• Președintele Joe Biden i-a cerut vineri scuze lui Volodimir Zelenski pentru întârzierile în acordarea ajutorului din partea SUA, spunându-i liderului ucrainean că „nu vom pleca de lângă tine”.
  • Biden a ținut un discurs în Normandia despre democrație, sugerând că veteranii din Ziua Z ar dori ca SUA să se opună astăzi agresiunii președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.
  • Liderii occidentali au garantat sprijinul pentru Zelenski, care a comparat lupta țării sale împotriva Rusiei cu rezistența forțelor aliate în fața Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE ORA 21:00 – Ucraina stabilizează nordul după un atac surpriză al Rusiei – dar se confruntă cu noi presiuni în est

Ucraina a stabilizat frontul nordic din Kherson după ce Moscova a lansat o ofensivă în urmă cu o lună, datorită mai multor arme și permisiunii de a le folosi pentru a ținti poziții din Rusia. Dar forțele sale sunt întinse în alte părți de-a lungul liniei frontului de 1.000 km și sunt lipsite de apărare împotriva bombelor aeriene planete mortale ale Rusiei.

Un ofițer de rang înalt din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), care poartă indicativul Bankir și care luptă în prezent în regiunea Kharkiv, a declarat pentru CNN că abilitatea de a lovi ținte rusești dincolo de graniță are deja un impact pozitiv.

„Acum este posibil să se desfășoare operațiuni locale de contraatac și să se recucerească teritoriile care, de exemplu, au fost capturate de inamic în urmă cu o săptămână’, a declarat ofițerul SBU.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

În cea mai mare parte a războiului, Ucraina a fost constrânsă atunci când a fost vorba de utilizarea armelor occidentale puternice împotriva Rusiei.

UPDATE ORA 17:00 – Vladimir Putin invocă amintirea Crizei rachetelor din Cuba, mutând nave de război „cu capacitate nucleară” în Cuba

Patru nave rusești vor face o escală la Havana între 12 și 17 iunie, înainte de a face o escală în Venezuela mai târziu în cursul lunii, potrivit oficialilor cubanezi și americani. Fregata Amiral Gorshkov, submarinul cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară Kazan, petrolierul de reaprovizionare Academic Pashin și remorcherul de salvare Nikolai Chiker vor face parte din această vizită, a anunțat think tank-ul american Institute for the Study of War.

Amiral Gorshkov este capabil să transporte rachete hipersonice Zircon, pe care Kremlinul le-a prezentat ca fiind capabile să transporte un focos nuclear. Nu există nicio sugestie că nava va fi echipată cu arme nucleare în timpul vizitei.

În 1962, fostul premier rus Nikita Hrușciov a mutat rachete nucleare la Havana, ceea ce a dus la o confruntare intensă între Moscova și Washington.

Între timp, Putin a amenințat că va riposta împotriva țărilor occidentale care permit Ucrainei să lovească Rusia cu rachetele lor cu rază lungă de acțiune.

UPDATE ORA 13:30 – Putin spune că Rusia nu trebuie să folosească arme nucleare pentru victoria în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu este nevoie să se folosească arme nucleare pentru a oferi victoria Moscovei în Ucraina, cel mai puternic semnal de până acum din partea șeful Kremlinului că nu va avea loc o lovitură nucleară.

Putin, ale cărui forțe au făcut progrese în estul Ucrainei în ultimele luni, a spus că nu vede condițiile pentru utilizarea unor astfel de arme și a cerut oamenilor să nu mai discute despre subiectul nuclear.

Cu toate acestea, Putin, care conduce cea mai mare putere nucleară din lume, a spus că nu exclude modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei, care stabilește condițiile în care astfel de arme ar putea fi folosite.

El a mai spus că, dacă este necesar, Rusia ar putea testa o armă nucleară, deși nu a văzut că este necesar să facă acest lucru în prezent.

Răspunsul lui Putin a venit la o întrebare a lui Serghei Karaganov, un analist rus influent, care a întrebat dacă Putin ar trebui să țină un „pistol nuclear la tâmpla” Occidentului asupra Ucrainei.

„Utilizarea este posibilă într-un caz excepțional – în cazul unei amenințări la adresa suveranității și integrității teritoriale a țării. Nu cred că a venit un astfel de caz. Nu există o astfel de nevoie”, a spus el la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

„Dar această doctrină este un instrument viu și urmărim cu atenție ceea ce se întâmplă în lumea din jurul nostru și nu excludem să facem unele schimbări la această doctrină. Acest lucru este, de asemenea, legat de testarea armelor nucleare.”

UPDATE ORA 11:00 – Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 9 din 13 drone rusești în patru regiuni

Grupurile ucrainene de apărare aeriană și vânătorii de drone mobile au doborât 9 din cele 13 drone rusești în patru regiuni ale țării, au anunțat astăzi forțele aeriene.

Dronele Shahed iraniene au fost doborâte peste regiunea centrală Poltava, regiunile de sud-est Zaporizhzhia și Dnipropetrovsk și regiunea Harkov din nord-est, se arată în comunicat. O rachetă rusă X-59 lansată din regiunea Kursk a Rusiei a fost de asemenea doborâtă.

Serhiy Lysak, guvernatorul regional Dnipropetrovsk, a declarat că atacul de peste noapte cu drone a deteriorat clădiri comerciale și rezidențiale, precum și o linie electrică.

UPDATE ORA 09:30 – Biden și Macron se pregătesc pentru o vizită de stat pentru a discuta despre Ucraina și Israel

Președintele francez Emmanuel Macron îl va găzdui astăzi pe președintele american Joe Biden pentru o vizită de stat marcată de fast și o paradă, precum și discuții despre comerț, Israel și Ucraina.

Cei doi bărbați vor participa la o ceremonie de întâmpinare cu soțiile lor la emblematicul Arc de Triumf și la o paradă pe Avenue des Champs-Elysees înainte de întâlnirea formală unde vor discuta politică, probleme și apoi participarea la cină.

Jake Sullivan a spus că discuțiile dintre cei doi vor aborda războiul Rusiei cu Ucraina, războiul Israelului cu Hamas în Gaza, cooperarea în Indo-Pacific și probleme de politică, de la schimbările climatice la inteligența artificială și lanțurile de aprovizionare.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că țările vor anunța un plan de colaborare pentru aplicarea legii maritime, iar Garda de Coastă a SUA și Marina Franceză vor discuta o cooperare sporită.

De asemenea, Biden și Macron vor discuta despre consolidarea NATO și ambii au promis sprijinul țărilor lor pentru Ucraina, deși nu au convenit încă asupra unui plan de utilizare a activelor rusești înghețate pentru a ajuta Kievul. Un oficial al Trezoreriei SUA a declarat marți că Statele Unite și partenerii săi din G7 fac progrese în acest sens.

UPDATE ORA 09:00 – ONU declară că numărul lunar al morților civili din Ucraina crește din ce în ce mai mult

Ucraina a marcat o creștere semnificativă a victimelor civile lunare în luna mai, atingând cel mai înalt punct din aproape un an, a declarat astăzi Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina (HRMMU).

Violența din cauza conflictului a ucis cel puțin 174 de civili și a rănit 690 în Ucraina în mai, cel mai mare număr de victime civile din iunie 2023.

Principalul motiv pentru numărul mare de victime civile a fost folosirea de bombe și rachete aruncate în aer în zonele populate, cum ar fi comunitățile din apropierea frontului și orașul Harkov.

„Peste jumătate dintre victimele din luna mai au avut loc în orașul și regiunea Harkov, unde forțele armate ruse au lansat o nouă ofensivă terestră pe 10 mai”, a declarat Danielle Bell, șefa HRMMU.

Doamna Bell a spus că atacurile din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, au fost mortale și că niciun loc în Ucraina nu este sigur.

„Atacul asupra unui centru comercial și a unei tipografii din orașul Harkov evidențiază vulnerabilitatea gravă a civililor implicați în activități de zi cu zi, unde chiar și sarcinile de rutină, cum ar fi cumpărarea de consumabile pentru a repara casele deteriorate, pot duce la pierderea vieții și a celor dragi”, a spus doamna Bell.

UPDATE ORA 08:30 – SUA ar putea trimite mai multe arme nucleare la granița sa pentru a descuraja adversarii, spune consilierul lui Biden

SUA ar putea fi nevoite să trimită mai multe arme nucleare strategice în următorii ani împotriva amenințărilor tot mai mari din partea Rusiei, Chinei și a altor adversari, a declarat ieri un consilier înalt de la Casa Albă.

Pranay Vaddi, cel mai înalt oficial al Consiliului de Securitate Națională pentru controlul armelor, și-a făcut comentariile într-un discurs despre „o abordare mai competitivă” a controlului armamentului, care a subliniat o schimbare de politică menită să preseze Moscova și Beijingul să inverseze respingerea cererilor SUA pentru discuții privind limitarea arsenalului.

„În absența unei schimbări a arsenalelor adverse, este posibil să ajungem la un punct în anii următori în care este necesară o creștere față de numărul actual de desfășurate. Trebuie să fim pe deplin pregătiți să o executăm, dacă președintele ia această decizie”, a spus el Asociației pentru Controlul Armelor.

„Dacă va veni acea zi, va avea ca rezultat convingerea că sunt necesare mai multe arme nucleare pentru a descuraja adversarii noștri și pentru a proteja poporul american, aliații și partenerii noștri”.

În prezent, SUA aderă la o limită de 1.550 de arme nucleare strategice afișate în temeiul tratatului Noul START cu Rusia, chiar dacă Moscova l-a suspendat anul trecut.

Administrația rămâne angajată față de controlul internațional al armelor și regimurile de neproliferare menite să stopeze răspândirea armelor nucleare, a spus Vaddi.

Dar, a spus el, Rusia, China și Coreea de Nord „toate își extind și își diversifică arsenalele nucleare într-un ritm vertiginos, manifestând puțin sau deloc interes pentru controlul armelor”.

Cei trei și Iranul „cooperează și se coordonează din ce în ce mai mult în moduri care contravin păcii și stabilității, amenință Statele Unite, și exacerba tensiunile din regiune”, a spus el.

Rusia, China, Iran și Coreea de Nord împărtășesc tehnologii avansate de rachete și drone, a spus Vaddi, invocând utilizarea de către Moscova în Ucraina a dronelor iraniene și a artileriei și rachetelor nord-coreene, precum și sprijinul chinez pentru industriile de apărare ale Rusiei.

UPDATE ORA 08:00 – Biden promite un nou ajutor de 225 de milioane de dolari lui Zelenski în discuțiile de la Paris

Președintele american Joe Biden a anunțat un nou ajutor de 225 de milioane de dolari pentru Ucraina, în marginea întâlnirii sale cu președintele Volodymyr Zelenski pentru evenimentele de Ziua Z.

Biden i-a cerut scuze lui Zelensky în prima lor întâlnire față în față de când președintele ucrainean a vizitat Washingtonul în decembrie, când cei doi i-au presat pe republicani să depășească opoziția din partidul lor pentru a sprijini mai mult Ucraina.

„Nu v-ați înclinat, nu ați cedat deloc, continuați să luptați într-un mod care este… pur și simplu remarcabil”, i-a spus Biden liderului ucrainean la începutul întâlnirii lor de vineri. „Nu ne vom îndepărta de tine.”

El a confirmat că semnează vineri o tranșă suplimentară de 225 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să-și reconstruiască rețeaua electrică. Zelensky i-a mulțumit lui Biden pentru sprijinul militar, financiar și umanitar oferit de SUA.

„Este foarte important să rămâi cu noi. Acest sprijin bipartizan al Congresului este foarte important ca în această unitate, Statele Unite ale Americii, toți americanii să rămână cu Ucraina, așa cum a fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cum SUA au ajutat la salvarea de vieți omenești, la salvarea Europei.

UPDATE ORA 07:00 – Zelenski respinge afirmațiile lui Putin despre legitimitatea prezidențială a Ucrainei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a replicat pe Vladimir Putin pentru că a ridicat întrebări cu privire la legitimitatea președinției sale în absența alegerilor în țara devastată de război.

Într-o conferință de presă comună cu președintele francez Emmanuel Macron la Paris, Zelenski a spus: „Legitimitatea președintelui Zelenski nu este doarr recunoscută, ci el este alesul poporului ucrainean”.

„Sunt foarte recunoscător pentru sprijin. Oamenii noștri sunt liberi. Sincer să fiu, pentru asta luptăm (libertate). Sunt recunoscător pentru sprijin”, a spus el. El a adăugat că legitimitatea lui Putin este recunoscută doar de însuși președintele rus.

„Putin se alege singur. Poporul rus este doar o decorație, au doar un actor”, a spus Zelenski, arătând spre alegerile prezidențiale din Rusia.

Ucraina a trebuit să fie supusă alegerilor în martie 2024, după ce primul mandat al lui Zelenski s-a încheiat în mai. Cu toate acestea, legea marțială a fost impusă în urma războiului din Ucraina din februarie 2022, interzicând alegerile în timpul războiului.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Franța va începe să instruiască piloții și mecanicii ucraineni pe avionul de luptă Mirage 2000-5 „în zilele următoare”, a declarat vineri președintele francez Emmanuel Macron.

Macron nu a vrut să ofere detalii suplimentare privind numărul și sursa avioanelor pe care Franța intenționează să le trimită în Ucraina în cadrul unei coaliții de parteneri „dintr-o preocupare pentru eficiență”, a spus el. Antrenamentul va avea loc în Franța, potrivit lui Macron.

„Întotdeauna am avut un mod de a face lucrurile, de a da numere odată ce armele sunt livrate și folosite, este mai eficient și îi anunță mai puțin pe inamicii noștri”, a adăugat el, vorbind alături de președintele Ucrainei la Paris

Presat să ofere detalii cu privire la faptul dacă Franța va desfășura instructori militari în Ucraina, el a spus că încă nu există „niciun tabu” în legătură cu acest lucru.

„Cine am fi noi să cedăm în fața amenințărilor Rusiei care va decide de facto că Ucraina nu are suveranitatea de a invita companii sau instructori (pe teritoriul său)?”. a declarat Macron.

Cu toate acestea, el a adăugat că Franța va trimite în Ucraina aproximativ 20 de experți tehnici din diferite ministere pentru a ajuta la integrarea Kievului în standardele Uniunii Europene.

Separat, firma franco-germană de apărare KNDS a semnat vineri două contracte cu guvernul ucrainean pentru a lansa producția de piese de schimb pentru obuzierele CAESAR și obuzele de artilerie de 155 mm de fabricație franceză în Ucraina.

Citește și