• Ucraina a impus sancțiuni asupra Lukoil, oprind aprovizionarea cu petrol a rafinăriilor ungare și slovace.
  • Szijjarto a cerut Comisiei Europene să intervină și să facă presiuni asupra Kievului pentru a revoca decizia.
  • Szijjarto a sugerat că deficiențele de securitate și disputele actuale ar putea fi rezultatul unei slăbiciuni a Comisiei Europene.

UPDATE ORA 19:00 – Ucraina primește prima livrare de avioane de luptă F-16 după o lungă așteptare

Prima livrare de avioane de luptă F-16 de la aliații NATO a ajuns în Ucraina, într-o măsură mult așteptată care ar putea spori capacitatea națiunii devastate de război de a respinge atacurile rusești.

Termenul limită pentru transferul avioanelor de război fabricate în SUA era sfârșitul acestei luni și a fost respectat, potrivit unor persoane familiarizate cu problema, care au vorbit sub rezerva anonimatului. Numărul de avioane este mic, au spus aceștia.

Nu este clar dacă piloții ucraineni, care s-au antrenat cu aliații lor occidentali în ultimele luni, vor putea utiliza imediat avioanele de război sau procesul va dura mai mult, au spus persoanele. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării din Ucraina, Diana Davityan, a refuzat să comenteze.

Recomandări

ZELE VREA TOMAHAWK
NEOM INAUGUREAZĂ SINDALAH
BEZOS ÎȘI APĂRĂ ZIARUL
NETFLIX LANSEAZĂ MOMENTE
MAPN VREA LEGE PT DRONE
CANICULA UCIDE

A fost nevoie de mai mult de un an pentru a ajunge aici. Președintele Joe Biden a renunțat la opoziția sa față de trimiterea avioanelor F-16 în Ucraina în mai 2023, după solicitările repetate ale Președintelui Volodymyr Zelenski și ale aliaților NATO de a permite transferul acestora.

UPDATE ORA 17:00 – Disidentul ruso-britanic dispare din închisoare, ultimul semn că un schimb de prizonieri cu Occidentul ar putea fi aproape

Vladimir Kara-Murza, un cetățean cu dublă cetățenie ruso-britanică încarcerat pentru trădare timp de 25 de ani, a fost mutat din închisoarea sa din Siberia și este trimis în altă parte, a declarat serviciul penitenciar al Rusiei.

Serviciul penitenciar, FSIN, a declarat agenției de presă Reuters că Kara-Murza a fost transferat din colonia penală IK-6 din Omsk către o altă destinație. Acesta nu a precizat unde.

Un număr de disidenți ruși și de persoane condamnate pentru opoziția lor față de războiul Moscovei în Ucraina au dispărut din închisorile rusești în ultimele zile, în ceea ce activiștii pentru drepturile omului consideră a fi un posibil semn că un schimb de prizonieri cu Occidentul ar putea fi aproape.

UPDATE ORA 16:00 – Putin dublează primele de semnare pentru voluntarii care vor să lupte în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a dublat plățile inițiale pentru voluntarii care luptă în Ucraina , într-o măsură menită să faciliteze recrutarea militară, dar care riscă să creeze dezechilibre în economia supraîncălzită.

Toți rușii care semnează un contract cu armata vor primi acum o plată în avans de 400.000 de ruble (3.623 de lire sterline). Decretul recomandă, de asemenea, ca autoritățile regionale să suplimenteze această plată din bugetele lor cu cel puțin aceeași sumă.

UPDATE 14:00 – Americanii, împărţiţi în mod egal în ceea ce priveşte responsabilitatea SUA de a ajuta Ucraina

Potrivit unui sondaj publicat de Pew Research la 29 iulie, americanii sunt împărţiţi în mod egal în ceea ce priveşte responsabilitatea ţării lor de a ajuta Ucraina, 48% spunând că da, iar 49% că nu, relatează Kyiv Independent.

În timp ce aproximativ 63% dintre democraţi şi respondenţii cu tendinţe democrate cred că SUA au responsabilitatea, doar 36% dintre republicani şi americanii cu tendinţe republicane sunt de aceeaşi părere, arată sondajul.

Aceste opinii sunt susceptibile de a juca un rol important pe măsură ce SUA se îndreaptă spre alegerile prezidenţiale din noiembrie.

UPDATE 12:00 – Putin dublează plata forfetară pentru persoanele înrolate în războiul împotriva Ucrainei

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a dublat plata forfetară pentru cei care doresc să semneze un contract cu Ministerul rus al Apărării şi să se înroleze în războiul împotriva Ucrainei, scrie publicaţia The Moscow Times, citată de Ukrainska Pravda.

Documentul prevede că ruşii şi străinii care semnează un contract cu Ministerul Apărării al Rusiei pentru a se înrola în războiul împotriva Ucrainei vor fi eligibili de acum înainte pentru o plată unică de 400 000 RUB (aproximativ 4 600 de dolari).

UPDATE 11:00 – Marina ucraineană revendică atacul asupra depozitului de arme rusesc de lângă Kursk

Marina ucraineană a efectuat un atac asupra unui depozit de arme din apropierea oraşului rusesc Kursk în timpul nopţii, a anunţat pe 31 iulie Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, notează Kyiv Independent. 

Kursk este situat la 100 de kilometri nord-est de frontiera ucraineană şi la aproape 700 de kilometri de Odesa, unde se află sediul Marinei Ucrainei.

UPDATE 10:00 – Rusia declară că a lansat a treia etapă a exerciţiilor nucleare cu rachete Iskander

Ministerul Apărării al Rusiei a anunţat că forţele sale armate au început cea de-a treia etapă a antrenamentelor pentru forţele nucleare non-strategice şi vor exersa utilizarea armelor în luptă, relatează Ukrainska Pravda.

Ministerul a precizat că, în timpul exerciţiului, personalul din unităţile de rachete ale Districtelor Militare Sudice şi Centrale „va exersa sarcini de luptă şi de antrenament pentru obţinerea muniţiei speciale de antrenament pentru sistemele de rachete operaţional-tactice Iskander-M, armarea vehiculelor de lansare şi deplasarea secretă în zonele desemnate pentru pregătirea lansărilor electronice”.

UPDATE 09:00 – Rusia ar fi pierdut până la 750.000 de soldaţi în Ucraina – expert austriac

În războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, Rusia ar fi putut pierde deja între 500.000 şi 750.000 de soldaţi ucişi şi răniţi în acţiune, inclusiv până la 150.000 de soldaţi ucişi, a declarat colonelul forţelor armate austriece Markus Reisner, şeful Institutului pentru pregătirea ofiţerilor din cadrul Academiei Militare Theresiene, într-un interviu acordat Ukrinform.

„Recent a fost publicat un studiu interesant, care cred că este foarte bine documentat. Acesta spune că probabil între 100 000 şi 150 000 de soldaţi ruşi au fost deja ucişi”, a declarat Reisner, comentând modul în care evaluează pierderile Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

UPDATE 08:00 – Luptător voluntar finlandez, ucis în Ucraina

Un luptător voluntar finlandez a fost ucis în regiunea Doneţk la mijlocul lunii iulie, fiind al patrulea cetăţean finlandez ucis luptând pentru Ucraina de la începutul invaziei la scară largă, a confirmat Asociaţia veteranilor de război finlandezi la 30 iulie, scrie Kyiv Independent.

Oficialii ucraineni au notificat familia cu privire la moartea luptătorului la începutul lunii, potrivit asociaţiei.

Nu au fost comunicate informaţii suplimentare cu privire la cauza decesului sau locaţia specifică.

Știre inițială

Ministrul de Externe al Ungariei a acuzat Comisia Europeană de șantaj într-o dispută privind blocarea livrărilor de petrol către Ungaria și Slovacia – două țări care au fost critice față de înarmarea Ucrainei de către Uniunea Europeană.

Ucraina a inclus Lukoil din Rusia pe o listă de sancțiuni în iunie, oprind aprovizionarea prin Ucraina a rafinăriilor ungare și slovace deținute de grupul ungar de petrol și gaze MOL. Săptămâna trecută, Ungaria și Slovacia au cerut Comisiei să facă presiuni asupra Kievului pentru a reveni asupra deciziei.

„A trecut mai mult de o săptămână și Comisia Europeană nu a făcut nimic”, a declarat marți Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto. „În ciuda amenințării la adresa securității energetice a două state membre ale UE, în ciuda încălcării foarte clare a Acordului de asociere UE-Ucraina, Bruxelles-ul tace”, a adăugat el, referindu-se la un acord privind posibila eventuală intrare a Kievului în UE.

Szijjarto a afirmat că Comisia este fie „atât de slabă încât este incapabilă să afirme interesele fundamentale” ale statelor membre, fie că este posibil să fi creat ea însăși disputa. Poate că „Bruxelles-ul, nu Kievul, a inventat totul; Comisia Europeană, nu guvernul ucrainean, a vrut să șantajeze două țări pro-pacitate care resping transferurile de arme”.

Citește și