabricarea de drone pentru Moscova, au declarat diplomații UE.
Advertisment
Un total de 29 de entități și 54 de persoane sunt aliniate pentru a fi adăugate la peste 2.200 de pe lista de sancțiuni existente, care interzice călătoriile și le îngheață bunurile în cadrul blocului de 27 de membri, au spus diplomații. Nu au anticipat o disidență semnificativă.
Un pachet mai semnificativ va fi propus în ianuarie odată ce Polonia preia președinția rotativă a UE de la Ungaria, al cărei lider prietenos cu Rusia a amânat sau blocat frecvent măsurile care ajută Ucraina.
Recomandări
UPDATE ORA 19:00 – Atacul rusesc asupra orașului Sumy din Ucraina a ucis doi oameni, spune Zelenski
Un atac rusesc a ucis marți doi civili în orașul Sumy din nord-estul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Zelenski a spus într-un videoclip de pe aplicația Telegram că o operațiune de salvare a fost în desfășurare pe site.
UPDATE ORA 17:00 – Un jurnalist rus e condamnat pentru cooperare cu organizații străine și condamnat la patru ani de închisoare
Un jurnalist care a lucrat cândva ca reporter independent pentru Radio Free Europe/Radio Liberty, finanțat de guvernul SUA, a fost condamnat marți de un tribunal din estul îndepărtat al Rusiei pentru cooperare cu o organizație străină și condamnat la patru ani de închisoare.
Nika Novak, în vârstă de 24 de ani, a fost găsită vinovată după un proces închis la Tribunalul Regional Zabaikalsky din orașul Chita pentru cooperare cu un reprezentant al unei instituții de presă străine și plătită pentru a pregăti „materiale false” pentru a discredita armata și agențiile guvernamentale ruse. Curtea a declarat că acțiunile lui Novak au avut ca scop deteriorarea și destabilizarea Rusiei. Organizația pentru drepturile omului Memorial l-a descris pe Novak drept prizonier politic. Nu este clar de ce a fost arestată Novak, dar anterior a lucrat independent pentru Radio Free Europe/Radio Liberty, potrivit Siberia.Realities, care face parte din RFE/RL.
UPDATE ORA 16:00 – Ucraina va primi încă două sisteme de apărare aeriană IRIS-T înainte de 2025, a declarat ministrul de externe al Germaniei
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că încă două sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T vor fi livrate Ucrainei înainte de sfârșitul anului pentru a ajuta la autoapărarea acesteia. De la începutul războiului din Ucraina, Germania a oferit peste 37 de miliarde de euro în sprijin, a declarat marți Baerbock.
UPDATE ORA 15:00 – Rusia spune că Ucraina a lovit-o cu ATACMS fabricat în SUA de două ori în ultimele trei zile
Ucraina a lovit Rusia cu rachete ATACMS produse de SUA de două ori în ultimele trei zile, iar Rusia pregătește măsuri de răzbunare, a anunțat marți ministerul rus al Apărării. A spus că ambele lovituri au vizat poziții de apărare aeriană din regiunea Kursk și, în ambele ocazii, una sau două rachete și-au atins ținta, în timp ce majoritatea au fost doborâte.
UPDATE ORA 14:00 – Rusia numeşte un nou comandant după ce generalul-locotenent în funcţie a fost demis pentru „minciuni despre progresul războiului”
Rusia a instalat un nou comandant pentru grupul său de forţe din sudul Ucrainei, după ce predecesorul său a fost demis, potrivit mass-media ruse.
Generalul-locotenent Alexander Sanchik va prelua funcţia de comandant interimar al grupului de luptă, potrivit RBC, citat de Sky News.
Demiterea are loc pe fondul relatărilor generalului-locotenent Alexander Sanchik, despre care Kremlinul afirmă că s-a săturat de „minciunile” sale cu privire la evoluţia războiului.
UPDATE ORA 13:00 – MInistrul britanic de Externe: Marea Britanie nu va trimite trupe în Ucraina
Marea Britanie nu va trimite trupe în Ucraina, a declarat ministrul de externe, după ce publicaţia franceză Le Monde a raportat ieri că Franţa şi Regatul Unit „nu exclud” trimiterea de trupe şi companii private de apărare în Ucraina, citând surse anonime.
Întrebat despre acest raport, David Lammy a declarat pentru ziarele La Repubblica, Le Monde şi Die Welt la reuniunea miniştrilor de externe ai G7 din Italia: „Suntem foarte clari că suntem pregătiţi şi continuăm să îi sprijinim pe ucraineni în special prin instruire, dar există o poziţie de lungă durată conform căreia nu angajăm trupe britanice în teatrul de acţiune”.
UPDATE ORA 12:00 – Medvedev avertizează Occidentul că staţionarea de arme nucleare în Ucraina reprezintă un atac la adresa Rusiei
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat Occidentul împotriva amplasării de arme nucleare pe teritoriul ucrainean.
Răspunzând la informaţiile apărute săptămâna trecută în SUA, conform cărora Joe Biden ia în considerare transferul de arme nucleare la Kiev, Medvedev a declarat că acest lucru ar fi interpretat de Kremlin ca un atac, notează Sky News.
„Transferul efectiv al acestor arme poate fi echivalat cu faptul împlinit al unui atac asupra ţării noastre”, conform doctrinei nucleare recent actualizate a Rusiei, a adăugat el.
UPDATE ORA 11:00 – Instructorii germani, pregătiţi să instruiască militarii ucraineni la nivel de batalion şi brigadă
General-maior Christian Freuding, şeful Statului Major de Planificare şi al Task Force-ului Special pentru Ucraina din cadrul Ministerului Federal al Apărării din Germania, a declarat, într-un interviu pentru Ukrinform, că formarea militarilor ucraineni se află în centrul discuţiilor dintre Ucraina şi Germania. Se lucrează la idei pentru instruire, în special la nivelul comandamentelor de batalion şi brigadă, pentru a-i face pe ucraineni mai eficienţi.
UPDATE ORA 10:00 – Antiaeriana ucraineană distruge peste 10 drone care ameninţau Kievul
Forţele de apărare ale Ucrainei au distrus peste 10 drone care atacau oraşul Kiev în noaptea de 25-26 noiembrie, potrivit Administraţiei militare a Kievului.
Şeful Administraţiei Militare a oraşului Kiev, Serhii Popko, a declarat că „o avertizare de raid aerian a fost în vigoare în oraş de peste cinci ore. Activele şi personalul forţelor de apărare au detectat şi distrus peste 10 UAV-uri ruseşti care ameninţau Kievul”, notează Ukrainska Pravda.
UPDATE ORA 09:00 – Germania va livra 2 sisteme de apărare aeriană IRIS-T Ucrainei până la sfârşitul anului
Germania va furniza Ucrainei două sisteme suplimentare de apărare antiaeriană IRIS-T, inclusiv modelele SLM cu rază medie şi SLS cu rază scurtă, până la sfârşitul anului, a declarat generalul-maior Christian Freuding, şeful Centrului de Situaţie al Bundeswehr din Ucraina, notează Kyiv Independent.
„Următoarele sisteme IRIS-T SLM (cu rază medie) şi SLS (cu rază scurtă) ar trebui să ajungă în Ucraina în următoarele zile şi săptămâni, înainte de Crăciun”, a spus Freuding. El a adăugat că sprijinul Germaniei pentru Ucraina va continua şi după Crăciun şi alegerile federale din 23 februarie din Germania.
IRIS-T este un sistem de rachete sol-aer de ultimă generaţie, conceput pentru a contracara avioanele, elicopterele, dronele şi rachetele de croazieră.
UPDATE ORA 08:00 – Pentagon: Nu există indicii că trupele nord-coreene se deplasează în Ucraina
Statele Unite nu au niciun indiciu că există o prezenţă a trupelor nord-coreene în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, a declarat secretarul adjunct de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, pe 25 noiembrie, potrivit Kyiv Independent.
„Ceea ce vedem este că (trupele nord-coreene) sunt poziţionate în jurul regiunii Kursk, nu se deplasează în Ucraina în acest moment”, a declarat Singh în timpul unei conferinţe de presă.
UPDATE ORA 07:00 – Bloomberg: Se aşteaptă ca aliaţii G7 să sporească presiunea asupra Chinei din cauza sprijinului acordat Rusiei
Miniştrii de externe ai ţărilor din G7 sunt aşteptaţi să convină asupra creşterii presiunii diplomatice asupra Chinei în legătură cu sprijinul acordat de această ţară „maşinii de război” a Rusiei în Ucraina, a relatat Bloomberg.
Proiectul de comunicat, care promite să introducă „măsuri adecvate, în conformitate cu sistemele noastre juridice, împotriva actorilor din China şi din alte ţări terţe”, este încă în curs de elaborare, în timp ce miniştrii de externe ai G7 se întâlnesc în Italia pe 25-26 noiembrie, a raportat Bloomberg.
Dacă va fi adoptat, limbajul comunicatului ar marca o escaladare în rândul aliaţilor G7, un comunicat din aprilie solicitând pur şi simplu Chinei să se „asigure” că nu mai sprijină Rusia cu bunuri cu dublă utilizare.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Ucraina a folosit rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA pentru a lovi ținte din Rusia, a declarat jurnaliștilor John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, la 25 noiembrie.
Confirmarea Washingtonului a venit la câteva zile după rapoartele conform cărora Kievul a lansat rachete ATACMS asupra unei instalații militare din Karachev, regiunea Bryansk. Lovituri cu rachete de fabricație occidentală au fost raportate și în regiunea Kursk Oblast.
„În acest moment, ei (soldații ucraineni) au capacitatea de a utiliza ATACMS pentru a se apăra în caz de necesitate imediată. Este de înțeles că acest lucru a avut loc în Kursk Oblast și în jurul acestuia”, a declarat Kirby.
„Am schimbat orientările și le-am dat indicații că le pot folosi pentru a lovi aceste tipuri specifice de ținte”.
Citește și
- Statistici surprinzătoare despre virginitate din întreaga lume. Care sunt beneficiile educației sexuale
- Ce este sledging? Noua tendință toxică în dating printre Gen Z
- Una din trei persoane preferă telefonul în locul sexului. Ce este nomofobia
Partenerii noștri