• Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a anunțat la summitul pentru pace din Ucraina de la Lucerna, Elveția, un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari pentru sectorul energetic și situația umanitară a Ucrainei, afectată de invazia rusă de 27 de luni.
  • Fondurile includ 500 de milioane de dolari pentru asistență energetică și 324 de milioane de dolari redirecționați pentru reparații urgente ale infrastructurii energetice.
  • De asemenea, asistența umanitară de peste 379 de milioane de dolari va acoperi nevoile de hrană, sănătate, adăpost și servicii de apă, salubritate și igienă.

UPDATE ORA 20:00 – Președintele chilian, Gabriel Boric, critică răpirea de către Rusia a copiilor ucraineni

Președintele chilian, Gabriel Boric, a subliniat necesitatea unor măsuri urgente pentru protejarea civililor în timpul războiului.

Aceasta a venit după ce The Independent a vorbit cu cinci adolescenți răpiți de forțele rusești.

„Copiii de pretutindeni trebuie să fie protejați. Nu putem permite ca nicio țară să răpească sau să sechestreze copii, așa cum face Rusia în prezent cu copiii ucraineni. Civilii nu trebuie să fie afectați. Avem nevoie de acțiuni urgente pentru a le proteja drepturile, pentru că nu pot aștepta”, a declarat Boric.

Recomandări

PUTIN AMENINȚĂ COREEA DE SUD
CÂND VOR FI ALEGERILE PREZIDENȚIALE?
FALCO A INTERZIS DEBARCAREA TURIȘTILOR
RUSIA ATACĂ MASIV UCRAINA
LGBTQ+ SE OPUNE POLITICII LUI ORBAN
SWIFT FACE SELFIE CU CHARLOTTE ȘI GEORGE

„Acest summit reprezintă o rază de speranță și servește drept catalizator pentru promovarea unor dialoguri de pace durabile. Susținem în totalitate comunicatul comun pe care l-am aprobat, iar scopul acestei reuniuni este cu adevărat important.”

UPDATE ORA 18:00 – Zelenski: China ar trebui să comunice direct Ucrainei propunerile sale de pace

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că China ar trebui să comunice Ucrainei propunerile sale de pace privind încheierea războiului cu Rusia în mod direct, în loc să facă acest lucru prin intermediul mass-media.

Liderul ucrainean a făcut acest comentariu la o conferință de presă organizată în Elveția, după un summit internațional pentru a ajunge la un consens asupra modului de a pune capăt războiului.

Zelenski a declarat duminică că participanții la un summit elvețian privind pacea în Ucraina au fost de acord să continue să lucreze în grupuri speciale după aceea și că, odată ce „planurile de acțiune pentru pace” vor fi gata, va fi deschisă calea către un al doilea summit.

„Am căzut de acord să începem să lucrăm în grupuri speciale de după summit la idei, propuneri și evoluții specifice care pot restabili securitatea în diferite aspecte”.

UPDATE ORA 17:00 – Canada plănuiește o reuniune pentru a aborda costul uman al războiului din Ucraina

Canada intenționează să găzduiască o reuniune a miniștrilor de externe în următoarele luni pentru a avansa lucrările privind costul uman al războiului din Ucraina, a declarat duminică premierul canadian Justin Trudeau.

Trudeau a vorbit alături de președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy și de alți lideri la un summit găzduit de Elveția care vizează crearea unei căi spre pace în Ucraina.

UPDATE ORA 16:00 – Putin pune presiune pe Ucraina în timp ce trupele rusești capătă mai mult teren

Ucraina ar trebui să „reflecteze” la apelul lui Vladimir Putin ca Kievul să-și retragă trupele din estul și sudul țării pentru a deschide discuții de pace, în condițiile în care situația sa militară se înrăutățește, a declarat duminică Kremlinul.

„Dinamica actuală a situației de pe front ne arată clar că aceasta continuă să se înrăutățească pentru ucraineni. Este probabil ca un politician care pune interesele țării sale mai presus de interesele sale și ale stăpânilor săi să reflecteze la o astfel de propunere”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Declarația a fost făcută în timp ce Rusia a afirmat că a capturat un alt sat, Zahirne, în sudul Ucrainei.

UPDATE ORA 15:00 – Zelenski spune că ajutorul occidental nu este suficient pentru a „câștiga” războiul

Volodimir Zelenski a declarat că nivelul actual al ajutorului militar occidental trimis țării sale nu este suficient pentru a asigura victoria Kievului în războiul împotriva Rusiei.

„Există ajutor. Există pachete serioase. Este suficient pentru a câștiga? Nu. Este târziu? Da”, a declarat Zelenski reporterilor.

UPDATE ORA 14:00 – Ministrul de Externe al Ucrainei spune că poziția Summit-ului e în conformitate cu dorințele țării

Pozițiile Kievului au fost luate în considerare în comunicatul final pentru un Summit al liderilor mondiali convocat pentru a urmări pacea în războiul dintre Ucraina și Rusia, a declarat duminică Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba.

El le-a spus reporterilor din stațiunea Buergenstock din centrul Elveției că textul este complet și „echilibrat”. El a mai spus că nu au fost discutate planuri alternative de pace la eveniment.

UPDATE ORA 13:00 – Trupele rusești au tras de opt ori în așezările din regiunea Donețk, distrugând 16 case

Armata ucraineană a publicat imagini cu dezastrele provocate de rachetele rusești în Donețk.

Șeful Administrației Militare a Districtului Militar Donețk, Vadym Filashkin, a declarat pe Telegram: „Într-o singură zi, rușii au tras de opt ori în așezările din regiunea Donețk”.

S-a întâmplat când rușii au fost acuzați că au ucis trei locuitori ai regiunii Donețk și au rănit alți cinci sâmbătă.

Filashkin a adăugat că încă 59 de persoane, inclusiv 11 copii, au fost evacuați din prima linie.

UPDATE ORA 12:00 – Trei civili au fost uciși de armata rusă în regiunea Donețk

Armata rusă ar fi ucis trei locuitori ai regiunii Doneţk şi a rănit alţi cinci în ultimele 24 de ore, a declarat un şef militar.

Șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Vadym Filashkin, a scris pe Telegram: „Pe 15 iunie, rușii au ucis trei locuitori ai regiunii Donețk în Ulakly. Alte cinci persoane au fost rănite în timpul zilei.”

El a adăugat: „Numărul total de victime ale Rusiei în regiunea Donețk nu îi include și pe cei uciși și răniți în Mariupol și Volnovakha. #StopRussia #RussiaKillsCivilians.”

Potrivit Filashkin, de la începutul invaziei pe scară largă, Rusia a ucis 1.999 de civili în regiune, iar alți 5.029 de oameni au fost răniți.

Șeful Administrației Regionale de Stat Harkov, Oleh Syniehubov, a adăugat că un alt civil a fost rănit când o casă privată a fost distrusă în satul Petropavlivka, districtul Kupiansk, ca urmare a bombardamentelor.

UPDATE ORA 11:00 – Meloni descrie oferta de încetare a focului a lui Putin ca fiind drept o „propagandă”

Premierul italian Giorgia Meloni a catalogat ofertă de încetare a focului pentru Ucraina a președintelui rus Vladimir Putin drept „propaganda”, în timp ce a încheiat un Summit G7 în care s-a încheiat un acord pentru un împrumut de 50 de miliarde de dolari Ucrainei.

Întrebat despre propunerea de încetare a focului a lui Putin, Meloni a spus că „mi se pare mai mult o mișcare de propagandă decât una reală”.

Președintele rus a declarat vineri că va ordona „imediat” o încetare a focului în Ucraina și va începe negocierile dacă Kievul începe să-și retragă trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova în 2022 și renunță la planurile de aderare la NATO.

UPDATE ORA 10:00 – Aliații occidentali ai Ucrainei stabilesc o agendă în trei puncte pentru a pune capăt războiului

Aliații Ucrainei din Occident care sunt adunați pentru Summit-ul pentru pace din Elveția din acest weekend au lansat proiectul de text al agendei pentru a pune capăt războiului, care este acum la al treilea an.

Intitulat „Comunicat comun privind un cadru de pace în Elveția”, textul precizează: „Acest Summit a fost construit pe discuțiile anterioare care au avut loc pe baza formulei de pace a Ucrainei și a altor propuneri de pace care sunt în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv Carta Națiunilor Unite.”

Acesta solicită siguranța nucleară, securitatea alimentară globală și eliberarea prizonierilor de război ca o viziune comună pentru a aduce pacea și stabilitatea în Ucraina.

Iată principalele puncte:

„În primul rând, orice utilizare a energiei nucleare și a instalațiilor nucleare trebuie să fie sigură, securizată, protejată și ecologică. Centralele și instalațiile nucleare ucrainene, inclusiv centrala nucleară Zaporizhzhia, trebuie să funcționeze în siguranță sub controlul suveran deplin al Ucrainei și în conformitate cu principiile AIEA și sub supravegherea acesteia.

„Orice amenințare sau utilizare a armelor nucleare în contextul războiului în curs împotriva Ucrainei este inadmisibilă.

„În al doilea rând, securitatea alimentară globală depinde de producția și furnizarea neîntreruptă de produse alimentare. În acest sens, navigația comercială gratuită, completă și sigură, precum și accesul la porturile maritime din Mările Negre și Azov sunt esențiale. Atacurile asupra navelor comerciale din porturi și de-a lungul întregului traseu, precum și împotriva porturilor civile și a infrastructurii portuare civile sunt inacceptabile.

„Securitatea alimentară nu trebuie să fie în niciun fel armată. Produsele agricole ucrainene ar trebui furnizate în mod sigur și gratuit țărilor terțe interesate.

„În al treilea rând, toți prizonierii de război trebuie eliberați prin schimb complet. Toți copiii ucraineni deportați și strămutați ilegal, precum și toți ceilalți civili ucraineni care au fost deținuți ilegal, trebuie să fie returnați în Ucraina.

„Credem că atingerea păcii necesită implicarea și dialogul între toate părțile. Prin urmare, am decis să întreprindem pași concreți în viitor în domeniile menționate mai sus, cu angajamentul suplimentar al reprezentanților tuturor părților.”

UPDATE ORA 09:00 – Summit-ul pentru Ucraina se străduiește pentru a ajunge la un consens

Puterile occidentale și țările din restul lumii se vor folosi de a doua zi a Summit-ului major din Elveția pentru a ajunge la un consens privind condamnarea invadării Ucrainei de către Rusia și pentru a sublinia preocupările legate de costul uman al războiului.

Un proiect al declarației finale al Summit-ului văzut de Reuters se referă la invazia Rusiei drept un „război” – o etichetă pe care Moscova o respinge – și solicită restabilirea controlului Ucrainei asupra centralei nucleare Zaporizhzhia și a porturilor sale din Marea Azov.

Moscova prezintă ceea ce numește operațiunea sa militară specială în Ucraina, ca parte a unei lupte mai ample cu Occidentul, despre care spune că vrea să îngenuncheze Rusia. Kievul și Occidentul spun că Rusia poartă un război ilegal de cucerire.

Lideri mondiali, inclusiv vicepreședintele SUA, Kamala Harris, cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron s-au adunat în acest weekend într-o stațiune de munte în încercarea de a consolida sprijinul internațional pentru încheierea războiului.

Mulți lideri occidentali au exprimat condamnarea fermă a invaziei, invocând Cartea ONU în apărarea integrității teritoriale ucrainene și respingând cererile președintelui rus Vladimir Putin pentru anumite părți ale Ucrainei ca o condiție pentru pace.

„Un lucru este clar în acest conflict: există un agresor, care este Putin, și există o victimă, care este poporul ucrainean”, a spus Premierul spaniol Pedro Sanchez.

Unii lideri sunt de așteptat să plece devreme, iar discuțiile de duminică se vor îndrepta către urmărirea unei poziții comune privind necesitatea securității nucleare și alimentare și întoarcerea prizonierilor de război și a copiilor scoși din Ucraina în timpul conflictului.

Consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat reporterilor că Qatar a contribuit la medierea întoarcerii din Rusia a 30 sau mai mulți copii ucraineni la familiile lor.

Kievul spune că aproximativ 20.000 de copii au fost duși în Rusia sau pe teritoriul ocupat de ruși fără acordul familiei sau al tutorilor de la începutul războiului. Moscova respinge acest lucru, spunând că a protejat copiii vulnerabili din zona de război.

Proiectul de comunicat, din 13 iunie, solicită returnarea tuturor copiilor deportați ilegal.

UPDATE ORA 08:00 – Ucraina folosește o apărare flexibilă în timp ce așteaptă ca noi muniții occidentale să ajungă pe front

Puterea de foc ucraineană s-a îmbunătățit de când parlamentarii americani au aprobat un pachet de ajutor militar atât de necesar în această primăvară, deși nu suficient de repede pentru a opri ofensiva rusă în estul Ucrainei.

Deși fluxul de muniții occidentale a micșorat dezavantajul flagrant al artileriei Kievului , forțele Moscovei încă câștigă teren de-a lungul liniei frontale șerpuitoare și probabil că vor continua să facă acest lucru până în timpul verii, când terenul mai uscat și zilele mai lungi nu vor face decât să le ajute.

Ucraina este încă în defensivă în regiunea Donețk , permițând forțelor Moscovei să provoace pierderi grele în timpul rotațiilor trupelor ucrainene și aducându-le mai aproape de rutele cruciale de aprovizionare ucrainene.

UPDATE ORA 07:00 – Zelenski îl critică pe Putin în discursul inaugural la negocierile de pace

Apelând la pace în Ucraina lovită de război, Volodimir Zelenski a condamnat atacul militar și invazia președintelui rus Vladimir Putin în discursul său inaugural la discuțiile de pace aflate în desfășurare în Elveția.

„Putin a luat viețile a mii de oameni pentru a prelua o țară vecină. Nu doresc asta nimănui. Le doresc tuturor popoarelor lumii, fiecărui copil și fiecărei familii să trăiască fără un război. Vreau asta pentru toți ucrainenii. Ucraina are dreptul la pace. La fel ca voi toți”, a spus el aseară.

Liderul ucrainean a explicat și absența Rusiei de la masă, unde nu a fost invitată. „Acum nu există nicio Rusie aici. De ce? Pentru că dacă Rusia ar fi interesată de pace, nu ar fi în război. Trebuie să decidem împreună ce înseamnă o pace justă pentru lume și cum poate fi atinsă într-un mod cu adevărat durabil. Cartea ONU este baza pentru noi”, a spus Zelenski.

„Nimeni nu are dreptul să răpească copiii unei alte națiuni. Nimeni nu are dreptul să submineze pacea. Suntem capabili să asigurăm eficacitatea unor astfel de principii. Sunt importante la nivel global”, a spus el.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a promis sprijinul neclintit al Americii pentru Ucraina și a anunțat ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari pentru sectorul energetic al țării și situația sa umanitară ca urmare a invaziei de 27 de luni a Rusiei.
Harris a făcut anunțul la summitul pentru pace din Ucraina de la Lucerna, Elveția, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Reuters.

Este de așteptat să se adreseze sesiunii plenare a summit-ului la ora 17.30.

„Acest război rămâne un eșec total pentru (președintele rus Vladimir) Putin”, a spus Harris în timpul unei întâlniri bilaterale cu Zelenski.

„Este în interesul nostru să respectăm normele internaționale”, a adăugat ea, promițând sprijinul SUA pentru țară.

Cele 1,5 miliarde de dolari includ 500 de milioane de dolari în noi fonduri pentru asistență energetică și redirecționarea a 324 de milioane de dolari din fonduri anunțate anterior către reparații de urgență a infrastructurii energetice și alte nevoi din Ucraina, a spus biroul vicepreședintelui.

„Aceste eforturi vor ajuta Ucraina să răspundă la cele mai recente atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene prin sprijinirea reparațiilor și refacerii, îmbunătățind rezistența Ucrainei la întreruperile aprovizionării cu energie și punând bazele pentru repararea și extinderea sistemului energetic al Ucrainei”, a spus biroul lui Harris.

Ea a anunțat, de asemenea, asistență umanitară de peste 379 de milioane de dolari din partea Departamentului de Stat și a Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională pentru a ajuta refugiații și alte persoane afectate de război.

Banii sunt pentru a acoperi asistența alimentară, serviciile de sănătate, adăposturile și serviciile de apă, salubritate și igienă pentru milioane de ucraineni.

Harris, care va petrece mai puțin de 24 de ore la adunare, va fi înlocuit de președintele Joe Biden la eveniment. Președintele tocmai își va încheia participarea la summitul G7 din Italia și se va întoarce în Statele Unite pentru a participa la o strângere de fonduri pentru campania sa de realegere din Los Angeles.

Biden s-a întâlnit cu Zelenski atât la summitul G7, unde au semnat un acord bilateral de securitate dintre SUA și Ucraina, cât și în Franța pentru evenimentele din jurul celei de-a 80-a aniversări a invaziei de Ziua Z din cel de-al Doilea Război Mondial.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, va reprezenta Statele Unite la summitul de duminică și va ajuta la stabilirea unor grupuri de lucru pentru returnarea copiilor ucraineni din Rusia și pentru securitatea energetică.

Citește și