LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 854. Rusia și Ucraina au returnat fiecare 90 de prizonieri de război în cadrul celui mai recent schimb

UPDATE ORA 22:00 – Soldații ucraineni se adună pentru a urmări meciul crunt de la Euro

După cum mulți fani ai fotbalului vor ști, echipa națională masculină a Ucrainei a jucat împotriva Belgiei într-un meci crucial din cadrul Campionatului European din Germania.

Soldații din regiunea Donețk au luat o pauză de la conflictul de acolo pentru a urmări meciul de la Stuttgart – unde suporterii belgieni s-au ridicat în picioare pentru a aplauda când imnul național ucrainean a fost cântat înainte de începerea meciului.

UPDATE ORA 21:00 – Putin are o convorbire telefonică cu președintele interimar al Iranului

Vladimir Putin a avut astăzi o convorbire telefonică cu președintele interimar al Iranului, Mohammad Mokhber, a declarat Kremlinul.

Președintele rus și Mokhber au discutat despre „cooperarea bilaterală reciproc avantajoasă în toate domeniile-cheie”, inclusiv energia și „proiectele de infrastructură la scară largă”.

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat astăzi semnarea unui memorandum cu National Iranian Gas Company (NIGC) pentru furnizarea de gaz rusesc prin conducte către Iran.

UPDATE ORA 20:00 – Biden ar putea permite contractorilor Pentagonului să se desfășoare în Ucraina, afirmă oficiali americani

Se pare că SUA se îndreaptă spre ridicarea interdicției privind desfășurarea contractorilor militari americani în Ucraina, potrivit unui grup de oficiali americani familiarizați cu această chestiune.

Se spune că SUA caută modalități de a accelera întreținerea și repararea sistemelor de armament ale Ucrainei.

Echipamentele care au suferit daune semnificative în luptă trebuie în prezent să fie transportate în afara țării în Polonia, România sau alte țări NATO pentru reparații, ceea ce necesită timp.

Trupele americane sunt, de asemenea, disponibile pentru a ajuta la întreținere și logistică, deși acest lucru se întâmplă doar de la distanță, prin chat video sau telefon securizat.

Un sistem avansat care, potrivit oficialilor, va necesita probabil întreținere periodică este avionul de vânătoare F-16, pe care Ucraina urmează să îl primească în cursul acestui an.

UPDATE ORA 19:00 – David Cameron discută despre Trump și Ucraina în înregistrarea unei convorbiri false lansată de farsori ruși

Niște farsori ruși au difuzat imagini în care David Cameron este păcălit să creadă că vorbește cu un fost președinte ucrainean.

Ministerul Afacerilor Externe (FCDO) a anunțat la începutul lunii iunie că „au fost schimbate mai multe mesaje text, urmate de un scurt apel video” între Lordul Cameron și o persoană care pretindea că este Petro Poroșenko.

În convorbirea video ocazională publicată de site-ul Guido Fawkes, Lordul Cameron discută despre Partidul Laburist, Donald Trump și invazia Ucrainei de către Vladimir Putin cu o persoană care se pretinde a fi Petro Poroșenko.

Poroșenko a fost președintele Ucrainei între 2014 și 2019 și a rămas o figură proeminentă în țară de când a părăsit funcția.

UPDATE ORA 18:00 – UE are în vedere un nou regim de sancțiuni pentru a contracara atacurile hibride

Țările Uniunii Europene intenționează să instituie un nou regim de sancțiuni pentru a contracara atacurile hibride, se arată în proiectul de concluzii al Consiliului European de astăzi.

Liderii UE se vor reuni mâine și vineri pentru a discuta chestiuni critice, inclusiv războiul din Ucraina, Orientul Mijlociu, securitatea și apărarea și evenimentele politice recente din Georgia.

Pe ordinea de zi se află, de asemenea, discutarea unui nou cadru de combatere a atacurilor hibride, care au crescut în ultimul an.

„Consiliul European condamnă cu fermitate toate tipurile de activități hibride… inclusiv intimidarea, sabotajul, manipularea și interferența informațiilor străine, dezinformarea, activitățile informatice răuvoitoare și instrumentalizarea migranților de către țări terțe”, se arată în proiectul de concluzii.

UPDATE ORA 17:00 – Ambasada SUA afirmă că acuzațiile împotriva lui Gershkovich nu se bazează pe nicio dovadă

Ambasada SUA în Rusia a declarat că Moscova nu a reușit să furnizeze nicio dovadă în sprijinul acuzațiilor de spionaj împotriva reporterului Wall Street Journal Evan Gershkovich.

Într-o declarație făcută în prima zi a procesului cu ușile închise al dlui Gershkovich, acuzat de spionaj, ambasada a afirmat că în acest caz Kremlinul folosește cetățeni americani pentru a-și atinge obiectivele politice.

„Autoritățile ruse nu au reușit să furnizeze nicio dovadă care să susțină acuzațiile împotriva sa, nu au reușit să justifice menținerea sa în detenție și nu au reușit să explice de ce activitatea lui Evan ca jurnalist constituie o infracțiune”, a declarat ambasada.

Anterior, dl Gershkovich a fost văzut stând într-o cutie de sticlă, cu capul ras, înainte de proces.

UPDATE ORA 16:00 – UE aprobă noi sancțiuni împotriva Belarus, aliat al Rusiei

Țările Uniunii Europene au convenit astăzi asupra unui pachet de sancțiuni împotriva Belarusului, într-un efort de a închide o cale de evitare a restricțiilor asupra Rusiei.

Diplomații UE și Belgia au anunțat această evoluție, în timp ce blocul comunitar a adoptat cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni pentru a pedepsi Rusia pentru invazia sa la scară largă din Ucraina.

Noile măsuri includ clauze care sporesc responsabilitatea companiilor din UE care exportă prin țări din afara UE.

„Acest pachet va consolida măsurile noastre ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, inclusiv combaterea eludării sancțiunilor”, a declarat pe X Belgia, care deține președinția UE până la sfârșitul lunii iunie.

UPDATE ORA 15:15 – Rusia lucrează la un „mare tratat” cu Iranul

Moscova încearcă să consolideze legăturile cu Teheranul, în timp ce Kremlinul lucrează la un „mare tratat” cu Iranul, potrivit unui înalt oficial al Ministerului rus de Externe.

Purtătoarea de cuvânt Maria Zakharova, vorbind la o conferință de presă mai devreme astăzi, a făcut referire la un acord de cooperare bilaterală cuprinzător care este în curs de negociere între cele două țări. Nu au fost furnizate detalii suplimentare.

În ianuarie, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că un nou tratat interstatal care să reflecte „creșterea fără precedent” a relațiilor dintre Rusia și Iran se află în faza finală de aprobare.

UPDATE ORA 13:48 – Kremlinul consideră „absurde” mandatele de arestare emise de CPI pe numele unor înalți militari ruși

Mandatele de arestare ale Curții Penale Internaționale (CPI) pentru Serghei Șoigu și Valeri Gerasimov sunt absurde, a declarat Kremlinul.

Vorbind cu reporterii astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Nu recunoaștem jurisdicția acestei instanțe. Nu suntem membri ai statutelor relevante. În consecință, nu recunoaștem aceste ordine. Mai mult, le considerăm destul de absurde, la fel ca ultimele două mandate care îi vizau pe șeful statului și pe mediatorul nostru pentru copii.”

UPDATE ORA 12:00 – Zelenski vizitează trupele din regiunea Donețk

Zelenski a vizitat astăzi trupele din regiunea Donetsk, aflată pe linia frontului de est, împreună cu liderii săi militari de vârf. Într-o declarație pe Telegram, Zelenski a declarat că a avut o întâlnire detaliată privind securitatea cu liderii militari și a abordat multe probleme.

„Va exista o conversație separată la Kiev, în special cu oficialii care trebuie să fie aici și în alte zone din apropierea liniei frontului – în comunități dificile în care oamenii au nevoie de soluții imediate. Soluții care pur și simplu nu pot fi văzute de la Kiev”, a spus el.

UPDATE ORA 11:00 – Forțele lui Putin lansează 100 de bombe planetare mortale și zeci de drone pe linia frontului

Trupele lui Vladimir Putin au lansat aproximativ 100 de bombe planetare mortale și zeci de drone peste granița cu Ucraina în ultima zi. Rusia a lansat 96 de bombe planante, două rachete, 4 000 de obuze și 44 de drone kamikaze în ultimele 24 de ore, potrivit armatei ucrainene.

O bombă glisantă este o bombă standard lansată din aer, modificată pentru a fi lansată de la distanță, mai degrabă decât direct deasupra țintei – unele având o greutate de până la 1,5 tone.

Acest lucru se întâmplă în contextul în care fostul Ministru rus al Apărării și un general de rang înalt au primit mandate de arestare din partea unei instanțe internaționale de rang înalt pentru atacuri asupra unor ținte civile care constituie crime de război în Ucraina.

UPDATE ORA 10:00 – Mandate de arestare pentru oficiali ruși, în timp ce consilierul lui Putin avertizează asupra consecințelor fatale

Serghei Șoigu, fostul Ministru rus al Apărării, și generalul Valeri Gerasimov sunt suspectați că au comis crime de război și crime împotriva umanității pentru că au dirijat atacuri împotriva civililor și a obiectivelor civile în Ucraina, a declarat Curtea Penală Internațională (CPI) cu sediul la Haga.

Ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov, responsabilul Moscovei pentru controlul armelor, a avertizat că, dacă Occidentul subestimează hotărârea Rusiei – o mare putere nucleară – ar putea avea consecințe „tragice și fatale”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia și Ucraina au returnat fiecare 90 de prizonieri de război în cel mai recent schimb între cele două țări, a declarat Ministerul rus al Apărării. Într-o declarație pe Telegram, ministerul a declarat că prizonierii ruși au fost returnați, Emiratele Arabe Unite acționând ca intermediar.

Prizonierii au fost transportați cu avionul la Moscova pentru controale medicale, a adăugat acesta.

Volodimir Zelenski a confirmat într-o postare pe social media că 90 de soldați ucraineni au fost returnați de Rusia.

Ne amintim de toți oamenii noștri aflați în captivitate în Rusia. Ne continuăm munca pentru eliberarea tuturor. Căutăm adevărul despre toți cei care ar putea fi deținuți de inamic”, a spus el, mulțumind echipei ucrainene de schimb.

Unii dintre soldații ucraineni returnați au fost prizonieri luați de la centrala nucleară de la Cernobîl, a declarat șeful biroului președintelui ucrainean.

Andriy Yermak a declarat că dintre cei 90 de luptători returnați astăzi de Rusia, 52 făceau parte dintr-un grup mare de ucraineni capturați în timp ce încercau să apere oțelăria Azovstal din sudul Ucrainei, în timp ce alții fuseseră ținuți prizonieri după capturarea Cernobîlului.

Exit mobile version