• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar putea avea o întâlnire cu președintele ales al SUA, Donald Trump, pe 7 decembrie.
  • Pe lângă întâlnirea cu Trump, Zelenski se va întâlni și cu președintele francez Emmanuel Macron.
  • Cei doi lideri s-au întâlnit anterior pe 27 septembrie la New York, unde Zelenski i-a prezentat lui Trump planul său de victorie.
  • Ceremonia de redeschidere va avea loc sub măsuri de securitate stricte, având în vedere numărul mare de lideri prezenți.

UPDATE ORA 21:00 – Bilanțul atacului rusesc de vineri asupra regiunii Zaporojie din Ucraina a crescut la 10 morţi

Bilanțul atacului rusesc de vineri asupra regiunii Zaporojie din Ucraina a crescut la 10 morţi. Alţi 20 sunt răniţi. Printre aceştia se numără şi trei copii, au anunţat serviciile de salvare. Atacul a afectat o benzinărie, iar unele zone din regiune au suferit pene de curent. Serviciile de salvare au spus că incendiul care a cuprins şase maşini, un garaj şi o staţie de service, a fost stins.

UPDATE ORA 20:00 – Forțele ruse au înregistrat noi câștiguri teritoriale în Ucraina

Observatorii militari de la Kiev afirmă că forţele ruse au înregistrat noi câştiguri teritoriale în Ucraina, comunicând vineri că ruşii au înaintat mai departe în oraşul Kurahovo din est, potrivit dpa. Încă de la începutul săptămânii, observatori militari au raportat constant că jumătate din oraş se afla deja în mâinile ruşilor. Trupele ruse ar fi ocupat de asemenea mai multe sate la nord de oraş. Dacă această informaţie se confirmă, înseamnă că forţele ruse s-ar afla în spatele apărătorilor ucraineni ai oraşului, ceea ce ar complica şi mai mult situaţia acestora.

UPDATE ORA 19:00 – Alexandr Khinsthein e noul guvernator al regiunii Kursk

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a numit joi pe deputatul Alexandr Khinsthein ca noul guvernator al regiunii Kursk, unde armata ucraineană a cucerit unele teritorii într-o contraofensivă surpriză în această vară, relatează agențiile dpa şi Reuters.

Recomandări

166 DE ANI DE LA MICA UNIRE
VOTEAZĂ UN PREȘEDINTE MANAGER!
MUSK ȘI TRUMP, PROBLEME ÎN PARADIS
RUSIA FACE MUTAREA
OPREA A FOST DENUNȚAT
CE DECIZII IA TRUMP?

UPDATE ORA 18:00 – Scholz vrea un acord cu Trump cu privire la strategia comună pentru Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat încrederea în ajungerea la un acord cu președintele ales al SUA, Donald Trump, cu privire la o strategie comună pentru Ucraina, după conversația lor telefonică.

UPDATE ORA 17:00 – Ucraina își exprimă solidaritatea cu România în fața atacului hibrid al Rusiei

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a transmis un mesaj de susținere pentru România în contextul unui „atac hibrid fără precedent” atribuit Rusiei, conform documentelor desecretizate de CSAT. Reacția vine după decizia Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale, invocând ingerința unor entități statale sau non-statale implicate în campanii de propagandă și dezinformare electorală. Ucraina a subliniat importanța consolidării democrației în fața acestor amenințări hibride.

UPDATE ORA 16:00 – Situație tensionată pe frontul din Zaporojie: asalturi intense asupra liniilor de apărare

Situația pe frontul din Zaporojie devine tot mai complicată și tensionată, conform lui Kostiantin Denisov, purtătorul de cuvânt al Legiunii „Libertatea Rusiei”. Într-un interviu pentru KYIV24, acesta a explicat că forțele inamice încearcă să identifice slăbiciuni în apărarea ucraineană prin grupuri de asalt sprijinite de vehicule blindate. Acestea testează răspunsurile defensive, folosind tancuri și transportoare blindate pentru a evalua strategiile de apărare ale Ucrainei. Denisov a subliniat că evoluția situației, deși dificilă, a fost anticipată de forțele ucrainene.

UPDATE ORA 15:00 – Forțele rusești au cucerit Berețki

Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă că forțele sale au cucerit Berețki, un sat mic din apropierea orașului asediat Kurahove din regiunea Donețk din estul Ucrainei.

UPDATE ORA 14:00 – Un al doilea lot de avioane de luptă F-16 a sosit în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că un al doilea lot de avioane de luptă F-16 a sosit în Ucraina din Danemarca.

„Al doilea lot de F-16 din Danemarca a sosit în Ucraina. Acesta este un exemplu de leadership în apărarea vieților care diferențiază Danemarca”, a spus Zelenski într-o postare pe X.

UPDATE ORA 13:00 – Scholz afirmă că poate găsi o abordare comună pentru Ucraina împreună cu Trump

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este încrezător că va putea ajunge la un acord cu președintele ales al SUA, Donald Trump, privind o strategie comună pentru Ucraina, după ce a discutat cu el la telefon.

„Sunt încrezător că vom putea dezvolta o strategie comună pentru Ucraina. Principiul meu călăuzitor rămâne că nimic nu se poate decide fără a da poporului ucrainean un cuvânt de spus”, a spus Scholz într-un interviu pentru grupul de ziare Funke.

El a adăugat că a discutat „în detaliu” cu viitorul președinte al SUA și că echipa sa este în contact direct cu consilierii de securitate ai lui Trump. Ucraina devine o problemă majoră în campania pentru alegerile anticipate din Germania din februarie, care vor avea loc după prăbușirea coaliției guvernamentale a lui Scholz de luna trecută.

Liderul opoziției conservatoare, Friedrich Merz, care are șanse să-l înlocuiască pe Scholz, a spus că Germania ar trebui să trimită rachete de croazieră Taurus. Scholz s-a opus acestui demers, spunând că ar putea escalada războiul. Luni, Scholz a anunțat noi ajutoare militare pentru Ucraina în cadrul unei vizite rare la Kiev, subliniind că Berlinul va sprijini Kievul atât timp cât va fi necesar în război.

UPDATE ORA 12:00 – Putin afirmă că noua rachetă hipersonică Oreshnik ar putea staționa în Belarus

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea desfășura noua sa rachetă hipersonică Oreshnik, de rază medie, pe teritoriul aliatului Belarus în a doua jumătate a anului viitor.

Putin a răspuns la o solicitare din partea președintelui belarus Alexander Lukashenko, la un summit de la Minsk, unde cei doi lideri au semnat un pact de apărare reciprocă.

„… deoarece am semnat astăzi un acord privind garanțiile de securitate utilizând toate forțele și mijloacele disponibile, consider că desfășurarea unor astfel de sisteme, precum Oreshnik, pe teritoriul Republicii Belarus este fezabilă”, a spus Putin.

„Cred că acest lucru va deveni posibil în a doua jumătate a anului viitor, pe măsură ce producția în serie a acestor sisteme din Rusia crește și pe măsură ce aceste sisteme de rachete intră în dotarea forțelor strategice rusești”, a adăugat acesta în comentarii televizate.

Rusia a lansat pentru prima dată racheta Oreshnik asupra orașului ucrainean Dnipro pe 21 noiembrie, într-o acțiune pe care Putin a prezentat-o drept un răspuns la prima utilizare de către Ucraina a rachetelor balistice ATACMs din SUA și a rachetelor Storm Shadows din Marea Britanie, pentru a lovi teritoriul rusesc, cu permisiunea Occidentului.

UPDATE ORA 11:00 – Zelenski se îndreaptă spre Paris, având în vedere posibile discuții cu Trump

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va călători la Paris pentru a participa la redeschiderea Catedralei Notre-Dame sâmbătă și ar putea folosi această ocazie pentru a purta discuții cu președintele ales al SUA, Donald Trump, au declarat două surse diplomatice.

S-au făcut eforturi pentru a aranja o întâlnire între Zelenski și Trump, care va participa și el la eveniment, au spus sursele. Este posibil ca planurile să se contureze în ultimul moment, iar orice discuție ar avea loc în discreție, au adăugat acestea.

O delegație ucraineană s-a întâlnit miercuri cu consilieri de rang înalt ai lui Trump, potrivit a două surse familiare cu întâlnirea, în contextul în care Ucraina caută sprijin din partea echipei viitorului președinte american pentru a-și apăra țara în fața invaziei rusești.

UPDATE ORA 10:00 – Rusia a pierdut 751.910 soldați în Ucraina de la 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 751.910 soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei la 7 decembrie.

Acest număr include 1.300 de pierderi suferite de forțele ruse chiar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 9.514 tancuri, 19.535 vehicule blindate de luptă, 30.948 vehicule și rezervoare de combustibil, 21.055 sisteme de artilerie, 1.253 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1.022 sisteme de apărare aeriană, 369 avioane, 329 elicoptere, 20.042 drone, 28 nave și bărci și un submarin.

UPDATE ORA 9:00 – Scholz spune că este posibilă o strategie comună cu Trump privind Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat încrederea în ajungerea la un acord cu președintele ales al SUA, Donald Trump, cu privire la o strategie comună pentru Ucraina, după conversația lor telefonică.

Vorbind pentru grupul de ziare Funke la 6 decembrie, Scholz a declarat: „Sunt încrezător că putem dezvolta o strategie comună pentru Ucraina. Principiul meu călăuzitor rămâne acela că nimic nu poate fi decis fără ca poporul ucrainean să aibă un cuvânt de spus.”

Scholz a menționat că a discutat problema „în detaliu” cu Trump și a adăugat că echipa sa menține o comunicare directă cu consilierii de securitate ai lui Trump.

UPDATE ORA 8:00 – Canada va consolida cooperarea cu SUA în regiunea arctică, pe fondul creșterii amenințărilor rusești

Canada a prezentat, la 6 decembrie, o strategie arctică reînnoită, cu scopul de a consolida securitatea regională ca răspuns la amenințările tot mai mari din partea Rusiei.

Planul include o cooperare mai strânsă cu Statele Unite, numirea unui ambasador pentru Arctica și înființarea de noi consulate în Anchorage, Alaska, și Nuuk, Groenlanda. Ottawa a subliniat urgența abordării agresiunii Rusiei, a ambițiilor Chinei și a impactului încălzirii globale, care ar putea deschide noi rute maritime

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni cu președintele ales al SUA, Donald Trump, pe 7 decembrie, în timpul vizitei sale la Paris pentru a marca redeschiderea Catedralei Notre-Dame, a relatat AFP, citând un înalt oficial ucrainean anonim.

Aproximativ 50 de șefi de stat și de guvern vor participa la redeschiderea Catedralei Notre-Dame, care se află în reconstrucție din 2019 după un incendiu. Călătoria lui Trump la Paris va fi prima sa vizită în străinătate de la câștigarea alegerilor prezidențiale americane.

„Președintele ucrainean va participa la sărbătorile care marchează restaurarea Catedralei Notre-Dame. El se va întâlni cu președintele (Emmanuel) Macron. Alte întâlniri sunt de asemenea posibile, inclusiv cu președintele ales Donald Trump, care va participa, de asemenea, la eveniment”, a declarat sursa pentru AFP.

Zelenski și Trump s-au întâlnit anterior pe 27 septembrie la New York, când președintele ucrainean i-a prezentat omologului său planul său de victorie. Două dintre ideile din planul de victorie au fost pregătite în mod explicit pentru Trump, potrivit Financial Times (FT).

Citește și