• Bombe ghidate rusești au lovit regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, provocând rănirea a șase copii și un adult, precum și avarierea infrastructurii civile și a caselor private.
  • Oficialii locali au confirmat că două dintre copii au suferit răni ușoare la nivelul membrelor, iar ceilalți patru au suferit răni moderate în urma atacului.
  • Regiunea Harkov și orașul Derhachi în special au fost vizate de atacuri aeriene rusești în trecut, iar loviturile au devenit mai intense în ultimele luni, afectând infrastructura civilă și energetică. Moscova neagă că a vizat în mod deliberat civilii.

UPDATE ORA 22.00 – FSB-ul rusesc ucide un presupus agent al serviciilor secrete militare ucrainene, relatează presa de stat

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, cunoscut și sub numele de FSB, a ucis un presupus agent al serviciilor secrete militare ucrainene, a anunțat vineri presa de stat rusă.

Oficialii de securitate au declarat că presupusul agent plănuia o serie de „atacuri teroriste” în Rusia, potrivit unei traduceri pe Google a reportajului agenției ruse de știri Tass, care a citat FSB. Țintele au inclus facilități ale Ministerului rus al Apărării din apropierea Moscovei, potrivit raportului.

UPDATE ORA 21.00 – Rusia promite să se răzbune dacă Ucraina va ataca podul din Crimeea

Rusia a promis vineri că va lansa o „lovitură de răzbunare devastatoare” dacă Ucraina va ataca Crimeea sau foarte apreciatul Pod al Crimeii, care leagă sudul Rusiei de peninsula de la Marea Neagră, potrivit Reuters.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
E GENUL MEU
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
SINGUR PE LUME

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a citat exemple de postări pe rețelele de socializare ale unor oficiali de la Kiev și din Uniunea Europeană, despre care a spus că indică un complot de a ataca podul înainte sau la 9 mai, când Rusia marchează victoria Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial asupra Germaniei naziste.

„Pregătirile pentru un atac asupra acestuia, ceea ce este greu de crezut, se desfășoară acum în mod deschis, cu o bravadă ostentativă și cu sprijinul absolut direct și nerușinat al Occidentului colectiv”.

UPDATE ORA 19.00 – Instituțiile Republicii Cehe au fost vizate de un atac cibernetic rusesc încă de anul trecut, a anunțat vineri Ministerul ceh de Externe

Acesta a precizat că grupul rus APT28, despre care se crede că ar avea legătură cu serviciile de informații militare rusești GRU, a exploatat o vulnerabilitate în programul Outlook al Microsoft, potrivit Reuters. Ministerul a emis declarația sa după ce Ministerul german de Interne a declarat vineri că o serie de atacuri cibernetice atribuibile GRU au vizat social-democrații aflați la guvernare în Germania, precum și sectoarele logistic, de apărare, aerospațial și IT ale țării.

UPDATE ORA 17.00 – Guvernul lituanian a declarat că au existat „afirmații rusești false de sabotaj planificate de o persoană care ar fi intrat în Rusia din Lituania în luna martie”

Vilmantas Vitkauskas, șeful Centrului național de gestionare a crizelor, a declarat că afirmațiile Rusiei potrivit cărora un sabotor ar avea legături cu Lituania sunt false.

El a declarat că nu are nicio informație despre incidentul raportat de Interfax, dar „acest element de a lega acest lucru de un stat NATO” a fost o dezinformare.

„Rusia desfășoară sistematic campanii de dezinformare și provocări de mult timp pentru a crește tensiunile între societăți și aliați și pentru a-și acoperi acțiunile agresive. Această dezinformare răspândită de FSB este un exemplu în acest sens. Unul dintre obiectivele unor astfel de activități agresive este de a influența sprijinul Lituaniei pentru Ucraina. Dezinformarea nu va schimba eforturile Lituaniei de a sprijini Ucraina în lupta sa pentru libertate. Având în vedere că Lituania desfășoară în prezent exercițiul militar Thunder Strike, este posibil să vedem mai multe atacuri de dezinformare de această natură. Îi îndemnăm pe cetățeni să rămână vigilenți, iar pe cei care difuzează informații să fie prudenți în ceea ce privește dezinformarea răspândită de Rusia”, a declarat el.

UPDATE ORA 16.00 – Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a confirmat că forțele de securitate rusești au fost desfășurate în aceeași bază aeriană cu trupele americane din capitala Nigeriei, Niamey

Nu este clar când au fost trimise trupele rusești, care se află în Niger de câteva săptămâni, la baza aeriană 101, situată lângă aeroportul internațional Diori Hamani din Niamey. De asemenea, nu este clar câte trupe se află la sol.

„Baza aeriană 101, unde [se află] forțele noastre, este o bază a forțelor aeriene nigeriene care se află în același loc cu un aeroport internațional din capitală. Rușii se află într-o incintă separată și nu au acces la forțele americane sau acces la echipamentele noastre”, a declarat Austin la o conferință de presă în Honolulu.

UPDATE ORA 15:00 – Rusia va suporta consecințe pentru atacul cibernetic „intolerabil”, avertizează Germania

Rusia va suporta consecințe după ce a fost acuzată de un atac cibernetic „intolerabil” în Germania, a declarat un diplomat de rang înalt.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că hackerii statului rus s-au aflat în spatele unui atac cibernetic de anul trecut care a vizat principalul partid din coaliția de guvernare, social-democrații. Ministerul de Interne a declarat că a văzut dovezi că serverele de e-mail ale unor companii germane au fost afectate în presupusele atacuri.

„Putem atribui acest atac grupului numit APT28, care este dirijat de serviciul de informații militare al Rusiei”, a declarat dna Baerbock. „Acest lucru este absolut intolerabil și inacceptabil și va avea consecințe”.

Reprezentantul interimar al ambasadei Rusiei a fost convocat astăzi de guvernul german în legătură cu presupusul atac cibernetic.

UPDATE ORA 13:30 – Se așteaptă ca Italia să trimită un sistem de apărare antiaeriană în Ucraina

Italia intenționează să anunțe un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina – care va include un sistem de apărare aeriană SAMP/T – potrivit presei italiene. Prim-ministrul Giorgia Meloni va face anunțul oficial la summitul G7 care va avea loc luna viitoare în Puglia, Italia, a relatat site-ul de știri La Repubblica.

Sistemele de rachete antiaeriene Stinger și rachetele cu rază lungă de acțiune Storm Shadow ar urma să fie, de asemenea, incluse în pachet. Acesta va fi cel de-al nouălea pachet de ajutor militar trimis Ucrainei din partea Italiei.

Volodymyr Zelenski a cerut aliaților sisteme de apărare aeriană de înaltă performanță pentru a contracara atacurile aeriene rusești.

Luna trecută, el le-a spus membrilor NATO că ar fi nevoie de cel puțin șapte, deoarece Rusia a intensificat atacurile, în special în estul Ucrainei.

UPDATE ORA 12:30 – Bărbat ucis după ce a plănuit un atac asupra unei instalații de combustibil din Rusia

Un bărbat a fost ucis după ce a plănuit să atace o instalație de depozitare a combustibilului din Rusia, a anunțat Serviciul Federal de Securitate.

Potrivit agenției de știri Interfax, bărbatul plănuia să atace cu explozibili terminalul din regiunea Leningrad. Aceasta a precizat că bărbatul era un cetățean rus care lucra pentru serviciile de informații militare din Ucraina. Acesta ar fi fost împușcat mortal de către agenții de securitate aflați la fața locului.

UPDATE ORA 12:00 – Cinci morți și 17 răniți pe teritoriul Ucrainei în ultima zi

Cel puțin cinci persoane au fost ucise și 17 rănite din cauza loviturilor rusești din ultima zi, potrivit autorităților locale ucrainene. Aproape 15 așezări au fost atacate în regiunea Harkov, a scris guvernatorul Oleh Syniehubov pe Telegram. Un om a murit și 10 persoane au fost rănite.

În orașul Kupiansk, un bărbat de 66 de ani a fost ucis după ce casa sa a fost lovită, iar un alt bărbat de 66 de ani a fost rănit. De asemenea, opt copii și un bărbat de 75 de ani au fost răniți într-un atac în orașul Derhachi. Două persoane au fost ucise, inclusiv un băiat de 12 ani, și două au fost rănite într-un atac asupra satului Memryk, a raportat guvernatorul Vadym Filashkin.

O lovitură asupra orașului Kurakhove a ucis alte două persoane și a rănit două persoane, a scris pe Facebook șeful administrației militare din Kurakhove. Alte două persoane ar fi fost rănite în alte două sate din regiune. O persoană ar fi fost rănită după ce Rusia a lovit 14 așezări, a declarat Oleksandr Prokudin, guvernatorul din Kherson.

Alte regiuni precum Zaporizhzhia și Sumy au fost, de asemenea, ținta unor atacuri recente ale Rusiei, fără a fi raportate victime sau răniți.

UPDATE ORA 10:30 – Căderea unui oraș ucrainean este o chestiune de timp

Căderea orașului Chasiv Yar din regiunea Donețk, aflat în conflict în estul Ucrainei, este probabil doar o chestiune de timp, a declarat un ofițer al serviciilor secrete militare ucrainene.

„Nu astăzi sau mâine, bineînțeles, ci totul depinde de rezervele și proviziile noastre”, a declarat generalul-maior Vadym Skibitsky într-un interviu acordat publicației The Economist.

El a comparat situația din oraș cu cea de la Avdiivka, de unde ucrainenii s-au retras în februarie după ce au fost depășiți numeric. Oficialii ucraineni cred că Moscova vrea să cucerească Chasiv Yar până pe 9 mai, când rușii sărbătoresc Ziua Victoriei.

Dacă vor reuși, acest lucru ar plasa unele dintre cele mai mari orașe controlate de ucraineni din regiunea Donețk în raza de acțiune a artileriei, au declarat ieri analiștii militari de la Black Bird Group – un grup de voluntari din Finlanda. Trupele au descris atacurile rusești din regiune ca fiind constante, dar adesea imprevizibile.

UPDATE ORA 10:00 – Cameron: Ucraina are „dreptul” de a lovi Rusia folosind arme furnizate de Marea Britanie

Lordul Cameron s-a aflat ieri la Kiev, unde a promis un ajutor militar anual de 3 miliarde de lire sterline pentru Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”.

El a adăugat că Ucraina are dreptul de a folosi armele furnizate de Marea Britanie pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei și că depinde de Kiev dacă face acest lucru. „Ucraina are acest drept. În condițiile în care Rusia lovește în interiorul Ucrainei, puteți înțelege foarte bine de ce Ucraina simte nevoia să se asigure că se apără”, a declarat Lordul Cameron.

Ministrul de externe a declarat că sprijinul continuu din partea Marii Britanii va trebui să vină sub formă de ajutor financiar, deoarece „a golit tot ce se poate în ceea ce privește oferirea de echipamente” după ultimul pachet de ajutor militar de 500 de milioane de lire sterline – care a inclus vehicule, bărci, rachete de atac și de apărare aeriană. „O parte din aceste [echipamente] ajung de fapt în Ucraina astăzi, în timp ce mă aflu aici”, a declarat Lordul Cameron.

La Kiev – a doua sa călătorie în calitate de ministru de externe – el s-a întâlnit cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba și cu președintele Volodymyr Zelenski.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Opt copii și un adult au fost răniți după ce bombe ghidate rusești au lovit regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei.

Bombele au lovit infrastructura civilă și case private, rănind cel puțin șase copii și un adult, au declarat oficialii locali.

Casele și infrastructura civilă din orașul Derhachi – un loc frecvent al loviturilor aeriene rusești – au fost avariate din cauza grevei.

„Doi dintre copii au suferit răni ușoare la nivelul membrelor și patru – răni moderate”, a declarat guvernatorul regional Oleh Synehubov pe Telegram.

Harkov, care se află la aproximativ 30 km de granița cu Rusia, și regiunea înconjurătoare au fost mult timp vizate de atacurile rusești, dar loviturile au devenit mai intense în ultimele luni, lovind infrastructura civilă și energetică.

Moscova neagă că a vizat în mod deliberat civilii.