LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 876. Germania va reduce la jumătate ajutorul militar acordat Ucrainei/ Kremlinul neagă eșecul ofensivei din Harkov

UPDATE ORA 21:00 – Armata ucraineană a pierdut capul de pod din Krînkî

Forțele Armate ale Ucrainei au părăsit satul Krînkî, regiunea Herson, au declarat pentru Ukrainska Pravda surse din armata ucraineană. Avanpostul pe care luptătorii îl dețineau pe malul stâng al Niprului a căzut. Informația a fost confirmată indirect de purtătorul de cuvânt al grupului operațional-strategic de trupe „Tavria” Dmitro Lihovi, relatează The Moscow Times. „Într-adevăr, majoritatea pozițiilor principale ale trupelor ucrainene din acest sat au fost complet distruse ca urmare a focului intens combinat și prelungit al inamicului. Satul s-a transformat într-un morman de pietre”, a spus Lihovi, adăugând că „menținerea apărării” în Krînkî este „practic imposibilă”.

În același timp, Lihovia menționat că armata ucraineană continuă să desfășoare misiuni de luptă pe malul stâng al Niprului și să mențină acolo „alte capete de pod”. El a adăugat că rușii au pierdut de 4-5 ori mai mulți luptători în această direcție decât armata ucraineană, dar nu a furnizat cifre precise.

UPDATE ORA 20:00 – Presa loială Kremlinului le transmite rușilor că războiul din Ucraina poate dura încă zece ani

Presa aflată sub controlul Kremlinului a început să le inoculeze rușilor ideea că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2034. Această concluzie a fost făcută de analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în baza felului în care presa de stat de la Moscova a interpretat o serie de presupuneri lansate recent de vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, transmite The Moscow Times.

UPDATE ORA 19:00 – Avansul Rusiei în Harkov a fost oprit

Am oprit avansul rusesc asupra Harkovului. Punct. Putin a sacrificat zeci de mii de cetăţeni ai săi, dar nu a obţinut nimic semnificativ”, a adăugat el, potrivit Sky News.

„Acest lucru a fost posibil datorită curajului luptătorilor noştri şi curajului partenerilor noştri, care au ridicat limitările privind utilizarea armelor occidentale de-a lungul frontierei noastre”, a spus Zelenski.

Rusia a lansat un atac surpriză asupra Vovchansk, în regiunea Harkov, în luna mai, deschizând un alt front de apărat pentru Ucraina.

UPDATE ORA 18:00 – Zelenski face apel la unitate, apărare aeriană şi diplomaţie

Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut, în faţa liderilor europeni reuniţi în Oxfordshire, trei lucruri: unitate pe continent, îmbunătăţiri în ce priveşte apărarea aeriană a Ucrainei şi diplomaţie.

UPDATE ORA 17:00 – În Novorossiisk, Rusia, s-a dat alarma pentru dronele marine

Primarul oraşului port rusesc de la Marea Neagră, Novorossiisk, a emis un avertisment cu privire la dronele marine. Edilul Andrei Kravchenko i-a îndemnat pe localnici să stea departe de coastă. În trecut, dronele Kievului au atacat nave ruseşti în apropierea portului, perturbând traficul.

UPDATE ORA 16:00 – Ministrul ucrainean al Apărării: „Ne vom lupta cu Moscova şi cu Trump preşedinte”

„Ucraina va găsi o modalitate de a lupta împotriva forţelor ruse chiar dacă fostul preşedinte Donald Trump câştigă un al doilea mandat şi pune în pericol sprijinul vital al SUA pentru apărarea sa”. Ministrul Apărării de la Kiev, Rustem Umerov, a spus asta într-un discurs adresat unei audienţe de politicieni şi jurnalişti americani şi preluat de The Kyiv Independent.

Umerov a evidenţiat provocările diplomatice şi militare cu care se confruntă Ucraina, pe măsură ce Trump şi candidatul republican la vicepreşedinţie Vance câştigă avânt în cursa prezidenţială a SUA. Vance, un senator din Ohio, a lucrat în Congres pentru a bloca ajutorul militar şi financiar al SUA pentru Ucraina, în timp ce Trump a promis că va pune capăt imediat războiului, dacă va câştiga în noiembrie, aminteşte site-ul ucrainean.

„Credem în conducerea SUA şi credem că America îşi doreşte ca partenerii şi aliaţii săi să fie puternici”, a spus Umerov. „În această etapă, ne vom concentra pe câmpul de luptă”, a menţionat el. „Oricare ar fi rezultatul alegerilor americane, vom găsi soluţii”. Umerov s-a abţinut să spună dacă Ucraina va continua lupta sau va accepta un acord de încetare a focului care să cedeze teritorii Rusiei, dacă Statele Unite îşi vor retrage sprijinul.

UPDATE ORA 15.00 – Ucraina lansează un atac major asupra bazelor rusești din Marea Neagră

Ucraina a lansat un atac major peste noapte cu drone aeriene și navale asupra bazelor ruse din Marea Neagră.

Ministerul Apărării din Moscova a susținut că a doborât 33 de drone aeriene și 10 bărci ucrainene fără pilot care se îndreptau spre Crimeea ocupată, în timp ce locuitorii orașului-port Sevastopol au raportat explozii puternice.

Între timp, raiduri aeriene au răsunat peste Novorossiysk, unde se ascunde odinioară temuta flotă a Mării Negre a Moscovei, după ce a fost forțată să-și abandoneze baza din Sevastopol, joi dimineața.

UPDATE ORA 14.00 – Danemarca se alătură altor state UE în semn de protest față de călătoria lui Orban în Rusia

Danemarca nu va mai trimite miniștri la reuniunile guvernamentale legate de președinția Ungariei la UE în această lună, în semn de protest față de discuțiile premierului Victor Orban cu președinții Rusiei și Chinei, a declarat joi ministrul său de externe.

„Guvernul dorește să se distanțeze în mod clar de modul în care președinția maghiară a gestionat Ucraina în primele săptămâni de președinție”, a declarat ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen într-un răspuns scris adresat Comisiei pentru Afaceri Europene a parlamentului danez.

Danemarca va trimite, deocamdată, doar funcționari publici pentru a acoperi reuniunile ministeriale informale din Ungaria, a adăugat el.

UPDATE ORA 13.00 – Zelenski aterizează în Regatul Unit, în timp ce Starmer găzduiește un important summit european

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Regatul Unit în timp ce Sir Keir Starmer găzduiește primul său summit al liderilor europeni.

Liderul ucrainean a aterizat joi pentru a treia sa călătorie în Regatul Unit de când președintele rus Vladimir Putin și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.

Zelenski urmează, de asemenea, să se întâlnească cu Regele Carol în timpul vizitei în Regatul Unit.

UPDATE ORA 11.00 – Parlamentul European l-a condamnat pe Viktor Orban pentru întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova

Parlamentul European l-a condamnat pe prim-ministrul ungar Viktor Orban pentru întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, subliniind că acesta nu a reprezentat Uniunea Europeană în această călătorie.

UPDATE ORA 10.00 – Explozii au răsunat deasupra capitalei Ucrainei, Kiev, când apărarea aeriană a doborât o dronă rusească deasupra orașului

Explozii au răsunat deasupra capitalei Ucrainei, Kiev, când apărarea aeriană a doborât o dronă rusească deasupra orașului. Resturile căzute nu au provocat pagube, a declarat primarul Vitali Klitschko.

UPDATE ORA 09.00 – Oficialul instalat de Rusia afirmă că o persoană a murit, iar opt au fost rănite în atacurile ucrainene asupra regiunii Herson

O persoană a fost ucisă și opt au fost rănite în atacurile ucrainene asupra unei părți din sudul regiunii Herson care este controlată de forțele ruse, a scris pe Telegram Vladimir Saldo, guvernatorul zonei susținut de Rusia.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Germania va reduce la jumătate ajutorul militar pentru Ucraina anul viitor, în ciuda posibilității ca candidatul republican Donald Trump să revină la Casa Albă și să reducă sprijinul pentru Kiev.

Ajutorul german pentru Ucraina va fi redus la 4 miliarde de euro (3,3 miliarde de lire sterline) în 2025, de la aproximativ 8 miliarde de euro în 2024, conform unui proiect al bugetului pentru 2025.

Berlinul speră că Kievul își va putea acoperi cea mai mare parte a nevoilor militare cu împrumuturile în valoare de 50 de miliarde de dolari (38 de miliarde de lire sterline) provenite din încasările din activele rusești înghețate, convenite de G7, și că fondurile alocate pentru armament nu vor fi utilizate integral.

„Finanțarea Ucrainei este asigurată în viitorul previzibil datorită instrumentelor europene și împrumuturilor G7”, a declarat miercuri ministrul german al finanțelor, Christian Lindner.


Kremlinul a negat că ofensiva sa terestră majoră în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a eșuat, în timp ce evacuează satele de frontieră pentru a proteja civilii de bombardamentele ucrainene în curs.

Rusia a lansat în mai un atac surpriză asupra regiunii Harkov, care se află peste granița cu regiunea rusă Belgorod, în încercarea de a respinge forțele ucrainene și de a stabili ceea ce Vladimir Putin a numit o „zonă de securitate”.

Cu toate acestea, guvernatorul regiunii Belgorod a anunțat marți că 14 sate de frontieră rusești vor fi izolate, având în vedere intensitatea continuă a atacurilor transfrontaliere ucrainene.

Exit mobile version