LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 860. Mai multe explozii au fost auzite în Balaklava, o așezare din orașul Sevastopol, din peninsula Crimeea

UNSPECIFIED - NOVEMBER 23: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'TURKISH NATIONAL DEFENSE MINISTRY / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A screen grab captured from a video shows the moments of Turkish Armed Forces shooting terrorist organizations by multiple rocket launchers on November 23, 2022. Turkish National Defense Ministry/Handout / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

UPDATE 21:00 – Blinken discută despre aducerea Ucrainei „mai aproape de NATO” cu consilierul lui Zelenski

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andriy Yermak, au discutat despre intenția membrilor NATO de a apropia Ucraina de alianță.

Domnul Blinken a spus că Ucraina va deveni membră a NATO și că summitul va „ajuta la construirea unei punți” către acest rezultat, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al departamentului de stat, Vedant Patel.

„Au vorbit despre o serie de probleme, inclusiv viitorul Summit NATO de la Washington și intenția aliaților de a aduce Ucraina mai aproape de aderarea la NATO și de a contribui la întărirea capacității Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii ruse”, a declarat domnul Patel.

Întâlnirea lor de la Washington are loc înaintea unui summit NATO din capitala SUA săptămâna viitoare, la care Ucraina speră să obțină mai multe asigurări din partea alianței cu privire la candidatura sa de aderare.

UPDATE 20:00 – Belarus nu va permite ciocniri la granița cu Ucraina, spune Lukașenko

Belarus nu va permite nicio ciocnire la granița cu Ucraina, a declarat președintele belarus Alexander Lukașenko, potrivit agenției de presă Belta, administrată de stat.

„ Vă garantez că nu vom permite nicio ciocnire la granița cu Ucraina. Nu va exista”, a spus Lukașenko.

Săptămâna trecută, Belarus a anunțat că a desfășurat forțe suplimentare de apărare aeriană la granița sa cu Ucraina pentru a proteja „facilitățile de infrastructură critică” din cauza activității crescute a dronelor ucrainene în zonă.

Președintele Lukașenko, care este șeful statului al Belarusului din 1994, este un aliat de lungă durată al lui Putin. La începutul invaziei Rusiei, Belarus a oferit sprijin logistic Rusiei, forțele ruse intrând în Ucraina de pe teritoriul belarus. Dar domnul Lukașenko nu a trimis trupe.

UPDATE 19:00 – Două femei ucise în atacurile rusești asupra Nikopolului

Două femei au fost ucise în urma atacurilor rusești asupra orașului Nikopol din centrul Ucrainei. Guvernatorul regional Serhiy Lysak a declarat pe Telegram că femeile aveau 61 și 86 de ani. Alte nouă persoane au fost rănite.

„Sunt multe distrugeri în centrul districtului”, a spus el.

„Locuințele locale, instituțiile de învățământ și un dispensar au fost avariate. Au fost afectate și magazine, saloane de înfrumusețare și mașini”.

Nikopolul a fost supus unor atacuri aeriene de la începutul invaziei ruse din februarie 2022. Rusia neagă că a vizat civili sau infrastructura civilă.

UPDATE 18:00 – SUA vor anunța un ajutor de securitate de 1,8 miliarde de lire sterline pentru Ucraina

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că Washingtonul va anunța în curând o asistență suplimentară de securitate de 1,8 miliarde de lire sterline pentru Ucraina. Pachetul va include arme antitanc, interceptoare și muniție pentru Patriot și alte sisteme de apărare aeriană. Acesta marchează un răspuns puternic la cererile de la Kiev pentru ajutor în lupta cu forțele ruse din regiunea Donețk de est.

Duminică, Volodimir Zelenski a spus că Rusia a aruncat peste 800 de bombe cu alunecare puternice în Ucraina doar în ultima săptămână. El a cerut liderilor naționali să relaxeze restricțiile privind utilizarea armelor occidentale pentru a lovi ținte militare în interiorul Rusiei, adăugând că Ucraina are nevoie de „mijloacele necesare pentru a distruge purtătorii acestor bombe, inclusiv avioanele de luptă rusești, oriunde s-ar afla”.

UPDATE 17:00 – Putin va purta discuții cu Xi Jinping și Erdogan mâine

Vladimir Putin va avea mâine întâlniri cu președintele chinez Xi Jinping și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul unui summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) în capitala Kazahstanului, Astana, transmite agenția de presă de stat rusă TASS.

Putin l-a întâlnit ultima dată pe domnul Xi în mai, când a vizitat China în prima sa călătorie în străinătate, după ce a fost inaugurat pentru al cincilea mandat ca președinte rus. SCO este o organizație politică, economică, internațională de securitate și apărare eurasiatică înființată de China și Rusia în 2001.

Ceilalți membri cu drepturi depline sunt India, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Tadjikistan și Uzbekistan. Turcia, deși nu este membră, participă adesea la reuniunile sale ca „partener de dialog”.

UPDATE 16:00 – Case rusești au fost avariate după atacul cu drone

Patru așezări din regiunea rusă Belgorod au fost atacate de drone ucrainene, a declarat guvernatorul regiunii. Viaceslav Gladkov, raportând știrea pe canalul său Telegram, a spus că nu au existat victime civile, conform datelor preliminare.

„În cartierul urban Graivoron, în orașul Graivoron, în urma unui accident de dronă cu detonare ulterioară, o mașină de pasageri parcata a luat foc”, a scris el.

„Echipele de pompieri au stins rapid sursa incendiului. În satul Bezymeno, cinci case particulare au fost distruse după mai multe atacuri”.

UPDATE 15:00 – Vizita lui Modi în Rusia este „foarte importantă”, spune Kremlinul

Kremlinul a spus că o viitoare vizită a premierului indian Narendra Modi la Moscova este „foarte importantă”. Detaliile finale ale vizitei sunt în curs de elaborare, deși dl Modi, care a câștigat recent un al treilea mandat în funcție, este așteptat să viziteze între 8 și 9 iulie. Securitatea regională și globală ar putea fi pe agenda discuțiilor, la fel ca și parteneriatul comercial dintre cele două țări. India este al treilea cel mai mare consumator de țiței din lume și un cumpărător important de petrol rusesc, crescându-și achizițiile de peste 20 de ori față de 2021, deoarece Rusia își reduce barilii pe fondul restricțiilor energetice occidentale.

„Nu pot decât să confirm încă o dată că vizita se află în etapa finală de pregătire”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„O vizită foarte importantă”. Peskov a adăugat că atât dl Modi, cât și Vladimir Putin au o relație de „foarte încredere” și a spus că problemele de securitate regională și de securitate globală au fost întotdeauna importante pe agenda unor astfel de întâlniri.

„În plus, cooperarea noastră comercială și economică este și una dintre principalele probleme care se discută, cele mai diverse domenii de cooperare pe care ne propunem să le dezvoltăm, pentru care există voință politică reciprocă”, a spus el.

UPDATE 14:00 – Orban îi cere lui Zelenski să ia în considerare o „încetare rapidă a focului” în Ucraina

Premierul ungar Viktor Orban i-a spus lui Volodimir Zelenski că o încetare a focului în Ucraina ar putea contribui la accelerarea negocierilor de pace cu Rusia.

Premierul ungar – care este unul dintre liderii europeni care sprijină cel mai mult regimul lui Vladimir Putin din Rusia – se află astăzi la Kiev pentru discuții cu Zelenski.

Acolo, în cadrul unui briefing comun cu presa, dl Orban i-a sugerat președintelui ucrainean că o încetare rapidă a focului în Ucraina ar putea accelera negocierile de pace cu Rusia.

Orban a mai spus că Ungaria ar dori să aibă relații bilaterale mult mai bune cu Ucraina și că țara sa este pregătită să participe la modernizarea economiei ucrainene.

UPDATE 13:00 – Orban și Zelenski se întâlnesc la Kiev

Premierul ungar Viktor Orban a fost întâmpinat la Kiev de liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

Orban vizitează Ucraina pentru prima dată de la invazia la scară largă a Rusiei, care a început în februarie 2022.

Potrivit șefului de presă al dlui Orban, subiectul principal al întâlnirii va fi oportunitatea de a construi pacea în timp ce Ucraina luptă împotriva invaziei Rusiei.

Ungaria se numără printre națiunile europene care susțin cel mai mult regimul lui Vladimir Putin din Rusia.

UPDATE 12:00 – Zelenski în convorbire telefonică cu viitorul șef al NATO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu viitorul șef al NATO, Mark Rutte.

„L-am felicitat pe Mark pentru numirea sa și am discutat despre viitoarea cooperare a Ucrainei cu Alianța”, a scris dl Zelenski pe X, fostul Twitter.

UPDATE 11:00 – Ministrul ucrainean al apărării se află astăzi la Washington pentru discuții privind ajutorul militar

Ministrul ucrainean al apărării va discuta astăzi la Washington cu omologul său american Lloyd Austin despre consolidarea cooperării militare dintre cele două țări.

Potrivit secretarului de presă adjunct al SUA, Sabrina Singh, Austin și Rustem Umerov vor discuta despre cooperarea bilaterală în domeniul apărării” și probleme de securitate regională”.

Discuțiile au loc după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a reînnoit la sfârșitul săptămânii pledoaria pentru trimiterea mai multor arme din partea aliaților Kievului.

SUA este cel mai mare furnizor de asistență militară pentru Ucraina și a trimis mai mult de 50 de miliarde de dolari în ajutor militar țării de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în 2022.

UPDATE 10:00 – Cinci avioane de vânătoare au fost distruse” în urma unui atac rusesc cu rachete asupra Ucrainei

Ministerul rus al Apărării afirmă că a distrus astăzi cinci avioane de luptă ucrainene SU-27 și a avariat alte două.

Ministerul a publicat imagini care, potrivit acestuia, arată atacul. În filmare se pot vedea fum și flăcări care se ridică de pe un aerodrom.

Ca urmare a atacului rusesc, cinci avioane de luptă multifuncționale SU-27 active au fost distruse și două au fost avariate”, a declarat ministerul.

Operațiunea ar fi fost efectuată în regiunea Poltava, situată între Kiev și Harkov, cu ajutorul unor rachete Iskander-M.

UPDATE 08:00 – NATO intenționează să detașeze un funcționar la Kiev

NATO intenționează să detașeze un înalt funcționar civil la Kiev, ca parte a noilor măsuri menite să consolideze sprijinul pe termen lung pentru Ucraina.

Potrivit unui raport publicat în Wall Street Journal, se așteaptă ca această măsură să fie anunțată la summitul NATO de la Washington de săptămâna viitoare.

Măsurile urmăresc să consolideze perspectivele Ucrainei de a adera în cele din urmă la alianță, fără a-i oferi statutul de membru.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat SUA pentru ezitarea sa de a permite țării sale să intre în NATO.

UPDATE 6:00

Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților săi din SUA să furnizeze mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot, în timpul întâlnirii cu liderii Camerei Reprezentanților din SUA.

„Am avut o întâlnire cu o delegație bipartizană din Camera Reprezentanților a SUA. Am discutat domeniile-cheie ale asistenței americane suplimentare, inclusiv sisteme suplimentare de apărare aeriană. Acest lucru este extrem de important, deoarece sistemele Patriot salvează vieți și protejează infrastructura”, a declarat el.

„Îi mulțumesc președintelui SUA, Joe Biden, ambelor camere și partide ale Congresului, precum și întregului popor american pentru că au sprijinit Ucrainei”, a spus Zelenski.

UPDATE 3:00

Premierul ungar Viktor Orban va face astăzi prima sa vizită la Kiev, unde se va întâlni cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, scrie Financial Times.

Aceasta va fi prima vizită a liderului maghiar în Ucraina de la invazia Rusiei în Ucraina.

Orban, un critic al ajutorului militar occidental acordat Ucrainei, face această vizită la o zi după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. El se va întâlni cu Zelensky și cu alți oficiali de rang înalt la Kiev, la doar câteva zile după ce cei doi ar fi discutat în cadrul unui summit UE la Bruxelles.

Liderul european se numără printre puținii aliați apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin în rândul liderilor UE și s-a opus frecvent multor inițiative ale UE de sprijinire a Ucrainei.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Mai multe explozii au fost auzite în Balaklava, o așezare din orașul Sevastopol din peninsula anexată Crimeea, după ce o alertă de raid aerian a fost declanșată luni, scrie canalul de Telegram Crimean Wind, potrivit The Kyiv Indepednent.

Mikhail Razvozhayev, liderul din Sevastopol instalat de Moscova, a anunțat că apărarea antiaeriană a intrat în funcțiune în oraș.

Crimean Wind a distribuit o fotografie care ar fi fost făcută de localnici și care arată o coloană înaltă de fum care se ridică deasupra Balaklava, probabil în apropierea termocentralei orașului.

Exit mobile version