• Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că China ar trebui să comunice direct Ucrainei propunerile sale de pace privind războiul cu Rusia, în loc să folosească mass-media.
  • Zelenski a făcut aceste declarații la o conferință de presă în Elveția, după un summit internațional dedicat găsirii unei soluții pentru încheierea războiului.
  • Liderul ucrainean a anunțat că participanții la summit au convenit să lucreze în grupuri speciale pentru a dezvolta idei și propuneri concrete, deschizând astfel calea către un al doilea summit.

UPDATE ORA 21:40 – ‘Nu este momentul potrivit’ pentru a trimite instructori militari în Ucraina, afirmă Canada

Canada a decis să amâne trimiterea de instructori militari în Ucraina, a declarat ministrul său al apărării.

Vorbind cu reporterii după un summit NATO, Bill Blair a declarat că circumstanțele pentru o astfel de mișcare „nu sunt potrivite” în acest moment. „A existat o discuție despre o misiune NATO pentru a spori pregătirea. În momentul de față, circumstanțele nu sunt potrivite pentru a desfășura – în opinia mea – instructori canadieni în Ucraina”, a declarat el.

Canada a ajutat la pregătirea a peste 40.000 de soldați ucraineni din 2015, dar a decis să își retragă contingentul de pregătire din vestul Ucrainei chiar înainte de începerea războiului. Casa Albă a declarat, de asemenea, că nu intenționează să trimită instructori militari americani în Ucraina.

Recomandări

ECHIPA LUI TRUMP
OMAGII PENTRU PAYNE
RĂZBOI ÎN UCRAINA
ATACURI CIBERNETICE
ERDOGAN SE VEDE CU RUTTE
KANYE WEST E ACUZAT

UPDATE ORA 20:00 – Un număr record de aliați NATO vor atinge obiectivul privind cheltuielile de apărare

Se așteaptă ca un număr record de țări NATO să atingă anul acesta obiectivul de cheltuieli de apărare al alianței militare, a declarat secretarul general al acesteia.

În total, peste 20 de aliați NATO vor cheltui cel puțin 2% din PIB pentru apărare, a declarat Jens Stoltenberg.

Cifra estimată marchează o creștere de aproape patru ori față de 2021 în rândul celor 32 de membri. Doar șase națiuni îndeplineau acest obiectiv în acel an, înainte de începerea războiului din Ucraina. Creșterea cheltuielilor reflectă îngrijorarea aliaților occidentali în legătură cu conflictul.

Stoltenberg a făcut acest comentariu în timpul unei vizite la Washington, unde pregătește terenul pentru ceea ce se așteaptă să fie un summit crucial al NATO luna viitoare. Alianța de apărare reciprocă a crescut în forță și în mărime de la invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu doi ani, atât Suedia, cât și Finlanda aderând la aceasta.

UPDATE ORA 18:30 – Navele marinei rusești părăsesc Cuba

Navele marinei rusești au părăsit astăzi capitala Cubei, a anunțat agenția de presă de stat RIA.

O navă de război și un submarin cu propulsie nucleară au sosit la Havana săptămâna trecută și ar fi trebuit să plece astăzi.

Deși sosirea lor nu a fost considerată o amenințare de către Occident, mișcarea a fost considerată o demonstrație de forță a Rusiei pe fondul tensiunilor crescute din cauza războiului din Ucraina.

UPDATE ORA 18:00 – Ucraina trimite drone pentru a ataca o fabrică aflată în adâncul teritoriului rusesc

Patru drone ucrainene ar fi fost doborâte astăzi în timpul unui atac asupra Uzinei Metalurgice Novolipetsk din Rusia. Igor Artamonov, guvernatorul regiunii Lipetsk, a afirmat că o dronă a fost „suprimată”, în timp ce o alta a fost doborâtă deasupra teritoriului industrial din Lipetsk.

Fabrica, care produce produse civile, a continuat să funcționeze în mod normal, potrivit proprietarilor Novolipetsk Steel. Lipetsk se află la aproximativ 250 de mile în interiorul Rusiei continentale.

UPDATE ORA 17:00 – Ucraina „nu poate exclude” ca Rusia să folosească arme nucleare împotriva sa, afirmă un Ministru ucrainean

Vladimir Putin ar putea autoriza utilizarea unei arme nucleare tactice în cazul în care armata rusă se va confrunta cu o înfrângere în Ucraina, afirmă secretarul Consiliului de securitate națională de la Kiev.

Oficialii ruși au lansat frecvent amenințări cu lansarea de arme nucleare de la invazia din Ucraina începută în februarie 2022. Oleksandr Lytvynenko a declarat pentru Times că nu îl vede pe Putin desfășurând arme nucleare cât timp Rusia are avantajul în război.

UPDATE ORA 15.00 – Kremlinul a declarat luni că un summit internațional de pace condus de Kiev asupra Ucrainei că nu a fost invitat să producă rezultate „zero”

Puterile regionale cheie, inclusiv Brazilia, India, Africa de Sud și Arabia Saudită, nu au reușit să semneze un comunicat comun emis la sfârșitul conferinței în care peste 80 de țări și organizații internaționale și-au susținut integritatea teritorială în fața invaziei Rusiei (puteți citiți raportul nostru complet despre comunicat aici).

„Dacă vorbim despre rezultatele acestei întâlniri, atunci acestea se reduc la zero”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Multe țări au înțeles lipsa de perspectivă a oricărei discuții serioase fără prezența țării noastre.”

UPDATE ORA 14.00 – Putin va vizita Coreea de Nord în perioada 18-19 iunie

Vladimir Putin va efectua o vizită de stat în Coreea de Nord între 18 și 19 iunie, la invitația liderului țării Kim Jong-un, a confirmat luni agenția de știri de stat din Coreea de Nord KCNA.

Coreea de Nord pare să se pregătească să-l întâmpine pe Putin, care l-a îmbrățișat pe liderul nord-coreean ca un aliat cheie de când Rusia a devenit ținta sancțiunilor și condamnării internaționale în urma invaziei sale pe scară largă a Ucrainei din februarie 2022.

Avioanele civile au fost eliberate de aeroportul Phenian și există semne de pregătire pentru o posibilă paradă în Piața Kim Il-sung, potrivit rapoartelor, care nu au fost verificate independent de Guardian.

UPDATE ORA 13.00 – Penele de curent de urgență se vor intensifica în săptămânile următoare, avertizează oficialul ucrainean din domeniul energiei

Un înalt oficial ucrainean din domeniul energiei a avertizat că întreruperile programate de curent și pene de curent de urgență se vor intensifica în următoarele săptămâni, după ce un val de atacuri rusești a paralizat producția de electricitate din Ucraina.

„În următoarele câteva săptămâni, situația va fi mult mai dură decât este astăzi”, a declarat șeful operatorului național de rețea Ukrenergo, Volodimir Kydrytsky, într-un interviu difuzat duminică seara în presa de stat.

El a spus că perioadele în care ucrainenii ar putea să nu aibă curent ar putea fi prelungite cu până la 12 ore pe zi și că întreruperile ar putea deveni mai „stringente”.

„Această situație va continua până la sfârșitul lunii iulie”, a spus Kydrytsky, adăugând că întreruperile programate ar putea fi impuse și în perioadele de vârf de consum și ar putea fi „destul de grave”.

UPDATE ORA 12.00 – Letonia a trimis deja primul lot de drone în Ucraina și pregătește un al doilea lot

Letonia a trimis deja primul lot de drone în Ucraina și pregătește un al doilea lot, a declarat ministrul leton al apărării, Andris Spruds, pentru agenția de presă ucraineană Armiyinform.

În februarie, Marea Britanie și Letonia au anunțat că vor conduce noua Coaliție pentru capacitatea de drone, cu scopul de a furniza rapid Ucrainei zeci de mii de drone, care au devenit o capacitate crucială pe câmpurile de luptă ucrainene.

În luna mai, Spruds a declarat că guvernul leton va investi aproximativ 20 de milioane de euro (16,9 milioane de lire sterline) în coaliția privind dronele în acest an și o sumă similară pentru dezvoltarea propriilor capacități de drone ale țării sale.

UPDATE ORA 11.00 – Putin ar putea participa la următorul summit de pace, spune președintele elvețian

O excepție de la embargoul de călătorie impus lui Vladimir Putin, ca urmare a unui mandat de arestare pentru genocid emis anul trecut de Curtea Penală Internațională, „poate fi făcută” dacă liderul rus dorește să participe la următorul summit de pace din Elveția, a declarat președintele țării.

Vorbind după primul summit din weekend, președintele elvețian Viola Amherd a declarat: „Se poate face o excepție. În cazul negocierilor de pace dintre Ucraina și Rusia, aceasta ar putea fi o excepție”.

O declarație similară a fost făcută de ministrul elvețian de externe, Ignazio Cassis. Acesta a mai spus că cea de-a doua conferință privind Ucraina ar putea avea loc înainte de alegerile prezidențiale din SUA, programate pentru luna noiembrie a acestui an.

UPDATE ORA 09.00 – Aproape 80 de țări susțin integritatea teritorială a Ucrainei pentru negocierile de pace

Un total de 78 de națiuni au cerut ca „integritatea teritorială” a Ucrainei să constituie baza oricărui acord de pace care să pună capăt războiului de doi ani cu Rusia, în timp ce Volodimir Zelenski a încheiat două zile de discuții agitate în Elveția.

Aproximativ 100 de delegații, majoritatea țări occidentale, au participat la conferința care a fost prezentată ca un prim pas spre pace. Printre acestea s-au numărat președinți și prim-miniștri din Franța, Germania, Marea Britanie, Japonia, Polonia, Argentina, Ecuador, Kenya și Somalia. Sfântul Scaun a fost, de asemenea, reprezentat, iar vicepreședintele Kamala Harris a vorbit în numele Statelor Unite.

UPDATE ORA 08.00 – Lupte grele pun stăpânire pe orașul ucrainean Vovchansk: Dificil, dar controlat

Soldații ucraineni încearcă să izoleze unitățile rusești care avansează peste granița din apropiere, în Vovchansk, în apropiere de câmpul de luptă din Harkov. În ultimul weekend s-a înregistrat o escaladare masivă a luptelor în regiune.

Bloggerii militari de ambele părți au confirmat lupte grele la o uzină de agregate de la marginea de nord a Vovchanskului.

„Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a declarat că aproximativ 200 de soldați ruși, inclusiv morți și răniți, sunt în prezent izolați în Uzina de Agregate după ce forțele rusești au încercat să traverseze râul Vovcha la est de uzină la o dată nespecificată și au intrat în uzină după ce au intrat sub focul ucrainean”, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa analiză.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că China ar trebui să comunice Ucrainei propunerile sale de pace privind încheierea războiului cu Rusia în mod direct, în loc să facă acest lucru prin intermediul mass-media, scrie The Independent.

Liderul ucrainean a făcut acest comentariu la o conferință de presă organizată în Elveția, după un summit internațional pentru a ajunge la un consens asupra modului de a pune capăt războiului.

Zelenski a declarat duminică că participanții la un summit elvețian privind pacea în Ucraina au fost de acord să continue să lucreze în grupuri speciale după aceea și că, odată ce „planurile de acțiune pentru pace” vor fi gata, va fi deschisă calea către un al doilea summit.

„Am căzut de acord să începem să lucrăm în grupuri speciale de după summit la idei, propuneri și evoluții specifice care pot restabili securitatea în diferite aspecte”.