• DTEK spune că 80% din capacitatea de generare s-a pierdut după atacurile rusești.
  • Rusia a lansat vineri un atac uriaș asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, cu un baraj de 99 de drone și rachete lovind regiuni din întreaga țară.
  • Zelenski a demis doi șefi adjuncți ai biroului său și a numit un fost înalt oficial de securitate în funcția de ambasador în Moldova.

UPDATE ORA 21.00 – Familiile victimelor de la Bucha își comemorează apropiații

Familiile celor uciși la Bucha și-au comemorat victimele în cadrul unei ceremonii.

Îndoliații s-au adunat astăzi cu flori la cimitirul din oraș pentru a-și prezenta omagiile.

UPDATE ORA 19.00 – Doi morți în urma unor atacuri cu rachete rusești

Un atac rusesc cu rachete de croazieră asupra infrastructurii din vestul regiunii ucrainene Lvov a ucis un om, în timp ce un altul a murit într-un atac în nord-estul țării, au anunțat duminică autoritățile.

Recomandări

CRESC TENSIUNILE CHINA-TAIWAN
CIOLACU: ROMÂNIA ȘI TURCIA NU SUNT COMPETITORI
STRESUL NE DOBOARĂ
FRANȚA SCHIMBĂ DOCTRINA
CE ȚINUTE AU ALES VEDETELE LA CANNES
CONFLICT VIOLENT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Atacul din Lvov a distrus o clădire și a declanșat un incendiu, a scris guvernatorul Maksym Kozytskyi pe aplicația de socializare Telegram. El a precizat că se desfășoară operațiuni de salvare.

În regiunea Harkov, guvernatorul Oleh Syniehubov a declarat că un atac aerian a ucis un tânăr de 19 ani după ce o rachetă a lovit o benzinărie.

UPDATE ORA 17.00 – Un bombardament ucrainean a ucis o femeie într-un sat de la granița cu Rusia

Un bombardament ucrainean a ucis o femeie în satul rusesc de frontieră Dunayka, cel mai recent dintr-o serie de atacuri transfrontaliere mortale ale Kievului, relatează AFP, citând guvernatorul local.

„Satul Dunayka, din districtul urban Graivoron, a fost sub tir ucrainean. Spre marea durere, un civil a fost ucis”, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov pe rețelele de socializare.

„Ea a murit din cauza rănilor suferite la fața locului înainte de sosirea echipajului de ambulanță. Îmi exprim sincerele condoleanțe familiei și prietenilor persoanei decedate”, a adăugat el.

Dunayka, în regiunea Belgorod, se află la aproximativ șase kilometri de granița cu Ucraina.

UPDATE ORA 15.00 – AP oferă mai multe detalii despre vizita de astăzi a președintelui Volodimir Zelenski la Bucha

Zelenski s-a aflat la Bucha alături de prim-ministrul Denys Shmyhal și de mai mulți ambasadori străini, pentru a comemora a doua aniversare a eliberării zonei de sub controlul forțelor rusești.

Liderul ucrainean a depus o lampă la Zidul Amintirilor din oraș, potrivit site-ului președintelui. Monumentul îi numește pe cei 509 civili care au fost identificați până în prezent dintre cei uciși în timpul ocupației, care a durat puțin peste o lună.

Numele de Bucha a ajuns să evoce sălbăticia armatei Moscovei de când a început invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Trupele ucrainene care au recucerit orașul în urmă cu doi ani au găsit astăzi cadavre de bărbați, femei și copii pe străzi, în grădini și case, precum și îngropate în gropi comune. Unele cadavre prezentau semne de tortură.

UPDATE ORA 14:00 – Zelenski promite că „nu renunță niciodată” în mesajul de Paște

Volodimir Zeleski a promis că nu va renunța la apărarea țării sale într-un mesaj emoționant de Paște. Președintele ucrainean a spus că Paștele este o sărbătoare care „ne amintește de puterea spiritului care nu va permite întunericul să prevaleze. Nu va permite ca voința să fie umbrită”. El a adăugat: „Ne apărăm, îndurăm, spiritul nostru nu se lasă bătut și știe că este posibil să ocolim moartea. Viața poate învinge.”

UPDATE ORA 13:00 – Un mort în timp ce Rusia lansează atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei

Un atac rusesc cu rachete de croazieră asupra infrastructurii din regiunea de vest a Ucrainei Lviv a ucis un bărbat, au declarat duminică oficialii.

Atacul a distrus o clădire și a declanșat un incendiu, a scris guvernatorul Maksym Kozytskyi pe aplicația de socializare Telegram. El a spus că operațiunile de salvare sunt în desfășurare.

Între timp, mii de persoane din regiunea Ucrainei Odesa au rămas temporar fără curent duminică, după ce resturi de la o dronă rusă doborâtă au provocat un incendiu la o instalație energetică, a declarat guvernatorul Oleh Kiper.

Aproximativ 170.000 de case au rămas cu întreruperi temporare de curent în urma atacului, a declarat cel mai mare operator privat de energie electrică din Ucraina, DTEK.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât nouă dintre cele 11 drone de tip Shahed lansate de Rusia peste noapte, precum și nouă din 14 rachete de croazieră.

UPDATE ORA 11:00 – Centrala electrică de la Odesa a luat foc după ce o dronă rusă a doborât

Peste noapte, trupele ruse au atacat regiunile de sud ale Ucrainei cu drone și rachete de luptă Shahed. În regiunea Odesa, o instalație electrică a luat foc din cauza resturilor căzute de la dronele inamice.

„Munca intensivă a forțelor de apărare aeriană a durat aproximativ 2 ore. Inamicul a atacat cu înverșunare regiunea Odesei. Am reușit să doborâm toate cele 8 drone”, a raportat Comandamentul Sud pe Facebook.

Potrivit armatei, epava căzută dintr-o dronă rusă doborâtă a provocat un incendiu la o instalație electrică din regiunea Odesa, ducând la o întrerupere de curent în mai multe locații.

Incendiul a fost stins. Nimeni nu a fost rănit.

În timpul unui atac cu drone în regiunea Herson, trupele ruse au folosit simultan arme balistice și o rachetă dirijată. O afacere agricolă vacanta a fost lovită. De asemenea, nu au fost raportate victime.

UPDATE ORA 10:00 – Rusia lansează 16 rachete și 11 drone în Ucraina

Rusia a lansat 16 rachete și 11 drone asupra Ucrainei într-un atac aerian peste noapte, au anunțat forțele aeriene ucrainene duminică dimineață.

Într-o declarație pe Telegram, forțele aeriene au declarat că au reușit să doboare nouă dintre drone și nouă dintre rachete. Nu le-a identificat țintele.

Știre inițială

Firma de energie ucraineană, DTEK, spune că 80% din capacitatea de generare s-a pierdut după atacurile rusești.


Atacurile rusești au deteriorat sau distrus aproape toate centralele electrice ale celei mai mari companii energetice private din Ucraina și au pierdut 80% din capacitatea de generare.

Directorul executiv al DTEK, Dmytro Sakharuk, a declarat la televiziunea națională ucraineană că cinci din șase stații au suferit daune grave, unele fiind complet distruse.

Reparațiile ar putea dura până la 18 luni, a spus Sakharuk.

DTEK îndeplinește aproape un sfert din necesarul energetic al Ucrainei. Stațiile sale și alte site-uri au fost vizate în mod repetat de atacurile rusești în timpul războiului.

Costul pierderilor s-a ridicat la 300 de milioane de dolari numai pentru echipamente, înainte de a fi luate în considerare costurile cu forța de muncă, a declarat Sakharuk.

„Am stabilit că 80% din capacitatea de generare disponibilă nu funcționează acum”.