• Numărul rușilor care susțin utilizarea armelor nucleare a crescut progresiv în ultimele luni.
  • Președintele Vladimir Putin a aprobat doctrina nucleară actualizată a Rusiei în noiembrie.
  • Rusia a lansat amenințări nucleare repetate împotriva Ucrainei și Occidentului de la începutul invaziei din 2022.

UPDATE ORA 22:00 – Fost diplomat britanic dă verdictul despre cum cedarea teritoriilor ar putea constitui o formă de victorie pentru Putin

Întrebat dacă cedarea teritoriilor de către Ucraina într-un acord de pace ar reprezenta o formă de victorie pentru Vladimir Putin, fostul reprezentant al Marii Britanii la NATO, Sir Adam Thomson, a declarat pentru Sky News: „Rezultatul pe care îl sugerează Zelensky este un acord de a nu fi de acord asupra a cui aparține o fâșie de teritoriu din Ucraina, aflată în prezent sub controlul Rusiei.

„Rusia ar revendica acel teritoriu ca fiind al său. Zelensky subliniază faptul că acest lucru nu ar fi recunoscut legal la nivel internațional – ar fi doar un control de facto care ar putea să se schimbe într-o etapă viitoare prin diplomație.

„Putin ar fi obținut o fâșie de teritoriu, ar fi făcut-o la un cost extraordinar – miliarde și miliarde de dolari, deja două noi state membre NATO, o mie sau mai mulți soldați ruși uciși sau răniți în fiecare zi în acest moment.

Recomandări

ROMÂNIA INTRĂ ÎN SCHENGEN
RUSIA DĂ „TRAVEL TIPS”
ROMÂNIA + BULGARIA = SCHENGEN
UN VIITOR ELECTRONIC
ÎNCHIDEREA „ABATOARELOR”
DOBOARĂ ARMATA DRONELE?

„În acest sens, este un compromis. Are un teritoriu sub control, dar nu este recunoscut, iar rezultatul înseamnă că a pierdut restul Ucrainei și a alienat Europa pentru o generație.

UPDATE ORA 21:00 – „Putin vrea control, nu teritoriu”, spune un analist

Sugestia lui Volodimir Zelenski de a ceda temporar teritorii Rusiei în schimbul unor asigurări din partea NATO este „destul de inteligentă”, dar este puțin probabil ca Vladimir Putin să accepte o astfel de aranjament, a sugerat un expert.

Întrebat despre afirmațiile recente ale președintelui ucrainean privind încheierea „fazei fierbinți” a războiului cu Rusia, James Nixey de la think-tank-ul Chatham House a declarat pentru The Independent, printr-un mesaj trimis prin e-mail: „Este destul de inteligent.

„Pentru că teritoriul poate fi recâștigat – chiar și militar, dacă este necesar (iar ucrainenii ar putea trece la război subversiv ‘negabil’). Sau ar putea fi recăpătat sub un regim post-Putin. Este greu de văzut cum Ucraina ar ceda vreodată pentru totdeauna.

„Totuși, este mult mai greu de văzut cum Putin ar accepta asta”, a spus Nixey, adăugând: „Putin vrea control, nu teritoriu. De aceea nu a invadat Georgia, Azerbaijan, Kazahstan etc. Le controlează ‘suficient’ și nu au fost atât de răzvrătiți.

„Așadar, Ucraina – orice parte a acesteia – în NATO ca parte a unui acord ar fi inacceptabilă

UPDATE ORA 20:00 – Prim-ministrul georgian respinge criticile SUA privind utilizarea excesivă a forței împotriva protestatarilor pro-UE

În fața condamnării din partea Statelor Unite și a defianței președintelui său, noul prim-ministru al Georgiei, Irakli Kobakhidze, a lăudat poliția pentru reprimarea protestatarilor, pe care a afirmat că ar acționa la ordine externe pentru a submina statul.

Georgia a intrat într-o criză din momentul în care partidul său guvernamental, Georgian Dream, a anunțat joi că va opri discuțiile pentru aderarea la Uniunea Europeană pentru următorii patru ani, după alegeri contestate de președintele pro-vestic al țării, care susține interferența Rusiei.

Proteste de amploare anti-guvernamentale au avut loc în capitala Tbilisi în ultimele trei nopți, poliția folosind tunuri de apă și gaze lacrimogene asupra mulțimii, ceea ce a dus la zeci de răniți. Alte proteste sunt planificate în Tbilisi duminică seara, iar demonstrații au fost raportate în întreaga țară.

Respigând suspendarea de către Washington a unei noi parteneriate strategice cu Georgia, Kobakhidze a spus că aceasta este doar un „eveniment temporar” și că Georgia va discuta cu noua administrație atunci când Donald Trump va prelua funcția în ianuarie.

Răspunzând criticilor privind „forța excesivă” folosită împotriva protestatarilor, el a spus: „În ciuda celei mai grave violențe sistematice aplicate ieri de grupurile violente și instructorii lor străini, poliția a acționat la un standard mai înalt decât cel american și european și a protejat cu succes statul de o nouă încercare de a încălca ordinea constituțională

UPDATE ORA 19:00 – O rețea de spioni cu sediul în Marea Britanie a transmis secrete Rusiei timp de aproape trei ani, conform instanței

O rețea de spioni „sofisticată” cu sediul în Marea Britanie a transmis secrete Rusiei timp de aproape trei ani, a declarat instanța.

Cetățenii bulgari Katrin Ivanova, în vârstă de 33 de ani, Vanya Gaberova, în vârstă de 30 de ani, și Tihomir Ivanov Ivanchev, în vârstă de 39 de ani, ar fi realizat supraveghere asupra unor persoane și locații de interes pentru Rusia.

Activitățile de spionaj ar fi inclus locații din Londra, Viena, Valencia, Muntenegru și Stuttgart, au declarat jurații.

UPDATE ORA 18:00 – Invazia lui Putin a fost „etapa inițială” a celui de-al treilea război mondial, sugerează analiștii

Invazia Ucrainei de către Vladimir Putin a fost „etapa inițială” a celui de-al treilea război mondial, au spus expertul în securitate națională Mark Toth și fostul ofițer de informații american Jonathan Sweet, în comentarii citate de Daily Mail.

„Această conflagrație globală nu arată sau nu se simte așa cum au imaginat-o hollywoodienii,” au spus aceștia. „Nu sunt nori de ciupercă sau tărâmuri apocaliptice. Mai degrabă, este un război dus prin mii de tăieturi, desfășurat pe câmpuri de luptă multi-regionale și multi-domeniu.”

„Invazia Ucrainei de către Putin a fost etapa inițială. A fost semnalul său către comunitatea globală că ordinea mondială așa cum exista de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial nu mai este valabilă,” au spus ei, adăugând că Moscova „continuă să se prezinte drept victimă în timp ce escaladează atacurile împotriva civililor ucraineni”.

Ei au continuat: „Este deja un Război Mondial, doar că, în mare parte, este restricționat la granițele Ucrainei – până în august, când Ucraina a invadat Kursk.”

Totuși, publicația a prezentat și comentarii ale Adelinei Van Houtte, de la Economist Intelligence Unit, care a respins ideea că un nou război mondial ar fi început, spunând: „Acțiunile de lărgire a războiului pentru a aduce noi jucători sau de a extinde actualul câmp de luptă în Ucraina rămân extrem de puțin probabile.

UPDATE ORA 17:00 – Noul președinte al Consiliului European spune că UE va sprijini Kievul atâta timp cât va fi necesar

Vorbind la o conferință de presă alături de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, noul președinte al Consiliului European, Antonio Costa, a reiterat angajamentul recent al UE de a sprijini Ucraina în continuarea războiului.

Acesta include 4,2 miliarde de euro (3,4 miliarde de lire sterline) pentru susținerea bugetului Ucrainei și 1,5 miliarde de euro (1,25 miliarde de lire sterline) asistență lunar din veniturile provenite din activele rusești înghețate.

Întrebat dacă UE va suplimenta finanțarea în cazul în care Donald Trump își retrage sprijinul la întoarcerea sa la Casa Albă în ianuarie, Costa – fost prim-ministru al Portugaliei – a spus că blocul european „va sprijini Ucraina atâta timp cât va fi necesar.

UPDATE ORA 16:00 – Ucraina și Rusia schimbă focuri de drone, patru morți într-un atac la Dnipro

Ucraina și forțele lui Vladimir Putin au schimbat din nou atacuri grele cu drone în noaptea de sâmbătă.

Armata ucraineană a declarat că a doborât 32 din cele 78 de drone iraniene Shahed și drone false lansate de Rusia asupra orașelor Kiev, Cherkasy, Chernihiv, Zhytomyr, Sumy și Poltava, iar alte 45 de drone au fost „pierdute” în diverse zone, cel mai probabil din cauza interferențelor electronice.

Moscova a spus că a doborât 29 de drone ucrainene în patru regiuni din vestul Rusiei, în timp ce un copil a fost ucis într-un atac cu drone ucrainene în regiunea Bryansk a Rusiei, a afirmat guvernatorul Alexander Bogomaz.

Lucrători umanitari ai ONU se aflau printre cei care acordau ajutor de urgență, după ce patru persoane au fost ucise într-un atac cu rachete asupra orașului ucrainean Dnipro, iar 24 de persoane au fost rănite.

Trei persoane au murit și alte șapte au fost rănite când o dronă rusă a lovit un microbuz în orașul sudic Herson duminică dimineață, a spus guvernatorul regional Oleksandr Prokudin.

UPDATE ORA 15:00 – Kremlinul îl demite pe comandantul forțelor sale din Siria pe fondul unor pierderi „semnificative”

Conducerea Rusiei l-a demis pe generalul Serghei Kisel, care a comandat grupul militar al Moscovei în Siria, a anunțat la 1 decembrie serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR).

Forțele guvernamentale siriene pro-Assad au deținut aproape 70% din țară cu sprijinul Rusiei, Iranului și al aliaților din Hezbollah, un grup terorist cu sediul în Liban, potrivit Associated Press.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, Kisel va fi înlocuit de un alt general rus, Alexander Chaiko, care a ajuns deja în Siria. Chaiko a comandat trupele ruse în Siria din 2017 până în 2019.

UPDATE ORA 14:00 – Ministerul Apărării introduce reforme ale comisiilor medicale militare care urmează să fie puse în aplicare până în toamna anului 2025

Ministerul Apărării din Ucraina, în cooperare cu Ministerul Sănătății, a prezentat un proiect de reformă a comisiilor medicale militare care urmează să fie pus în aplicare până în noiembrie 2025, potrivit declarației publicate la 30 noiembrie.

Comisiile medicale militare au fost supuse unei examinări tot mai atente în urma unor cazuri suspecte de corupție și a altor încălcări.

În timpul prezentării, ministrul adjunct al apărării, Serhii Melnyk, a declarat că principiile de lucru ale comisiilor „nu s-au schimbat de zeci de ani”, iar sistemul actual este „un vestigiu al vechii abordări administrative”.

Are defecte, complicații birocratice inutile și riscuri de corupție. Trebuie să reducem semnificativ aceste riscuri”, a adăugat Melnyk.

Potrivit participanților la prezentare, sistemul actual al comisiilor medicale are „dezavantaje cu două fețe”, permițând persoanelor să evite serviciul militar fără motive legale și, în același timp, nu împiedică persoanele cu boli grave să se alăture armatei, ceea ce creează dificultăți suplimentare pentru armata ucraineană.

UPDATE ORA 13:00 – Putin aprobă bugetul Rusiei cu cheltuieli record pentru apărarea națională

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat bugetul Rusiei la 1 decembrie, care prevede un nivel record al cheltuielilor militare în următorii trei ani.

Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat în noiembrie legea privind bugetul federal pentru 2025 și perioada de planificare 2026-2027.

UPDATE ORA 12:00 – Oligarhul rus Usmanov, ales în fruntea Federației Internaționale de Scrimă în ciuda sancțiunilor SUA și UE

Miliardarul rus Alisher Usmanov a fost ales președinte al Federației Internaționale de Scrimă (FIE) în urma unui vot al Congresului de la Tașkent din 30 noiembrie, a relatat Reuters, citând reprezentantul omului de afaceri.

Usmanov, în vârstă de 71 de ani, a condus federația până la începutul invaziei pe scară largă în 2022, când Uniunea Europeană și SUA l-au sancționat pentru prima dată ca persoană care a alimentat agresiunea rusă în Ucraina.

În același an, Usmanov s-a retras din scrima internațională, iar adjunctul său de atunci, Emmanuel Katsiadakis, a devenit președintele interimar al organismului.

UPDATE ORA 11:00 – În cursul zilei trecute, atacurile rusești din Ucraina au provocat 11 morți și 51 de răniți

Loviturile rusești împotriva Ucrainei au ucis cel puțin 11 civili și au rănit cel puțin 51 în ultima zi, au raportat autoritățile regionale pe 1 decembrie.

Rusia a lansat 78 de drone împotriva Ucrainei în cursul nopții de 1 decembrie, din orașele rusești Kursk, Orel și Briansk, potrivit unui raport al Forțelor aeriene ucrainene.

Unități ucrainene de rachete antiaeriene, unități de război electronic și grupuri mobile de tragere au doborât 32 de drone în regiunile Kiev, Cernihiv, Cerkasy, Sumy, Poltava și Zhytomyr. Patruzeci și cinci de drone ar fi fost pierdute din cauza contramăsurilor de război electronic.

UPDATE ORA 10:00 – Statul Major General: Rusia a pierdut 742.130 de soldați în Ucraina începând cu 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 742.130 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei la 1 decembrie.

Acest număr include 1.730 de pierderi suferite de forțele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 9.469 de tancuri, 19.369 de vehicule blindate de luptă, 30.507 vehicule și rezervoare de combustibil, 20.923 de sisteme de artilerie, 1.253 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1.019 sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 329 de elicoptere, 19.803 drone, 28 de nave și bărci și un submarin.

UPDATE ORA 9:00 – Macedonia de Nord arestează un bărbat pentru că a încercat să se înroleze în armata rusă

Poliția din Macedonia de Nord a arestat un cetățean macedonean suspectat că intenționa să se alăture armatei ruse pentru a lupta în Ucraina, a anunțat Ministerul de Interne al țării.

Acesta este primul caz în care un cetățean macedonean se confruntă cu acuzații în cadrul acestei infracțiuni specifice. Macedonia de Nord, membră NATO din 2020, a impus sancțiuni Rusiei.

Autoritățile l-au identificat pe bărbat după inițialele sale, J.K., și l-au reținut târziu pe 29 noiembrie, potrivit Associated Press. Un judecător de instrucție a ordonat ca acesta să rămână în arest la domiciliu timp de 30 de zile. El este acuzat de „participare la o armată, poliție, formațiune paramilitară sau parapolițienească străină”.

UPDATE ORA 8:00 – Trump s-a consultat cu Orban al Ungariei în legătură cu războiul din Ucraina

Președintele ales al SUA, Donald Trump, ar fi purtat mai multe conversații telefonice cu prim-ministrul ungar Viktor Orban începând cu 5 noiembrie, au recunoscut surse care au vorbit pentru serviciul ungar al Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

Persoane din interiorul guvernului ungar au dezvăluit că Trump a solicitat opinia lui Orban cu privire la strategiile de încheiere a războiului din Ucraina.

UPDATE ORA 7:00 – Construcția fortificațiilor din Zaporijia este aproape finalizată, spune guvernatorul

Construcția de fortificații în Zaporijia și în localitățile din apropiere este aproape finalizată, a declarat guvernatorul regional Ivan Fedorov la 30 noiembrie.

Ucraina a construit fortificații grele în apropierea orașului Zaporijia în vederea pregătirii pentru o potențială ofensivă rusă în regiune.

Finalizăm următoarea etapă de construcție a fortificațiilor. … Apărarea pe mai multe niveluri a orașului Zaporijia și a așezărilor din apropiere este aproape finalizată”, a declarat Fedorov prin intermediul Telegram.

Fedorov a declarat că modelele fortificațiilor au fost „îmbunătățite semnificativ” în comparație cu versiunile anterioare și că apărarea modernizată este deosebit de abilă în respingerea atacurilor cu drone.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Alexey Levinson, șeful departamentului de cercetare socioculturală din cadrul Centrului Levada, a declarat că 39% dintre ruși consideră că utilizarea armelor nucleare ar putea fi justificată în contextul războiului din Ucraina. Această afirmație a fost făcută în cadrul unei conferințe din 29 noiembrie, bazându-se pe un sondaj recent care nu a fost încă publicat, conform Kyiv Independent.

Potrivit acestui sondaj și a sondajelor anterioare, numărul persoanelor care susțin potențiala utilizare de către Rusia a armelor nucleare a crescut progresiv în ultimele luni, pe măsură ce Rusia și-a intensificat șantajul nuclear.

În noiembrie, președintele Vladimir Putin a aprobat doctrina nucleară actualizată a țării și a amenințat cu mai multe atacuri după lansarea unei rachete balistice cu rază intermediară de acțiune „Oreshnik” proiectată pentru arme nucleare asupra Ucrainei la 21 noiembrie. Rusia a lansat în mod repetat amenințări nucleare împotriva Ucrainei și Occidentului de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, însă amenințările nu s-au materializat.

Cu toate acestea, discuțiile lui Putin despre un potențial atac nuclear „conduc treptat la o creștere a proporției de (ruși) care cred că este acceptabil, de fapt, justificat moral”, a declarat Levinson în timpul conferinței.

Potrivit sondajelor Centrului Levada, procentul rușilor care se opun utilizării armelor nucleare a scăzut de la 52% în iunie la 45% în noiembrie. Sondajele efectuate de Centrul Levada de-a lungul războiului au arătat că o majoritate consistentă și covârșitoare a rușilor îl sprijină pe Putin și consideră că țara se află pe calea cea bună în timp ce continuă să poarte un război de agresiune împotriva Ucrainei.

Citește și