• Loviturile rusești asupra regiunii Zaporojie din sudul Ucrainei au ucis luni trei persoane.
  • Cel puțin șase persoane au fost rănite după ce un atac cu rachete rusești a lovit luni o instalație industrială din orașul din sudul Ucrainei.
  • Rusia a lovit până la 80% din centralele electrice convenționale din Ucraina.

UPDATE ORA 22.00 – Rusia nu a fost invitată la summitul ucrainean din Elveția, afirmă ambasada

Rusia nu a fost invitată la summitul planificat pentru Ucraina din Elveția, a confirmat pentru CNBC un purtător de cuvânt al ambasadei Rusiei în Elveția.

„Partea elvețiană nu a trimis Rusiei o invitație la conferință. În același timp, poziția noastră este bine cunoscută. Chiar dacă primim o invitație la un astfel de eveniment, partea rusă nu o va accepta”, a declarat Vladimir Khokhlov, secretar de presă la ambasadă.

Acest lucru este în concordanță cu comentariile făcute anterior de purtătorii de cuvânt ruși, care au declarat că țara nu se va alătura summitului propus și că acesta este sortit eșecului fără participarea Moscovei.

Recomandări

DUCESA SOPHIE VIZITEAZĂ UCRAINA
CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
MELONI CANDIDEAZĂ LA EUROPARLAMENTARE

UPDATE ORA 21.00 – Numărul morților și răniților în rândul civililor din Ucraina a crescut brusc în martie, potrivit organismului ONU pentru drepturile omului

Numărul deceselor și al răniților în rândul civililor din Ucraina a crescut cu 20% în luna martie a acestui an, comparativ cu februarie, se arată într-un raport publicat marți de organismul ONU pentru drepturile omului.

Cel puțin 604 civili au fost uciși sau răniți în cursul lunii, a constatat Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina. Printre aceștia se numără cel puțin 57 de copii, număr dublu față de luna precedentă, a adăugat aceasta.

UPDATE ORA 19.00 – Elveția nu a invitat Rusia la summitul pe tema Ucrainei

Elveția nu a invitat Rusia la summitul pe tema Ucrainei pe care intenționează să îl găzduiască, iar Moscova nu va participa, a anunțat marți agenția de presă RIA, care a citat ambasada rusă din Elveția.

UPDATE ORA 18.00 – Agenția militară de spionaj a Ucrainei a reiterat că Kievul nu întreprinde nicio acțiune militară împotriva instalațiilor nucleare

Agenția militară de spionaj a Ucrainei a reiterat că Kievul nu întreprinde nicio acțiune militară împotriva instalațiilor nucleare, în contextul în care Rusia a lansat noi acuzații privind atacuri cu drone asupra centralei nucleare ocupate din Zaporojie.

Poziția Ucrainei este clară și fără echivoc; nu comitem nicio acțiune militară sau provocare asupra instalațiilor nucleare”, a declarat Andriy Iusov, un purtător de cuvânt al serviciului de informații militare al Ucrainei, la televiziunea națională.

UPDATE ORA 17.00 – Doi morți în urma unui bombardament în satul rusesc, potrivit guvernatorului local

O femeie și un copil au fost uciși de bombardamente în satul rusesc Klimovov, a anunțat guvernatorul regiunii.

Aleksandr Bogomaz, guvernatorul regiunii Briansk, a afirmat că bombardamentele de artilerie au fost efectuate de teroriștii ucraineni”.

Scriind pe Telegram, el a spus: Lovitura a fost dată chiar în centrul satului. Din păcate, există morți: o femeie și un copil. Potrivit informațiilor preliminare, trei civili au fost răniți. Aceștia primesc acum asistență medicală. Ca urmare a atacului terorist, o clădire rezidențială a luat foc. Mai multe mașini particulare au fost parțial avariate. Investigația zonei care a fost atacată continuă. Serviciile operative și de urgență lucrează la fața locului.”

UPDATE ORA 16.00 – O dronă ucraineană a atacat marți centrala nucleară Zaporojie

O dronă ucraineană a atacat marți centrala nucleară Zaporojie, situată în partea Ucrainei controlată de Rusia , la doar 10 minute după ce reprezentanții misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au trecut pe acolo, a anunțat agenția de presă RIA.

RIA a citat comentariile conducerii centralei, numită de ruși, cu privire la atacul în care, potrivit Rusiei, a fost lovită o clădire a unui centru de pregătire din apropierea centralei.

UPDATE ORA 15:45 – Cel puțin 16 persoane au fost rănite în atacul Rusiei asupra orașului ucrainean Poltava

Șeful administrației militare regionale ucrainene Poltava, Philip Pronin, a declarat că cel puțin 16 persoane au fost rănite, inclusiv patru copii, după ce Rusia a atacat regiunea cu rachete antiaeriene.

„Câteva persoane continuă să primească tratament în unitățile medicale. Un pacient este în stare gravă, mai mulți sunt în stare moderată, li se oferă toată asistența necesară”, a declarat el pe Telegram.

„Din cauza atacului inamic, peste 9.000 de consumatori casnici și 120 de consumatori legali din comunitățile Poltava și Șcherbaniv au rămas temporar fără energie electrică pe timp de noapte.

„Lucrătorii din domeniul energiei au restabilit deja alimentarea cu energie electrică în toate localitățile, cu excepția clădirii parțial distruse”, a adăugat el.

UPDATE ORA 15:00 – Kievul afirmă că trupele rusești au ucis 54 de prizonieri de război ucraineni

Biroul procurorului general ucrainean investighează 27 de cazuri legate de uciderea a 54 de prizonieri de război, potrivit lui Iuriy Belousov, șeful departamentului său pentru combaterea crimelor comise în timpul unui conflict armat. Un tribunal din Ucraina a condamnat deja primul militar rus pentru uciderea unui prizonier de război în regiunea Cernihiv.

Belousov a declarat că s-a confirmat anterior că această crimă a avut loc în apropiere de Krynyk, în regiunea Kherson, dar că detaliile sunt încă în curs de verificare.

De asemenea, el i-a îndemnat pe membrii familiilor să nu anunțe prematur numele celor morți.

UPDATE ORA 14:20 – Rusia susține că bombardamentele ucrainene din Kherson au ucis trei persoane

Șeful regional instalat de Rusia în regiunea ocupată Kherson din Ucraina afirmă că trei persoane au fost ucise din cauza bombardamentelor ucrainene de cu o zi înainte.

„În seara zilei de 8 aprilie, militanții au tras asupra unei clădiri de apartamente din Kakhovka, pe strada Liteinaya. Ca urmare, două persoane au murit, una a fost internată de urgență la un spital local”, a scris Vladimir Saldo pe Telegram. El a adăugat că, la scurt timp după aceea, a avut loc un „atac terorist” asupra unei clădiri rezidențiale înalte.

„Angajații Ministerului pentru Situații de Urgență au salvat șapte persoane dintr-o casă în flăcări. Din păcate, o persoană a murit”, a spus el.

UPDATE ORA 14:00 – Ucraina demite doi comandanți militari

Deputatul ucrainean Alexey Goncharenko a anunțat pe Telegram demiterea lui Andrei Kovalchuk și Serghei Litvinov, comandanții centrelor de comandă din sudul și, respectiv, vestul armatei ucrainene.

Documentele oficiale privind schimbarea comandanților nu au fost încă publicate. Goncharenko nu a menționat motivul care a stat la baza demiterilor.

În martie, comandantul-șef al forțelor armate, Oleksandr Syrskii, a anunțat schimbări de personal în armata ucraineană.

El a declarat că schimbările se datorează faptului că unele brigăzi „reușesc să rețină atacurile și să mențină pozițiile, în timp ce altele nu”.

UPDATE ORA 13:30 – Ucraina atacă fabrica de aviație a Rusiei din Voronej

Agenția de spionaj militar ucraineană GUR a lovit o unitate de producție primară a unei fabrici rusești de aviație din regiunea Voronej, potrivit unei surse de informații ucrainene, citată de agenția de presă Reuters. Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că două drone au fost doborâte deasupra regiunii.

Sursa a declarat pentru Reuters că a fost lovită fabrica de reparații de aviație 711 din Borisoglebsk, dar nu a oferit detalii despre amploarea pagubelor.

UPDATE ORA 13:00 – Cel mai important diplomat al Marii Britanii se va întâlni cu omologul american pentru a discuta despre Ucraina

Secretarul britanic de Externe David Cameron se va întâlni la Washington cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, pentru a-i presa pe parlamentarii din Congres să adopte un pachet de ajutor atât de necesar pentru Ucraina.

„Succesul pentru Ucraina și eșecul pentru [președintele rus Vladimir] Putin sunt vitale pentru securitatea americană și europeană”, a spus Cameron într-un comunicat. El a adăugat că este important să-i arătăm lui Putin că „agresiunea nu plătește”.

UPDATE ORA 12:45 – China solicită o conferință de pace între Rusia și Ucraina

Ministerul de Externe al Chinei declară că Beijingul sprijină organizarea la timp a unei conferințe între Rusia și Ucraina, care va recunoaște participarea egală a tuturor părților și va discuta toate propunerile de pace pe picior de egalitate.

Ministrul de Externe Wang Yi, care a fost citat de Minister, a făcut aceste remarci într-o întâlnire cu omologul său rus Serghei Lavrov la Beijing.

UPDATE ORA 12:30 – Ucraina spune că a doborât 20 de drone de atac în mai multe regiuni

Comandantul forțelor aeriene ucrainene spune că sistemele de apărare aeriană ale țării sale au distrus 20 de drone de atac lansate de Rusia peste noapte. Dronele au fost distruse peste regiunile Mykolaiv, Odesa și Herson din sud; regiunile centrale Dnipropetrovsk, Poltava și Vinnytsia; și Lviv în vest, a spus Mykola Oleshchuk pe Telegram.

Forțele aeriene au spus că patru rachete au fost lansate de la sistemele de rachete sol-aer S-300, dar nu este clar ce s-a întâmplat cu acele rachete.

Oficialii militari și regionali au declarat că forțele ruse au lansat drone kamikaze Shahed în mai multe valuri, vizând infrastructura critică și instalațiile energetice. Ministerul Energiei al Ucrainei a declarat că echipamentele unei instalații energetice au fost avariate în regiunea Poltava.

UPDATE ORA 10:30 – Moscova afirmă că legăturile cu China au atins un nivel maxim înregistrat după Războiul Rece

Relațiile dintre Rusia și China au atins un nivel „fără precedent”, a declarat marți ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în urma discuțiilor cu omologul său chinez la Beijing.

Lavrov a declarat că cooperarea dintre cele două națiuni „depășește … alianțele politico-militare din timpul Războiului Rece și nu este îndreptată împotriva unei terțe părți”.

În alte știri, autoritățile ruse se luptă pentru a face față inundațiilor masive din sudul țării, mii de case fiind inundate după ce râul Ural, al treilea cel mai lung râu din Europa, a ieșit din matcă vinerea trecută printr-un baraj.

Se așteaptă ca apele să crească astăzi în regiunea Orenburg, punând în pericol părți din capitala regiunii, au raportat agențiile de știri rusești.

UPDATE ORA 9:00 – SUA avertizează asupra unui „joc periculos” la centrala nucleară, în timp ce Franța întrerupe contactul cu Kremlinul

SUA au avertizat împotriva „jocului periculos” al Rusiei după ce clădirea reactorului de la centrala nucleară ocupată Zaporizhzhia din estul Ucrainei a fost avariată într-un atac cu dronă „kamikaze”.

„Ați auzit de la noi înainte de a crede că Rusia joacă un joc foarte periculos cu capturarea militară a centralei nucleare a Ucrainei, care este cea mai mare din Europa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia a lovit până la 80% din centralele electrice convenționale și jumătate din centralele hidroelectrice din Ucraina în ultimele săptămâni, în cele mai puternice atacuri de la începutul războiului, a declarat ministrul ucrainean al energiei, German Galushchenko.

„Până la 80% din producția termică a fost atacată. Mai mult de jumătate din producția hidro și un număr mare de substații”, a declarat Galușcenko jurnaliștilor la Kiev. „Acesta este cel mai mare atac asupra sectorului energetic al Ucrainei” de la începutul războiului, a spus ministrul, adăugând că suspectează că Rusia și-a modificat armele pentru a folosi acum drone explozive și rachete de tip iranian care provoacă mai multe pagube per atac.

Citește și