• Armele americane vor lovi în interiorul Rusiei în ultimele zile, potrivit unui oficial occidental care a vorbit cu Reuters sub condiția anonimatului.
  • Directiva recent aprobată de Joe Biden permite ca armele americane să fie folosite pentru a lovi forțele ruse care atacă sau se pregătesc să atace, în apărarea Harkov, al doilea oraș al Ucrainei.
  • Directiva lui Biden permite ca armele furnizate de SUA să fie folosite pentru a lovi în interiorul Rusiei.

UPDATE ORA 23:00 – Emmanuel Macron: „Încă din prima zi, rușii au amenințat. Suntem organizați pentru a face față tuturor riscurilor”

Emmanuel Macron: „Încă din prima zi, rușii au amenințat. Suntem organizați pentru a face față tuturor riscurilor. Trimiterea de instructori francezi în Ucraina: Nu este un factor de escaladare în sine”.

UPDATE ORA 21:00 – Încă 3 răniți în urma unui atac cu drone la Nikopol

UPDATE ORA 20:00 – Putin a repetat că Moscova nu ar exclude folosirea armelor nucleare dacă ar simți că suveranitatea sau teritoriul Rusiei este amenințat

Președintele rus Vladimir Putin a repetat că Moscova nu ar exclude folosirea armelor nucleare dacă ar simți că suveranitatea sau teritoriul Rusiei este amenințat. În prima sa conferință de presă cu editorii de rang înalt de la agențiile internaționale de presă, inclusiv Reuters și The Associated Press, de la lansarea invaziei sale la scară largă în Ucraina, Putin a avertizat, de asemenea, asupra riscurilor la care se expun aliații occidentali ai Ucrainei în cazul în care ar furniza arme pentru a ajuta Kievul să se apere.

UPDATE ORA 19:00 – O companie ucraineană de energie electrică cere despăgubiri pentru distrugerea de către Rusia a unui baraj important

Principala companie hidroenergetică din Ucraina declară că a inițiat o procedură pentru a obține despăgubiri pentru distrugerea de către Rusia a barajului și a centralei electrice Kakhovka în urmă cu un an.

Recomandări

ROMÂNIA SE CALIFICĂ ÎN OPTIMI
RUTTE ESTE NOUL SECRETAR GENERAL NATO
U.B.B. ÎN TOP UNIVERSITĂȚI
CE VEZI AZI? COLECȚII COUTURE LA PARIS
ROMÂNIA SE DUELEAZĂ CU SLOVACIA
CUM ÎȘI CRESC AVERILE MILIARDARII?

Compania de stat Ukrhydroenergo a declarat că estimează că pagubele se ridică la aproximativ 2,5 miliarde de euro (2,12 miliarde de lire sterline).

Explozia barajului din 6 iunie 2023 – care a trimis cantități uriașe de apă în zone întinse din sudul Ucrainei și a lăsat mii de oameni fără apă potabilă – a fost întâmpinată cu proteste la nivel mondial și acuzații de crimă de război.

„Acțiunile companiei au ca scop compensarea pierderilor cauzate de distrugerea centralei hidroelectrice Kakhovka”, a declarat Ukrhydroenergo într-un comunicat.

UPDATE ORA 18:00 – Zelenski a avut o primire călduroasă la sosirea sa la sărbătorirea Zilei Z în Normandia

Volodimir Zelenski și prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, au sosit în Normandia pentru un eveniment de comemorare a 80 de ani de la Ziua Z.

Președintele francez Emmanuel Macron l-a întâmpinat pe liderul ucrainean cu o îmbrățișare la sosire, iar președintele a fost aplaudat când s-a dus să își ocupe locul în cadrul evenimentului.

Mai multe alte personalități politice, inclusiv ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, l-au îmbrățișat pe Zelenski în timp ce îl salutau.

Anterior, președintele ucrainean a declarat că este „onorat” să participe la evenimentul aniversar și a spus că va lua parte, de asemenea, la „evenimente și întâlniri importante menite să consolideze țara noastră”.

UPDATE ORA 17:00 – Biden îl ia la țintă pe Putin: Forțele întunecate ale războiului nu dispar niciodată

Joe Biden tocmai s-a adresat mulțimii la comemorarea națională americană a Zilei Z în Normandia, alături de președintele francez Emmanuel Macron.

Președintele american a început prin a povesti despre devastarea și răul dezlănțuit asupra lumii de Hitler și a relatat poveștile unor veterani din public.

„Fiecare dintre ei știa că probabilitatea de a muri era reală, dar au făcut-o oricum”, a spus el.

Biden s-a rugat ca America să nu uite niciodată importanța alianțelor, menționând că NATO este „cea mai mare alianță militară din istoria lumii”.

UPDATE ORA 16:00 – Un tribunal rus începe procesul unui soldat american acuzat de furt de la iubita sa

Procesul unui soldat american acuzat de furt este în curs de desfășurare în orașul Vladivostok, din extremul est al Rusiei.

Sergentul-major Gordon Black a zburat în oraș pentru a-și vedea iubita luna trecută, dar a fost arestat după ce aceasta l-a acuzat că a furat-o, au declarat oficiali americani și ruși.

Bărbatul de 34 de ani, care se afla în concediu la momentul respectiv, riscă până la cinci ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Armata americană a declarat că soldatul nu a primit autorizația oficială de a călători în Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Potrivit agenției ruse de știri RIA, sergentul Black va depune mărturie în timpul procesului și va răspunde acuzațiilor care i se aduc. El a cooperat cu autoritățile, a precizat raportul.

UPDATE ORA 15:05 – Rusia reține un cetățean francez suspectat că a adunat informații militare

Rusia a reținut un cetățean francez sub suspiciunea că ar fi colectat informații despre activitatea militară rusă, au declarat anchetatorii.

Bărbatul vizitase țara în mod repetat de-a lungul mai multor ani, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei.

De asemenea, se spune că acesta ar fi avut întâlniri cu cetățeni ruși. Bărbatul nu a fost numit.

UPDATE ORA 14:40 – Putin afirmă că alegerile din SUA nu vor schimba politica față de Rusia

Este puțin probabil ca rezultatul alegerilor americane din luna noiembrie să aibă vreun impact asupra politicii Washingtonului față de Rusia, a declarat Vladimir Putin.

În comentariile citate de ambasada rusă din Marea Britanie, președintele rus a declarat că Kremlinul „nu crede că vor exista schimbări serioase”.

„Știți foarte bine că evoluțiile actuale din SUA sunt lupte politice interne; ei se ard pe ei înșiși, statul lor și sistemul lor politic”, a spus el.

UPDATE ORA 14:00 – Ungaria va participa la summitul de pace din Ucraina, în pofida relațiilor cu Rusia

Ungaria va participa săptămâna viitoare la un summit pentru pace în Ucraina, care va avea loc în Elveția, în ciuda faptului că Budapesta și-a întărit legăturile cu Moscova.

Ministrul de Externe Peter Szijjarto a confirmat la un forum economic din Sankt Petersburg că țara sa va fi reprezentată la summitul din 15 iunie.

Scopul summitului este de a obține sprijin din partea a zeci de țări pentru propunerea de pace în 10 puncte a lui Volodimir Zelenski, care include retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean. Rusia nu a fost invitată și a catalogat acest summit drept o pierdere de timp.

Ungaria, membră a UE și NATO, s-a opus adesea trimiterii de ajutoare occidentale în Ucraina și a criticat sancțiunile impuse Rusiei.

UPDATE ORA 13:00 – Un incendiu uriaș izbucnește la un hipermarket ucrainean după un atac rusesc

Serviciile de urgență ucrainene s-au luptat în cursul nopții cu un incendiu uriaș la un hipermarket din Kherson, în urma ultimei runde de lovituri rusești asupra orașului.

Guvernatorul regional Oleksandr Prokudinn a declarat anterior că Rusia a lovit cinci zone diferite și a avariat locuințe, hipermarketul și o parcare în regiunea sudică. Nu au fost raportate victime.

Armata ucraineană a declarat în această dimineață că apărarea aeriană a doborât 17 din 18 drone rusești în patru regiuni în timpul unui atac desfășurat în timpul nopții.

UPDATE ORA 12:00 – Un remorcher rusesc a fost distrus în Crimeea, susține Ucraina

Într-o postare pe Telegram, departamentul de informații ucrainean a transmis o înregistrare video cu ceea ce pare a fi o dronă care lovește nava.

Departamentul a identificat nava ca fiind un remorcher rusesc Project 498 Saturn, care este proiectat pentru remorcarea navelor și a structurilor plutitoare.

„Ca urmare a operațiunii din zona de apă a lacului Panskow, o altă navă a invadatorilor ruși a fost distrusă”, se arată în postare.

„Pagube devastatoare provocate de incendii au fost provocate după străpungerea cu succes a liniei de bariere defensive a ocupanților în zona Mării Negre”.

UPDATE ORA 11:25 – Incendiu stins la o uzină petrolieră din Rusia după un atac cu drone

Un incendiu provocat de un atac cu dronă la o uzină petrolieră din Rusia a fost stins, a declarat guvernatorul local. Scriind pe Telegram, Vasily Golubev a declarat că flăcările s-au extins pe 100 de metri pătrați la rafinăria Novoshakhtinsky din Rostov.

„Aproximativ 120 de persoane și 15 echipamente au fost implicate în stingerea incendiului”, a spus el. „Activitatea a fost suspendată din cauza unui atac repetat, iar personalul a fost retras la o distanță sigură”. El a precizat că nu a fost confirmată existența unor morți sau răniți.

Ucraina a lansat în mod repetat atacuri cu drone asupra Rusiei pe parcursul războiului, iar acestea s-au intensificat în ultimele luni.

UPDATE ORA 11:00 – Liderii mondiali se reunesc astăzi la Sankt Petersburg

Pe parcursul acestei săptămâni, Rusia va organiza Forumul economic internațional anual de la Sankt Petersburg. Vladimir Putin urmează să ia cuvântul mâine la summit, dar astăzi, unii dintre liderii celor mai apropiați aliați ai Rusiei se vor întâlni pentru a discuta o serie de subiecte.

Președintele Chinei, Xi Jinping, prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, și președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, se numără printre cei prezenți. Președinții Boliviei și Zimbabwe vor apărea alături de Putin la sesiunea plenară de vineri.

În această dimineață, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat în cadrul forumului că Rusia trebuie să fie integrată în economia globală.

„În ciuda sancțiunilor, trebuie să ne integrăm în economia globală cu cei care sunt pregătiți pentru aceasta”, a declarat dna Nabiullina în cadrul unei discuții de grup.

UPDATE ORA 09:00 – Putin avertizează că Rusia ar putea furniza arme cu rază lungă de acțiune altora pentru a lovi ținte occidentale

Vladimir Putin a avertizat că Rusia ar putea furniza arme cu rază lungă de acțiune altora pentru a lovi ținte occidentale, într-o mișcare de răzbunare pentru aliații din NATO care permit Ucrainei să își folosească armele pentru a ataca teritoriul rusesc. Președintele rus a reafirmat, de asemenea, disponibilitatea Moscovei de a folosi arme nucleare dacă vede o amenințare la adresa suveranității sale.

El a afirmat că demersul SUA și al Germaniei ar submina și mai mult securitatea internațională și ar putea duce la „probleme foarte grave”. „Acest lucru ar marca implicarea lor directă în războiul împotriva Federației Ruse, iar noi ne rezervăm dreptul de a acționa în același mod”, a adăugat Putin.

Putin a susținut că utilizarea unor arme furnizate de Occident implică faptul că personalul militar din acele țări controlează rachetele și selectează țintele și, prin urmare, a spus că Moscova ar putea lua măsuri „asimetrice” în alte părți ale lumii. Armata americană a declarat că nu controlează rachetele pe care le furnizează Ucrainei și nici țintele.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Armele americane vor lovi în interiorul Rusiei în ultimele zile, potrivit unui oficial occidental, scrie Sky News.

Armele au fost folosite sub îndrumarea recent aprobată de Joe Biden, permițând ca armele americane să fie folosite pentru a lovi în interiorul Rusiei în apărarea Kharkiv, al doilea oraș al Ucrainei.

Oficialul a vorbit cu Reuters sub condiția anonimatului.

Directiva lui Biden permite ca armele furnizate de SUA să fie folosite pentru a lovi forțele ruse care atacă sau se pregătesc să atace.

Citește și