- Ucraina a revendicat responsabilitatea pentru un atac cu dronă asupra unei instalații petroliere din regiunea rusă Rostov.
- Ungaria și Slovacia și-au oferit sprijinul pentru candidatura lui Mark Rutte la funcția de viitor secretar general al NATO.
- Ministerul de Externe al Coreei de Sud a declarat că prim-vice-ministrul de externe al țării, Kim Hong-kyun, și adjunctul secretarului de stat american, Kurt Campbell, au discutat săptămâna trecută, în cadrul unei convorbiri telefonice de urgență, despre călătoria lui Vladimir Putin în Coreea de Nord.
UPDATE ORA 22:00 – Germania „ține în loc” ultimele sancțiuni ale UE împotriva Rusiei
Germania blochează cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, potrivit unor surse.
Advertisment
Oficialii din cele 27 de țări ale blocului comunitar dezbat de peste o lună pachetul, care ar face operatorii din UE responsabili pentru încălcarea sancțiunilor de către filiale și parteneri.
Ezitarea Germaniei s-a datorat în parte unui dezacord intern între ministerul său de externe și biroul cancelarului, au declarat pentru Reuters diplomați și o sursă familiarizată cu această chestiune.
Recomandări
Blocajul a rămas în pofida eliminării unei clauze pe care Berlinul a considerat-o problematică – una care ar fi obligat filialele să „interzică prin contract reexportul către Rusia și reexportul pentru utilizare în Rusia”.
Eforturile de sancționare ale UE au fost subminate de eludarea prin intermediul țărilor terțe. Includerea acestei clauze ar fi înăsprit și mai mult măsurile blocului.
UPDATE ORA 21:00 – Zelenski anunță încă doi semnatari ai comunicatului de pace
Volodimir Zellenski a anunțat că încă două semnături au fost adăugate la comunicatul său de la Summitul pentru pace.
El a declarat că Organizația Statelor Americane, care reprezintă țările din America de Nord și de Sud, și Antigua și Barbuda au semnat-o.
„Noi privim întreaga lume ca pe egali, iar aceasta este diferența noastră ideologică față de Rusia în relațiile internaționale”, a declarat președintele ucrainean.
„Putin, însă, vrea ca doar vocea sa să conteze, sau a celor pe care îi alege. Aceasta este o viziune a lumii tipic colonială pe care noi, împreună cu toți partenerii noștri, trebuie să o rupem.”
El a declarat că formatul Summitului pentru pace va asigura „un tratament echitabil pentru fiecare națiune”, inclusiv, bineînțeles, pentru Ucraina.
Aproape 80 de țări au aprobat deja comunicatul final, care acoperă măsuri pentru siguranța nucleară, securitatea alimentară și eliberarea prizonierilor și a celor deportați, inclusiv a miilor de copii răpiți de Rusia.
UPDATE ORA 20:00 – Un mort și trei răniți în urma unui bombardament la Donețk
O persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite într-un atac cu obuze rusești în Donețk, a anunțat poliția ucraineană.
Într-o postare pe Telegram, aceasta a precizat că în ultimele 24 de ore au avut loc 2.291 de lovituri în regiunea estică.
Rusia a folosit „aviație, sisteme de salve de rachete și artilerie”, a adăugat aceasta.
UPDATE ORA 19:00 – Putin laudă poziția „echilibrată” a Vietnamului față de război înainte de vizită
Vladimir Putin a lăudat Vietnamul pentru poziția sa „echilibrată” față de războiul din Ucraina, într-un articol de opinie publicat în ziarul Partidului Comunist din Vietnam.
În articolul, programat pentru vizita sa de stat de mâine în Vietnam, liderul rus a aplaudat țara condusă de comuniști pentru că susține „o modalitate pragmatică de a rezolva criza” din Ucraina.
De asemenea, el a afirmat că Rusia și Vietnamul împărtășesc „evaluări similare ale situației din regiunea Asia-Pacific”.
El a spus că energia este „un domeniu de importanță strategică în cooperarea bilaterală” și a citat întreprinderile comune Rusia-Vietnam privind combustibilii fosili în Marea Chinei de Sud și în nordul Rusiei.
Comentariile au fost publicate în ziarul Nhan Dan.
Vietnamul, care urmărește în mod oficial o politică externă neutră în relațiile sale cu marile puteri mondiale, s-a abținut de la a condamna războiul Rusiei din Ucraina.
UPDATE ORA 18:00 – Rusia dispune de „sume semnificative” de fonduri occidentale, pentru a se răzbuna în cazul confiscării veniturilor din activele rusești
Rusia are pe teritoriul său „cantități semnificative” de active și proprietăți occidentale care ar putea fi ținta unor represalii din partea Moscovei dacă Occidentul confiscă veniturile din activele rusești, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova.
Săptămâna trecută, liderii G7 au convenit, în cadrul unui summit desfășurat în Italia, să folosească dobânzile provenite din activele rusești înghețate în Occident pentru a acorda un împrumut de 50 de miliarde de dolari Ucrainei.
Dar Rusia a declarat acum că acțiunea este ilegală și se va întoarce împotriva Occidentului.
„Țara noastră are sume semnificative de fonduri și proprietăți occidentale care se află sub jurisdicția Rusiei; toate acestea pot face obiectul unor politici și acțiuni de retorsiune din partea Rusiei”, a declarat dna Zakharova reporterilor.
„Bineînțeles, nimeni nu vă va dezvălui natura acestor acțiuni de represalii. Dar arsenalul de contramăsuri politice și economice este vast.”
UPDATE ORA 17:00 – Ucraina va relua serviciile de feribot către portul georgian de la Marea Neagră
Compania ucraineană de feriboturi Ukrferry va relua serviciile între portul Chornomorsk de la Marea Neagră și Batumi din Georgia.
Serviciul de feribot a fost întrerupt după invazia rusă din 2022.
Dar acum un feribot a fost programat să plece din Chornomorsk pe 9 iulie și să ajungă în Georgia pe 12 iulie.
Harta rutei publicată de companie arată că feribotul va ocoli în mare măsură Peninsula Crimeea ocupată de Rusia.
Pentru context: Ucraina a deschis anul trecut un coridor spre vestul Mării Negre, după ce forțele sale au reușit să îndepărteze navele militare rusești de acolo, atacându-le cu drone maritime.
Coridorul a permis Ucrainei să își crească exporturile de cereale și metale.
Se speră că reluarea feriboturilor de către Ukrferry va permite Kievului să obțină acces direct la piețele sale din Caucaz și Asia Centrală.
UPDATE ORA 16:00 – Agricultura ucraineană a pierdut miliarde de euro de la invazia rusă
Agricultura ucraineană a pierdut 10 miliarde de dolari (7,8 miliarde de lire sterline) în cei doi ani de la invazia Rusiei, a declarat ministrul ucrainean al agriculturii în exercițiu.
Pierderile includ distrugerea utilajelor, care a costat 5,8 miliarde de dolari (4,5 miliarde de lire sterline), și pagube la fermele de animale, care au costat peste 250 de milioane de dolari (196 de milioane de lire sterline).
„Prețurile globale ale alimentelor au crescut cu aproximativ 35% în 2022″, a declarat Taras Vysotsky, ministrul interimar.
„Situația nu s-a stabilizat până când nu au fost create noi rute de export. Așadar, sectorul agrar ucrainean are nevoie de sprijin pentru a-și reveni.”
Dl Vysotsky a declarat că sunt necesare proiecte pe termen lung care să sprijine agricultura, inclusiv sprijin financiar oferit prin intermediul Facilității UE pentru Ucraina, un instrument financiar dedicat ajutorării Ucrainei.
UPDATE ORA 15:00 – Putin îl duce cu mașina pe prietenul său, Kim Jong Un
Vladimir Putin a fost fotografiat conducându-l pe Kim Jong Un într-o limuzină de lux Aurus, construită în Rusia, în timpul vizitei sale de astăzi la Pyongyang.
Liderul rus i-a dăruit lui Kim o limuzină, un set de ceai și o sabie de amiral, un tip de pumnal, potrivit agenției de presă de stat rusești TASS.
Vizita lui Putin, care are loc în contextul în care ambele națiuni se confruntă cu izolarea internațională, este urmărită îndeaproape de Seul și Washington, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la legăturile lor militare în creștere.
UPDATE ORA 14:00 – Kim: Noul acord cu Rusia este pașnic și defensiv
Kim Jong Un a descris noul acord încheiat între Coreea de Nord și Rusia ca fiind „pașnic și defensiv”. Kim și-a petrecut ziua de astăzi găzduindu-l pe Vladimir Putin la Pyongyang, unde cei doi au purtat discuții îndelungate. Președintele rus a declarat că afacerile mondiale și agenda globală au dominat conversația celor doi.
Kim l-a descris pe omologul său rus ca fiind „cel mai drag prieten al poporului coreean”, spunând că „în acest moment, când întreaga lume este foarte atentă la Pyongyang, unde a sosit misiunea de prietenie din partea Rusiei, mă aflu alături de tovarășii ruși – cei mai cinstiți prieteni și tovarăși ai noștri”.
Coreea de Nord a întins covorul roșu pentru Putin la sosirea sa, cu o ceremonie de bun venit la Pyongyang înainte ca cei doi lideri să facă un schimb de cadouri generoase.
UPDATE ORA 12:30 – Rusia și Coreea de Nord semnează un pact de parteneriat strategic global
Rusia și Coreea de Nord au semnat un nou pact de parteneriat strategic cuprinzător care va servi drept cadru pentru legăturile dintre cele două națiuni.
„Acordul de parteneriat cuprinzător semnat astăzi prevede, printre altele, asistență reciprocă în cazul unei agresiuni împotriva uneia dintre părțile la acest acord”, a declarat Vladimir Putin, citat de agenția de presă de stat TASS.
Kim a numit Rusia „cel mai cinstit prieten și aliat” și s-a referit la dl Putin „cel mai drag prieten al poporului coreean”, potrivit unui raport al agenției de stat RIA. Acordul include o clauză de apărare reciprocă, conform căreia fiecare țară este de acord să o ajute pe cealaltă să respingă o agresiune externă.
Acordul va înlocui tratatele dintre Rusia și Coreea de Nord din 1961 și 2000-2001. Iuri Ușakov, un asistent prezidențial rus, a declarat că pactul este necesar din cauza „evoluției profunde a situației geopolitice din lume și din regiune”.
UPDATE ORA 11:40 – O limuzină, un set de ceai și un pumnal – cadourile lui Putin pentru Kim
Vladimir Putin și Kim Jong Un au făcut schimb de cadouri cu ocazia vizitei președintelui rus în Coreea de Nord. Se pare că Putin i-ar fi dăruit gazdei sale o limuzină construită în Rusia, un set de ceai și un pumnal de amiral, un tip de pumnal.
În schimb, Putin a primit diverse opere de artă care îl înfățișează pe el însuși, inclusiv busturi, potrivit agenției de știri de stat rusești TASS. Limuzina Aurus Senat a început să fie produsă în 2018, după ce dl Putin a însărcinat personal țara sa să aibă propria versiune a unei mașini de lux.
Potrivit site-ului firmei, limuzina este „prima mașină de lux din Rusia” și reprezintă „renașterea potențialului industrial, științific și tehnologic al Rusiei”. Este complet blindată – ceea ce nu este surprinzător, având în vedere că domnul Putin folosește una – și folosește un motor V8 hibrid twin-turbo de 4,4 litri.
UPDATE ORA 10:10 – Incendiile continuă să facă ravagii în Rostov după atacul cu drone
Pompierii continuă să se lupte cu un incendiu în orașul rusesc Azov, în urma atacurilor cu drone de ieri dimineață.
O sursă de informații ucraineană a declarat că loviturile au fost efectuate de serviciul de securitate al Ucrainei și au vizat un depozit de petrol din Azov, situat în regiunea sudică Rostov. Mai multe rezervoare de depozitare a petrolului au fost cuprinse de un incendiu care continuă și astăzi.
„Incendiul din districtul Azov a fost localizat la 3.200 de metri pătrați la ora 5:30 (2:00 GMT)”, au anunțat astăzi pe Telegram serviciile locale de urgență.
Kievul a declarat adesea că vizând infrastructura energetică, militară și de transport a Rusiei subminează efortul militar al Moscovei.
UPDATE ORA 09:00 – Invazia rusă în Ucraina are sprijinul deplin al Coreei de Nord – Kim Jong Un
Kim Jong Un a reafirmat „sprijinul deplin” atât al său, cât și al Coreei de Nord pentru invazia în curs a Rusiei în Ucraina. Kim îl primește astăzi pe Vladimir Putin la Pyongyang, în ceea ce reprezintă prima vizită a Președintelui rus în această țară în ultimii 24 de ani.
Este posibil ca această vizită să remodeleze relațiile dintre cele două națiuni într-un moment în care ambele țări se confruntă cu izolarea internațională. Rusia a atras condamnări la nivel mondial pentru invazia sa în curs de desfășurare în Ucraina, deși dl Kim a sprijinit pe deplin războiul care a început în februarie 2022.
Kim a fost citat de agențiile de știri rusești promițând „sprijinul deplin și solidaritatea țării sale față de guvernul, armata și poporul rus în desfășurarea operațiunii militare speciale în Ucraina pentru a proteja suveranitatea, interesele de securitate și integritatea teritorială”.
UPDATE ORA 08:00 – Putin anunță un nou acord între Moscova și Pyongyang
Vladimir Putin afirmă că Moscova și Pyongyang vor semna un acord care le va consolida legăturile.
Președintele rus se află în Coreea de Nord pentru prima dată în ultimii 24 de ani, în timp ce își consolidează legăturile cu această țară și cu liderul Kim Jong Un.
La începutul discuțiilor sale cu Kim, liderul rus a declarat, în remarci transmise de agențiile de știri de stat rusești TASS și RIA Novosti, că „noul document fundamental va constitui baza legăturilor noastre pentru o perspectivă lungă”.
ȘTIRE INIȚIALĂ
China reprezintă mai mult de 90% din comerțul Coreei de Nord și a fost cel mai de încredere donator de ajutor și aliat diplomatic al acesteia. Dar, după cum demonstrează iminenta vizită a lui Vladimir Putin la Pyongyang, comportamentul statului izolat este din ce în ce mai mult influențat de legăturile sale economice și de securitate cu Rusia.
China se prezintă ca o parte neutră în războiul din Ucraina și spune că nu trimite asistență letală niciuneia dintre părți, spre deosebire de Statele Unite și alte națiuni occidentale.
Marți, Beijingul a declarat că NATO „ar trebui să se angajeze în auto-reflecție, mai degrabă decât în defăimări și atacuri arbitrare la adresa Chinei”.
Pe plan intern, președintele rus Vladimir Putin a încadrat invazia din 2022 ca o mișcare defensivă împotriva unui NATO în expansiune.
„Îi sfătuim (pe cei de la NATO) să înceteze să mai transfere vina și să semene discordie, să nu mai pună gaz pe foc și să instige la confruntare, ci mai degrabă să facă ceva practic pentru soluționarea politică a crizei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, în cadrul unui briefing de presă obișnuit.
Citește și
- Cel mai vechi vin descoperit vreodată în stare lichidă a fost găsit într-o urnă cu rămășițe. De când datează
- Nvidia devansează Microsoft și devine cea mai valoroasă companie publică din lume
- Edward Iordănescu intră în Top 10 selecţioneri ai României
Partenerii noștri