• Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a adresat comunității internaționale un nou apel să se grăbească și să ofere mai multe sisteme de apărare antiaeriană.
  • Zelenski vrea cere comunitățiilor internaționale să înceapă discuții oficiale pentru ca țara sa să intre în Uniunea Europeană și să invite Ucraina să adere la NATO.
  • Volodimir Zelenski: „Încă așteptăm livrările promise Ucrainei”.

UPDATE ORA 22:00 – Ucraina se confruntă cu o situație critică pe frontul de est, din cauza atacurilor ruse intense, a spus șeful armatei

Comandantul superior al Ucrainei a declarat că trupele de la Kiev au căzut înapoi în noi poziții la vest de trei sate de pe frontul de est, unde Rusia a concentrat forțe semnificative în mai multe locații.

Declarația generalului colonel Oleksandr Syrskyi a reflectat deteriorarea poziției Ucrainei în est, pe care Kievul speră că se va stabiliza odată ce va primi livrarea de arme americane în cadrul unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari aprobat săptămâna aceasta.

UPDATE ORA 21:00 – Emiratele Arabe Unite și Ucraina încheie discuțiile privind acordul comercial bilateral

Emiratele Arabe Unite și Ucraina au încheiat negocierile pentru un acord comercial bilateral, potrivit unei declarații comune publicate luni, înaintea semnării sale oficiale.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Acordul de parteneriat economic cuprinzător (CEPA) va elimina sau reduce tarifele pentru o serie de bunuri și produse, va elimina barierele comerciale și va facilita accesul pe piață pentru exportatorii de ambele părți, se arată în comunicat.

În plus, CEPA va „sprijini redresarea Ucrainei și reconstrucția industriilor și infrastructurii cheie, contribuind în același timp la consolidarea lanțurilor de aprovizionare în regiunea (Orientul Mijlociu și Africa de Nord) pentru exporturi majore, cum ar fi cereale, mașini și metale. ”

Comerțul bilateral fără petrol EAU-Ucraina a atins 385,8 milioane de dolari în 2023, cu investiții comune în valoare de aproximativ 360 de milioane de dolari până la sfârșitul anului 2022, acoperind sectoare inclusiv logistică și infrastructură, călătorii și turism și tehnologie avansată.

„Vrem să fim pregătiți pentru următoarea eră a Ucrainei”, a declarat Thani al Zeyoudi, ministrul comerțului exterior din Emiratele Arabe Unite, pentru Reuters.

„(CEPA) este un pas important pentru noi să avem o altă poartă către Europa prin Ucraina”, a spus Zeyoudi, adăugând că acordul va oferi acces potențial pe piață nu numai pentru bunuri, ci și servicii și va permite companiilor din Emiratele Arabe Unite să construiască conectivitate la Uniunea Europeană dacă sau când Ucraina se alătură blocului.”

UPDATE ORA 20:00 – Informațiile americane consideră că Putin probabil nu a ordonat uciderea rivalului său Navalnîi susține raportul

Se spune că agențiile de informații americane au ajuns la concluzia că Vladimir Putin probabil nu a ordonat direct uciderea celui mai proeminent critic al său Alexei Navalnîi, care a murit brusc în celula sa din închisoarea din Arctica în februarie.

Moartea domnului Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, liderul mișcării de opoziție din Rusia, a fost anunțată pe 16 februarie. El a ispășit o pedeapsă cu închisoarea sub acuzația de extremism, pe care comunitatea internațională a condamnat-o ca fiind amăgită pentru a încerca să aducă la tăcere un ghimpe în coasta Kremlinului.

Liderii lumii s-au aliniat pentru a condamna moartea, în timp ce o serie de națiuni – inclusiv Marea Britanie și SUA – au anunțat sancțiuni împotriva celor care se ocupau de închisoarea în care a fost deținut Navalnîi.

UPDATE ORA 19:00 – Putin expune mașinile blindate britanice și tancurile americane capturate după ce au fost capturate în Ucraina

Vladimir Putin a afișat cu mândrie o selecție de tancuri americane și britanice la Moscova, după ce au fost capturați în prima linie în Ucraina.

Un transportor blindat saxon britanic, despre care se crede că a fost dat Ucrainei în 2015, se afla printre vehiculele fotografiate parcate în capitala Rusiei sub bannere roșii cu „Victoria noastră este inevitabilă”.

Ecranul face parte dintr-o expoziție de o lună, care include și un tanc american Bradley, un CV90 suedez și un vehicul blindat de luptă AMX-10RC de fabricație franceză.

UPDATE ORA 18:00 – UE va ancheta pe Meta despre gestionarea dezinformarii ruse

Bruxelles urmează să deschidă o anchetă pe Facebook și Instagram de la Meta Platforms de îndată ce luni, din cauza temerilor că compania nu reușește să facă suficient pentru a contracara dezinformarea din Rusia și din alte țări, a raportat Financial Times.

Autoritățile de reglementare bănuiesc că moderarea lui Meta nu merge suficient de departe pentru a opri difuzarea pe scară largă a reclamelor politice care riscă să submineze procesul electoral, se așteaptă să spună luni Comisia Europeană, potrivit raportului, care a citat două persoane cu cunoștințe în acest domeniu.

Cu toate acestea, nu se așteaptă ca comisia să evidențieze Rusia în declarația sa și va face doar referire la manipularea informațiilor de către actori străini, a informat luni Financial Times.

„Avem un proces bine stabilit pentru identificarea și atenuarea riscurilor pe platformele noastre. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm cooperarea cu Comisia Europeană și să le oferim mai multe detalii despre această activitate”, a spus un purtător de cuvânt al Meta.

UPDATE ORA 16:00 – Tadjikistanul îl convoacă pe ambasadorul rus pentru modul în care Moscova a tratat tadjicii

Ministerul de Externe al Tadjikistanului l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta față de ceea ce a descris drept tratament nedrept al cetățenilor săi de către Moscova, într-o dispută rară între aliații post-sovietici.

Acesta a spus că este serios preocupat de cazurile frecvente în care cetățenii tadjici au fost tratați în mod deliberat negativ.

Ministerul nu a menționat arestarea de către Rusia a mai multor bărbați despre care Moscova a spus că erau din Tadjikistan, în urma unui atac mortal asupra unei săli de concert la marginea capitalei, pe 22 martie.

Ministerul tadjik a declarat într-o declarație separată duminică că aproape 1.000 dintre cetățenii săi care încercau să intre în Rusia au fost blocați pe aeroportul Vnukovo din Moscova din 27 aprilie „fără să le fie asigurate condiții sanitare adecvate”.

Se spune că 27 de tadjici au fost deportați și alți 306 au fost trecuți pe lista persoanelor care urmează să fie deportate din Rusia.

UPDATE ORA 15:00 – Ucraina încearcă să folosească dronele mai eficient, spune Zelenski

Volodymyr Zelenski le-a mulțumit „partenerilor”, afirmând că Ucraina „depune toate eforturile” pentru a folosi dronele mai eficient.

Pe lângă faptul că a postat câteva poze pe X, Președintele ucrainean a spus că dorește să mulțumească oamenilor care antrenează operatorii de drone, precum și „războinicilor noștri pentru eficiența lor”. El a adăugat: „Mulțumesc tuturor celor implicați în producție și celor care asigură o mai bună protecție a cerului ucrainean prin munca lor”.

UPDATE ORA 14:00 – Rusia a luat satul Semenivka, susține Ministerul Apărării

Ministerul rus al Apărării declară că forțele sale au preluat controlul asupra satului Semenivka din regiunea de est Donețk. Ieri, Ministerul a anunțat capturarea unui alt sat, Novobakhmutivka. Ocheretyne, tot în apropiere, a fost un punct focal al luptei în ultimele zile.

Generalul superior al Ucrainei, vorbind duminică, a declarat că luptele s-au intensificat în estul țării, trupele s-au retras în trei zone. Oleksandr Syrskyi a spus că trupele ruse au obținut „anumite succese tactice” în satele Berdichi, Semenivka și Novomykhailivka.

UPDATE ORA 12:00 – Rusiei „îi lipsesc forțele” pentru a lua Harkivul – dar amenințarea trage trupele ucrainene în zonă

Am raportat mai devreme în postarea noastră de ansamblu (postul de la 6.27 am) că Oleksandr Pivnenko, care conduce Garda Națională a Ucrainei, nu exclude o încercare a Rusiei de a viza Harkov – al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. Harkov a fost în centrul atacurilor aeriene recente.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) din SUA evaluează că armata rusă „nu are forțele necesare pentru a ocupa orașul”. Dar comandantul șef al forțelor armate ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a spus că amenințarea unei invazii determină Ucraina să aloce resurse suplimentare pentru apărarea orașului – slăbind forțele din alte părți.

ISW a spus: „Syrskyi a remarcat că forțele ucrainene și-au îmbunătățit recent pozițiile lângă Synkivka (la est de Harkov).” „Eficacitatea în luptă” a rușilor poate fi pusă la îndoială din cauza „incapacității lor de a pune mâna pe Synkivka în ciuda infanteriei în masă repetate și a atacurilor mecanizate”, a spus ISW.

UPDATE ORA 10:30 – Telegram restaurează roboții ucraineni blocați

Telegram a restabilit niște roboți ucraineni blocați. Acestea includ pe cele ale serviciului de securitate și ale ministerului transformării digitale, a spus Kyiv Post pe X.

Serviciul de securitate a spus că Telegram a blocat „în mod nerezonabil” roboții care „s-au opus agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei”.

UPDATE ORA 09:00 – Telegram blochează bot-urile care se opun invaziei rusești în Ucraina

Roboții oficiali care se opun invaziei rusești în Ucraina au fost blocați de aplicația de mesagerie Telegram, a afirmat agenția de spionaj militar din Ucraina. Propriul său bot a fost inclus, a adăugat GUR.

„Astăzi, conducerea platformei Telegram a blocat în mod nejustificat o serie de bots oficiali care se opun agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv principalul bot de informații”, a declarat GUR într-o declarație postată pe Telegram. „În ciuda blocării bot-ului nostru, datele dvs. personale sunt în siguranță”.

Un bot este o bucată de software care poate funcționa pe cont propriu, imitând conversații sau colectând conținut.

Telegram, care are sediul în Dubai, a fost fondată de Pavel Durov, născut în Rusia, care a părăsit Rusia în 2014 după ce a refuzat să se conformeze cererilor guvernului de a închide grupurile de opoziție de pe o altă platformă de socializare. De când a început războiul din Ucraina, în februarie 2022, atât Ucraina, cât și Rusia au folosit aplicația pentru a împărtăși actualizări.

Aproape toate instituțiile media importante, departamentele guvernamentale și personalitățile publice din ambele țări au canale pe Telegram. Serviciul de presă al Telegram nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, potrivit Reuters.

UPDATE 3:00

Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina încă așteaptă livrările promise de aliații săi, îndemnând comunitatea internațională să se grăbească.

În discursul său video nocturn de astăzi, acesta a declarat: „Așteptăm acele volume și anvergură care pot schimba situația de pe câmpul de luptă în interesul Ucrainei”.

De asemenea, el a declarat că a vorbit cu liderul minorității din Camera Reprezentanților din SUA, Hakeem Jeffries, și că a mulțumit Congresului pentru adoptarea pachetului de ajutor mult așteptat pentru Ucraina.

„În conversația mea cu domnul Jeffries, am subliniat că este nevoie de sisteme Patriot și cât mai curând posibil”, a spus el.

Forțele ucrainene se confruntă cu o înrăutățire a poziției în estul țării și așteaptă în continuare livrarea de arme americane.

Dl Zelenskyy a solicitat în mod repetat mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a-și proteja cetățenii și infrastructura, în special sistemele Patriot.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a adresat comunității internaționale un nou apel să se grăbească și să ofere mai multe sisteme de apărare antiaeriană, să înceapă discuții oficiale pentru ca țara sa să intre în Uniunea Europeană și să invite Ucraina să adere la NATO, relatează Reuters.

„Încă așteptăm livrările promise Ucrainei”, a spus el în discursul său video de duminică. „Ne așteptăm la acele cantități și anvergură care pot schimba situația de pe câmpul de luptă în interesul Ucrainei”.

El a spus că tocmai a vorbit cu liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, și a mulțumit Congresului pentru adoptarea pachetului de asistență, dar a adăugat că Ucraina lucrează cu toți partenerii pentru a atinge o viteză a livrărilor care să permită Ucrainei să-și mențină pozițiile și să distrugă planurile de război ale Rusiei.

El a adăugat: „În conversația mea cu domnul Jeffries, am subliniat că sistemele Patriot sunt necesare și cât mai repede posibil”.