LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 891. Grupul rus Wagner este afectat de cea mai mare pierdere pe câmpul de luptă din ultimii ani

UPDATE ORA 21:00 – AIEA avertizează că există probleme cu apa de răcire la centrala nucleară din Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), cu sediul la Viena, a avertizat vineri, 2 august, că apa din iazul de răcire de la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, aflată sub controlul forţelor ruse, continuă să scadă, deşi este „crucială pentru securitatea” uzinei, relatează agenția de presă EFE, citată de Agerpres.

„Nivelul apei din iazul de răcire de la centrala nucleară din Zaporojie continuă să scadă”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Experţii AIEA au observat în ultimele săptămâni o scădere continuă a nivelului apei din iazul de răcire şi, dacă această tendinţă persistă, va fi dificil de pompat apă de acolo, o problemă agravată de caniculă. După distrugerea barajului de la Kahovka, în iunie 2023, în perimetrul centralei nucleare au fost săpate 11 puţuri pentru a furniza aproximativ 250 de metri cubi de apă pe oră iazurilor de stropire, suficient pentru a răci cele şase reactoare în starea lor actuală de oprire la rece, notează EFE.

UPDATE ORA 20:00 – China susţine că planul său de pace pentru Ucraina are sprijinul a peste 110 ţări

Planul în şase puncte al Chinei pentru pace în Ucraina are sprijinul a peste 110 ţări, a declarat vineri un oficial de la Beijing.

China se declară în mod oficial parte neutră în războiul Rusiei în Ucraina şi a negat furnizarea de ajutor letal ambelor părţi, dar Beijingul şi Moscova continuă să dezvolte legături mai strânse, Vladimir Putin vizitându-l pe Xi Jinping în luna mai.

Beijingul a încercat să convingă ţările în curs de dezvoltare să se alăture planului său de pace în şase puncte, pe care China şi Brazilia l-au prezentat în mai.

Documentul nu face nicio referire la integritatea teritorială a Ucrainei sau la retragerea trupelor ruse din Ucraina.

UPDATE ORA 19:00 – Kremlinul confirmă că ucigaşul eliberat în schimbul de prizonieri este agent FSB

Criminalul Vadim Krasikov, care a fost eliberat dintr-o închisoare germană într-un schimb istoric de prizonieri, este un agent al Serviciului Federal de Securitate (FSB), a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Un tribunal german l-a condamnat pe Krasikov la închisoare pe viaţă în 2021 pentru uciderea lui Zelimkhan „Tornike” Khangoshvili în 2019.

Cetăţean georgian de origine cecenă, Khangoshvili a luptat împotriva forţelor ruse în Cecenia la începutul anilor 2000 şi a solicitat azil în Germania în 2016.

Tribunalul german a declarat că Krasikov a acţionat la ordinele Kremlinului şi că i s-a eliberat un paşaport fals pentru a călători la Berlin pentru a-l ucide pe Khangoshvili. Kremlinul a negat afirmaţiile la acea vreme.

„Krasikov este un angajat al FSB”, a confirmat Peskov vineri.

UPDATE ORA 18:00 – Peste 70% dintre ucraineni speră că Ucraina va adera la UE şi NATO până în 2030

Peste 70% dintre ucraineni speră ca Ucraina să devină membră a Uniunii Europene şi a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord până în 2030, arată un sondaj realizat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev (KIIS) în cadrul studiului Institutului Naţional Democrat (NDI)

Respondenţii au fost întrebaţi dacă şi-ar dori ca Ucraina să devină membră a UE şi a NATO până în 2030 şi dacă se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple, relatează Ukrainska Pravda.

În total, 90% dintre respondenţi au declarat că ar dori ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană până în 2030, iar 77% se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple. 

UPDATE ORA 17:00 – Ucraina estimează că 700.000 de persoane vor părăsi ţara în 2024-2025

Ucraina se aşteaptă ca încă 400.000 de persoane să părăsească ţara în 2024 şi 300.000 în 2025, potrivit raportului privind inflaţia al Băncii Naţionale a Ucrainei (NBU) publicat la 1 august.

NBU estimează că numărul noilor emigranţi din Ucraina va creşte faţă de previziunile sale anterioare din raportul din aprilie, potrivit Kyiv Independent.

Peste 6 milioane de ucraineni rămân în străinătate după ce au fugit din ţară după invazia rusă în Ucraina.

UPDATE ORA 16:00 – Kremlinul este sceptic cu privire la participarea la cel de-al doilea summit de pace din Ucraina

În acest moment nu se pregăteşte niciun summit de pace cu participarea Rusiei, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat radioului Komsomolskaya Pravda la 1 august, scrie Kyiv Independent.

Pe măsură ce războiul Rusiei intră în al treilea an, Kievul a declarat că intenţionează să invite un reprezentant rus la un al doilea summit planificat. Nicio invitaţie oficială nu a fost anunţată până în prezent.

UPDATE ORA 15.00 – Kremlinul afirmă că acordul privind prizonierii este „complet diferit” de cel din Ucraina

Kremlinul a declarat vineri că eventualele discuții privind conflictul din Ucraina se bazează pe „principii complet diferite” de negocierile privind un acord de schimb de prizonieri în urma căruia 24 de persoane au fost eliberate joi.

„Dacă vorbim despre Ucraina și despre probleme internaționale mai complexe, există principii complet diferite”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că „munca acolo se desfășoară într-un mod complet diferit”.

UPDATE ORA 14.00 – O dronă ucraineană doboară un elicopter rusesc de 15 milioane de dolari

O dronă ucraineană de mici dimensiuni ar fi doborât un elicopter rusesc Mi-8 de 12 tone în apropiere de Donețk, ocupat de Rusia, ceea ce ar putea marca prima dată când o dronă doboară un elicopter militar. Drona purtătoare de explozibil a lovit elicopterul de 15 milioane de dolari când acesta se afla aproape de sol, provocând prăbușirea și arderea acestuia, a raportat Forbes, citând bloggeri ruși. „Prinsă în momentul decolării”, a raportat un blogger rus. Atacul a avut loc la aproximativ 50 km de linia frontului, mult mai departe decât au ajuns atacurile anterioare.

UPDATE ORA 13.00 – Rusia promite represalii după ce Moldova a expulzat un diplomat

Ministerul de Externe al Rusiei a denunțat joi decizia Moldovei de a expulza un diplomat rus drept un „pas neprietenos” și a promis că va riposta.

De asemenea, Ministerul de Externe a declarat că decizia Moldovei, o mică republică ex-sovietică situată între Ucraina și România, membră NATO, este un nou exemplu al „cursului agresiv antirusesc” al țării.

UPDATE ORA 12.00 – Fragmente de drone au lovit zone din Sevastopol în Crimeea ocupată de Rusia, afirmă guvernatorul

Fragmente din cel puțin patru drone doborâte de apărarea aeriană rusă au lovit zone ale portului Sevastopol vineri dimineață în Crimeea ocupată de Rusia, a declarat guvernatorul numit de Rusia. Mikhail Razvozhaev, scriind pe Telegram, a declarat că nu au fost înregistrate răniți. El a declarat că fragmente ale dronelor interceptate au aterizat pe o stradă, pe o peluză, pe un acoperiș și într-o curte. Forțele ucrainene au revendicat un succes considerabil în atacurile lor regulate asupra Crimeei, ca parte a ceea ce ele consideră a fi o campanie pe termen lung de recucerire a peninsulei.

UPDATE ORA 10.00 – Pe axa Herson au avut loc ciocniri pe malul estic al râului Dnipro

Pe axa Kherson au avut loc ieri ciocniri pe malul estic al râului Dnipro, – raportează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 09.00 – Două persoane au fost rănite de resturi în timp ce Ucraina a respins un atac cu drone rusești asupra regiunii din afara Kievului

Două persoane au fost rănite de resturi în timp ce Ucraina a respins un atac cu drone rusești asupra regiunii din afara Kievului. Una dintre persoanele rănite a fost Ilya Ponomaryov, un fost deputat rus care locuiește în Ucraina de ani de zile și este un critic al Kremlinului. El a scris pe Facebook că o dronă a explodat în fața ușii sale, provocând răni provocate de șrapnel și un incendiu.

UPDATE ORA 08.00 – O mamă și fiica sa au fost ucise de bombardamentele rusești care au lovit orașul Nikopol

O mamă și fiica sa au fost ucise de bombardamentele rusești care au lovit orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk din estul Ucrainei. Guvernatorul local Serhiy Lysak a declarat că au fost avariate case particulare, o stație de pompieri, un colegiu, o școală și autobuze. Nikopol se află pe malul drept al râului Dnipro

ȘTIRE INIȚIALĂ

Mercenarii din grupul rus Wagner au fost uciși de jihadiști și rebeli la sfârșitul săptămânii în nordul Mali, ceea ce e descris ca fiind cea mai mare lovitură pe câmpul de luptă suferită de grupul rusesc obscur în ultimii ani. Alții au fost luați prizonieri.

Aproximativ 50 de luptători Wagner dintr-un convoi au fost uciși într-o ambuscadă al-Qaida, la care s-au alăturat rebelii care îi urmăreau, de-a lungul graniței cu Algeria, a declarat Wassim Nasr, specialist în Sahel și cercetător principal la Soufan Center, un grup de reflecție în domeniul securității, care a spus că a numărat cadavre într-o înregistrare video a consecințelor.

Mercenarii au luptat în principal împotriva rebelilor tuareg alături de armata din Mali, când convoiul lor a fost forțat să se retragă în teritoriul jihadiștilor și a căzut într-o ambuscadă la sud de comuna Tinzaouaten, a declarat Nasr.

Exit mobile version