• Guvernul lituanian a declarat că au existat „afirmații rusești false de sabotaj planificate de o persoană care ar fi intrat în Rusia din Lituania în luna martie”.
  • Orice lovitură ucraineană susținută de Occident împotriva podului din Crimeea sau a Crimeei însăși va fi întâmpinată cu o puternică lovitură de răzbunare din partea Rusiei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova.
  • Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a confirmat că forțele de securitate rusești au fost desfășurate în aceeași bază aeriană cu trupele americane din capitala Nigeriei, Niamey.

UPDATE ORA 19:30 – Rusia acuză Marea Britanie de „implicare directă tot mai mare” în război

Ambasada Rusiei în Marea Britanie a calificat remarcile lordului Cameron drept „o confirmare a implicării directe tot mai mari a Regatului Unit” în război.

Într-o vizită la Kiev, ministrul de externe a spus că Ucraina are dreptul de a folosi armele britanice pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei și că depinde de Ucraina dacă să facă acest lucru.

„Ghid de propriile sale scopuri pur politice, inclusiv de considerente electorale oportuniste, guvernul Regatului Unit urmărește în mod constant un curs de escaladare și extindere a geografiei acțiunilor militare”, se arată într-un comunicat al ambasadei Rusiei.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

A continuat: „Când sarcinile Operației Militare Speciale vor fi finalizate, toți cei implicați în grevele asupra orașelor pașnice rusești și în alte acte criminale se vor confrunta cu pedeapsa pe care o merită”.

Oficialii ruși se referă adesea la invazia Ucrainei de către Moscova drept o Operațiune Militară Specială.

UPDATE ORA 19:00 – Introducerea lui Zelenski pe lista de urmăriți a Rusiei este o cerere „disperată” pentru a obține atenție, spune Kievul

Kievul a răspuns la rapoartele anterioare conform cărora Rusia l-a plasat pe Volodymyr Zelenski pe o listă de urmărit.

Ministerul de Externe ucrainean a declarat că a demonstrat „disperarea mașinii de stat și a propagandei ruse, care nu mai au ce să mai inventeze pentru a atrage atenția”.

O declarație a ministerului a continuat: „Dorim să reamintim tuturor că, spre deosebire de anunțurile fără valoare ale Rusiei, mandatul Curții Penale Internaționale de arestare a dictatorului rus Vladimir Putin sub acuzația de crime de război este real și aplicabil în 123 de țări”.

UPDATE ORA 18:30 – SUA „împinge G7” să aprobe pachetul de ajutor de 50 de miliarde de dolari

Grupul celor Șapte Națiuni discută o propunere de a trimite Ucrainei un ajutor de până la 50 de miliarde de dolari (39,9 miliarde de lire sterline), potrivit rapoartelor.

SUA au propus ca banii să fie rambursați cu profiturile extraordinare din activele rusești înghețate în Europa, potrivit Bloomberg.

America îi împing pe alți lideri ai G7 – șefii Marii Britanii, Canadei, Germaniei, Italiei, Franței și Japoniei – să cadă de acord asupra planului atunci când se vor întâlni în iunie.

Dar discuțiile au fost dificile și un acord ar putea dura luni de zile, a raportat Bloomberg, citând oameni familiarizați cu propunerea.

Mișcarea vine după ce Washingtonul a aprobat luna trecută un pachet major de asistență în valoare de 61 de miliarde de dolari, care a fost amânat luni de zile de republicanii din Camera Reprezentanților.

UPDATE ORA 18:00 – Rusia va încerca „câștiguri în sectoare cheie” cu câteva săptămâni înainte ca ajutorul militar al SUA să ajungă în prima linie

Probabil că vor dura săptămâni până când asistența militară americană va ajunge pe prima linie la scară, potrivit unui thinktank american.

Institutul pentru Studierea Războiului a declarat că forțele ruse vor profita de întârziere pentru a încerca să obțină „câștiguri semnificative din punct de vedere operațional în sectoare cheie”, cum ar fi lângă Chasiv Yar și Avdiivka.

Dar dacă aceste câștiguri ar fi realizate, ele nu vor semnala prăbușirea apărării Ucrainei, a spus ISW.

Astăzi, am raportat cât de grele au avut loc lupte în satele din apropierea Avdiivka și Bakhmut, precum și în Chasiv Yar, la vestul lui Bakhmut.

UPDATE ORA 17:30 – Rapoarte: Rusia îl pune pe Zelenski pe lista de urmăriți

Rusia l-a plasat pe Volodymyr Zelenski pe o listă de urmărit, relatează presa de stat rusă.

Moscova a deschis un dosar penal împotriva președintelui ucrainean, potrivit agenției de presă Tass.

A citat baza de date a Ministerului de Interne rus, dar nu a oferit alte detalii.

Rusia a emis mandate de arestare pentru o serie de politicieni ucraineni și europeni de la începutul războiului.

Poliția rusă l-a pus pe o listă de urmărit pentru distrugerea monumentelor din epoca sovietică pe prim-ministrul estonian Kaja Kallas, ministrul culturii al Lituaniei și membri ai parlamentului leton anterior. 

Rusia a emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru procurorul Curții Penale Internaționale, care anul trecut a pregătit un mandat pentru Vladimir Putin pentru crime de război.

UPDATE ORA 17:00 – Pensionar rănit în alte atacuri asupra Harkovului

Un alt atac a fost raportat la Harkov, în urma loviturilor cu drone peste noapte.

Guvernatorul regiunii a declarat că trupele ruse au bombardat zona, lăsând o femeie în vârstă de 74 de ani rănită și care avea nevoie de spitalizare. 

„În urma a cinci lovituri, două blocuri cu două etaje, o casă privată au fost avariate”, a spus Oleg Synegubov. 

A fost lovită și o casă privată. 

UPDATE ORA 16:30 – Fondul de reconstrucție de 500.000 de dolari „dispare”

Aproximativ 498.000 de dolari (396.000 de lire sterline) în fonduri destinate reconstrucției unei suburbii a Kievului puternic deteriorate au „dispărut”, a declarat Serviciul de Audit de Stat al Ucrainei. 

Borodianka, cândva un oraș de 12.000 de locuitori, a suferit distrugeri masive în primele săptămâni ale invaziei Rusiei.

De atunci, banii au fost direcționați către suburbie pentru reconstrucția acesteia, dar un audit al consiliului local a constatat o mare discrepanță legată de ferestrele din plastic-metal, care au fost notate pentru instalare, dar nu au fost puse efectiv.

S-au constatat mai multe pierderi atunci când auditorii au constatat că unele materiale au fost achiziționate și instalate la tarife mai mari decât prețul pieței. 

UPDATE ORA 14.00 – O persoană a fost rănită în urma bombardamentelor de astăzi în Nikopol

UPDATE ORA 11.00 – 2 drone Shahed au lovit peste noapte infrastructura civilă din Harkov

UPDATE ORA 09.00 – Kremlinul îl atacă pe Zelenski, „ticălosul”, în legătură cu negocierile de pace

Un înalt oficial de la Kremlin și aliat al lui Vladimir Putin l-a numit pe președintele Volodimir Zelenski „ticălos”, „prostănac” în legătură cu planurile pentru o conferință de pace în Elveția.

Flecăreala plină de înjurături a lui Dmitri Medvedev vine după ce Zelenski a insistat în mod repetat că Rusia nu este invitată la „summitul de pace” propus în iunie în Elveția, deoarece nu există nicio garanție că Moscova va negocia cu bună credință. Medvedev este fostul președinte al Rusiei, pus la putere ca marionetă pentru dl Putin.

Comentariile domnului Medvedev au fost preluate de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a declarat joi că reuniunea din iunie nu va fi o „conferință serioasă cu așteptări serioase de a obține anumite rezultate” fără prezența Rusiei.

În ciuda rezervelor Kievului, adjunctul șefului serviciilor de informații al țării a avertizat că Ucraina va trebui la un moment dat să intre în discuții directe cu Rusia pentru a pune capăt războiului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Guvernul lituanian a declarat că au existat „afirmații rusești false de sabotaj planificate de o persoană care ar fi intrat în Rusia din Lituania în luna martie”.

Vilmantas Vitkauskas, șeful Centrului național de gestionare a crizelor, a declarat că afirmațiile Rusiei potrivit cărora un sabotor ar avea legături cu Lituania sunt false.

El a declarat că nu are nicio informație despre incidentul raportat de Interfax, dar „acest element de a lega acest lucru de un stat NATO” a fost o dezinformare.

„Rusia desfășoară sistematic campanii de dezinformare și provocări de mult timp pentru a crește tensiunile între societăți și aliați și pentru a-și acoperi acțiunile agresive.

„Această dezinformare răspândită de FSB este un exemplu în acest sens. Unul dintre obiectivele unor astfel de activități agresive este de a influența sprijinul Lituaniei pentru Ucraina. Dezinformarea nu va schimba eforturile Lituaniei de a sprijini Ucraina în lupta sa pentru libertate.

„Având în vedere că Lituania desfășoară în prezent exercițiul militar Thunder Strike, este posibil să vedem mai multe atacuri de dezinformare de această natură. Îi îndemnăm pe cetățeni să rămână vigilenți, iar pe cei care difuzează informații să fie prudenți în ceea ce privește dezinformarea răspândită de Rusia”, a declarat el.

Citește și