• Un fost angajat al serviciilor secrete ucrainene, Vasili Prozorov, a fost rănit într-o explozie sub mașina sa la Moscova.
  • Prozorov a suferit răni la picior care nu sunt considerate a fi fatale, conform raportului.
  • Potrivit Radio Europa Liberă, el a lucrat pentru Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) până în 2018 și a declarat ulterior presei din Moscova că a colaborat cu Rusia „din motive ideologice” între aprilie 2014 și momentul în care a părăsit SBU-ul.

UPDATE ORA 15:30 – Un oficial local spune că cel puțin 10 persoane au murit în bombardamentele din Ucraina ocupată de Rusia

Cel puțin 10 persoane, inclusiv copii, au murit după ce un bombardament a lovit vineri seara târziu un oraș ocupat de Rusia în regiunea Zaporizhzhia, în sudul Ucrainei, a declarat un oficial local instalat la Kremlin, acuzând Ucraina pentru atac.

Între timp, oficialii ucraineni au raportat cel puțin trei decese de civili în alte părți ale țării, despre care au spus că au fost rezultatul unor atacuri rusești.

În regiunea Harkov, în nord-est, bombardamentele rusești din timpul nopții au lăsat un bărbat prins sub dărâmături și au rănit și un al doilea bărbat, potrivit guvernatorului local Oleh Syniehubov și serviciilor de urgență ucrainene. Ambii au fost spitalizați, potrivit unei actualizări pe Telegram a serviciului de urgență de stat.

Recomandări

A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
TRUMP ÎL ACUZĂ PE BIDEN
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.
INUNDAȚIILE FAC RAVAGII ÎN BRAZILIA

Oficialii locali ucraineni au raportat că peste o duzină de civili au fost răniți de bombardamentele rusești vineri și în cursul nopții în nordul, sudul și estul țării.

Nu a fost posibil să se verifice imediat afirmațiile lui Balitsky sau ale autorităților ucrainene.

UPDATE ORA 14:30 – Asalturile blindate rusești sporesc presiunea în estul Ucrainei, afirmă șeful armatei

Șeful armatei ucrainene a declarat sâmbătă că situația de pe frontul de est s-a deteriorat în ultimele zile, în condițiile în care Rusia și-a intensificat atacurile blindate și luptele pentru controlul unui sat la vest de orașul devastat Bakhmut.

Declarația generalului-colonel Oleksandr Syrskyi, la mai bine de doi ani de la invazia Rusiei, a evocat starea de spirit din ce în ce mai sumbră de la Kiev, în condițiile în care ajutorul militar american vital pe care Kievul se aștepta să-l primească în urmă cu câteva luni rămâne blocat în Congres.

UPDATE ORA 9:50 – Kievul dezlănțuie drone asupra unui oraș rusesc, în timp ce Putin își bate joc de conferința de pace

Două persoane au fost rănite într-un atac cu drone ucrainene asupra unui oraș rusesc, în timp ce Vladimir Putin a luat în derâdere eventualele discuții de pace pentru a pune capăt războiului.

Apărarea aeriană rusă a doborât patru dintre drone, a precizat el. Una dintre ele a provocat un incendiu de iarbă la periferia orașului Belgorod, în timp ce cealaltă a lovit clădirea administrativă.

Elveția a declarat că va găzdui o conferință de pace în iunie pentru a ajuta la trasarea unei căi spre pace în Ucraina după mai mult de doi ani de lupte. Dar Putin a afirmat că Moscova nu a fost invitată să se alăture discuțiilor, remarcând în același timp recunoașterea elvețiană a faptului că un proces de pace nu poate avea loc fără Rusia.

„Ei nu ne invită acolo. Mai mult, ei cred că nu avem ce face acolo, dar în același timp spun că este imposibil să se decidă ceva fără noi. Ar fi fost amuzant dacă nu ar fi fost atât de trist”, a spus el.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un fost angajat al serviciilor secrete ucrainene a fost rănit la Moscova după ce un dispozitiv aflat sub mașina sa a explodat, scrie Sky News.

Vasili Prozorov a suferit răni la picior, care nu sunt considerate a pune viața în pericol, după ce dispozitivul a explodat în timp ce încerca să-și pornească mașina, potrivit Radio Europa Liberă, citat de presa rusă.

Potrivit RFE, domnul Prozorov a lucrat pentru SBU din Ucraina până în 2018.

În anul următor, el a declarat presei de la Moscova că a colaborat cu Rusia „din motive ideologice” din aprilie 2014 până când a părăsit SBU.