• Statul Major General nu a oferit detalii suplimentare cu privire la consecințele atacului.
  • „Niciuna dintre rachetele noastre lansate nu a fost interceptată de apărarea antiaeriană «extrem de eficientă» a inamicului”, a precizat Statul Major General.
  • Unitățile de rachete antiaeriene S-400 și S-300 au fost atacate în apropiere de orașele Dzhankoi, Chornomorske și Evpatoria ocupate în Crimeea.

UPDATE ORA 22:00 – Zelenski avertizează că retorica pro-rusă este „periculoasă” pentru țările UE

Volodimir Zelenski a avertizat în legătură cu creșterea retoricii pro-ruse în Europa, după ce partidele de extremă dreapta, unele dintre ele simpatizante ale Kremlinului, au câștigat în alegerile din Uniunea Europeană.

„Mi se pare că cel mai important lucru este că oamenii nu au ales retorica populistă pro-rusă. Dar retorica radicală pro-rusă este periculoasă pentru țările dumneavoastră”, a declarat Zelenski la Berlin.

UPDATE ORA 21:00 – Volodimir Zelenski a cerut aliaților să își sporească sprijinul pentru apărarea aeriană a Ucrainei

Președintele Volodimir Zelenski a cerut aliaților să își sporească sprijinul pentru apărarea aeriană a Ucrainei pentru a contribui la protejarea infrastructurii energetice a țării sale.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Luând cuvântul marți la o conferință din Germania privind reconstrucția Ucrainei, Zelenskyy a declarat că Rusia a distrus jumătate din capacitatea de generare a energiei electrice a țării sale. Alte șapte sisteme de rachete Patriot, precum și alte sisteme de apărare aeriană, sunt necesare pentru a permite armatei să protejeze centrele urbane ale Ucrainei de furtuna de rachete, a susținut el.

UPDATE ORA 19:00 – Fostul șef al CENTCOM declară la VOA că Iranul și Rusia au o „căsătorie de conveniență”

Fostul șef al CENTCOM declară la VOA că Iranul și Rusia au o „căsătorie de conveniență”, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la ceea ce Rusia ar putea oferi Iranului în schimbul dronelor și rachetelor. El a spus că ucrainenii ar trebui să poată trage oriunde în interiorul Rusiei care atacă Ucraina „dar cu anumite limite

UPDATE ORA 18:00 – O analiză nu a găsit dovezi de încălcare a drepturilor omului de către Brigada Azov a Ucrainei, deschizând calea pentru ca aceasta să folosească arme și pregătire americană

Regimentul Azov, care are rădăcini de extremă dreapta și ultranaționaliste, face parte din Garda Națională a Ucrainei și a evoluat dintr-un batalion format în 2014 și care a luptat împotriva separatiștilor susținuți de Rusia care au sculptat regiuni separatiste în estul Ucrainei.

Unitatea a afirmat într-o declarație că armele occidentale ar îmbunătăți capacitățile de luptă ale luptătorilor lor și ar salva vieți. Aceasta și-a exprimat recunoștința pentru eforturile depuse pentru ridicarea interdicției, în pofida a ceea ce a descris ca fiind propaganda rusă despre grup.

„Dezinformarea rusă a lucrat în mod activ pentru a discredita Brigada Forțelor Speciale Azov”, încercând să o confunde cu o miliție din 2014 care s-a desființat în 2015, a declarat Departamentul de Stat. „Compoziția Brigăzii Forțelor Speciale Azov este semnificativ diferită”.

UPDATE ORA 17:00 – Zelenski declară în Bundestag că Germania a contribuit la salvarea a mii de vieți, în timp ce AfD refuză discursul

Într-un discurs energic în Bundestag, în ceea ce a devenit de mult timp stilul său caracteristic, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit germanilor pentru sprijinul acordat de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

Zelenskii s-a declarat încrezător în încheierea conflictului prin eforturile comune ale vecinilor europeni ai Ucrainei și ale partenerilor internaționali, spunându-le:

Vom pune capăt acestui război în interesul Ucrainei și în interesul întregii Europe, al nostru, al tuturor. Și în interesul tuturor celor care vin după noi. Vom încheia acest război în condițiile noastre …

UPDATE ORA 16:00 – Submarinul rusesc cu propulsie nucleară Kazan și fregata Amiral Gorshkov exersează utilizarea armelor de înaltă precizie în Oceanul Atlantic

Submarinul rusesc cu propulsie nucleară Kazan și fregata Amiral Gorshkov exersează utilizarea armelor de înaltă precizie în Oceanul Atlantic, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Exercițiile implică lovirea unor ținte de la o distanță de peste 600 km, a precizat acesta într-o declarație raportată de Reuters, și urmează unui exercițiu de tir antiaerian.

UPDATE ORA 15:00 – Ucraina va primi 3,4 miliarde de euro de la UE în această vară, afirmă von der Leyen, iar negocierile de aderare vor începe în curând

Ucraina a îndeplinit toate cerințele de reformă necesare pentru a adera la blocul comunitar, afirmă Președintele Comisiei Europene.

UPDATE ORA 14:30 – Embargoul american asupra Azov a fost ridicat

Brigada ucraineană Azov a anunțat că Washingtonul a decis să îi acorde ajutor militar, după un embargo de zece ani din cauza îngrijorărilor legate de legăturile sale cu cercurile ultranaționaliste. Această unitate este celebrată în Ucraina pentru că a participat la apărarea orașului Mariupol în primele luni ale invaziei rusești, dar este urâtă de Rusia, care îi acuză pe membrii săi că sunt „naziști” care au comis crime de război.

„Ambasada SUA în Ucraina a confirmat că Brigada specială 12 Azov a Gărzii Naționale ucrainene a trecut inspecția cerută de legislația americană și are dreptul de a primi asistență americană”, a declarat brigada pe Telegram, salutând o „nouă pagină” din „istoria” sa.

UPDATE ORA 13:00 – Atacurile rusești asupra rețelei electrice provoacă cea mai gravă criză energetică din timpul războiului din Ucraina

Grevele aeriene au lăsat țara cu mai puțin de jumătate din capacitatea sa de generare a energiei electrice, ceea ce a dus la întreruperi zilnice de energie electrică de 10 ore sau mai mult, o situație despre care experții spun că se va deteriora și mai mult înainte de iarnă.

UPDATE ORA 12:45 – Scholz îndeamnă Occidentul să consolideze apărarea aeriană a Kievului

Cancelarul german Olaf Scholz i-a îndemnat pe aliații săi occidentali să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei, care este extrem de necesară în fața bombardamentelor rusești.

„Ceea ce are nevoie cel mai mult armata ucraineană în prezent sunt munițiile și armele, în special pentru apărarea aeriană”, a declarat el, subliniind că Berlinul a decis să livreze un al treilea sistem de apărare aeriană Patriot. „Aș dori să le cer tuturor celor prezenți astăzi aici să sprijine cu tot ce este posibil inițiativa noastră ucraineană de apărare aeriană”, a spus el.

UPDATE ORA 09:00 – „Trebuie să punem capăt acestei violențe”

Liderii mondiali se vor reuni în Elveția în acest weekend pentru a încerca să stabilească o foaie de parcurs pentru un proces de pace pentru Ucraina, imediat după summitul G7 din Italia, unde democrațiile vor discuta, de asemenea, despre Ucraina, la care va participa și președintele Volodymyr Zelenski.

G7 va discuta modalitățile de utilizare a activelor rusești înghețate pentru a oferi un nou ajutor Ucrainei după invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022.

Zelensky se va îndrepta apoi spre Elveția pentru a se întâlni cu liderii G7 și cu alți lideri sâmbătă și duminică, pentru ceea ce este prezentat ca fiind primul „Summit privind pacea în Ucraina”.

Organizat la cererea Ucrainei, summitul elvețian pentru pace se bazează pe un plan de pace în 10 puncte prezentat de Zelenski la sfârșitul anului 2022. Ucraina speră să obțină un sprijin internațional larg pentru condițiile sale de a pune capăt războiului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele ucrainene au atacat sistemele rusești de rachete antiaeriene S-400 și S-300 în mai multe zone din Crimeea ocupată în noaptea de 10 iunie, a declarat Statul Major General al Ucrainei. Declarația a fost făcută după ce o serie de explozii au fost raportate în peninsulă în timpul nopții.

O unitate de rachete antiaeriene S-400 a fost lovită în apropiere de Dzhankoi, iar alte două unități de rachete antiaeriene S-300 au fost atacate în apropiere de Chornomorske și Evpatoria ocupate, potrivit armatei.

„Niciuna dintre rachetele noastre lansate nu a fost interceptată de apărarea antiaeriană «extrem de eficientă» a inamicului”, a precizat Statul Major General.

„În plus, au fost observate alte detonări de muniție în toate cele trei zone ale pozițiilor de lansare ale diviziilor rusești de rachete antiaeriene”.

Statul Major General nu a oferit detalii suplimentare cu privire la consecințele atacului sau ce armament a fost folosit. Sistemul modern de apărare antiaeriană S-400 Triumph al Rusiei are un preț estimat de aproximativ 1,2 miliarde de dolari.

Patru lansatoare S-400 au fost distruse la jumătatea lunii aprilie, împreună cu alte echipamente, într-un atac asupra unui aerodrom militar rusesc din Crimeea, a anunțat serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR).