• Armata rusă a bombardat localități din regiunile Harkov, Donețk și Cernihov, conform raportului de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
  • Atacurile au avut loc în direcțiile Kupiansk, Novopavlivka, Sivershchyna și Slobozhanschyna, cu multiple orașe și sate afectate.
  • Aviația rusă a efectuat lovituri aeriene în mai multe zone, inclusiv în orașele Harkov și Donețk, provocând pagube materiale și umane în cursul conflictului în curs.

UPDATE ORA 17:00 – Imaginile din satelit arată că Rusia nu mai folosește podul din Crimeea pentru a furniza trupe în Ucraina

Moscova a trecut la utilizarea rutelor de uscat în estul Ucrainei anexate pentru a-și aproviziona linia frontului după atacurile repetate ale Ucrainei asupra podului Kerci, care leagă Rusia continentală de Crimeea.

Analiza imaginilor din satelit arată că podul, pe care Rusia l-a construit după anexarea Crimeei în 2014, aproape că nu are trafic și, prin urmare, ar putea să nu mai reprezinte o țintă militară eficientă pentru trupele ucrainene cu muniție, potrivit analiștilor de la Molfar, cea mai mare agenție privată de informații din Ucraina.

Imaginile realizate de specialiștii în sateliți Maxar ​​arată că aproape niciun tren militar de marfă nu a parcurs linia ferată a podului în peste trei luni.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

În acea perioadă, doar un singur tren de marfă rusesc care transporta aproximativ 55 de vagoane cu combustibil a fost văzut traversând podul pe 29 februarie.

Nu a existat nicio mișcare care să implice mijloace militare rusești pe pod în martie sau aprilie, potrivit lui Molfar. Agenția, cu sediul în Dnipro, a folosit o combinație de imagini ale lui Maxar, numărătoarea vagoanelor și identificarea mărfurilor

UPDATE ORA 15.00 – Ambasadorul german în Rusia a fost rechemat pentru consultări după ce Berlinul a acuzat Moscova de lansarea unor atacuri cibernetice asupra firmelor sale din domeniul apărării

Ambasadorul german în Rusia a fost rechemat pentru consultări după ce Berlinul a acuzat Moscova de lansarea unor atacuri cibernetice asupra firmelor sale din domeniul apărării și aerospațial și a partidului său de guvernământ, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Ambasadorul Alexander Graf Lambsdorff se va întoarce la Berlin în conformitate cu protocolul diplomatic, a declarat purtătorul de cuvânt, la trei zile după ce trimisul Rusiei a fost convocat în semn de protest față de o campanie despre care Berlinul spune că a fost lansată în urmă cu doi ani de un grup legat de agenția de informații militare GRU a Moscovei.

Acuzațiile vin într-un moment de anxietate crescută în Europa cu privire la presupușii hackeri și spioni ruși de la invazia Moscovei în Ucraina în 2022 și în perioada premergătoare alegerilor europene.

UPDATE ORA 14.00 – Ucraina acuză Rusia de „șantaj nuclear” din cauza exercițiilor de înarmare

Planurile Rusiei de a efectua exerciții nucleare tactice nu reprezintă altceva decât un șantaj nuclear continuu, a declarat luni purtătorul de cuvânt al agenției militare de spionaj din Ucraina.

„Nu vedem aici nimic nou, cu excepția efectului informativ și a declarațiilor… Șantajul nuclear este o practică constantă a regimului lui Putin”, a declarat Andriy Iusov la televiziunea națională.

UPDATE ORA 13.00

Pentagonul a declarat luni că muniția de trândăveală Switchblade-600 a AeroVironment Inc. a fost prima armă care a fost confirmată public ca făcând parte din inițiativa Replicator, care are ca scop desfășurarea rapidă a mii de drone militare.

Switchblade-600 a căpătat notorietate deoarece armata ucraineană o folosește pentru a lovi trupele rusești.

În efortul de a spori capacitățile autonome și fără echipaj ale armatei americane, secretarul adjunct al apărării, Kathleen Hicks, a dat startul ideii Replicator, în valoare de 1 miliard de dolari, în luna august. Programul, cu o durată de doi ani, are ca scop integrarea dronelor și a inovațiilor tehnologice în programele de apărare într-un ritm accelerat.

UPDATE ORA 12.00 – Germania nu va fi reprezentată marți la învestirea președintelui rus Vladimir Putin pentru următorul său mandat de șase ani

Germania nu va fi reprezentată marți la învestirea președintelui rus Vladimir Putin pentru următorul său mandat de șase ani, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Relațiile dintre Rusia și Germania, care obișnuia să fie cel mai mare cumpărător de petrol și gaze rusești, s-au deteriorat de la invazia Ucrainei din februarie 2022.

UPDATE ORA 11.00 – Rusia va exersa utilizarea armelor nucleare

Rusia a anunțat că va organiza un exercițiu militar care va include antrenamente pentru utilizarea armelor nucleare tactice, relatează Reuters. Acest lucru vine după ceea ce ministerul apărării a declarat că au fost amenințări provocatoare din partea oficialilor occidentali.

Ministerul Apărării a declarat că exercițiul a fost ordonat de președintele Vladimir Putin și va testa pregătirea forțelor nucleare non-strategice pentru a îndeplini misiuni de luptă.

Exercițiile militare vor include antrenamente pentru pregătirea și desfășurarea în vederea utilizării armelor nucleare non-strategice, a precizat ministerul apărării. Vor participa formațiuni de rachete din districtul militar de sud și forțele navale.

„În timpul exercițiului, vor fi efectuate o serie de măsuri pentru a exersa aspectele legate de pregătirea și utilizarea armelor nucleare non-strategice”, a declarat ministerul apărării. Rusia deține cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume.

UPDATE ORA 10.00

Scris de mână pe o bucată mică de hârtie, acesta este singurul mesaj pe care Halyna și Vasyl Khyliuk l-au primit de la fiul lor Dmytro Khyliuk, cunoscut sub numele de Dima, de când a fost luat de trupele rusești, în urmă cu mai bine de doi ani.

Jurnalistul ucrainean a fost reținut în martie 2022, în timpul ocupării satului său, Kozarovychi, la nord de Kiev. Din câte știu părinții săi, corespondentul de 49 de ani al Agenției ucrainene de informații independente a fost transferat în Rusia, unde este în continuare deținut, deși – potrivit avocatului său – nu a fost niciodată condamnat sau inculpat.

Guvernul ucrainean spune că există mii de persoane ca Dima, civili arestați de Rusia care sunt ținuți în detenție arbitrară de ani de zile. Kievul a confirmat oficial aproximativ 1.700 de cazuri, dar cercetătorii în domeniul drepturilor omului estimează că numărul real este de cinci până la șapte ori mai mare. În total, aproximativ 37.000 de ucraineni – adulți și copii civili, precum și militari – sunt dați dispăruți, potrivit biroului ombudsmanului ucrainean, care spune că oamenii sunt încă capturați în zonele aflate sub ocupație rusă. CNN nu poate verifica în mod independent numărul de deținuți.

ȘTIRE INIȚIALĂ

În direcția Kupiansk, armata rusă a bombardat Synkivka, Petropavlivka, Kotlyarivka din regiunea Harkov. Aviația rusă a efectuat un atac aerian în orașul Harkov, – se arată în raportul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În direcția Novopavlivka, armata rusă a bombardat Heorhiyivka, Kostyantynivka, Vuhledar din regiunea Donețk. Aviația rusă a efectuat lovituri aeriene la Yevhenivka și Yelyzavetivka din regiunea Donețk, – se arată în raportul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În direcțiile Sivershchyna și Slobozhanschyna, armata rusă a bombardat Yeline, Klusy, Semenivka, Oleksandrivka, Mykolayivka din regiunea Cernihiv, Tarasivka din regiunea Sumy. Aviația rusă a efectuat un atac aerian la Hremyach din regiunea Cernihiv, – se arată în raportul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.