• Între august și octombrie 2023, ajutorul occidental către Ucraina a atins cel mai redus nivel din ianuarie 2022, înregistrând o scădere de 90%, conform Institutului Mondial de Economie din Kiel, Germania.
  • Ucraina propune evitarea blocajului camioanelor cu șoferi polonezi, aducând camioanele pe platformele trenurilor, conform oficialului feroviar Valeriy Tkachov.
  • Un tren cu 23 de vagoane de containere, încărcate cu camioane, așteaptă la punctul de trecere Hrubeshuv, marcând o soluție alternativă pentru traficul dintre Ucraina și Polonia.

UPDATE 19:00 Tusk spune că guvernul Orban susţine „în mod deschis” Rusia

Donald Tusk, liderul Coaliţiei Civice Poloneze, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că guvernul de la Budapesta, condus de premierul Viktor Orban, a „trecut în mod deschis pe poziţii ruseşti”, a relatat postul polonez de presă TVN24.

„Orban nu o ascunde”, a adăugat el, afirmând că „relaţia sa cu Moscova este organică”.

Tusk l-a criticat anterior pe Orban şi democraţia „iliberală” a Ungariei şi a declarat că nu crede că îl poate convinge pe Orban să îşi schimbe cursul.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

El a spus că va încerca în continuare să folosească „diverse argumente şi metode pentru a elimina cel puţin consecinţele negative ale atitudinii (lui Orban – n.r.)”.

UPDATE 16:00 Parlamentul ucrainean aprobă legea minorităţilor, considerată esenţială pentru negocierile cu UE

Parlamentul ucrainean a aprobat vineri trei proiecte de lege necesare pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv unul privind drepturile minorităţilor naţionale, o cerere critică din partea Ungariei, care se opune candidaturii Ucrainei la UE, potrivit Reuters.

Deputatul Yaroslav Zhelezniak a transmis pe Telegram că membrii parlamentului au votat în ultima şedinţă pentru legea privind drepturile minorităţilor, luând în considerare evaluarea experţilor Consiliului European.

Budapesta a intrat în conflict cu Kievul din cauza a ceea ce consideră a fi limitări ale drepturilor etnicilor maghiari din vestul Ucrainei, în special în ceea ce priveşte educaţia.

Celelalte două proiecte de lege adoptate se referă la creşterea numărului de personal în cadrul Biroului Naţional Anticorupţie şi la o putere suplimentară pentru Agenţia Naţională de Prevenire a Corupţiei pentru verificarea bunurilor.

UPDATE 14.00-Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că va candida la alegerile prezidențiale din 2024, relatează agenția de presă de stat TASS

El a făcut acest anunț la Kremlin după ce a acordat soldaților care au luptat în Ucraina cea mai înaltă distincție militară a Rusiei, steaua de aur de erou al Rusiei, relatează TASS.

UPDATE 12.00-Apărarea aeriană ucraineană a doborât 14 din cele 19 rachete lansate de Rusia în timpul unui atac aerian de dimineață vineri, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene.

Rachetele au fost doborâte în regiunea din afara Kievului și în regiunea centrală Dnipropetrovsk, a declarat oficialul militar, Iuryi Ihnat, la televiziune.

UPDATE 10.00-Un atac cu rachete rusești a ucis un civil în regiunea ucraineană Dnipropetrovsk

Un atac cu rachete rusești a ucis vineri un civil și a rănit alți patru în regiunea centrală ucraineană Dnipropetrovsk, a declarat guvernatorul regiunii, Serhiy Lysak.

„Din păcate, o persoană a murit. În mod preliminar, patru persoane sunt rănite. Toate sunt internate în spital. Două persoane sunt în stare gravă”, a declarat Lysak pe aplicația de mesagerie Telegram.

UPDATE 8.00-ONU: Rusia intensifică atacurile asupra instalațiilor energetice din Ucraina, înrăutățind condițiile umanitare

Intensificarea atacurilor rusești asupra instalațiilor energetice din Ucraina înrăutățește condițiile umanitare în această țară devastată de război, unde au sosit deja ninsori abundente și temperaturi scăzute, au declarat miercuri oficiali ONU.

Secretarul general adjunct Miroslav Jenca a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că atacurile zilnice continue ale Rusiei asupra infrastructurii civile critice a Ucrainei au provocat victime civile, iar Moscova și-a intensificat recent barajele în zonele populate, inclusiv în capitala Kiev.

„Toate atacurile împotriva civililor și a infrastructurii civile trebuie să înceteze imediat”, a spus el. „Ele sunt interzise în conformitate cu dreptul umanitar internațional și sunt pur și simplu inacceptabile.”

ȘTIREA INIȚIALĂ

În perioada august-octombrie 2023, ajutorul promis Ucrainei de către țările occidentale a atins cel mai redus nivel din ianuarie 2022, înregistrând o scădere de aproape 90% față de aceeași perioadă a anului precedent, conform Institutului Mondial de Economie Mondială din Kiel, Germania.

Pentru a evita blocajul camioanelor la granița cu șoferi polonezi, Ucraina planifică să aducă camioanele pe platformele trenurilor, potrivit unui oficial al companiei naționale de căi ferate citat de Reuters.

„Avem deja un tren încărcat la punctul de trecere cu Hrubeshuv, cu 23 de vagoane de containere încărcate cu camioane”, a declarat Valeriy Tkachov, director adjunct al departamentului comercial al căii ferate.