- Președintele Joe Biden va aduce peste 300 de noi sancțiuni la summitul G7 din Italia, cu scopul de a izola și slăbi financiar Rusia.
- Negociatorii au concentrat discuțiile pe un împrumut estimat la aproximativ 50 de miliarde de dolari, echivalentul veniturilor anuale din investiții.
- Națiunile occidentale au congelat activele Rusiei în conturi bancare din Europa și SUA ca parte a unui amplu val de sancțiuni impuse după invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin în 2022.
UPDATE ORA 22:00 – Joe Biden va lipsi de la dineul G7 din cauza oboselii
Președintele SUA va lipsi de la cina G7 planificată pentru această seară, au declarat surse diplomatice pentru redactorul nostru de afaceri internaționale Dominic Waghorn.
Advertisment
Dineul oficial este organizat de președintele italian Sergio Mattarella în castelul suveică din Brindisi.
Joe Biden va lipsi din cauza „unui program încărcat și a oboselii”, potrivit publicației italiene la Repubblica.
Recomandări
El se va întoarce mâine în SUA pentru un eveniment în Los Angeles.
UPDATE ORA 21:00 – Planul lui Putin de a aștepta ca sprijinul lumii să se oprească a eșuat, spune Germania
Planul lui Vladimir Putin de a aștepta ca sprijinul internațional pentru ca Kievul să se poticnească a eșuat, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.
Comentariile sale au fost făcute după ce liderii G7 au convenit, în cadrul unui summit din Italia, să ofere sprijin financiar suplimentar pentru Ucraina – inclusiv un acord de împrumut în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari, folosind dobânzi obținute prin intermediul activelor rusești înghețate.
Dl Scholz a declarat că acordul a arătat că națiunile bogate și dezvoltate s-au angajat să ajute Ucraina la mai bine de doi ani de la invazia Moscovei.
UPDATE ORA 20:00 – Atacurile cibernetice rusești devin „mai agresive”, avertizează șeful Microsoft
Atacurile cibernetice rusești „sofisticate” devin „mai agresive”, iar intruziunile ar putea deveni mai greu de prevenit, a avertizat vicepreședintele Microsoft.
Brad Smith a depus astăzi mărturie în fața Comisiei pentru Securitate Internă a Camerei Reprezentanților din SUA, la două luni după un raport dur privind deficiențele gigantului tehnologic în materie de securitate cibernetică.
O transcriere a mărturiei dlui Smith arată că acesta i-a avertizat pe politicienii americani că Agenția de Informații Externe a Rusiei (SVR) „continuă să fie una dintre cele mai bine dotate și mai sofisticate agenții cibernetice din lume”.
El a spus că Microsoft a văzut agenția devenind „mai agresivă” în ultimul an.
SVR nu se mai retrage dintr-un mediu informatic odată descoperit, ci se dublează, ceea ce duce la echivalentul unei „lupte corp la corp” în spațiul cibernetic, a declarat dl Smith.
UPDATE ORA 19:00 – Beijingul protestează față de includerea de către Marea Britanie a unor firme chineze în sancțiunile impuse Rusiei
Beijingul a emis o declarație în care își subliniază opoziția fermă față de decizia Marii Britanii de a include cinci firme chinezești în sancțiunile impuse astăzi Rusiei (vezi postarea de la ora 12.35).
Ambasada Chinei la Londra a declarat că a depus demersuri solemne pe lângă partea britanică.
Sancțiunile au fost un „act unilateral” fără nicio bază în dreptul internațional, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei.
Sancțiunile vizau Hengshui Yuanchem Trading, cu sediul în China, și HK Hengbangwei Electronics, cu sediul în Hong Kong, pentru că ar fi fost sau ar fi fost implicate în „destabilizarea Ucrainei” sau „subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității sau independenței Ucrainei”.
UPDATE ORA 18:00 – SUA și Ucraina vor semna un acord de securitate pe 10 ani la summitul G7
Ucraina și SUA vor semna un acord bilateral de securitate pe 10 ani în cadrul summitului G7 din Italia.
Consilierul pe probleme de securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan, a descris pactul ca fiind un „marker real” al angajamentului SUA față de Ucraina, „nu doar pentru această lună și acest an, ci pentru mulți ani de acum încolo”.
Volodymyr Zelensky a declarat pe rețelele de socializare că documentul este „fără precedent, așa cum ar trebui să fie pentru liderii care susțin Ucraina”.
Acordul nu va angaja trupele americane direct în apărarea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei. Aceasta este o linie roșie trasată de președintele american, care nu dorește ca America să fie atrasă într-un conflict direct cu Moscova, care dispune de arme nucleare.
UPDATE ORA 17:00 – Rusia încetinește ritmul în zona Harkov după ridicarea restricțiilor asupra armelor, afirmă Austin
Înaintarea Rusiei în regiunea ucraineană din zona Harkov încetinește, iar linia frontului se stabilizează după ce o serie de țări înfrățite au ridicat restricțiile privind utilizarea de către Kiev a armelor donate pe teritoriul rusesc, a declarat secretarul american al apărării.
UPDATE ORA 16:00 – Războiul din Ucraina a produs mai multe emisii decât Olanda într-un an, susține un nou raport
Războiul din Ucraina a produs mai multe emisii decât produce Olanda într-un an, potrivit unui nou raport.
Raportul, publicat joi de ministerul ucrainean al mediului în colaborare cu ONG-uri din domeniul climei, susține că războiul, aflat acum în al treilea an, a dus la emiterea a aproximativ 175 de milioane de tone de dioxid de carbon, echivalentul emisiilor anuale produse de 90 de milioane de mașini sau de întreaga țară a Olandei.
UPDATE ORA 15:30 – Papa Francisc și Zelenski se vor întâlni mâine
Papa Francisc se va întâlni mâine cu Volodimir Zelenski la summitul G7 din Italia.
Papa se va întâlni și cu alți lideri mondiali, inclusiv cu președintele francez Emmanuel Macron și cu premierul canadian Justin Trudeau, în timpul vizitei sale la Borgo Egnazia. El va fi, de asemenea, primul papă din istorie care se va adresa unui summit G7.
Papa Francisc și Zelenski s-au mai întâlnit anterior – dar șeful Bisericii Catolice a stârnit critici din partea Kievului la începutul anului când a spus că Ucraina ar trebui să aibă „curajul steagului alb” pentru a negocia încheierea războiului cu Rusia.
Președintele ucrainean a respins comentariile ca fiind o „mediere virtuală”, iar Vaticanul a dat înapoi câteva zile mai târziu, calificând invazia Moscovei drept „nedreaptă”.
UPDATE ORA 14:35 – Marea Britanie emite 50 de noi sancțiuni împotriva Rusiei
Marea Britanie a anunțat 50 de noi sancțiuni împotriva Rusiei, menite să degradeze mașina de război a Moscovei. Printre noile ținte se numără navele din flota din umbră a lui Vladimir Putin, instituțiile din centrul sistemului financiar rusesc și furnizorii care sprijină producția militară a Moscovei.
„Sancțiunile de astăzi au ca scop să perturbe și să crească costurile eforturilor Rusiei de a ocoli sancțiunile Regatului Unit și ale G7 prin intermediul flotei sale din umbră”, se arată într-o declarație a numărului 10, făcând referire la capacitatea Rusiei de a-și vinde în continuare țițeiul în ciuda interdicțiilor anterioare.
„Aceste noi sancțiuni vizează, de asemenea, furnizorii de muniții, mașini-unelte, microelectronică și logistică pentru armata rusă, inclusiv entități cu sediul în China, Israel, Kârgâzstan și Turcia, împreună cu navele care transportă bunuri militare din Coreea de Nord către Rusia.”
UPDATE ORA 13:45 – China face lobby pentru un plan alternativ de pace în Ucraina
China face presiuni asupra națiunilor în curs de dezvoltare pentru a se alătura planului său alternativ de pace pentru Ucraina înaintea summitului pentru pace din Elveția din acest weekend. Până la 90 de state și organizații s-au înregistrat pentru a participa la summitul din acest weekend de la Lucerna, la care Rusia nu a fost invitată.
China, care are legături strânse cu Rusia, a declarat că nu va participa la conferință deoarece nu îndeplinește cerințele Beijingului, inclusiv participarea Rusiei. Diplomați de la Beijing au declarat pentru Reuters că China nu a criticat în mod deschis summitul elvețian și nici nu a cerut în mod direct țărilor să se abțină.
Un diplomat ar fi declarat că Beijingul a spus națiunilor în curs de dezvoltare că reuniunea va prelungi războiul, în timp ce doi diplomați cu cunoștințe directe despre acest subiect au declarat că China a spus națiunilor occidentale că multe țări în curs de dezvoltare s-au aliniat la opiniile sale cu privire la conferință.
UPDATE ORA 12:50 – Statele Unite extind sancțiunile împotriva Rusiei
Statele Unite și-au extins sancțiunile împotriva Rusiei, vizând inclusiv companiile cu sediul în China care vând semiconductori Moscovei, ca parte a unui efort de a reduce finanțarea războiului din Ucraina. Semiconductori au fost găsiți într-o gamă largă de echipamente rusești, de la drone la radiouri, rachete și vehicule blindate, recuperate de pe câmpul de luptă, spun oficialii ucraineni.
Trezoreria SUA a declarat că ridică „riscul unor sancțiuni secundare pentru instituțiile financiare străine care au de-a face cu economia de război a Rusiei”, amenințând efectiv cu revocarea accesului Moscovei la sistemul financiar american.
De asemenea, a mai spus că ia măsuri pentru a restricționa capacitatea Rusiei de a utiliza anumite software și servicii IT din SUA și, alături de Departamentul de Stat, vizează peste 300 de persoane și entități din Rusia și din Asia, Europa și Africa.
UPDATE ORA 12:00 – Ucraina va semna astăzi acorduri de securitate cu SUA și Japonia, afirmă Zelenski
Ucraina va semna un acord de securitate cu SUA și Japonia în marja summitului G7 de astăzi, a declarat Volodymyr Zelenski.
„Acordurile bilaterale de securitate vor fi semnate în timpul întâlnirilor [G7] cu președintele american Joe Biden și cu premierul japonez Fumio Kishida”, a declarat el într-o postare pe rețelele de socializare înainte de summitul din Italia. „Documentul cu Statele Unite va fi fără precedent, așa cum ar trebui să fie pentru liderii care susțin Ucraina”.
Acordurile cu SUA și Japonia erau așteptate, dar detaliile complete ale fiecăruia dintre acorduri nu au fost făcute publice.
UPDATE ORA 11:30 – NATO va lua măsuri drastice împotriva spionilor ruși după sabotaj
Membrii NATO vor lua măsuri mai dure împotriva spionilor ruși după o campanie de activități ostile din partea Moscovei, care include acte de sabotaj și atacuri cibernetice, a declarat șeful NATO.
„Am văzut mai multe exemple de sabotaj, de tentative de incendiere, de atacuri cibernetice, de dezinformare”, a declarat Jens Stoltenberg reporterilor la Bruxelles – unde are loc o reuniune a miniștrilor apărării din NATO.
Stoltenberg a declarat că miniștrii vor discuta, de asemenea, despre modul în care NATO ar putea răspunde, precum și despre cum să protejeze infrastructurile critice maritime și cibernetice, dar și despre „restricții mai stricte asupra personalului rus de informații din întreaga alianță”.
UPDATE ORA 10:50 – Acord apropiat pentru deblocarea activelor rusești înghețate pentru finanțarea Ucrainei
Un acord privind deblocarea valorii activelor rusești înghețate pentru a ajuta la finanțarea Ucrainei ar putea fi încheiat înainte ca liderii G7 să se întâlnească mai târziu, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al SUA.
Dl Sullivan a declarat că s-au făcut deja progrese bune în ceea ce privește problemele majore, inclusiv înghețarea activelor, și că liderii sunt mai uniți ca niciodată.
UPDATE ORA 09:00 – Nouă morți în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului natal al lui Zelenski
Cel puțin nouă persoane au fost ucise și 29 rănite în urma unor lovituri aeriene rusești asupra orașului natal al lui Volodymyr Zelenski, Kryvyi Rih.
Lovitura mortală a avut loc cu doar o zi înainte ca liderii țărilor care sunt unii dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei să discute despre cum să încetinească ofensiva Moscovei.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Președintele Joe Biden va sosi la summitul G7 din Italia cu peste 300 de noi sancțiuni menite să izoleze și mai mult și să slăbească financiar Rusia, scrie CNN.
Negociatorii au concentrat discuțiile pe o sumă a împrumutului de aproximativ 50 de miliarde de dolari, o cifră care ar reprezenta veniturile anuale din investiții – care generează un profit de aproximativ 3 miliarde de euro pe an – pe parcursul a 10 ani.
Națiunile occidentale au înghețat activele Rusiei în conturi bancare situate în Europa și SUA, ca parte a unui val masiv de sancțiuni adoptate după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei în 2022. Sute de miliarde de active sunt înghețate în Europa, cu doar o sumă mică – aproximativ 3 miliarde de dolari – situate în bănci din SUA.
Citește și
- LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 251. Luptele vor continua în vestul Rafah, anunță Comitetul Internațional al Crucii Roșii
- VIDEO. Un manelist a urcat pe scenă lângă Coldplay. Publicul huiduie
- BEC vine cu cifre noi pe alegerile locale-europarlamentare. Se organizează un nou tur de scrutin pentru funcția de primar în data de 23 iunie 2024 în comunele unde există balotaj